ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelenLake Manyara National Park

Lake Manyara National Park

19-3-2023
Alle posts bekijken

Het uitzicht over het Manyarameer

Lake Manyara National Park ligt in het noorden van Tanzania, op ongeveer 90 minuten rijden ten westen van Arusha.

Een van de grootste trekpleisters van het nationale park is het enorme meer, het Manyarameer, dat voor de vele dieren in het park het leven mogelijk maakt. U kunt zich alvast verheugen op spectaculaire natuur, boomklimmende leeuwen en een rijke fauna.

De natuur in Lake Manyara National Park

Het bos in Lake Manyara National Park

Lake Manyara National Park is 330 km2 en daarmee een van de kleinste nationaal parken van Tanzania. Ter vergelijking: Serengeti National Park is bijna 15.000 km2.

Ondanks de kleine omvang van het park valt hier veel mooie natuur te beleven.

Het nationale park strekt zich over 50 kilometer uit langs de onderkant van de 600 meter hoge westelijke Rift Valley-hellingen, en het gebied tussen het Manyarameer en de hellingen biedt een mix van grasland, jungle-achtig bos en moeras.

Als u door de hoofdingang het nationale park binnenrijdt, gaat u door weelderig bos voordat u bij het meer komt. Het bos is groen en weelderig, en het kan een groot contrast zijn als u bijvoorbeeld rechtstreeks uit Serengeti komt, het park dat op sommige momenten van het jaar erg droog is.

Het Manyarameer

Olifanten op de grindweg in Lake Manyara National Park

Nationaal park Lake Manyara staat bekend om het grote meer, waarnaar het nationale park ook is vernoemd. Het Manyarameer maakt met 200 km2 een groot deel uit van de totale oppervlakte van het park.

Water staat gelijk aan leven in de Afrikaanse bush en dit is hier duidelijk te zien. Het meer is een belangrijke plek voor veel dieren die hier komen drinken of baden, zoals bijvoorbeeld de talrijke olifanten van het park.

Fauna in Nationaal park Lake Manyara

Nationaal park Lake Manyara biedt unieke natuur en een diverse fauna, die u tijdens uw safari in het nationale park kunt beleven.

Hier leven veel van de prachtige dieren van Afrika, zoals olifanten, giraffen, buffels, zebra’s, nijlpaarden en nog veel, veel meer. Uiteraard ook de boomklimmende leeuwen, bavianen en heel veel mooie vogels.

Boomklimmende leeuwen

Boomklimmende leeuwen in Lake Manyara

Lake Manyara staat bekend om de boomklimmende leeuwen.

Leeuwen leven normaal gesproken niet in bomen, maar u kunt ze op een paar plekken in Afrika zien – onder andere hier in Nationaal park Lake Manyara.

Bij het lezen over boomklimmende leeuwen zijn er altijd twee plekken die er worden uitgelicht: de populatie in Queen Elizabeth National Park in het zuiden van Oeganda en de populatie in Lake Manyara. Het is ook mogelijk om de leeuwen op andere plekken te zien. Wij hebben bijvoorbeeld slapende leeuwen in boomtoppen gezien in Serengeti en Ngorongoro.

Maar waarom trotseren de leeuwen hun natuurlijke instincten en klimmen ze in bomen?

Een van de verklaringen kan zijn dat ze in de boomtoppen geen last hebben van tseetseevliegen en andere insecten en tegelijkertijd kunnen genieten van de koele bries in de schaduw.

Grote groepen bavianen

Bavianen op de weg in Lake Manyara National Park

Houdt u van apen dan kunt u zich alvast verheugen op een bezoek aan Lake Manyara National Park.

Hier heeft u goede kansen om bavianen te zien. Lake Manyara is een van de plekken in Afrika waar de grootste concentratie van deze nieuwsgierige aap zich bevindt.

Bavianen zijn sociale dieren en u krijgt de kans om van dichtbij te zien hoe ze met elkaar omgaan als u ze tegenkomt tijdens uw safari in Lake Manyara National Park.

Vogels in Nationaal park Lake Manyara

Flamingo’s in Lake Manyara

Last but not least is Nationaal park Lake Manyara een geweldige plek om vogels te zien.

Het nationale park heeft een ongelooflijk mooi vogelleven met meer dan 400 geregistreerde vogelsoorten, waaronder meer dan 50 verschillende soorten roofvogels.

De uitgestrekte meer- en moerasgebieden van het park zijn een oase voor veel van deze vogels, die hier uitstekend gedijen. U kunt hier onder andere grote groepen pelikanen zien en natuurlijk ontelbare roze flamingo’s, waar het nationale park ook bekend om staat. Flamingo’s zijn sociale dieren en ze zijn bijna nooit alleen, dus u kunt verwachten op één plek groepen te zien van wel 1.000 flamingo’s.

Het is niet ongewoon om tot 100 verschillende vogelsoorten op één dag te zien, dus als u geïnteresseerd bent in vogels, krijgt u het druk in Lake Manyara National Park.

Wilt u nationaal park Lake Manyara bezoeken?

Wij hebben verschillende reizen waarbij een dagsafari in Lake Manyara National Park onderdeel is van het programma.

Wilt u graag de boomklimmende leeuwen, bavianen en fascinerende vogels van het nationale park zien?

U bezoekt Lake Manyara op deze reizen:

Heeft u nog vragen over onze safarireizen in Tanzania, Lake Manyara of andere nationale parken in Tanzania, neem dan contact op met onze reisspecialisten.

TourCompass – Van toerist naar reiziger