ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelenWat is de beste reistijd voor Botswana?

Wat is de beste reistijd voor Botswana?

8-11-2019  |  aangepast: 12-12-2022
Alle posts bekijken

Okavango, Botswana

Bent u op zoek naar de meest unieke en meest exclusieve safaribelevenissen van Afrika? Die zijn te vinden in natuurgebieden als de Okavango-delta en nationaal park Chobe in Botswana.

Maar wat is de beste reistijd voor Botswana?

Hieronder kunt u meer lezen over het klimaat in Botswana en wat u kunt beleven in de verschillende seizoenen.

Let op: De informatie hieronder is bedoeld als leidraad

Klimaat in Botswana

Botswana biedt het hele jaar door fenomenale belevenissen. Maar afhankelijk van wat u graag wilt beleven, is het goed om na te denken over het tijdstip van uw bezoek.

Botswana ligt in het binnenland van zuidelijk Afrika en heeft een semi-droog klimaat.

Hoewel het in Botswana het grootste deel van het jaar droog is, zijn er ook periodes met regen en de seizoenen kunnen daarom worden opgedeeld in een droogte- en regenseizoen. De neerslag in het regenseizoen zorgt voor een grote biodiversiteit in dit land, waar u een grote variatie in het landschap aantreft.

Het weer varieert heel weinig in de verschillende gebieden van het land, en over het algemeen zijn de seizoenen zoals hieronder beschreven. Er kunnen echter enkele plaatselijke variaties zijn, bijv. in nationaal park Chobe en de Okavango-delta.

Wanneer is het regenseizoen in Botswana?

nijlpaarden, Chobe

Het regenseizoen in Botswana ligt tussen november en maart.

Deze periode staat in Botswana bekend als de zomer en kenmerkt zich door een combinatie van erg hoge temperaturen – sommige dagen meer dan 40 graden – en kans op onweersbuien en regen, die voornamelijk in de middaguren valt. Het regent het meest in januari en februari, wanneer de regen langere periodes kan voortduren.

Het regenseizoen i misschien wel het meest fotogenieke jaargetijde met een weelderig, groen landschap en een dramatisch kleurenspel in de lucht.

De dieren kunnen zich in deze periode makkelijker verstoppen, maar er worden daarentegen veel jongen geboren, die roofdieren als leeuwen, luipaarden en hyena’s aantrekken, op zoek naar een gemakkelijke prooi.

Bent u dol op vogels, dan moet u naar Botswana reizen in het regenseizoen. In deze maanden is er namelijk volop gelegenheid om hier standvogels en trekvogels te zien, die ook in deze periode broeden.

Wanneer is het droogteseizoen in Botswana?

Waterhole giraffen, Botswana

Het droogteseizoen in Botswana ligt tussen april en oktober.

Deze periode wordt ook wel Botswana’s winter genoemd en wordt over het algemeen gekenmerkt door onbewolkte, blauwe luchten en bijna geen regen. Aan het begin van deze periode is de dagtemperatuur nog erg hoog, maar deze daalt in de loop van de tijd naar een aangenamer niveau, en stijgt weer als het regenseizoen voor de deur staat. Het kan ‘s avonds en ‘s ochtends koel zijn, dus het is een goed idee om warme kleding mee te nemen als u op ochtend- of nachtsafari gaat.

De kleuren van het landschap beginnen te vervagen, de bomen verliezen hun bladeren en de dieren kunnen zich moeilijker verstoppen in de struiken, die nog maar kort geleden zo weelderig waren. Bovendien wordt water steeds schaarser en verzamelen de vele dieren zich in het droogteseizoen bij waterpoelen en rivieren, waardoor ze makkelijker te zien zijn.

Het weer in de Okavango-delta

Okavango delta

Midden in de elders zo droge Kalahari-woestijn ligt de weelderig Okavango-delta, een van de mooiste plekken in Afrika. Dit 14.000 km2 grote gebied bestaat uit een complex netwerk van rivieren, die elk jaar buiten hun oevers treden.

Wat kunt u beleven in het regenseizoen van Okavango?

Het regenseizoen (november tot maart) is opmerkelijk genoeg het moment waarop er het minste water in de delta staat.

De dieren blijven in de buurt van water en zijn daarom te vinden in het hart van de delta, waar het hele jaar door water is.

In het algemeen kunt u verwachten:

  • Minder dieren dan in het droogteseizoen, omdat ze zich verzamelen in het hart van de delta
  • Dierenjongen, die roofdieren aantrekken
  • Enorm veel vogels, zowel standvogels als trekvogels
  • Heel warm weer en ‘s middags regen
  • Delen van de delta kunnen ontoegankelijk worden

Wat kunt u beleven in het droogteseizoen van Okavango?

In het droogteseizoen (april tot oktober) is de waterstand in de Okavango-delta op zijn hoogst. De regen, die 6 maanden eerder in het hoogland van Angola is gevallen, vult de Okavango-rivier met zoveel water, dat de rivier buiten zijn oevers treedt en de delta met water vult in het droogteseizoen.

Het droogteseizoen wordt over het algemeen beschouwd als het beste tijdstip om de delta te bezoeken, omdat er dan veel dieren komen, met name vanaf juni en daarna, als de delta bijna helemaal is volgelopen. Bijvoorbeeld migreren duizenden van de 130.000 olifanten van Botswana hierheen om water te drinken uit de permanente waterpoelen.

De grotere hoeveelheid water in de delta geeft ook volop gelegenheid om op het lage water een tocht te maken in een mokoro (traditionele kano).

In het algemeen kunt u verwachten:

  • De waterstand is op zijn hoogst
  • Milder en droger weer, en minder muggen
  • Goed tijdstip voor een tocht met een mokoro
  • Migrerende dieren, die op zoek zijn naar water
  • Hoogseizoen, waardoor de reis duurder kan uitvallen

Het weer in nationaal park Chobe

Chobe, solnedgang

Nationaal park Chobe heeft een gevarieerde natuur dankzij de Chobe-rivier en de verschillende ecosystemen van het park.

De fauna is rijk en divers en er zijn volop mogelijkheden om heel dicht bij de dieren te komen op een traditionele safari en op een watersafari.

Wat kunt u beleven in het regenseizoen van Chobe?

Het regenseizoen in nationaal park Chobe volgt in hoge mate de seizoenen in heel Botswana. Het anders droge landschap wordt groen en weelderig en er zijn over het algemeen minder bezoekers dan in het droogteseizoen. Het is een bijzonder goed tijdstip als u graag vogels en dierenjongen wilt zien.

In het algemeen kunt u verwachten:

  • Heel veel vogels
  • Dieren die meer verspreid zijn, omdat er makkelijker toegang is tot water
  • Heel warm weer en kans op regen
  • Laagseizoen = minder bezoekers

Wat kunt u beleven in het droogteseizoen van Chobe?

In het droogteseizoen verdwijnt de makkelijke toegang tot water, omdat op verschillende plaatsen in Botswana de waterpoelen opdrogen. De dieren begeven zich naar de oevers van de Chobe-rivier, die het mekka wordt voor de vele dorstige dieren.

U kunt bijv. een groot aantal van de 130.000 olifanten van Botswana zien in het droogteseizoen – soms zelfs wel 50.000 olifanten, die zich bij de rivieroever verzamelen om te drinken. In feite telt de Chobe-rivier in deze periode een van de grootste concentraties olifanten ter wereld – als het al niet de grootste is.

Voor veel mensen is het droogteseizoen het beste tijdstip om Chobe te bezoeken, omdat het minder regent en de dieren makkelijker te zien zijn. Daar staat tegenover dat er meer bezoekers zijn in het gebied en de prijzen kunnen daarom hoger zijn dan anders.

In het algemeen kunt u verwachten:

  • Beter weer (minder regen) dan in het regenseizoen
  • Droge en stoffige landschappen
  • Prachtige zonsondergangen bij de rivier
  • Hoogseizoen = meer bezoekers, vooral tussen juli en oktober

Bekijk hier al onze reizen naar Botswana:

In Botswana kunt u het hele jaar door fantastische dingen beleven.

Twijfelt u er nog over wanneer u het best kunt vertrekken, dan kunt u altijd contact opnemen met onze reisadviseurs, die klaar zitten om u te helpen.

Let op: Bovenstaand overzicht is bedoeld leidraad en aanbevelingen kunnen ten alle tijden veranderen. Bekijk vóór vertrek altijd de weersverwachting van uw bestemming.

TourCompass – Van toerist naar reiziger