020 - 369 07 90 | Ma., wo., vr.: 09.00 – 16.00. Di. en do.: 09.00 – 14.00
HomePraktische informatieZuid-Afrika

Zuid-Afrika – Reisinformatie

Op deze pagina vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over Zuid-Afrika. U kunt bijvoorbeeld meer lezen over het weer, visums en munteenheid. Bekijk ook ons aanbod reizen naar Zuid-Afrika.

1. Het weer in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is het hele jaar door een fascinerende bestemming. Het is daar zomer als het in Nederland winter is. In de winter wordt het nooit echt koud. De zomer- en regentijd in Zuid-Afrika duurt van november tot en met februari. In deze periode varieert het weer van zon tot regen en heel af en toe waait er een tropische storm. Het is echter over het algemeen zonnig weer.

Weerstatistieken
JAN
FEB
MAR
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Gemiddeldetemp.
29
29
28
27
25
23
23
25
27
27
27
28
Nachttemp.
19
19
18
14
10
6
6
9
12
14
17
18
Weerstatistieken Gemiddelde
temp.
Nacht
temp.
JAN 29 19
FEB 29 19
MAR 28 18
APR 27 14
MEI 25 10
JUN 23 6
JUL 23 6
AUG 25 9
SEP 27 12
OKT 27 14
NOV 27 17
DEC 28 18

Bovenstaande temperaturen zijn gemiddelde temperaturen. In de zomermaanden (okt., nov., dec., jan. en feb.) moet u uitgaan van extreem hoge temperaturen en luchtvochtigheid. Vaak is het midden in de zomer (nov., dec., jan.) bijna elke dag 40 graden of meer. De luchtvochtigheid kan 90% zijn. Daarom is de zogenaamde ’real feel temperature’ vaak een stuk hoger dan wat de thermometer aangeeft.

2. Reisvoorwaarden

Lees alstublieft zorgvuldig onze algemene reisvoorwaarden, daar deze algemene voorwaarden onderdeel zijn van de contractuele bepalingen in verband met de reizen gekocht bij Afrikareizen.nl.

Klik hier om onze reisvoorwaarden te lezen.

3. Reisverzekeringen

Wij raden u dringend aan een goede reisverzekering en annuleringsverzekering af te sluiten. Een goede verzekering met een uitgebreide werelddekking kan u ingeval van schade, letsel of ziekte veel onnodige kosten en regelingen schelen. De standaard ziektekostenverzekering is veelal niet voldoende.

4. Vaccinatie

Voor de door Afrikareizen.nl aangeboden bestemmingen gelden adviezen, respectievelijk voorschriften op het gebied van gezondheid.

Let op de regels in verband met de gele koorts, vooral als u het land binnenkomt vanuit een ander Afrikaans land.

Wijzigingen met betrekking tot medische voorschriften komen zeer regelmatig voor en daarom dient u zelfstandig na te gaan of er voor uw reisbestemming gezondheidsadviezen van toepassing zijn.

Dit kan inhouden bescherming middels vaccinaties of tabletten, maar ook het gebruik van preventieve maatregelen ter voorkoming van ziektes.

U dient zich hiertoe – ruim voor vertrek  – te wenden tot uw huisarts, GGD, het Ministerie van Volksgezondheid of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Op www.lcr.nl kunt u meer informatie vinden over ziekten op reis en hoe u deze kunt voorkomen.

We attenderen u erop dat u bij het reizen naar Zuid-Afrika uw vaccinatiebewijs dient mee te nemen.

5. Visum

Nederlandse staatsburgers ontvangen een visum voor 90 dagen bij aankomst in Zuid-Afrika. Uw paspoort moet nog minstens een maand na vertrek uit Zuid-Afrika geldig zijn. Lees meer over de regels en procedures op ministerie van Buitenlandse Zaken.

Zuid-Afrika – wanneer u met kinderen onder de 18 jaar reist.

Van 1 juni 2015 heeft South African Department of Home Affairs de regels aangescherpt. Deze regels gelden voor personen onder de 18 jaar die Zuid-Afrika in- of uitreizen. Deze gelden ook als zij zonder directe doorvlucht transiteren via Zuid-Afrika.

Dit betekent dat kinderen (onder 18 jaar) hun geboorte-akte (in het Engels) dienen mee te nemen. Dit geldt ook als het kind met beide ouders reist. Als het kind slechts met een ouder of zonder beide ouders reist, is de toestemming van de ouder(s) voor de reis vereist in de vorm van een volmacht. Ook in dat geval is de geboorte-akte (in het Engels) vereist. Dit geldt ook bij gemeenschappelijk ouderlijk gezag.

Als de ene ouder is overleden, dient er een overlijdensakte, in het Engels vertaald, te worden meegenomen. Ook in dat geval is de geboorte-akte van het kind (in het Engels) vereist.

We raden aan contact op te nemen met de afdeling Burgerzaken bij uw gemeente of het ministerie van Buitenlandse zaken, wanneer u vragen over de vertaling van de noodzakelijke documenten heeft.

Houd er rekening mee dat een volmacht alleen geldig is als deze door een officiële instantie is legaliseert. Een legalisatie is een bevestiging van de handtekening op het document.

Legalisatie kan worden bereikt door deze te laten voorzien van een Apostille-stempel, de meest erkende internationale vorm van legalisatie. Een Apostille-stempel kunt u verkrijgen bij de rechtbank.

Alle documenten moeten in het Engels zijn.

Meer informatie

U kunt meer over de nieuwe regels voor het inreizen hier lezen.

Wij volgen het advies van het ministerie van Buitenlandse zaken en verwijzen naar zijn website voor meer informatie.

Link voor uitleg van Apostille-stempel: (Nederland is partij bij het Apostillverdrag)

De regels voor visum en paspoort kunnen kort van tevoren worden gewijzigd. Daarom raden wij u aan deze altijd te controleren op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Als u een gecombineerde reis met een bezoek aan de Victoriawatervallen heeft geboekt, dient u een visum voor Zambia te hebben. Visa voor Zambia kunt u aanvragen bij de Zambiaanse Ambassade in Brussel.  Dit kan ook bij binnenkomst aan de grens of op het vliegveld. De kosten zijn 50 USD. Neem hiervoor contant geld mee.

Lees meer over de regels en procedures voor het visum op: http://www.zebru.org/.

6. Ontvangst van vliegtickets

We sturen u het vluchtschema zodra de vlucht is geboekt. Hier staan uw vluchten nauwkeurig op aangegeven. We maken gebruik van elektronische tickets die u zelf moet printen. Wanneer de tickets zijn verstrekt, sturen we u een e-mail met het boekingsnummer en de gegevens die u nodig heeft om de tickets te printen. U ontvangt tevens een begeleidende brief met nuttige telefoonnummers, zoals een telefoonnummer waarop altijd een medewerker van www.afrikareizen.nl bereikbaar is, ook buiten kantooruren.

7. Upgrade en extra beenruimte

Bij veel luchtvaartmaatschappijen is het tegenwoordig mogelijk om naar zitplaatsen met extra ruimte en comfort te upgraden, bijvoorbeeld Economy Comfort bij KLM. Wij kunnen uw ticket niet naar deze zitplaatsen upgraden, maar dit kunt u in de meeste gevallen zelf doen via de website van de luchtvaartmaatschappij.

Wij kunnen helaas niet voor het reserveren van zitplaatsen met extra beenruimte, zoals die bij de nooduitgangen in het vliegtuig, zorgen. Als u extra beenruimte nodig hebt, raden we u aan zo vroeg mogelijk op de datum van vertrek op de luchthaven in te checken en een medewerker te vragen u te helpen.

8. Koffer en handbagage

We gebruiken veel verschillende luchtvaartmaatschappijen voor de vluchten naar Zuid-Afrika, daarom zijn er geen eenduidige regels voor de hoeveelheid in te checken bagage en handbagage te geven. Zie de informatie hierover op uw vliegticket of neem contact met ons op als u hier vragen over heeft.

U en uw reisgenoot dienen de koffers zo te pakken dat jullie je in principe met één koffer kunnen redden. Zover zal het zeer waarschijnlijk niet komen, maar het is weleens gebeurd dat een koffer in de luchthaven zoekraakte. Als dat gebeurt kan het een aantal dagen duren voordat de koffer bij het hotel waar u verblijft, dus Pestana Kruger Lodge, Malelane 1320, Mpumalanga, Zuid-Afrika, wordt afgeleverd. Tlf. +27 13 790 2500 / +27 13 7900 291. Noteer dit voor de zekerheid.

Zorg ervoor alle belangrijke, onmisbare zaken in uw handbagage te hebben: paspoort, visum, vliegtickets, verzekeringspolissen van uw creditcards, geld, doktersrecepten, eventuele informatie over uw specifieke gezondheidssituatie plus malariapillen, de essentiële medicijnen (voor suikerziekte bijvoorbeeld), medicijnen tegen allergie of plotselinge buikpijn (Imodium bijvoorbeeld) en pijnstillers zoals paracetamol en/of Ibuprofen. En de camera, de dure verrekijker enz.

Door de airconditioning in het vliegtuig kunt u op de tocht komen te zitten, dus een dun windjack in de handbagage is een goed idee. Een safarihoed komt op vakantie misschien ook van pas.

9. Transport in Zuid-Afrika

In de luchthaven van Johannesburg wordt u door onze reiscoördinator opgehaald en met een safaribusje voorzien van airconditioning door de mooie Zuid-Afrikaanse natuur naar Pestana Kruger Lodge gereden. De rit duurt ca. 4 uur zonder pauze.

10. Rijafstanden tijdens de safarireis

Rijafstanden van Safari & VictoriawatervallenSafari & Kaapstad en Safari & Mauritius:

 • Van Johannesburg naar Pestana Kruger Lodge: 410 km – ca. 5 uren
 • Bushwalk: ca. 25 km rijden naar Mjejane Private Game Reserve, daarna wandeling van 3 tot 5 km – ca. 1,5 uur
 • Sunset Game Drive: ca. 25 km rijden naar Mjejane Private Game Reserve, daarna ca. 3 uren Game Drive
 • Game Drive in de middag: ca. 25 km rijden naar Mjejane Private Game Reserve
 • Een volle dag in het Krugerpark:
  Via Malelane Gate, ca. 2 km rijden naar de gate, daarna 10 uren Game Drive, ca. 250 km
  Via Crocodile Bridge Gate, ca. 45 km rijden naar de gate, daarna 10 uren Game Drive, ca. 250 km
  * Crocodile Bridge Gate wordt gebruikt in het geval Malelane Gate is gesloten vanwege weers- en verkeersomstandigheden
 • Een volle dag naar de Drakensbergen:
  200 km rijden naar het eerste uitkijkpunt, in totaal ca. 10 uren rijden, ca. 480 km over de hele dag gerekend

Totaal ca. = 1300 km – buiten de gamedrives om

Rijafstanden van Safari in Zuid-Afrika, 12 dagen:

 • Van Johannesburg naar Pestana Kruger Lodge: 410 km – ca. 5 uren
 • Bushwalk: ca. 15 km rijden naar het reservaat, daarna wandeling van 3 tot 5 km – ca. 1,5 uur
 • Sunset Game Drive: ca. 2 km rijden naar Malelane Gate, daarna ca. 3 uren Game Drive
 • Twee volle dagen in het Krugerpark:
  Via Malelane Gate, ca. 2 km rijden naar de gate, daarna 10 uren Game Drive, ca. 250 km
  Via Crocodile Bridge Gate, ca. 45 km rijden naar de gate, daarna 10 uren Game Drive, ca. 250 km
  * Crocodile Bridge Gate wordt gebruikt in het geval Malelane Gate is gesloten vanwege weers- en verkeersomstandigheden
 • Een volle dag naar de Drakensbergen:
  200 km rijden naar het eerste uitkijkpunt, in totaal ca. 10 uren rijden, ca. 480 km over de hele dag gerekend
 • Swaziland Cultural Tour: ca. 7 tot 8 uren rijden, 300 km over de hele dag gerekend

Totaal ca. = 2050 km – buiten de gamedrives om

Alle afstanden en duur zijn bij benadering aangegeven, het een en ander is afhankelijk van weer- en rijomstandigheden.

11. Uw reiscoördinator

In Pestana Kruger Lodge is onze reiscoördinator aanwezig. De reiscoördinator doet zijn/haar best om ervoor te zorgen dat u een goede vakantie vol positieve belevenissen heeft.
U kunt de reiscoördinator bereiken op het mobiele nummer 0027 79 80 55 215.
Voeg het nummer toe aan uw adresboek op uw telefoon, zodat u kunt bellen als u vertraging bij aankomst heeft.

Wanneer u met de vaste telefoon in het huisje bij Pestana of vanuit de receptie wilt bellen, is het nummer: 079 80 55 215.

De reiscoördinator is ook bereikbaar via het e-mailadres: guide@afrika-safari.dk

12. Lunch en drinken

Bij de prijs is inbegrepen het copieuze ontbijtbuffet en dinerbuffet, met veel keus, in Pestana. Drinken en lunch is voor eigen rekening. Als richtsnoer kunnen we u de informatie geven dat onze klanten tijdens het verblijf gemiddeld € 135 per persoon aan lunch en drinken besteden.

13. Eettijden

Het uitgebreide ontbijtbuffet in het restaurant is van 7.00 tot 10.00 uur open. Het dinerbuffet is van 19.00 tot 22.00 uur open. Deze maaltijden zijn in de prijs van de safarireis inbegrepen.

De lunch is voor eigen rekening. U kunt tussen 11.00 en 17.00 uur lunchen. Aan de overkant van de weg ligt Hamiltons, een gezellige oase met goed eten.

Buiten de eettijden kunt u roomservice tegen een meerprijs bestellen.

14. Munteenheid in Zuid-Afrika

De munteenheid in Zuid-Afrika is de Zuid-Afrikaanse rand (ZAR). 1 ZAR is ongeveer € 0,06. U kunt met uw internationale creditcard geld bij geldautomaten opnemen. In de luchthaven zijn geldautomaten aanwezig. U kunt maximaal 2.000 ZAR per betaalkaart per dag opnemen.

Alles wat u in Pestana naast de extra tochten koopt, wordt op het nummer van uw huisje geregistreerd. Het nummer staat op uw sleutel, dus u kunt gewoon uw sleutel laten zien. Bij vertrek kunt u de totale rekening met uw internationale creditcard betalen.

We raden aan een kleine hoeveelheid euro’s voor tussenlandingen mee te nemen.

15. Fooien

Fooi is belangrijk in een land als Zuid-Afrika, waar het loon van mensen in de dienstverlenende sector vaak zo laag is dat ze er niet van kunnen rondkomen.

Fooi geven is uiteraard geheel vrijwillig en u bepaalt ook zelf hoeveel fooi u wilt geven.

Het volgende is gangbaar:

Gids/chauffeur: 100 tot 150 rand voor een hele dag, in het geval van twee personen die samen reizen

Obers: 10 tot 30 rand of 10% van de rekening

Schoonmaakpersoneel: 10 tot 20 rand per dag

Fooi aan het personeel in Pestana Kruger Lodge wordt contant gegeven. In restaurants/bars kunt u de fooi op de rekening laten zetten.

16. Toeristenbelasting

In Zuid-Afrika moet toeristenbelasting worden betaald. Dit is niet bij de prijs van onze pakketreizen inbegrepen. U betaalt ca. 6 tot 8 Zuid-Afrikaanse rand (ZAR) per kamer per nacht. U betaalt dit samen met de hotelrekening bij het uitchecken in het hotel. Eventuele wijzigingen in de hoogte van de belasting voorbehouden.

17. Tijdsverschil met Zuid-Afrika

In onze zomertijd is er tussen Zuid-Afrika en Nederland geen verschil in tijd. In onze wintertijd loopt Zuid-Afrika 1 uur voor. In dat geval is het in Zuid-Afrika 12.00 uur als het in Nederland 11.00 uur is.

18. Boeken van optionele tochten

In onze programma’s zijn er 1 tot 3 vrije dagen, afhankelijk van de reis. Deze dagen kunt u geheel naar eigen wens invullen.

U kunt de optionele tochten bij de reiscoördinator boeken. Hij/zij regelt al het praktische. De tocht dient uiterlijk 24 uur van tevoren in Zuid-Afrikaanse rand (ZAR) te worden betaald. Het is ook mogelijk met creditcard te betalen.

U kunt meer over de optionele tochten in onze reisprogramma’s op de website lezen.

19. De safaritochten

De vaste tochten worden aan het weer en overige omstandigheden aangepast. De tochten kunnen in principe niet in iets anders worden geruild of worden gerestitueerd. De safaritochten buiten tussen de wilde dieren vinden plaats met open auto’s. Alle andere ritten vinden met minibusjes voorzien van airconditioning plaats.

Een van onze twee reiscoördinatoren gaat mee op safari, mits dit in praktisch opzicht mogelijk is. Anders gaat een Engelssprekende gids mee.

20. Klamboe

De muggen verschijnen bij zonsondergang en een dalende temperatuur. De meeste mensen worden tijdens de schemering gestoken, dus het is aan te raden tegen die tijd een lange broek en misschien een blouse/overhemd met lange mouwen te dragen, en enkels, polsen, handen en hals van muggenspray te voorzien.

In Pestana Lodge is er op de hotelkamer anti-muggenspray voor het lichaam aanwezig.

21. Kinderen op safari in Zuid-Afrika

De safari-lodge in Zuid-Afrika en onze safari’s zijn zeer kindvriendelijk. Het Afrikaanse dierenleven in de savanne is spannend, ook voor kinderen. Kinderen van alle leeftijden zijn welkom op onze safari’s.

Uit het oogpunt van veiligheid is de minimale leeftijd voor het deelnemen aan een safari te voet (bushwalk) met rangers echter 12 jaar, en 6 jaar voor het deelnemen aan de avondsafari met open auto’s.

22. Wassen van kleding

In Pestana Kruger Lodge kunt u uw kleding laten wassen. Stop uw wasgoed ‘s ochtends in de daarvoor bestemde zak, schrijf het nummer van uw huisje op het voorgedrukte label, en kruis hier tevens op aan wat er in de zak aan wasgoed zit. U krijgt uw was schoon en opgevouwen vóór de avond retour.

U kunt ook zelf wassen, maar hang de kleding niet buiten te drogen. Het risico bestaat dat vliegen eitjes op de natte kleding leggen. Hieronder ziet u de prijzen voor het wassen van kleding in Pestana Kruger Lodge.

Soort kleding Prijs per stuk kleding, aangegeven in ZAR
Blouse 24
Overhemd 20
Broek 22
Spijkerbroek 20
Rok 26
Jurk 30
Korte broek 14
Onderhemd 8
Onderbroek 8
Pyjama 18
Sokken 8
BH 10
Trainingspak 30
T-Shirt 14

De prijzen zijn indicatief. Prijswijzigingen voorbehouden.

 

23. Internet

Pestana Kruger Lodge heeft een computer met internet voor gasten. Deze is gratis te gebruiken. Er is ook gratis wifi. Deze is in het hoofdgebouw van Pestana, de receptie, bar, restaurant, en tv-kamer te gebruiken, maar niet in de huisjes.

24. Feestelijke dag

Geef de reiscoördinator een paar dagen voor een feestelijke dag discreet een seintje. Dit kan bijvoorbeeld een trouwdag of verjaardag zijn. Wij zorgen voor een verrassing.

25. Belangrijke bagage voor uw reis
 • Lichtgekleurde zomerkleding voor de safaritochten (felle kleuren kunnen tseetseevliegen aantrekken; deze komen op slechts enkele plaatsen in de parken voor). Het laten wassen van kleding is goedkoop, dus neem niet te veel mee.
 • Nette kleding voor de avonden in het hotel of lodge. Lange broek en blouse/overhemd met lange mouwen die overdag tegen de zon en bij zonsondergang tegen de muggen beschermen.
 • Windjack. Het kan ‘s ochtends en ‘s avonds fris zijn.
 • Zomerschoenen (bijv. sportschoenen en katoenen sokken). Om muggenbeten te voorkomen kunt u ‘s avonds beter niet met blote benen en blote voeten lopen.
 • Stekkerblok voor 3 tot 4 stekkers, zodat scheerapparaat, trimmer/tondeuse, elektrische tandenborstel en batterijen via één adapter kunnen worden opgeladen.
 • Kleine zaklamp en extra batterijen
 • Hoed tegen de zon
 • Zonnecrème en lippenbalsem
 • Muggenspray bijv. Autan (zowel om muggenbeten te voorkomen als jeuk tegen te gaan)
 • Nagelknipper en vijl
26. Spullen voor in de handbagage
 • Paspoort, geld en tickets
 • Een reisstekker/adapter met 3 ronde, dikke pinnen.
 • Zonnebril
 • De medicijnen die u thuis gebruikt (doe ze altijd in uw handbagage, want stel dat uw koffer zoekraakt!)
 • Geneesmiddelen waarvoor geen doktersrecept nodig is: pijnstillers, allergiepillen, middel tegen diarree (Imodium bijvoorbeeld), malariapillen, pleisters en ontsmettingsdoekjes.
 • Verrekijker (zodat u de luipaard in een boom in de verte kunt zien)
 • Camera, batterijoplader en meer geheugenkaarten dan u verwacht te gebruiken. Een plastic zakje om de camera tegen het fijne, rode stof in Afrika te beschermen.
 • Schoudertas met ritsen en stevige riem, of geldriem of goede binnenzakken die dicht zijn te ritsen
 • Een aantal kopieën van alle persoonlijke papieren zoals paspoort, visum, vliegtickets, reisverzekering, vaccinatiebewijs, internationale betaalkaarten (Master Card, Visa e.d.), rijbewijs en andere papieren die u in uw portemonnee/portefeuille heeft. Verdeel ze over de koffers en tassen van u en uw reisgeno(o)t(en)
 • Telefoonlijst voor het onmiddellijk kunnen blokkeren van verdwenen betaalkaarten, en van verzekeringsmaatschappij e.d.
 • Adressen van de personen die een kaartje krijgen, en de e-mailadressen van de personen die een groet via e-mail krijgen. Pestana Kruger Lodge heeft internet.
 • Notitieboekje en balpen
 • Een of meerdere goede boeken voor de lange vlucht heen en terug
 • Misschien een zakwoordenboek Engels/Nederlands – Nederlands/Engels
HEEFT U VRAGEN?

Neem nu contact op met onze experts:
020 - 369 07 90
info@afrikareizen.nl

Openingstijden:
Ma., wo., vr.: 09.00 – 16.00 Di. en do.: 09.00 – 14.00

Top 5 Reizen
Luxe safari in Zuid-Afrika
Luxe safari in Zuid-Afrika
Safari met een reiscoördinator
 
Zuid-Afrika & Kaapstad
Zuid-Afrika & Kaapstad
Unieke safari gecombineerd met stadsbelevenissen.
 
Beklim de Kilimanjaro
Beklim de Kilimanjaro
Bereik de top van de Kilimanjaro via de bekende Whisky-route.
 
Tanzania & Zanzibar
Tanzania & Zanzibar
Safari vol belevenissen, en witte stranden.
 
Safari in Tanzania
Safari in Tanzania
Safari in 4 nationale parken
 

Nieuwsbrief

Wanneer u zich aanmeldt voor onze nieuwsbrief, krijgt u ca. drie keer per maand een nieuwsbrief van Afrikareizen.nl met relevant nieuws, goede aanbiedingen enz.