ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelenNationaal park Serengeti in Tanzania

Nationaal park Serengeti in Tanzania

26-6-2019  |  aangepast: 17-10-2023
Alle posts bekijken

Serengeti nationaal park Tanzania

Nationaal park Serengeti ligt in het noordoosten van Tanzania.

De Serengeti is het beroemdste nationaal park van Tanzania en een van de beroemdste dierenreservaten ter wereld.

In het nationaal park kunt u de unieke natuur en de fantastische wilde dieren van Afrika van dichtbij beleven en een safarireis in de Serengeti is een reis die u zich altijd zult herinneren.

De natuur

Serengeti

Eindeloze graslanden met acaciabomen, heuvels met dichte begroeiing en de kenmerkende rotsformaties, de kopjes, die uit de savanne oprijzen. De meesten die de Serengeti bezoeken, raken intens onder de indruk van de fantastische natuur.

Nationaal park Serengeti beslaat een gebied van 14.763 km2 en herbergt een van de oudste en meest complexe ecosystemen ter wereld.

De Serengeti heeft zijn naam te danken aan de grote, open grasvlakten die je in het zuiden en centrale deel van het park vindt. ”Serengit” betekent namelijk ”eindeloze grasvlakten” in het Maa, de taal die de Masai spreken.

De rivier Grumeti stroomt door het westelijke deel van de Serengeti en biedt leven aan de groene bossen van het gebied. Hier kun je de grote migratie in de periode tussen mei en juli meemaken.

Op de vlakten in het zuiden staan slechts weinig bomen, aangezien de grond hier voornamelijk uit vulkanisch steen bestaat, waarin boomwortels geen kans van leven hebben. De vlakten in dit deel van het park zijn de perfecte plaats om de gnoes en gazellen van de grote migratie te spotten.

Het dierenleven

Hippo pool

Naast de unieke natuur is het fantastische dierenleven in het park een reden om de Serengeti te bezoeken.

Op de vlakten van de Serengeti leven ongeveer 70 verschillende soorten zoogdieren. Op je safari in het nationaal park kun je het geluk hebben de leeuw, luipaard, olifant, neushoorn en buffel, samen big 5 genoemd te spotten.

In de meren van de Serengeti liggen nijlpaarden ontspannend onder de warme zon, geflankeerd door bijtgrage krokodillen, die ook in het water leven. Soms kun je wel 50 nijlpaarden tegelijk zien in de zogenaamde ’hippo-pools’.

Je vindt niet alleen veel nijlpaarden in nationaal park Serengeti. Het park is een van de beste plekken ter wereld om giraffen te spotten. Soms zijn er groepen van wel 40 giraffen gezien.

Je kunt daarnaast vele andere spannende dieren van dichtbij beleven, zoals zebra’s, gazellen, gnoes, knobbelzwijnen, struisvogels en nog vele vele andere.

De grote katachtigen van de Serengeti

luipaard

Als je graag de grote katachtigen van Afrika in levende lijve wilt meemaken, is nationaal park Serengeti een fantastische safaribestemming.

In het ecosysteem, dat zowel de Serengeti als de Masai Mara omvat, leven om en nabij de 4.000 leeuwen. Daarmee is dit ecosysteem een van de gebieden in Afrika met de grootste concentratie leeuwen.

Daarnaast leven ongeveer 225 cheeta’s en 1.000 luipaarden op de vlakten van de Serengeti.

De cheeta is het snelste dier van Afrika en kan in 3 seconden van 0 tot 100 kilometer per uur accelereren. Prooien zoals steen- en springbokken hebben door hun grote uithoudingsvermogen echter de kans te ontsnappen. De cheeta kan namelijk slechts enkele seconden zijn snelheid aanhouden.

De luipaard is zeer schuw en leeft solitair, tenzij er jongen zijn. Het dier is nocturnal, dat betekent dat het dier ‘s nachts actief is en jaagt. Overdag zul je het dier in de regel slapend in een boom op de savanne zien. Hoewel de luipaard schuw is, is er met behulp van je safarigids goede kans om deze fantastische katachtige te spotten.

Het vogelleven in de Serengeti

twee grijze gekroonde kranen

Nationaal park Serengeti heeft ook een fantastisch vogelleven.

Er leven meer dan 500 verschillende vogelsoorten in het park, en 5 hiervan vind je alleen in de Serengeti. Onder andere de prachtige rode dwergpapegaai, te herkennen aan zijn groene verenpracht en rode en gele veertjes op zijn kop. Je kunt ook de scharrelaar met paarse borst en de mooie kroonkraan zien. De Serengeti heeft daarnaast het grootste aantal struisvogels van Afrika.

In het algemeen biedt nationaal park Serengeti het hele jaar door een zeer gevarieerd en fantastisch vogelleven. Het hoogtepunt ligt in de periode tussen november en april, aangezien veel vogelsoorten uit Europa en Noord-Afrika naar Tanzania trekken in die periode. Daarnaast bouwen de vogels die hun vaste leefgebied in de Serengeti hebben, hun nesten in deze periode.

De grote migratie

de grote migratie

Een van de grote, jaarlijkse gebeurtenissen in de Serengeti is de grote migratie van gnoes, zebra’s en gazellen.

Elk jaar verplaatsen miljoenen ‘hoeven’ zich van de vlakten van de Serengeti in Tanzania naar de Masai Mara in Kenia en weer terug. In totaal overbruggen twee miljoen dieren, waaronder meer dan een miljoen gnoes, ongeveer 3.000 kilometer om vers gras en water te vinden.

Tijdens deze grote migratie trekken groepen van duizenden gnoes, gazellen en zebra’s over de vlakten. Het is ‘s werelds grootste en langste migratie van zoogdieren te land. Dit fenomeen behoort tot de 7 natuurwonderen van Afrika.

De migratie kan in de loop van het jaar op verschillende plekken in Tanzania en Kenia worden gespot. Als je bijvoorbeeld de gnoes met hun kalfjes wilt zien, moet je je reis in januari of februari plannen. Tijdens de gnoe-migratie worden ongeveer 500.000 gnoe-kalfjes geboren.

Wil jij de natuur en dieren van de Serengeti van dichtbij beleven?

De Serengeti biedt het hele jaar door fascinerende natuur en dieren.

Droom je van zeer specifieke belevenissen in de Serengeti, bijvoorbeeld de grote migratie, dan moet je ervoor zorgen dat je het perfecte tijdstip kiest. Als je niet zeker weet welk tijdstip van vertrek je moet kiezen, kun je altijd contact met onze reisspecialisten opnemen.

TourCompass – Van toerist naar reiziger