ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelenReisverslag uit Tanzania: waarom zou u naar Selous moeten gaan?

Reisverslag uit Tanzania: waarom zou u naar Selous moeten gaan?

16-9-2019
Alle posts bekijken

Droomt u ervan om een van de minder bekende natuurgebieden van Tanzania te bezoeken? In maart (2019) bezocht onze Afrika-expert Winnie voor het eerst het Selous Game Reserve. Hieronder vertelt ze waarom u naar Selous zou moeten gaan.

zebra

Mijn vriend vroeg me waarom je eigenlijk naar het Selous Game Reserve in Tanzania zou moeten gaan.

Het eerste wat ik dacht was: “Waarom zou je eigenlijk NIET naar Selous gaan”?

Ik weet natuurlijk wel wat hij bedoelt. Tanzania is vooral bekend om Serengeti en Ngorongoro, zodat je bijna vergeet dat er ook andere dingen te zien zijn. Maar eigenlijk is dat de reden dat je naar Selous zou moeten gaan.

gnoe

Serengeti is precies zoals je je in gedachten had voorgesteld. Eindeloze vlaktes met struiken en bomen en kuddes dieren zover het oog reikt. De eerste keer dat ik in Tanzania was, dacht ik dat de formaties die ik aan de horizon zag struiken waren, maar het waren kuddes met dieren! Op sommige plekken lopen de zebra’s en gnoes tussen de giraffen en het is niet ongebruikelijk om tijdens een safari in Serengeti en Ngorongoro meerdere groepen leeuwen te zien.

Je moet wat geluk hebben om andere katachtigen zoals luipaarden en cheeta’s te zien. Maar als je ze ziet, dan is dat spectaculair. Het luipaard is mijn favoriete dier en er bestaat niets beters dan dit prachtige katachtige dier door de bush te zien sluipen. Je moet er wel op voorbereid zijn dat je in Serengeti en de Ngorongoro-krater deze ervaring met veel andere safari-auto’s moet delen. Dat maakt niet uit, want voor mij is een luipaard een luipaard, ongeacht hoeveel mensen ernaar kijken: het blijft een schitterend dier. Maar toegegeven: het is toch iets anders als je in de ENIGE safari-auto zit die naar een luipaard kijkt. En daar heb je grote kans op in Selous.

Het Selous Game Reserve is het grootste wildreservaat van Afrika (en een van de grootste wildreservaten ter wereld), dus je hebt hier een enorme variatie aan landschappen en dieren.

Grote gedeeltes van het wildreservaat zijn ongerept en er zijn hier om de een of andere reden weinig toeristen. Dat komt misschien ook door de grootte van het park. Selous is 4 keer zo groot als Serengeti en zelfs met net zoveel bezoekers per jaar, doet het wildreservaat nog steeds minder druk aan.

leeuw

Ik denk dat het vooral komt door de zeer effectieve manier waarop Serengeti is gepromoot. De grote trek van de gnoes die elk jaar in Serengeti plaatsvindt, is natuurlijk een grote trekpleister. Maar je hoort zelden dat Selous een van de grootste bestanden aan buffels, nijlpaarden en olifanten in Afrika heeft (die overigens elk jaar van Tanzania naar Mozambique trekken en vice versa!) of dat Selous de grootste krokodillen van heel Oost-Afrika herbergt en ca. 50% van alle wilde honden ter wereld. Door de grootte van het wildreservaat moet je soms wel meer zoeken naar de dieren dan bijvoorbeeld in Ngorongoro. Maar Selous heeft wel een van de grootste leeuwenbestanden van Afrika, dus de kans dat je leeuwen ziet, zonder dat je die ervaring met andere safari-auto’s hoeft te delen, is zeer groot.

olifant

Net als Serengeti en Ngorongoro staat het Selous Game Reserve ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en dat zegt alles. Dus waarom zou je NIET naar Selous gaan?

Winnie, TourCompass