• Tevreden reizigers sinds 2006
 • Toegewijde reisexperts
 • Bewezen reiskwaliteit
 • Zorgvuldig geselecteerde lokale gidsen
 • Prijsgarantie
 • 24/7 assistentie
 • Lid van het reisgarantiefonds

Zuid-Afrika – Reisinformatie

Op deze pagina vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over Zuid-Afrika. U kunt bijvoorbeeld meer lezen over het weer, visums en munteenheid. Bekijk ook ons aanbod reizen naar Zuid-Afrika.

Zuid-Afrika – Reisinformatie

Zuid-Afrika – Reisinformatie

Op deze pagina vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over Zuid-Afrika. U kunt bijvoorbeeld meer lezen over het weer, visums en munteenheid. Bekijk ook ons aanbod reizen naar Zuid-Afrika.

1. Het weer en de wilde dieren in Zuid-Afrika, maand voor maand

Zuid-Afrika is het hele jaar rond een boeiende bestemming. Omdat het land ten zuiden van de evenaar ligt, zijn de jaargetijden net omgekeerd aan die van ons, en daarom is het zomer in Zuid-Afrika als het winter is in Nederland. Hieronder kunt u meer lezen over hoe het weer en de wilde dieren in de loop van het jaar variëren:

Zomer in Zuid-Afrika (november tot februari)
Deze periode is zowel de zomer als het regenseizoen van Zuid-Afrika. Het weer varieert van zon tot regen, maar toch overwegend zon en warme temperaturen. Juist die combinatie van zon en regen zorgt voor een ongelofelijk weelderig landschap en een dichtbegroeide natuur. Het warme weer en de hoge luchtvochtigheid betekenen ook dat er soms risico is op zware regenval.

U heeft goede mogelijkheden om dierenjongen te zien in de safariparken van Zuid-Afrika vanaf eind november en de rest van de periode. Heeft u belangstelling voor vogels, dan heeft u van december tot februari goede mogelijkheden om in de nationale parken veel interessante vogelsoorten te zien.

Najaar in Zuid-Afrika (maart tot mei)
In deze periode zijn de dagen zonnig, de temperaturen aangenaam en valt er een beperkte hoeveelheid regen. Het kan ‘s avonds, ‘s nachts en ‘s ochtends wat koeler zijn.

Het landschap is weelderig en er is nog volop water in de rivieren en de waterpoelen, en dat trekt wilde dieren aan. Er zijn over het algemeen minder bezoekers in de nationale parken en er zijn goede kansen om de unieke wilde dieren te zien.

Winter in Zuid-Afrika (juni tot augustus)
Deze periode biedt milde en zonnige dagen met aangename temperaturen, maar daarentegen relatief koude nachten. In het noordelijke deel van het land valt vrijwel geen regen. In het zuidelijke deel van het land valt iets meer regen en sommige dagen kunnen aanvoelen als een grijze najaarsdag in Europa.

Door de kleine hoeveelheid regen is het landschap minder weelderig en de bomen hebben minder bladeren. De wilde dieren zijn daardoor makkelijker te spotten in de kale struiken en rond de waterpoelen, waar nog steeds water in zit. Er zijn daarom ook hele goede kansen om de “Big Five” te zien. Langs de kusten van het land kunt u grote groepen walvissen zien.

Voorjaar in Zuid-Afrika (september tot oktober)
In deze periode valt er een beperkte hoeveelheid neerslag, terwijl de dagen zonnig en heerlijk warm zijn. De temperaturen stijgen snel en vooral aan het einde van deze periode kan het overdag erg warm aanvoelen.

De wilde dieren zijn actief en makkelijk te spotten in het relatief kale landschap. De dieren verzamelen zich bij de poelen, waar nog water in zit. Langs de uitgestrekte Zuid-Afrikaanse kust komen de walvissen dichterbij om zich voort te planten en daarom zijn er goede kansen om ze te spotten op een walvissafari.

Deze periode is bovendien de ideale tijd om Kaapstad te bezoeken, omdat er een beperkte hoeveelheid regen valt en de wilde bloemen gaan bloeien en voor een kleurrijk landschap langs de kust zorgen.

Weerstatistieken voor Nelspruit (Krugerpark): JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Gemiddelde max. temp. 29 29 28 27 25 23 23 25 27 27 27 28
Gemiddelde min. temp. 19 19 18 14 10 6 6 9 12 14 17 18
Neerslag in mm 127 108 90 51 15 9 10 10 26 75 115 131
Weerstatistieken voor Johannesburg: JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Gemiddelde max. temp. 26 25 24 21 19 16 17 19 23 24 24 25
Gemiddelde min. temp. 15 14 13 10 7 4 4 6 9 11 13 14
Neerslag in mm 125 90 91 54 13 9 4 6 27 72 117 105
Weerstatistieken voor Kaapstad: JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Gemiddelde max. temp. 26 27 25 23 20 18 18 18 19 21 24 25
Gemiddelde min. temp. 16 16 14 12 9 8 7 8 9 11 13 15
Neerslag in mm 15 17 20 41 69 93 82 77 40 30 14 17
Weerstatistieken voor Port Elizabeth: JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Gemiddelde max. temp. 25 25 25 23 22 20 20 20 20 21 22 24
Gemiddelde min. temp. 18 18 17 14 12 9 9 10 11 13 15 16
Neerslag in mm 36 40 54 58 59 62 47 64 62 59 49 34
2. Reisvoorwaarden

Lees alstublieft zorgvuldig onze algemene reisvoorwaarden, daar deze algemene voorwaarden onderdeel zijn van de contractuele bepalingen in verband met de reizen gekocht bij Afrikareizen.nl.

Klik hier om onze reisvoorwaarden te lezen.

3. Reisverzekeringen

Wij raden u dringend aan een goede reisverzekering en annuleringsverzekering af te sluiten. Een goede verzekering met een uitgebreide werelddekking kan u ingeval van schade, letsel of ziekte veel onnodige kosten en regelingen schelen. De standaard ziektekostenverzekering is veelal niet voldoende.

4. Vaccinatie

Voor de door Afrikareizen.nl aangeboden bestemmingen gelden adviezen, respectievelijk voorschriften op het gebied van gezondheid.

Let op de regels in verband met de gele koorts, vooral als u het land binnenkomt vanuit een ander Afrikaans land.

Wijzigingen met betrekking tot medische voorschriften komen zeer regelmatig voor en daarom dient u zelfstandig na te gaan of er voor uw reisbestemming gezondheidsadviezen van toepassing zijn.

Dit kan inhouden bescherming middels vaccinaties of tabletten, maar ook het gebruik van preventieve maatregelen ter voorkoming van ziektes.

U dient zich hiertoe – ruim voor vertrek – te wenden tot uw huisarts, GGD, het Ministerie van Volksgezondheid of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Op Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering kunt u meer informatie vinden over ziekten op reis en hoe u deze kunt voorkomen.

We attenderen u erop dat u bij het reizen naar Zuid-Afrika uw vaccinatiebewijs dient mee te nemen.

5. Visum

Nederlandse staatsburgers krijgen bij aankomst in Zuid-Afrika een visum voor een verblijf van maximaal 90 dagen. Uw pas moet nog minimaal 30 dagen geldig zijn na uw vertrek uit Zuid-Afrika, en uw paspoort moet minstens twee blanco pagina’s hebben. Houd er rekening mee dat een verlengd paspoort of een noodpaspoort niet geldig zijn bij aankomst in Zuid-Afrika.

Als u van plan bent om uw bezoek aan Zuid-Afrika te combineren met een van onze andere bestemmingen, zoals bijv. de Victoriawatervallen in Zambia, of Namibië of Mauritius, moet u rekening houden met de visumregels voor deze bestemmingen.

U kunt hier meer lezen over de inreisregels voor Zuid-Afrika: http://www.dha.gov.za/

Wij raden u aan om de visumregels te checken op udenrigsministeriets hjemmeside.

6. Ontvangst van vliegtickets

We sturen u de vliegtickets zodra u uw reis heeft geboekt. Op het vluchtschema kunt u de tijdstippen en vliegroute zien. Het is belangrijk, dat u controleert dat er geen spelfouten in uw naam staan. Uw naam op de vliegticket dient exact overeen te komen met de naam in uw paspoort. Als u fouten in de namen ontdekt, dient u onmiddellijk contact met ons op te nemen.

Tegenwoordig bestaan er alleen nog maar elektronische vliegtickets (e-tickets). U krijgt dus geen papieren vliegticket voor het inchecken op de luchthaven. Voor het inchecken op de luchthaven heeft u uw paspoort en de boekingsreferentie nodig. De boekingsreferentie staat op uw vluchtschema.

7. Servicebrief

Wanneer u een reis bij ons heeft geboekt, ontvangt u voordat u vertrekt onze servicebrief. In de servicebrief vindt u belangrijke informatie over bijvoorbeeld online inchecken, wat te doen bij vertraging en onze overeengekomen richtlijnen voor het geven van fooi. Bovendien bevat de servicebrief belangrijke telefoonnummers van onze lokale agenten en ons telefoonnummer voor noodgevallen.

Daarom is het belangrijk dat u de servicebrief print en op reis meeneemt.

8. Upgrade en extra beenruimte

Bij veel luchtvaartmaatschappijen is het tegenwoordig mogelijk om naar zitplaatsen met extra ruimte en comfort te upgraden, bijvoorbeeld Economy Comfort bij KLM. Wij kunnen uw ticket niet naar deze zitplaatsen upgraden, maar dit kunt u in de meeste gevallen zelf doen via de website van de luchtvaartmaatschappij.

Wij kunnen helaas niet voor het reserveren van zitplaatsen met extra beenruimte, zoals die bij de nooduitgangen in het vliegtuig, zorgen. Als u extra beenruimte nodig hebt, raden we u aan zo vroeg mogelijk op de datum van vertrek op de luchthaven in te checken en een medewerker te vragen u te helpen.

9. Uw bagage

We gebruiken veel verschillende luchtvaartmaatschappijen voor de vluchten naar Zuid-Afrika, daarom zijn er geen eenduidige regels voor de hoeveelheid in te checken bagage en handbagage te geven. Zie de informatie hierover op uw vliegticket of neem contact met ons op als u hier vragen over heeft.

Zorg ervoor alle belangrijke, onmisbare zaken in uw handbagage te hebben. Dit betreft bijv. paspoort, visum, vliegtickets, verzekeringspolissen, creditcard, geld, camera, maar ook eventuele informatie over uw specifieke gezondheidssituatie en essentiële medicijnen.

U kunt door de airconditioning in het vliegtuig verkouden worden, dus een dun windjack in de handbagage is een idee. Een safarihoed komt op vakantie misschien ook van pas.

Als u vliegt via O.R. Tambo Luchthaven in Johannesburg, moet u erop bedacht zijn dat ingecheckte bagage minstens één platte kant moet hebben en er mogen geen losse schouderbanden aanzitten (zoals bij een rugzak). Reist u bijvoorbeeld met een ronde sporttas of een rugzak met lange schouderbanden eraan, dan moet u gebruikmaken van de ”baggage wrapping service” op de luchthaven, voordat u uw bagage in kunt checken.

10. Transport in Zuid-Afrika

Bij onze safarireizen naar het Krugerpark wordt u in de luchthaven van Johannesburg door onze lokale gids verwelkomd. Vanaf de luchthaven rijden jullie in een safaribusje door de schitterende Afrikaanse natuur naar de lodge. De rit van de luchthaven naar Kruger duurt ca. 4 tot 5 uur.

 

Bij onze safarireizen in de Oost-Kaap wordt u in de luchthaven van Port Elizabeth verwelkomd en naar de lodge gereden. Als u met het vliegtuig in Kaapstad aankomt, wordt u ook door onze lokale vertegenwoordiger in de luchthaven verwelkomd.

 

Bij onze fly-drive vakanties wordt u niet bij aankomst opgewacht. U haalt dan zelf uw huurauto in de luchthaven op.

11. Rijafstanden tijdens de safarireis

Van Johannesburg naar Krugerpark: ca. 400 km – ca. 4 tot 5 uur

Een volle dag in het Krugerpark: ca. 200-250 km – ca. 10 uur rijden met stops onderweg.

Een volle dag naar de Drakensbergen: ca. 200 km rijden naar het eerste uitkijkpunt, in totaal ca. 10 uur rijden, ca. 480 km over de hele dag gerekend

Swaziland Cultural Tour: ca. 7 tot 8 uur rijden, 300 km over de hele dag gerekend

Hier zijn een paar voorbeelden van hoe de safari voertuigen eruit kunnen zien.

Bij onze fly-drive vakanties wordt onder elke rijdag de betreffende afstand aangegeven.

 

Alle afstanden en duur zijn bij benadering aangegeven, het een en ander is afhankelijk van weer- en wegomstandigheden.

12. Uw reiscoördinator

In Pestana Kruger Lodge is een reiscoördinator aanwezig. De reiscoördinator doet zijn/haar best om ervoor te zorgen dat u een goede vakantie vol positieve belevenissen heeft.

U kunt de reiscoördinator bereiken op het mobiele nummer 0027 79 80 55 215.

Voeg het nummer toe aan uw adresboek op uw telefoon, zodat u kunt bellen als u vertraging bij aankomst heeft.

Wanneer u met de vaste telefoon in het huisje bij Pestana of vanuit de receptie wilt bellen, is het nummer: 079 80 55 215.

De reiscoördinator is ook bereikbaar via het e-mailadres: guide@afrika-safari.dk

 

In Nkambeni Tented Camp is ook een reiscoördinator aanwezig. De reiscoördinator kan helpen bij het organiseren van optionele tochten of eventuele vragen beantwoorden.

13. Eten en drinken

Safarireizen met halfpension zijn inclusief ontbijt en avondeten. Het betreffen in de regel grote buffetten. Halfpension is exclusief drinken en lunch. Deze zijn dus voor eigen rekening. Als richtsnoer kunnen we u de informatie geven dat onze klanten tijdens het verblijf gemiddeld € 135 per persoon aan lunch en drinken besteden.

 

Safarireizen met volpension zijn inclusief alle maaltijden – incl. (lokale) drankjes.

14. Munteenheid in Zuid-Afrika

De munteenheid in Zuid-Afrika is de Zuid-Afrikaanse rand (ZAR). U kunt met uw internationale creditcard geld bij geldautomaten opnemen. In de luchthaven zijn geldautomaten aanwezig. U kunt maximaal 2.000 ZAR per betaalkaart per dag opnemen.

We raden aan een kleine hoeveelheid euro’s voor tussenlandingen mee te nemen.

15. Fooien

Fooi is belangrijk in een land als Zuid-Afrika, waar het loon van mensen in de dienstverlenende sector vaak zo laag is dat ze er niet van kunnen rondkomen. Dragers van de bagage, obers, kamermeisjes en gidsen zullen daarom fooi verwachten en het tevens nodig hebben.

Fooi geven is uiteraard geheel vrijwillig en u bepaalt ook zelf hoeveel fooi u wilt geven.

Het volgende is gangbaar:

 • Gids/chauffeur: 100 tot 150 rand voor een hele dag, in het geval van twee personen die samen reizen
 • Obers: 10 tot 30 rand of 10% van de rekening
 • Schoonmaakpersoneel: 10 tot 20 rand per dag

Fooi aan het personeel in de accommodaties wordt contant gegeven. In restaurants/bars kunt u de fooi op de rekening laten zetten.

16. Toeristenbelasting

In Zuid-Afrika moet toeristenbelasting worden betaald. Dit is niet bij de prijs van onze pakketreizen inbegrepen. U betaalt ca. 11 tot 15 Zuid-Afrikaanse rand (ZAR) per kamer per nacht. U betaalt dit samen met de hotelrekening bij het uitchecken in het hotel. Eventuele wijzigingen in de hoogte van de belasting voorbehouden.

 

17. Tijdsverschil met Zuid-Afrika

In onze zomertijd is er tussen Zuid-Afrika en Nederland geen verschil in tijd. In onze wintertijd loopt Zuid-Afrika 1 uur voor. In dat geval is het in Zuid-Afrika 12.00 uur als het in Nederland 11.00 uur is.

18. Boeken van optionele tochten tegen meerprijs

In onze programma’s zijn vaak vrije dagen ingepland, afhankelijk van de reis. Deze dagen kunt u geheel naar eigen wens invullen.

Optionele tochten kunnen bij uw lodge of onze samenwerkingspartner worden geboekt. De tocht dient uiterlijk 24 uur van tevoren in Zuid-Afrikaanse rand (ZAR) te worden betaald. Het is ook mogelijk met creditcard te betalen.

U kunt meer over de optionele tochten in onze reisprogramma’s op de website lezen.

19. De safari's

De vaste tochten worden aan het weer en overige omstandigheden aangepast. De tochten kunnen in principe niet in iets anders worden geruild of worden gerestitueerd. De safari’s buiten tussen de wilde dieren vinden met open auto’s plaats. Alle andere ritten vinden met minibusjes voorzien van airconditioning plaats.

20. Klamboe

De muggen verschijnen bij zonsondergang en een dalende temperatuur. De meeste mensen worden tijdens de schemering gestoken, dus het is aan te raden tegen die tijd een lange broek en misschien een blouse/overhemd met lange mouwen te dragen, en enkels, polsen, handen en hals van muggenspray te voorzien. In sommige accommodaties hangt er een klamboe boven de bedden, in andere accommodaties zijn alle ramen van een muggennet voorzien. Het is in principe niet nodig om zelf een klamboe mee te nemen, maar zorg er voor altijd voldoende muggenspray mee te nemen.

21. Kinderen op safari in Zuid-Afrika

Al onze safarireizen zijn zeer kindervriendelijk. Het Afrikaanse dierenleven in de savanne is spannend, ook voor kinderen. Kinderen van alle leeftijden zijn welkom op onze safari’s.

Uit het oogpunt van veiligheid is de minimale leeftijd voor het deelnemen aan een safari te voet (bushwalk) met rangers echter 12 jaar, en 6 jaar voor het deelnemen aan de avondsafari met open auto’s.

22. Elektriciteit

In Zuid-Afrika gebruikt men 220 volt. U heeft echter een reisstekker/adapter met 3 ronde, dikke pinnen nodig, aangezien de stekkers anders zijn.

23. Feestdagen

Het is altijd een bijzondere belevenis om tradities en feesten van andere landen mee te maken. Hieronder ziet u een overzicht van feestdagen, belangrijke festivals en bijzondere herdenkingen.

We maken u erop attent dat sommige musea en bezienswaardigheden op deze dagen gesloten kunnen zijn.

 

24. Belangrijke bagage voor uw reis
 • Lichtgekleurde zomerkleding voor de safaritochten (felle kleuren kunnen tseetseevliegen aantrekken; deze komen op slechts enkele plaatsen in de parken voor).
 • Nette kleding voor de avonden in het hotel of lodge. Lange broek en blouse/overhemd met lange mouwen die overdag tegen de zon en bij zonsondergang tegen de muggen beschermen.
 • Windjack. Het kan ‘s ochtends en ‘s avonds fris zijn.
 • Zomerschoenen (bijv. sportschoenen en katoenen sokken). Om muggenbeten te voorkomen kunt u ‘s avonds beter niet met blote benen en blote voeten lopen.
 • Stekkerblok voor 3 tot 4 stekkers, zodat scheerapparaat, trimmer/tondeuse, elektrische tandenborstel en batterijen via één adapter kunnen worden opgeladen.
 • Kleine zaklamp en extra batterijen
 • Hoed tegen de zon
 • Zonnecrème en lippenbalsem
 • Muggenspray bijv. Autan (zowel om muggenbeten te voorkomen als jeuk tegen te gaan)
 • Nagelknipper en vijl
25. Spullen voor in de handbagage
 • Paspoort, geld en tickets
 • Een reisstekker/adapter met 3 ronde, dikke pinnen.
 • Zonnebril
 • De medicijnen die u thuis gebruikt (altijd in handbagage meenemen)
 • Geneesmiddelen waarvoor geen doktersrecept nodig is: pijnstillers, allergiepillen, middel tegen diarree (Imodium bijvoorbeeld), malariapillen, pleisters en ontsmettingsdoekjes.
 • Verrekijker (zodat u de luipaard in een boom in de verte kunt zien)
 • Camera en meer geheugenkaarten dan u verwacht te gebruiken en een batterijoplader. Een plastic zakje om de camera tegen het fijne, rode stof in Afrika te beschermen.
 • Schoudertas met ritsen en stevige riem, of geldriem of goede binnenzakken die dicht zijn te ritsen
 • Een aantal kopieën van alle persoonlijke papieren zoals paspoort, visum, vliegtickets, reisverzekering, vaccinatiebewijs, internationale betaalkaarten (Master Card, Visa e.d.), rijbewijs en andere papieren die u in uw portemonnee/portefeuille heeft. Verdeel ze over de koffers en tassen van u en uw reisgeno(o)t(en)
 • Telefoonlijst voor het onmiddellijk kunnen blokkeren van verdwenen betaalkaarten, en het bellen naar verzekeringsmaatschappij e.d.
 • Adressen van de personen die een kaartje krijgen, en de e-mailadressen van de personen die een groet via e-mail krijgen.
 • Notitieboekje en balpen
 • Een of meerdere goede boeken voor de lange vlucht heen en terug
26. Reizigers met beperkte mobiliteit

Wij maken u er op attent dat onze reizen over het algemeen niet geschikt zijn voor personen met een beperkte mobiliteit. Neem contact met ons op voor informatie over de mogelijkheden op basis van uw specifieke behoeften.

Wij gebruiken cookies om onze website gebruikersvriendelijker en relevanter voor u te maken, en om gerichte advertenties te tonen. U gaat akkoord als u verder klikt.

Klik hier als u niet akkoord gaat met cookies. Wij gebruiken een cookie om te onthouden dat u niet akkoord gaat.

Lees hier meer.