ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelenReisverslag uit Kenia: 'Chui' is luipaard

Reisverslag uit Kenia: 'Chui' is luipaard

2-11-2018
Alle posts bekijken

Onze collega Winnie vertelt hieronder over haar belevenissen in Kenia, ze bezocht dit land in oktober 2018.

luipaard 3

Ik hoor nog net het magische woord via de ontvanger voordat mijn gids en chauffeur ‘hou je vast’ roepen.

‘Chui’.

In volle vaart crossen we over de hobbelige wegen van de Masai Mara. Ik probeer me goed vast te houden. Bij een enorm gat in de weg remt de chauffeur iets af en manoeuvreert de auto behendig om het gat heen en vraagt of achterin alles oké is en of we het goed vinden dat we de vaart erin hebben. Ja alles is oké, en het is ook oké dat we met hoge snelheid rijden.

luipaard 1

Ik ken niet veel woorden in het Swahili. ‘Karibu’ betekent welkom. ‘Asante’ betekent dankjewel, ‘asante sane’ is zeer bedankt. ‘Jambo’ betekent hoi, en ‘hakuna matata’, ja, dat kent iedereen. ‘Simba’ is leeuw, ‘duma’ is cheeta, ‘twiga’ is giraf en ‘chui’?

‘Chui’ is luipaard.

De luipaard is absoluut mijn lievelingsdier tijdens de safari in Afrika. Ik bewonder de schitterende vacht, de lange staart en de brede gespierde nek, waarmee hij met gemak prooien de boom in trekt, terwijl opportunistische leeuwen onder aan de boom chagrijnig zitten toe te kijken. Het is fascinerend dat hij overal voorkomt, maar schuw is. Je hebt echt heel veel geluk als je dit dier spot. Ik ben ook dol op de oplichtende ogen van het dier en zijn elegante wijze van voortbewegen, met zijn lange poten. Leeuwen bewegen zich wat dat betreft wat houterig. De luipaard zweeft bijna over het landschap.

luipaard 2

De leeuw en de luipaard hebben echter wel iets gemeen. Ze vinden het maar niks dat hun poten door de ochtenddauw vochtig worden. Als we bij de andere vier auto’s aankomen, zien we het dier midden op de weg zitten. Mijn chauffeur weet wat hij doet, hij parkeert onze auto ook midden op de weg, zo’n 60 tot 70 meter van de luipaard. En het gebeurt warempel; na enkele minuten gaat het dier staan en wandelt gracieus onze kant op. Precies langs onze auto. Het dier is zo dichtbij dat als ik mijn hand uit het raam zou steken, ik hem kan aanraken (wat ik natuurlijk niet doe, want ik ben voedsel voor het dier…). Mijn god, wat is hij mooi!

De leeuw mag dan de koning der dieren zijn, maar ik vind persoonlijk dat de luipaard de majesteit is.

Winnie, TourCompass