• Tevreden reizigers sinds 2006
 • Toegewijde reisexperts
 • Bewezen reiskwaliteit
 • Zorgvuldig geselecteerde lokale gidsen
 • Prijsgarantie
 • 24/7 assistentie
 • Lid van het reisgarantiefonds

Zanzibar – Reisinformatie

Zanzibar – Reisinformatie

Zanzibar – Reisinformatie

1. Het klimaat op Zanzibar

Zanzibar ligt dicht bij de evenaar. Daarom is het er altijd warm. Er zijn gemiddeld 7 tot 8 zonuren per dag. Wanneer het winter in Nederland is, is het zomer op Zanzibar, en omgekeerd. Het is het hele jaar door ideaal vakantieweer op Zanzibar. De zomerhitte wordt vaak milder door zeebriesjes. De zee is net als het weer het hele jaar door warm. Aan de oostkust is er groot verschil tussen eb en vloed.

Het regenseizoen duurt van eind maart tot half mei en daarna van november tot december.

Weerstatistieken
JAN
FEB
MAR
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Gemiddeldetemperatuur
28
28
28
27
25
25
24
25
25
26
27
27
Gemiddelde neerslag mm
89
56
153
401
255
68
48
47
50
97
226
194
Nachttemperatuur
25
25
24
23
22
20
19
19
19
21
22
24
Watertemperatuur
JAN
FEB
MAR
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Gemiddeldetemperatuur
27
28
27
27
26
25
24
24
24
25
25
26
Weerstatistieken

Gemiddelde

temperatuur

Gemiddelde neerslag mm Nacht

temperatuur

JAN 28 5 25
FEB 28 5 25
MAR 28 8 24
APR 27 11 23
MEI 25 10 22
JUN 25 4 20
JUL 24 2 19
AUG 25 2 19
SEP 25 3 19
OKT 26 4 21
NOV 27 9 22
DEC 27 8 24
Water

temperatuur

Gemiddelde

temperatuur

JAN 27
FEB 28
MAR 27
APR 27
MEI 26
JUN 25
JUL 24
AUG 24
SEP 24
OKT 25
NOV 25
DEC 26
2. Getijden op Zanzibar

Op Zanzibar zijn de getijden een deel van de natuur. Aan de oostkust van Zanzibar kunt u dit fantastische fenomeen zien. Bij vloed reikt het water helemaal tot de beschermende zeeweringen van het hotel. Bij eb wordt het strand 500 tot 800 meter groter en kunt u met volle teugen van het brede strand van Zanzibar genieten.
In de ca. 12 uren tussen vloed en eb heeft u volop de mogelijkheid om in de fantastische Indische Oceaan te zwemmen. Bij eb ‘s avonds organiseren de hotels regelmatig diners op het strand onder de blote hemel. Dit is een geweldige belevenis. Uit de aard der zaak kan helaas niet worden gegarandeerd dat deze diners juist in uw vakantie worden georganiseerd.

Aan de noordkust zijn er ook getijden, maar niet in dezelfde mate als aan de oostkust. Hier moet u met een kleiner verschil genoegen nemen. Dit betekent ook dat het water bij het strand vaak sneller diep wordt. Hier moet u rekening mee houden als u gaat zwemmen, vooral als er kinderen bij zijn. Maar ook aan de stranden aan de noordkust is het heerlijk vertoeven.

3. Reisvoorwaarden

Lees alstublieft zorgvuldig onze algemene reisvoorwaarden, daar deze algemene voorwaarden onderdeel zijn van de contractuele bepalingen in verband met de reizen gekocht bij Afrikareizen.nl.

Klik hier om onze reisvoorwaarden te lezen.

4. Reisverzekeringen

Wij raden u dringend aan een goede reisverzekering en annuleringsverzekering af te sluiten. Een goede verzekering met een uitgebreide werelddekking kan u ingeval van schade, letsel of ziekte veel onnodige kosten en regelingen schelen. De standaard ziektekostenverzekering is veelal niet voldoende.

5. Vaccinatie

Voor de door Afrikareizen.nl aangeboden bestemmingen gelden adviezen, respectievelijk voorschriften op het gebied van gezondheid.

Let op de regels in verband met de gele koorts, vooral als u het land binnenkomt vanuit een ander Afrikaans land.

Wijzigingen met betrekking tot medische voorschriften komen zeer regelmatig voor en daarom dient u zelfstandig na te gaan of er voor uw reisbestemming gezondheidsadviezen van toepassing zijn.

Dit kan inhouden bescherming middels vaccinaties of tabletten, maar ook het gebruik van preventieve maatregelen ter voorkoming van ziektes.

U dient zich hiertoe – ruim voor vertrek – te wenden tot uw huisarts, GGD, het Ministerie van Volksgezondheid of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Op Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering kunt u meer informatie vinden over ziekten op reis en hoe u deze kunt voorkomen.

We attenderen u erop dat u bij het reizen naar Tanzania uw vaccinatiebewijs dient mee te nemen.

We attenderen u erop dat u bij het reizen naar Zanzibar uw vaccinatiebewijs dient mee te nemen wanneer u een gebied bezocht heeft waar gele koorts heerst.

6. Visum

Nederlandse staatsburgers moeten een geldig visum voor Tanzania hebben. De visumaanvraag dient online via de volgende link te worden ingevuld: https://eservices.immigration.go.tz/visa/

Voordat u begint met de visumaanvraag, raden we u aan de gids voor het aanvragen grondig en stap voor stap door te nemen. U vindt de gids hier.

Als u met de visumaanvraag begint, moet u de volgende zaken bij de hand hebben:

 • Uw paspoort
 • Een digitale pasfoto van max. 300kb in jpeg- of png-formaat
 • Een kopie van uw paspoort van max. 300kb in jpeg- of png-formaat
 • Een kopie van uw reisroute (Let op: de luchthaven van Zanzibar heet Abeid Amani Karume International Airport)

U moet een aanvraag doen voor een ”ordinary visa (single entry visa)”.

Bij vertrek uit Tanzania moet uw paspoort nog minstens 6 maanden geldig zijn, en u moet 2 lege pagina’s beschikbaar hebben voor uw aankomst- en vertrekstempel.

U kunt verwachten dat het 14 dagen kan duren voordat uw visum is goedgekeurd. We raden u aan om de behandeling van uw visum op de bovenstaande website in de gaten te houden, omdat u niet altijd een email krijgt als uw visum is goedgekeurd. Als uw visum eenmaal is goedgekeurd, moet u dit uitprinten en meenemen naar Tanzania.

Het is ook mogelijk om een visum aan te vragen bij aankomst in Tanzania, maar we raden u aan om dit thuis te doen, zodat u tijd bespaart in de luchthaven.

De kosten voor het visum bedragen USD 50, ongeacht of u het online aanvraagt of bij aankomst in Tanzania.

Wees erop bedacht dat u nog steeds bij aankomst en vertrek een formulier moet invullen, ook al heeft u van tevoren een visum aangevraagd. Deze formulieren krijgt u in de luchthaven.

Een kind dat alleen reist of samen met een andere volwassene dan zijn ouder/ouders, dient van laatstgenoemde(n) schriftelijke toestemming voor de reis mee te nemen in de vorm van een volmacht en de geboorteakte (in het Engels).

De regels over het visum vindt u op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

We raden u tegelijkertijd aan om de visumregels goed na te kijken, omdat ze soms op korte termijn worden gewijzigd. Neem eventueel contact op met de Tanzaniaanse ambassade in Den Haag.

Als u een combinatiereis naar Tanzania en Kenia hebt besteld, moet u als Nederlands staatsburger een visum hebben voor zowel Tanzania als Kenia. Het visum voor Kenia kunt u voor vertrek online aanvragen of bij aankomst in Kenia. In het laatstgenoemde geval moet u 50 USD (contant) bij u hebben.

7. Ontvangst van vliegtickets

We sturen u de vliegtickets zodra u uw reis heeft geboekt. Op het vluchtschema kunt u de tijdstippen en vliegroute zien. Het is belangrijk, dat u controleert dat er geen spelfouten in uw naam staan. Uw naam op de vliegticket dient exact overeen te komen met de naam in uw paspoort. Als u fouten in de namen ontdekt, dient u onmiddellijk contact met ons op te nemen.

Tegenwoordig bestaan er alleen nog maar elektronische vliegtickets (e-tickets). U krijgt dus geen papieren vliegticket voor het inchecken op de luchthaven. Voor het inchecken op de luchthaven heeft u uw paspoort en de boekingsreferentie nodig. De boekingsreferentie staat op uw vluchtschema.

8. Servicebrief

Wanneer u een reis bij ons heeft geboekt, ontvangt u voordat u vertrekt onze servicebrief. In de servicebrief vindt u belangrijke informatie over bijvoorbeeld online inchecken, wat te doen bij vertraging en onze overeengekomen richtlijnen voor het geven van fooi. Bovendien bevat de servicebrief belangrijke telefoonnummers van onze lokale agenten en ons telefoonnummer voor noodgevallen.

Daarom is het belangrijk dat u de servicebrief print en op reis meeneemt.

8. Upgrade en extra beenruimte

Bij veel luchtvaartmaatschappijen is het tegenwoordig mogelijk om naar zitplaatsen met extra ruimte en comfort te upgraden, bijvoorbeeld Economy Comfort bij KLM. Wij kunnen uw ticket niet naar deze zitplaatsen upgraden, maar dit kunt u in de meeste gevallen zelf doen via de website van de luchtvaartmaatschappij.

Wij kunnen helaas niet voor het reserveren van zitplaatsen met extra beenruimte, zoals die bij de nooduitgangen in het vliegtuig, zorgen. Als u extra beenruimte nodig hebt, raden we u aan zo vroeg mogelijk op de datum van vertrek op de luchthaven in te checken en een medewerker te vragen u te helpen.

9. Transfers naar en van de luchthaven

Bij aankomst in de luchthaven op Zanzibar wordt u door onze lokale agent opgehaald.
Voor vertrek wordt u weer naar de luchthaven gereden.

10. Transport

De lokale bussen heten Dala Dala. Dit zijn kleine vrachtwagens met houten banken in de overdekte laadbak en vaak meters hoge bagage op het dak. Het is goedkoop (1 tot 2 USD), je zit hutjemutje op elkaar en komt heel dicht bij de lokale bevolking. Misschien een beproeving, maar misschien ook een spannende belevenis.

Een taxi verdient waarschijnlijk de voorkeur. Een rit naar Stonetown in de ochtend en terug in de middag is voor 40 tot 50 USD mogelijk.

11. Lunch en dranken

Tenzij anders overeengekomen is het ontbijt en het avondeten bij de prijs inbegrepen. Drinken is voor eigen rekening.

We attenderen u erop dat in de hotels op Zanzibar per 1 juli 2015 hotelbelasting betaald dient te worden. Het bedraagt 1 USD per persoon per dag . Het bedrag dient bij het uitchecken betaald te worden.

12. Munteenheid op Zanzibar

De munteenheid van Tanzania is de Tanzaniaanse shilling (TZS). Zie hier de huidige indicatieve wisselkoers op Google. Tanzaniaanse geld mag niet worden ingevoerd noch worden uitgevoerd. U kunt Amerikaanse dollars naar shilling wisselen. In de luchthaven wordt de beste koers geboden. Zorg ervoor een klein bedrag bij u te hebben (1 tot 5 dollar in biljetten), aangezien dit het meest gangbaar op markten en bij het betalen van fooien en dergelijke is. U kunt met Visa en Master Card ook geld bij geldautomaten opnemen en op andere plaatsen met deze betaalkaarten betalen. Het is ook mogelijk met Amerikaanse dollar (wordt het meest gebruikt), euro en Britse pond in Tanzania te betalen.

13. Feestdagen

Het is altijd een bijzondere belevenis om tradities en feesten van andere landen mee te maken. Hieronder ziet u een overzicht van feestdagen, belangrijke festivals en bijzondere herdenkingen.

We maken u erop attent dat sommige musea en bezienswaardigheden op deze dagen gesloten kunnen zijn.

 

 

14. Geldautomaten op Zanzibar

Deze zijn alleen in Stonetown te vinden. Hier zijn drie banken en geldautomaten die de internationale kaarten Mastercard en Visa accepteren. Het is altijd verstandig een hoeveelheid Amerikaanse dollars mee op reis te nemen. Rekeningen in het hotel kunnen met de internationale kaarten Mastercard en Visa betaald worden. U kunt hier echter uitsluitend het bedrag betalen en dus niet contant geld opnemen.

15. Fooien

In Tanzania is het de gewoonte om gidsen, obers en ander dienstverlenend personeel fooi te geven.
Er wordt fooi verwacht, maar u beslist zelf hoeveel fooi u geeft.
Geef de fooi persoonlijk en zorg ervoor altijd wat geld voor het geven van fooi in uw broekzak/tas te hebben.

Als vuistregel kunt u van het volgende uitgaan.

 • Voor de gids 5 tot 10 USD per persoon per dag
 • Voor de drager van de bagage 1 USD
 • 10 % in bars en restaurants
 • Voor het kamermeisje1 USD per dag

Er zijn helaas ook mensen die misbruik van de situatie maken. We zijn er mee bekend dat er in de luchthaven servicemedewerkers kunnen zijn die fooi verlangen voor bijvoorbeeld het plaatsen van de koffers op de band bij de doorlichtingsapparatuur, wegen van de koffers enz. Deze medewerkers hoeven GEEN fooi te krijgen.

We adviseren u de fooi voor uw gids/chauffeur aan het einde van uw reis te overhandigen, bij voorkeur in een gesloten envelop.

16. Tijdsverschil met Zanzibar

Tijdens wintertijd in Nederland loopt Zanzibar twee uur voor.
Tijdens zomertijd in Nederland loopt Zanzibar een uur voor.

17. Taal op Zanzibar

Er worden twee talen op Zanzibar gesproken. Velen spreken Engels en allen spreken een dialect van het Swahili, Zanzibariaans. Het is leuk om een aantal woorden in deze taal te leren, aangezien de mensen open en vriendelijk zijn en elkaar altijd begroeten, ook al kent men elkaar niet.

Jambo – Algemene wijze van groeten, het betekent zoiets als ‘hallo’ of ‘hoi”
Hakuna matata – Oké – Alles goed
Karibu – Welkom
Polle polle – Maak je niet druk
Mambo – Hoe gaat het
Salama Aleikum – Vrede zij met u
Dalla dalla – Minibus
Nzuri – Goed
Ndiyo – Ja
Hapana – Nee
Sawa – Oké
Bei Gani – Hoe duur is het?
Asante – Dank je wel

18. Elektriciteit

De spanning is 240 Volt. Voor het gebruik van de stopcontacten in het hotel heeft u een Engelse driepolige stekker nodig. We attenderen u erop dat de stroom op Zanzibar tijdens vaste periodes gedurende het etmaal wordt uitgeschakeld. De hotels hebben generatoren, dus U zult waarschijnlijk niet veel van de stroomuitval merken.

19. Opladen van mobiele telefoons e.d.

De spanning is 240 Volt. Voor het gebruik van de stopcontacten in het hotel heeft u Engelse een driepolige stekker nodig. Adapters zijn vaak bij de receptie in het hotel te lenen.

20. Het gebruik van eigen mobiele telefoons

U kunt vanaf Zanzibar met uw eigen mobiele telefoon naar huis bellen. Als u veel belt en geld wilt besparen, kunt u zowel een lokale sim- als prepaidkaart kopen. Maar denk eraan dat het alleen werkt als de simlock, het digitale slot op uw mobiele telefoon, vrij is.

21. Muggen

Er zijn muggen op Zanzibar, maar in het hotel komen ze niet veel voor, aangezien het hotel aan zee ligt. De muggen komen pas te voorschijn als het donker wordt. Op de kamers hangt een klamboe. Het is een goed idee om van huis spray mee te nemen waarmee muggen op afstand worden gehouden en jeuk wordt tegengegaan, bijvoorbeeld AUTAN.

22. Koraalrif

Het rif rondom Zanzibar is gedurende miljoenen jaar door kleine koraaldieren gecreëerd. Het koraalrif geeft leven aan meer dan 600 verschillende koraaldieren, duizenden soorten vissen en andere zeedieren. Wanneer koraaldieren sterven, resteren lege kalkskeletten. Door middel van kalkslib en kalkzand kleven ze aan elkaar en worden op den duur rotsen. Boven op het oude en dode koraal groeit nieuw koraal en zo kan een gezond koraalrif 4 tot 5 centimeter per jaar groeien.

23. Activiteiten in en op het water

Diepzeevissen – op de blauwe en zwarte marlijn, zwaardvis, zeilvis en meerdere grote haaien jagen. De beste periode is van augustus tot en met maart en van juni tot en met september.

Duiken – De koraalriffen bij Zanzibar behoren tot de beste duiklocaties ter wereld. Er leven enorme hoeveelheden kleurrijke vissen, het zicht is 20 tot 65 meter en de watertemperatuur rond de 26 graden. Duiken bij de koraalriffen is zowel met snorkel als met zuurstoffles (scuba diving) mogelijk.  Laatstgenoemde kan worden geleerd en beoefend bij lokale duikscholen.

Zeilboten – U kunt leren hoe je met de primitieve zeilboot, een dhow, zeilt en hiermee vis en inktvis kunt vangen.

Boottocht naar Prison Island. Dit eiland ligt slechts 15 minuten varen van Stonetown, Het is een heel klein eiland en er leven reuzenschildpadden, sommige zijn wel  200 jaar oud. Ook hier vindt u prachtige stranden en goede duiklocaties. Vaak een tocht van een halve dag.

Sea safari – bewonder het prachtige gebied bij Menai Bay, met goede locaties voor snorkelen.

Menay Bay – werd in 1998 aangewezen als beschermd gebied op grond van de unieke natuur. De zandbanken en de onbewoonde eilandjes zijn perfect voor een uitstapje.

Met dolfijnen zwemmen – Langs de kust zijn vaak dolfijnen te zien. Het is fantastisch ze van dichtbij te beleven. Vooral Kizimkazi is geschikt voor het zwemmen met dolfijnen. Ze vinden het leuk om tussen de mensen te zwemmen en maken vrolijke geluidjes.

Zwemschoenen? Het is een goed idee een paar stevige zwemschoenen mee te nemen, aangezien er zee-egels en scherpe mosselschelpen kunnen voorkomen, en voor bij het koraalrif.

24. Belevenissen op het strand

De lokale bewoners zijn vaak op het strand te vinden. Ze houden van trommelen, kampvuur, zingen, dansen en gezelligheid. Doe met ze mee of geniet gewoon van het uitzicht.

25. Belevenissen in de natuur

Jozani-regenwoud – bijzondere palmen en een heel mooie natuur. Hier leven rode franjeaapjes en colobusapen, die alleen op Zanzibar zijn te vinden. Het regenwoud maakt deel uit van een ecologische project, waar inwoners van het dorp als gids werken.

Zanzibar Land Animals Park (Zala) – deze dierentuin met een idyllische ligging heeft hoofdzakelijk reptielen. Het is een spannende plek voor kinderen. Ze kunnen slangen van heel dichtbij zien.

Kruidenpantage – Zanzibar produceert enorme hoeveelheden van allerlei soorten kruiden, onder andere een van de beste soorten kruidnagels ter wereld. Dus elke toerist moet gewoon een kruidenplantage bezoeken.

Mangapwani –  In dit dorp zijn de enorm grote ondergrondse grotten te zien, waar slaven van het vasteland tijdelijk werden gehuisvest wanneer ze op Zanzibar aankwamen.

26. Belangrijke bagage voor uw reis
 • Lichte zomerkleding
 • Kleding voor de avonden, bijv. lange broeken en shirts met lange mouwen die na zonsondergang tegen de muggen en eventueel overdag tegen de zon beschermen
 • Zomerschoenen (bijv. sandalen, sportschoenen en katoenen sokken). Om muggenbeten te voorkomen kunt u ‘s avonds beter niet met blote benen en blote voeten lopen
 • Hoedje dat beschermt tegen de zon
 • Zonnebrandcrème en lippenbalsem met zonnefactor
 • Eventueel badslippers, te gebruiken op het strand bij laagwater

Let op: gebruik, import en productie van plastic tasjes, zoals wij die kennen van de supermarkt, is verboden op Zanzibar.

We raden u daarom aan geen plastic tasjes te gebruiken bij het inpakken van uw bagage. Gebruik in plaats hiervan stoffen tasjes of ander waterdicht materiaal dat niet van plastic is gemaakt. Als u bij aankomst op Zanzibar bijv. handbagage zichtbaar in plastic tasjes draagt, wordt u verzocht deze tasjes in te leveren. Dit geldt ook voor plastic tasjes uit bijv. taxfree winkels.

27. Spullen voor in de handbagage
 • Paspoort, geld en tickets
 • Internationale creditcard (MasterCard, Visa, enz.)
 • Zonnebril
 • Medicijnen die u thuis gebruikt
 • Medicijnen zonder recept: Pijnstillers, anti-allergiepillen, middel tegen buikkrampen (bijv. Imodium), malariapillen, pleisters en desinfecterende doekjes
 • Camera en geheugenkaart + oplader
 • Schoudertas met ritsen en stevige riem, geldriem of goede binnenzakken die u kunt dichtritsen
 • Een paar fotokopieën van al uw persoonlijke papieren, zoals uw paspoort, visum, tickets, reisverzekering en vaccinatieboekje (apart van de originele papieren bewaren)
 • Eventueel een telefoonlijst van uw verzekeringsmaatschappij, bank, enz.
 • Adressen en e-mailadressen van de personen die u een kaartje of mail wilt sturen
 • Notitieboekje en pen
 • Een paar mooie boeken
 • Misschien een zakwoordenboekje
28. Wat u niet moet doen tijdens de reis
 • Drink geen water uit de waterkraan. Koop water in flessen.
 • Eet geen vers fruit en groente dat niet door uzelf grondig is gewassen.
 • Blijf op afstand van mensen die hoesten en niezen.
 • Neem nooit medicijnen die u zelf niet heeft meegenomen. Koop nooit medicijnen in Tanzania, want medicijnen van een apotheek zijn niet wat ze lijken, ook al zijn ze door een arts voorgeschreven en herkent u naam en de verpakking.
 • Vermijd zoveel mogelijk bij medisch bezoek aan klinieken en ziekenhuizen injectienaalden te laten inbrengen (sommige toeristen hebben zekerheidshalve naalden en spuiten bij zich, die ze in een apotheek in Nederland hebben gekocht).
 • Vermijd zoveel mogelijk naar een tandarts te gaan.
 • Ga nooit ergens alleen naartoe. Zorg ervoor dat u met meerderen bent en bij voorkeur met de gids.
29. Reizigers met beperkte mobiliteit

Wij maken u er op attent dat onze reizen over het algemeen niet geschikt zijn voor personen met een beperkte mobiliteit. Neem contact met ons op voor informatie over de mogelijkheden op basis van uw specifieke behoeften.

Onze populairste reizen
Hier reizen anderen naartoe

Wij gebruiken cookies om onze website gebruikersvriendelijker en relevanter voor u te maken, en om gerichte advertenties te tonen. U gaat akkoord als u verder klikt.

Klik hier als u niet akkoord gaat met cookies. Wij gebruiken een cookie om te onthouden dat u niet akkoord gaat.

Lees hier meer.