• Tevreden reizigers sinds 2006
 • Toegewijde reisexperts
 • Bewezen reiskwaliteit
 • Zorgvuldig geselecteerde lokale gidsen
 • Prijsgarantie
 • 24/7 assistentie
 • Lid van het reisgarantiefonds

Zuid-Afrika – Reisinformatie

Op deze pagina vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over Zuid-Afrika. U kunt bijvoorbeeld meer lezen over het weer, visums en munteenheid. Bekijk ook ons aanbod reizen naar Zuid-Afrika.

Zuid-Afrika – Reisinformatie

Zuid-Afrika – Reisinformatie

Op deze pagina vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over Zuid-Afrika. U kunt bijvoorbeeld meer lezen over het weer, visums en munteenheid. Bekijk ook ons aanbod reizen naar Zuid-Afrika.

1. Het weer in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is het hele jaar door een fascinerende bestemming. Het is daar zomer als het in Nederland winter is. In de winter wordt het nooit echt koud. De zomer- en regentijd in Zuid-Afrika duurt van november tot en met februari. In deze periode varieert het weer van zon tot regen en heel af en toe waait er een tropische storm. Het is echter over het algemeen zonnig weer.

Weerstatistieken
JAN
FEB
MAR
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Gemiddeldetemp.
29
29
28
27
25
23
23
25
27
27
27
28
Nachttemp.
19
19
18
14
10
6
6
9
12
14
17
18
Weerstatistieken Gemiddelde
temp.
Nacht
temp.
JAN 29 19
FEB 29 19
MAR 28 18
APR 27 14
MEI 25 10
JUN 23 6
JUL 23 6
AUG 25 9
SEP 27 12
OKT 27 14
NOV 27 17
DEC 28 18

Bovenstaande temperaturen zijn gemiddelde temperaturen. In de zomermaanden (okt., nov., dec., jan. en feb.) moet u uitgaan van extreem hoge temperaturen en luchtvochtigheid. Vaak is het midden in de zomer (nov., dec., jan.) bijna elke dag 40 graden of meer. De luchtvochtigheid kan 90% zijn. Daarom is de zogenaamde ’real feel temperature’ vaak een stuk hoger dan wat de thermometer aangeeft.

2. Reisvoorwaarden

Lees alstublieft zorgvuldig onze algemene reisvoorwaarden, daar deze algemene voorwaarden onderdeel zijn van de contractuele bepalingen in verband met de reizen gekocht bij Afrikareizen.nl.

Klik hier om onze reisvoorwaarden te lezen.

3. Reisverzekeringen

Wij raden u dringend aan een goede reisverzekering en annuleringsverzekering af te sluiten. Een goede verzekering met een uitgebreide werelddekking kan u ingeval van schade, letsel of ziekte veel onnodige kosten en regelingen schelen. De standaard ziektekostenverzekering is veelal niet voldoende.

4. Vaccinatie

Voor de door Afrikareizen.nl aangeboden bestemmingen gelden adviezen, respectievelijk voorschriften op het gebied van gezondheid.

Let op de regels in verband met de gele koorts, vooral als u het land binnenkomt vanuit een ander Afrikaans land.

Wijzigingen met betrekking tot medische voorschriften komen zeer regelmatig voor en daarom dient u zelfstandig na te gaan of er voor uw reisbestemming gezondheidsadviezen van toepassing zijn.

Dit kan inhouden bescherming middels vaccinaties of tabletten, maar ook het gebruik van preventieve maatregelen ter voorkoming van ziektes.

U dient zich hiertoe – ruim voor vertrek – te wenden tot uw huisarts, GGD, het Ministerie van Volksgezondheid of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Op Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering kunt u meer informatie vinden over ziekten op reis en hoe u deze kunt voorkomen.

We attenderen u erop dat u bij het reizen naar Zuid-Afrika uw vaccinatiebewijs dient mee te nemen.

5. Visum

Nederlandse staatsburgers ontvangen een visum voor 90 dagen bij aankomst in Zuid-Afrika. Uw paspoort moet nog minstens een maand na vertrek uit Zuid-Afrika geldig zijn. Let op: u wordt met een verlengd paspoort of noodpaspoort niet binnengelaten in Zuid-Afrika. Lees meer over de regels en procedures op ministerie van Buitenlandse Zaken.

Zuid-Afrika – wanneer u met kinderen onder de 18 jaar reist.

Van 1 december 2018 heeft South African Department of Home Affairs de regels aangescherpt. Deze regels gelden voor personen onder de 18 jaar die Zuid-Afrika in- of uitreizen. Deze gelden ook als zij zonder directe doorvlucht transiteren via Zuid-Afrika.

Als een kind jonger dan 18 jaar zonder ouders of met slechts de ene ouder naar Zuid-Afrika reist, wordt met klem geadviseerd om de schriftelijke toestemming van de ouder(s), in de vorm van een volmacht, mee te nemen. Het kind dient naast deze volmacht zijn/haar geboorteakte (in het Engels) bij zich te hebben. Dit geldt ook bij gemeenschappelijk ouderlijk gezag.

Als de ene ouder is overleden, dient er een overlijdensakte, vertaald in het Engels, te worden meegenomen. Ook in dat geval is de geboorteakte van het kind (in het Engels) vereist.

We raden u aan contact op te nemen met de afdeling Burgerzaken bij uw gemeente of het ministerie van Buitenlandse zaken, wanneer u vragen over de vertaling van de noodzakelijke documenten heeft.

Alle documenten dienen in het Engels te zijn opgesteld.

Meer informatie

U kunt meer over de nieuwe regels voor het inreizen http://www.dha.gov.za/

Wij volgen het advies van het ministerie van Buitenlandse zaken en verwijzen naar zijn website voor meer informatie.

De regels voor visum en paspoort kunnen kort van tevoren worden gewijzigd. Daarom raden wij u aan deze altijd te controleren op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Als u een gecombineerde reis met een bezoek aan de Victoriawatervallen heeft geboekt, dient u een visum voor Zambia te hebben. Visa voor Zambia kunt u aanvragen bij de Zambiaanse Ambassade in Brussel.  Dit kan ook bij binnenkomst aan de grens of op het vliegveld. De kosten zijn 50 USD. Neem hiervoor contant geld mee.

Lees meer over de regels en procedures voor het visum op: http://www.zebru.org/.

6. Ontvangst van vliegtickets

We sturen u de vliegtickets zodra u uw reis heeft geboekt. Op het vluchtschema kunt u de tijdstippen en vliegroute zien. Het is belangrijk, dat u controleert dat er geen spelfouten in uw naam staan. Uw naam op de vliegticket dient exact overeen te komen met de naam in uw paspoort. Als u fouten in de namen ontdekt, dient u onmiddellijk contact met ons op te nemen.

Tegenwoordig bestaan er alleen nog maar elektronische vliegtickets (e-tickets). U krijgt dus geen papieren vliegticket voor het inchecken op de luchthaven. Voor het inchecken op de luchthaven heeft u uw paspoort en de boekingsreferentie nodig. De boekingsreferentie staat op uw vluchtschema.

7. Servicebrief

Wanneer u een reis bij ons heeft geboekt, ontvangt u voordat u vertrekt onze servicebrief. In de servicebrief vindt u belangrijke informatie over bijvoorbeeld online inchecken, wat te doen bij vertraging en onze overeengekomen richtlijnen voor het geven van fooi. Bovendien bevat de servicebrief belangrijke telefoonnummers van onze lokale agenten en ons telefoonnummer voor noodgevallen.

Daarom is het belangrijk dat u de servicebrief print en op reis meeneemt.

8. Upgrade en extra beenruimte

Bij veel luchtvaartmaatschappijen is het tegenwoordig mogelijk om naar zitplaatsen met extra ruimte en comfort te upgraden, bijvoorbeeld Economy Comfort bij KLM. Wij kunnen uw ticket niet naar deze zitplaatsen upgraden, maar dit kunt u in de meeste gevallen zelf doen via de website van de luchtvaartmaatschappij.

Wij kunnen helaas niet voor het reserveren van zitplaatsen met extra beenruimte, zoals die bij de nooduitgangen in het vliegtuig, zorgen. Als u extra beenruimte nodig hebt, raden we u aan zo vroeg mogelijk op de datum van vertrek op de luchthaven in te checken en een medewerker te vragen u te helpen.

9. Uw bagage

We gebruiken veel verschillende luchtvaartmaatschappijen voor de vluchten naar Zuid-Afrika, daarom zijn er geen eenduidige regels voor de hoeveelheid in te checken bagage en handbagage te geven. Zie de informatie hierover op uw vliegticket of neem contact met ons op als u hier vragen over heeft.

Zorg ervoor alle belangrijke, onmisbare zaken in uw handbagage te hebben. Dit betreft bijv. paspoort, visum, vliegtickets, verzekeringspolissen, creditcard, geld, camera, maar ook eventuele informatie over uw specifieke gezondheidssituatie en essentiële medicijnen.

U kunt door de airconditioning in het vliegtuig verkouden worden, dus een dun windjack in de handbagage is een idee. Een safarihoed komt op vakantie misschien ook van pas.

Als u vliegt via O.R. Tambo Luchthaven in Johannesburg, moet u erop bedacht zijn dat ingecheckte bagage minstens één platte kant moet hebben en er mogen geen losse schouderbanden aanzitten (zoals bij een rugzak). Reist u bijvoorbeeld met een ronde sporttas of een rugzak met lange schouderbanden eraan, dan moet u gebruikmaken van de ”baggage wrapping service” op de luchthaven, voordat u uw bagage in kunt checken.

10. Transport in Zuid-Afrika

Bij onze safarireizen naar het Krugerpark wordt u in de luchthaven van Johannesburg door onze lokale gids verwelkomd. Vanaf de luchthaven rijden jullie in een safaribusje door de schitterende Afrikaanse natuur naar de lodge. De rit van de luchthaven naar Kruger duurt ca. 4 tot 5 uur.

 

Bij onze safarireizen in de Oost-Kaap wordt u in de luchthaven van Port Elizabeth verwelkomd en naar de lodge gereden. Als u met het vliegtuig in Kaapstad aankomt, wordt u ook door onze lokale vertegenwoordiger in de luchthaven verwelkomd.

 

Bij onze fly-drive vakanties wordt u niet bij aankomst opgewacht. U haalt dan zelf uw huurauto in de luchthaven op.

11. Rijafstanden tijdens de safarireis

Van Johannesburg naar Krugerpark: ca. 400 km – ca. 4 tot 5 uur

Een volle dag in het Krugerpark: ca. 200-250 km – ca. 10 uur rijden met stops onderweg.

Een volle dag naar de Drakensbergen: ca. 200 km rijden naar het eerste uitkijkpunt, in totaal ca. 10 uur rijden, ca. 480 km over de hele dag gerekend

Swaziland Cultural Tour: ca. 7 tot 8 uur rijden, 300 km over de hele dag gerekend

Hier zijn een paar voorbeelden van hoe de safari voertuigen eruit kunnen zien.

Bij onze fly-drive vakanties wordt onder elke rijdag de betreffende afstand aangegeven.

 

Alle afstanden en duur zijn bij benadering aangegeven, het een en ander is afhankelijk van weer- en wegomstandigheden.

12. Voorwaarden voor de fly-drive vakantie in Zuid-Afrika

Zelf rijden in Zuid-Afrika is relatief gemakkelijk. Het rijden in een eigen auto en zelf het tijdstip en de plaats bepalen geeft een fantastische vrijheid.

Bij het ophalen van uw huurauto moet u uw paspoort en een internationaal rijbewijs laten zien. Op uw creditcard wordt een bedrag gereserveerd. Dit bedrag wordt teruggestort op uw creditcard, zodra u de auto weer hebt teruggebracht. Wilt u een GPS huren, dan kost dit ca. 800 Rand en wilt u graag een extra chauffeur in de auto, dan kost dit ca. 929 Rand. De extra kosten om de auto alleen op de heenweg te gebruiken zijn ook niet inbegrepen op de prijs en bedragen ca. 1185 Rand. Let op dat alle prijzen voor extra’s bij het huren van een auto richtlijnen zijn en kunnen variëren, afhankelijk van het seizoen.

Vergeet niet dat de Zuid-Afrikaanse hoofdwegen ook worden gebruikt door dieren, voetgangers, fietsen, bussen en vrachtwagens. Wees dus extra voorzichtig als u hier rijdt.

Bij het inhalen wordt de vluchtstrook weleens gebruikt. Wij raden het u af dit ook te doen. Vluchtstroken zijn voor noodsituaties, niet voor inhaalmanoeuvres. Na het inhalen is het niet ongebruikelijk om met de gevarenlichten even te ‘groeten’.

De straatverlichting is slecht en soms zijn er grote gaten in de weg, daarom raden wij u af om in het donker te rijden. Bijna alle auto’s in Zuid-Afrika hebben portieren die bij het rijden automatisch op slot gaan, dus uw portieren zijn tijdens het rijden op slot. Houd bij het stilstaan altijd uw ramen dicht. Zuid-Afrika is een arm land, waar weinigen heel rijk zijn en heel veel mensen zeer arm zijn. Maar met een beetje gezond verstand krijgt u een fantastische fly-drive vakantie!

Om een auto te kunnen huren dient u minstens 18 jaar te zijn en uw geldige rijbewijs minstens 1 jaar in bezit te hebben gehad.

13. Uw reiscoördinator

In Pestana Kruger Lodge is een reiscoördinator aanwezig. De reiscoördinator doet zijn/haar best om ervoor te zorgen dat u een goede vakantie vol positieve belevenissen heeft.

U kunt de reiscoördinator bereiken op het mobiele nummer 0027 79 80 55 215.

Voeg het nummer toe aan uw adresboek op uw telefoon, zodat u kunt bellen als u vertraging bij aankomst heeft.

Wanneer u met de vaste telefoon in het huisje bij Pestana of vanuit de receptie wilt bellen, is het nummer: 079 80 55 215.

De reiscoördinator is ook bereikbaar via het e-mailadres: guide@afrika-safari.dk

 

In Nkambeni Tented Camp is ook een reiscoördinator aanwezig. De reiscoördinator kan helpen bij het organiseren van optionele tochten of eventuele vragen beantwoorden.

14. Eten en drinken

Safarireizen met halfpension zijn inclusief ontbijt en avondeten. Het betreffen in de regel grote buffetten. Halfpension is exclusief drinken en lunch. Deze zijn dus voor eigen rekening. Als richtsnoer kunnen we u de informatie geven dat onze klanten tijdens het verblijf gemiddeld € 135 per persoon aan lunch en drinken besteden.

 

Safarireizen met volpension zijn inclusief alle maaltijden – incl. (lokale) drankjes.

15. Munteenheid in Zuid-Afrika

De munteenheid in Zuid-Afrika is de Zuid-Afrikaanse rand (ZAR). U kunt met uw internationale creditcard geld bij geldautomaten opnemen. In de luchthaven zijn geldautomaten aanwezig. U kunt maximaal 2.000 ZAR per betaalkaart per dag opnemen.

We raden aan een kleine hoeveelheid euro’s voor tussenlandingen mee te nemen.

16. Fooien

Fooi is belangrijk in een land als Zuid-Afrika, waar het loon van mensen in de dienstverlenende sector vaak zo laag is dat ze er niet van kunnen rondkomen. Dragers van de bagage, obers, kamermeisjes en gidsen zullen daarom fooi verwachten en het tevens nodig hebben.

Fooi geven is uiteraard geheel vrijwillig en u bepaalt ook zelf hoeveel fooi u wilt geven.

Het volgende is gangbaar:

 • Gids/chauffeur: 100 tot 150 rand voor een hele dag, in het geval van twee personen die samen reizen
 • Obers: 10 tot 30 rand of 10% van de rekening
 • Schoonmaakpersoneel: 10 tot 20 rand per dag

Fooi aan het personeel in de accommodaties wordt contant gegeven. In restaurants/bars kunt u de fooi op de rekening laten zetten.

17. Toeristenbelasting

In Zuid-Afrika moet toeristenbelasting worden betaald. Dit is niet bij de prijs van onze pakketreizen inbegrepen. U betaalt ca. 11 tot 15 Zuid-Afrikaanse rand (ZAR) per kamer per nacht. U betaalt dit samen met de hotelrekening bij het uitchecken in het hotel. Eventuele wijzigingen in de hoogte van de belasting voorbehouden.

 

18. Tijdsverschil met Zuid-Afrika

In onze zomertijd is er tussen Zuid-Afrika en Nederland geen verschil in tijd. In onze wintertijd loopt Zuid-Afrika 1 uur voor. In dat geval is het in Zuid-Afrika 12.00 uur als het in Nederland 11.00 uur is.

19. Boeken van optionele tochten tegen meerprijs

In onze programma’s zijn vaak vrije dagen ingepland, afhankelijk van de reis. Deze dagen kunt u geheel naar eigen wens invullen.

Optionele tochten kunnen bij uw lodge of onze samenwerkingspartner worden geboekt. De tocht dient uiterlijk 24 uur van tevoren in Zuid-Afrikaanse rand (ZAR) te worden betaald. Het is ook mogelijk met creditcard te betalen.

U kunt meer over de optionele tochten in onze reisprogramma’s op de website lezen.

20. De safari's

De vaste tochten worden aan het weer en overige omstandigheden aangepast. De tochten kunnen in principe niet in iets anders worden geruild of worden gerestitueerd. De safari’s buiten tussen de wilde dieren vinden met open auto’s plaats. Alle andere ritten vinden met minibusjes voorzien van airconditioning plaats.

21. Klamboe

De muggen verschijnen bij zonsondergang en een dalende temperatuur. De meeste mensen worden tijdens de schemering gestoken, dus het is aan te raden tegen die tijd een lange broek en misschien een blouse/overhemd met lange mouwen te dragen, en enkels, polsen, handen en hals van muggenspray te voorzien. In sommige accommodaties hangt er een klamboe boven de bedden, in andere accommodaties zijn alle ramen van een muggennet voorzien. Het is in principe niet nodig om zelf een klamboe mee te nemen, maar zorg er voor altijd voldoende muggenspray mee te nemen.

22. Kinderen op safari in Zuid-Afrika

Al onze safarireizen zijn zeer kindervriendelijk. Het Afrikaanse dierenleven in de savanne is spannend, ook voor kinderen. Kinderen van alle leeftijden zijn welkom op onze safari’s.

Uit het oogpunt van veiligheid is de minimale leeftijd voor het deelnemen aan een safari te voet (bushwalk) met rangers echter 12 jaar, en 6 jaar voor het deelnemen aan de avondsafari met open auto’s.

23. Elektriciteit

In Zuid-Afrika gebruikt men 220 volt. U heeft echter een reisstekker/adapter met 3 ronde, dikke pinnen nodig, aangezien de stekkers anders zijn.

24. Feestdagen

Het is altijd een bijzondere belevenis om tradities en feesten van andere landen mee te maken. Hieronder ziet u een overzicht van feestdagen, belangrijke festivals en bijzondere herdenkingen.

We maken u erop attent dat sommige musea en bezienswaardigheden op deze dagen gesloten kunnen zijn.

 

25. Belangrijke bagage voor uw reis
 • Lichtgekleurde zomerkleding voor de safaritochten (felle kleuren kunnen tseetseevliegen aantrekken; deze komen op slechts enkele plaatsen in de parken voor).
 • Nette kleding voor de avonden in het hotel of lodge. Lange broek en blouse/overhemd met lange mouwen die overdag tegen de zon en bij zonsondergang tegen de muggen beschermen.
 • Windjack. Het kan ‘s ochtends en ‘s avonds fris zijn.
 • Zomerschoenen (bijv. sportschoenen en katoenen sokken). Om muggenbeten te voorkomen kunt u ‘s avonds beter niet met blote benen en blote voeten lopen.
 • Stekkerblok voor 3 tot 4 stekkers, zodat scheerapparaat, trimmer/tondeuse, elektrische tandenborstel en batterijen via één adapter kunnen worden opgeladen.
 • Kleine zaklamp en extra batterijen
 • Hoed tegen de zon
 • Zonnecrème en lippenbalsem
 • Muggenspray bijv. Autan (zowel om muggenbeten te voorkomen als jeuk tegen te gaan)
 • Nagelknipper en vijl
26. Spullen voor in de handbagage
 • Paspoort, geld en tickets
 • Een reisstekker/adapter met 3 ronde, dikke pinnen.
 • Zonnebril
 • De medicijnen die u thuis gebruikt (altijd in handbagage meenemen)
 • Geneesmiddelen waarvoor geen doktersrecept nodig is: pijnstillers, allergiepillen, middel tegen diarree (Imodium bijvoorbeeld), malariapillen, pleisters en ontsmettingsdoekjes.
 • Verrekijker (zodat u de luipaard in een boom in de verte kunt zien)
 • Camera en meer geheugenkaarten dan u verwacht te gebruiken en een batterijoplader. Een plastic zakje om de camera tegen het fijne, rode stof in Afrika te beschermen.
 • Schoudertas met ritsen en stevige riem, of geldriem of goede binnenzakken die dicht zijn te ritsen
 • Een aantal kopieën van alle persoonlijke papieren zoals paspoort, visum, vliegtickets, reisverzekering, vaccinatiebewijs, internationale betaalkaarten (Master Card, Visa e.d.), rijbewijs en andere papieren die u in uw portemonnee/portefeuille heeft. Verdeel ze over de koffers en tassen van u en uw reisgeno(o)t(en)
 • Telefoonlijst voor het onmiddellijk kunnen blokkeren van verdwenen betaalkaarten, en het bellen naar verzekeringsmaatschappij e.d.
 • Adressen van de personen die een kaartje krijgen, en de e-mailadressen van de personen die een groet via e-mail krijgen.
 • Notitieboekje en balpen
 • Een of meerdere goede boeken voor de lange vlucht heen en terug
27. Reizigers met beperkte mobiliteit

Wij maken u er op attent dat onze reizen over het algemeen niet geschikt zijn voor personen met een beperkte mobiliteit. Neem contact met ons op voor informatie over de mogelijkheden op basis van uw specifieke behoeften.

Onze populairste reizen
Hier reizen anderen naartoe
Neem contact op met reisadviseur Richard Thijssen

Schrijf naar:
info@afrikareizen.nl

Bel naar:
020 - 369 07 90

Openingstijden:
Ma., wo. en vr.: 09.00 – 16.00
Di. en do.: 09.00 – 14.00

We gebruiken cookies voor statistieken en doelgerichte marketing bij derden. U accepteert dit als u doorklikt.
Lees hier meer.

Welkom bij het nieuwe design van Afrikareizen.nl

Sinds u ons de vorige keer hebt bezocht, hebben wij een nieuw design gekregen, maar onze reizen zijn nog steeds hetzelfde.