• Tevreden reizigers sinds 2006
 • Toegewijde reisexperts
 • Bewezen reiskwaliteit
 • Zorgvuldig geselecteerde lokale gidsen
 • Prijsgarantie
 • 24/7 assistentie
 • Lid van het reisgarantiefonds

Zambia / Victoriawatervallen – Reisinformatie

Zambia / Victoriawatervallen – Reisinformatie

Zambia / Victoriawatervallen – Reisinformatie

Zambia in feiten en cijfers
 • Inwonertal: Ca. 12 miljoen (Nederland wonen 17 miljoen)
 • Oppervlakte: 752,614 km2 (Nederland is 41.543 km²)
 • Taal: Er zijn 8 officiële talen in Zambia; Engels, Bemba, Kaonda, Lozi, Lunda, Luvale, Nyanja en Tonga. Het land kent echter meer dan 70 verschillende talen.
 • Hoofdstad: Lusaka (1,7 miljoen inwoners)
Achtergrondinformatie Victoriawatervallen

De Victoriawatervallen heten in de lokale taal: ‘Mosi – Oa – Tuna’ – The smoke that thunders – de rook die dondert!

Het is een van de ’Seven Natural Wonders of the World’ van UNESCO.

De watervallen liggen op de grens met Zambia en Zimbabwe en zijn 1,6 km breed en hebben een valhoogte van 128 m. David Livingstone, de eerste Europeaan die de watervallen zag in 1855, noemde ze naar koningin Victoria.

De watervallen werden 200 miljoen jaar geleden gevormd. Het zuidelijke Afrika had te maken met enorme vulkanische activiteit, waardoor het grootste deel van het gebied door lava werd bedekt.

Toen de lava was afgekoeld, ontstonden er scheuren die in de loop der tijd met zachte grond werden gevuld.  Toen de uitmonding van de rivier de Zambezi in de rivier de Limpopo werd geblokkeerd, stroomde de rivier de Zambezi in plaats daarvan over dit lava-landschap.  De watermassa’s erodeerden de zachte aarde in de scheuren weg en zorgden voor nog diepere scheuren. In de loop van 100.000 jaar werd een aantal scheuren in achterwaartse richting geërodeerd. De watervallen trokken zich steeds terug, wat tegenwoordig te zien is aan de zigzag-vorm van de kloven onder de watervallen. De versie van de Victoriawatervallen die wij kennen, is feitelijk de achtste versie en absoluut niet de laatste versie.

1. Het weer in Zambia

De Victoriawatervallen liggen op de grens van Zambia en Zimbabwe. Het gebied rond de waterval heeft een subtropisch klimaat met twee seizoenen: het droge seizoen en het regenseizoen.

Het droge seizoen is van ongeveer april tot midden november. Dit seizoen kenmerkt zich door milde temperaturen, terwijl de hemel en de lucht fris en helder zijn. De koelste periode van het jaar is van mei tot augustus, wanneer vooral de nachten koel kunnen aanvoelen. Bovendien regent het over het algemeen niet tussen juni en augustus. Van september tot november is het warm en is de luchtvochtigheid over het algemeen laag.

Het regenseizoen is van ongeveer midden november tot maart. Er valt dan relatief weinig regen, maar als het regent zijn het vaak zware buien of onweer. Er is een klein risico voor overstromingen die worden veroorzaakt door de regen.

Op het onderstaande overzicht kunt u zien hoe de kracht van de waterval zich in de loop van het jaar ontwikkelt, met daarbij de weerstatistieken voor de temperaturen en de neerslag bij de Victoriawatervallen.

Maand KRACHT VAN DE WATERVAL
JAN Langzaam
FEB De waterkracht neemt toe
MRT Goed
APR Perfect
MEI Op z’n hoogst
JUN Op z’n hoogst
JUL Goed
AUG Normaal
SEP De waterkracht neemt af
OKT Middel
NOV Langzaam
DEC Langzaam
Weerstatistieken voor Livingstone: JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Gemiddelde max. temp. 30 30 30 30 28 26 26 28 33 34 33 30
Gemiddelde min. temp. 19 19 18 15 10 7 6 9 14 18 19 19
Neerslag in mm 174 141 80 24 6 1 0 1 2 25 70 169

 

2. Reisvoorwaarden

Lees alstublieft zorgvuldig onze algemene reisvoorwaarden, daar deze algemene voorwaarden onderdeel zijn van de contractuele bepalingen in verband met de reizen gekocht bij Afrikareizen.nl.

Klik hier om onze reisvoorwaarden te lezen.

3. Reisverzekeringen

Wij raden u dringend aan een goede reisverzekering en annuleringsverzekering af te sluiten. Een goede verzekering met een uitgebreide werelddekking kan u ingeval van schade, letsel of ziekte veel onnodige kosten en regelingen schelen. De standaard ziektekostenverzekering is veelal niet voldoende.

4. Vaccinatie

Voor de door Afrikareizen.nl aangeboden bestemmingen gelden adviezen, respectievelijk voorschriften op het gebied van gezondheid.

Let op de regels in verband met de gele koorts, vooral als u het land binnenkomt vanuit een ander Afrikaans land.

Wijzigingen met betrekking tot medische voorschriften komen zeer regelmatig voor en daarom dient u zelfstandig na te gaan of er voor uw reisbestemming gezondheidsadviezen van toepassing zijn.

Dit kan inhouden bescherming middels vaccinaties of tabletten, maar ook het gebruik van preventieve maatregelen ter voorkoming van ziektes.

U dient zich hiertoe – ruim voor vertrek – te wenden tot uw huisarts, GGD, het Ministerie van Volksgezondheid of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Op Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering kunt u meer informatie vinden over ziekten op reis en hoe u deze kunt voorkomen.

 

5. Visum / Paspoort

Nederlandse staatsburgers hebben een visum nodig voor Zambia en deze kan bij aankomst aangevraagd worden (denk eraan kontant geld in USD mee te nemen!).

Uw paspoort moet tot minstens zes maanden na vertrek uit Zambia geldig zijn.

Tevens moet u in het bezit zijn van een retour-ticket naar huis of een ticket voor een vlucht naar een ander land.

Bij het aanschaffen van het visum bij aankomst zijn de prijzen als volgt (per januari 2018 – prijswijzigingen voorbehouden):

 • Single Entry: 50 USD – Als u alleen Zambia wilt bezoeken.
 • Als u de grens tussen Zambia en Zimbabwe wilt oversteken, kunt u uw voordeel doen met het kopen van een KAZA UniVisa. Dit kunt u bij aankomst in de luchthaven voor 50 USD kopen. Met een KAZA-visum kunt u Zambia en Zimbabwe bezoeken en onbeperkt tussen deze twee landen heen en weer reizen. Het is 30 dagen geldig en staat zelfs een dagtocht naar Botswana toe.

De regels voor visum en paspoort kunnen kort van tevoren worden gewijzigd. Daarom raden wij u aan deze altijd te controleren op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

6. Ontvangst van vliegtickets

We sturen u de vliegtickets zodra u uw reis heeft geboekt. Op het vluchtschema kunt u de tijdstippen en vliegroute zien. Het is belangrijk, dat u controleert dat er geen spelfouten in uw naam staan. Uw naam op de vliegticket dient exact overeen te komen met de naam in uw paspoort. Als u fouten in de namen ontdekt, dient u onmiddellijk contact met ons op te nemen.

Tegenwoordig bestaan er alleen nog maar elektronische vliegtickets (e-tickets). U krijgt dus geen papieren vliegticket voor het inchecken op de luchthaven. Voor het inchecken op de luchthaven heeft u uw paspoort en de boekingsreferentie nodig. De boekingsreferentie staat op uw vluchtschema.

7. Servicebrief

Wanneer u een reis bij ons heeft geboekt, ontvangt u voordat u vertrekt onze servicebrief. In de servicebrief vindt u belangrijke informatie over bijvoorbeeld online inchecken, wat te doen bij vertraging en onze overeengekomen richtlijnen voor het geven van fooi. Bovendien bevat de servicebrief belangrijke telefoonnummers van onze lokale agenten en ons telefoonnummer voor noodgevallen.

Daarom is het belangrijk dat u de servicebrief print en op reis meeneemt.

8. Upgrade en extra beenruimte

Bij veel luchtvaartmaatschappijen is het tegenwoordig mogelijk om naar zitplaatsen met extra ruimte en comfort te upgraden, bijvoorbeeld Economy Comfort bij KLM. Wij kunnen uw ticket niet naar deze zitplaatsen upgraden, maar dit kunt u in de meeste gevallen zelf doen via de website van de luchtvaartmaatschappij.

Wij kunnen helaas niet voor het reserveren van zitplaatsen met extra beenruimte, zoals die bij de nooduitgangen in het vliegtuig, zorgen. Als u extra beenruimte nodig hebt, raden we u aan zo vroeg mogelijk op de datum van vertrek op de luchthaven in te checken en een medewerker te vragen u te helpen.

9. Uw bagage

We gebruiken veel verschillende luchtvaartmaatschappijen voor de vluchten naar Zuid-Afrika en Zambia, daarom zijn er geen eenduidige regels voor de hoeveelheid in te checken bagage en handbagage te geven. Zie de informatie hierover op uw vliegticket of neem contact met ons op als u hier vragen over heeft.

We raden aan uw bagage in zachte reistassen mee te nemen als u tijdens uw reis op safari gaat. De bagageruimte van de safariwagens kunnen beter met zachte tassen dan koffers worden gevuld. Het is vooral moeilijk om harde koffers een plaatsje in de safariwagen te geven. Vermijd daarom zoveel mogelijk harde koffers mee te nemen.

Zorg ervoor alle belangrijke, onmisbare zaken in uw handbagage te hebben. Dit betreft bijv. paspoort, visum, vliegtickets, verzekeringspolissen, creditcard, geld, camera, maar ook eventuele informatie over uw specifieke gezondheidssituatie en essentiële medicijnen.

Door de airconditioning in het vliegtuig kunt u op de tocht komen te zitten, dus een dun windjack in de handbagage is een goed idee. Als u nog ruimte heeft, kunt u ook een safarihoed meenemen.

10. Aankomst / Vertrek

Na de controle van de paspoorten bij aankomst wordt u opgewacht door een gids van BUSHTRACKS. Zij zijn onze agent in Zambia.  Hij heeft een bord in zijn hand met uw naam erop of een bord met ons logo: een leeuwenkop. De gids rijdt u naar het hotel. Spreek met dezelfde gids of de receptie af wanneer u bij het hotel wordt opgehaald als u weer naar huis gaat. Deze transfer is bij uw verblijf inbegrepen.

11. Munteenheid

De munteenheid in Zambia is de Zambiaanse kwacha (ZMW). U kunt het beste in het land zelf geld wisselen. Als u de ZMW wilt gebruiken, kunt u het beste kleine biljetten gebruiken, omdat de lokale inwoners bijna nooit voldoende wisselgeld voor grote biljetten hebben.

We raden aan betaalkaarten te gebruiken, omdat deze overal kunnen worden gebruikt, ook voor het betalen van hotelrekeningen, extra excursies e.d. Als u liever met contant geld wilt betalen, kunt u bijna overal met USD betalen.

Bij aankomst op Livingstone Airport kunt u desgewenst bij een Forex wisselen.

In het hotel is het ook mogelijk van USD naar ZMW te wisselen. Er is tevens een geldautomaat (ATM), waar u ZMWkunt opnemen. Het hotel accepteert betaling in Britse pond, Zuid-Afrikaanse rand en euro, maar men geeft de voorkeur aan USD en creditcard (VISA, Mastercard en AmEx).

12. Feestdagen

Het is altijd een bijzondere belevenis om tradities en feesten van andere landen mee te maken. Hieronder ziet u een overzicht van feestdagen, belangrijke festivals en bijzondere herdenkingen.

We maken u erop attent dat sommige musea en bezienswaardigheden op deze dagen gesloten kunnen zijn.

13. Fooien

Restaurants en hotels zetten over het algemeen 10% extra op de rekening. Daarom verwacht men normaal gesproken geen fooi in Zambia. Als u tijdens het verblijf buitengewoon goed bent behandeld en hiervoor een beloning wilt geven, is het geven van fooi helemaal oké. Zowel USD als ZMW worden geaccepteerd.

14. Tijdsverschil met Zambia

In de zomertijd is er tussen Zambia en Nederland geen verschil in tijd. In de wintertijd loopt Zambia 1 uur voor. In dat geval is het in Zambia 12.00 uur als het in Nederland 11.00 uur is.

15. Klamboe

De muggen verschijnen bij zonsondergang en een dalende temperatuur. De meeste mensen worden tijdens de schemering gestoken, dus het is aan te raden tegen die tijd een lange broek en misschien een blouse/overhemd met lange mouwen te dragen, en enkels, polsen, handen en hals van muggenspray te voorzien.

16. Belangrijk om mee te nemen
 • Comfortabele zomerkleding
 • Nette kleding voor de avonden in het hotel
 • Windjack. Het kan ‘s ochtends en ‘s avonds fris zijn.
 • Zomerschoenen
 • Reisadapter voor driepolig stopcontact (Engels type)
 • Stekkerblok voor 3 tot 4 stekkers, zodat scheerapparaat, trimmer/tondeuse, elektrische tandenborstel en batterijen via één adapter kunnen worden opgeladen.
17. Handbagage
 • Hoed tegen de zon
 • Zonnebril
 • Middel om jeuk van muggenbeet tegen te gaan
 • Zonnecrème en lippenbalsem
 • De medicijnen die u thuis gebruikt (altijd in handbagage meenemen)
 • Geneesmiddelen waarvoor geen doktersrecept nodig is: pijnstillers, allergiepillen, middel tegen diarree (Imodium bijvoorbeeld), malariapillen, pleisters en ontsmettingsdoekjes.
 • Nagelknipper en vijl
 • Camera, batterijoplader en meer geheugenkaarten dan u verwacht te gebruiken. Een plastic zakje om de camera te beschermen.
 • Schoudertas met ritsen en stevige riem, of geldriem of goede binnenzakken die dicht zijn te ritsen
 • Een aantal kopieën van alle persoonlijke papieren zoals paspoort, visum, vliegtickets, reisverzekering, vaccinatiebewijs, internationale betaalkaarten (Master Card, Visa e.d.), rijbewijs en andere papieren die u in uw portemonnee/portefeuille heeft. Verdeel ze over de koffers en tassen van u en uw reisgeno(o)t(en)
 • Telefoonlijst voor het onmiddellijk kunnen blokkeren van verdwenen betaalkaarten, en verzekeringsmaatschappij e.d.
 • Adressen van de personen die een kaartje krijgen, en de e-mailadressen van de personen die een groet via e-mail krijgen.
 • Notitieboekje en balpen
 • Een of meerdere goede boeken voor de lange vlucht heen en terug
 • Misschien een zakwoordenboek Engels/Nederlands – Nederlands/Engels
18. Wat u niet moet doen tijdens de reis
 • Drink geen water uit de waterkraan. Koop water in flessen.
 • Blijf op afstand van mensen die hoesten en niezen.
 • Neem nooit medicijnen die u zelf niet heeft meegenomen. Koop nooit medicijnen tijdens de reis, want medicijnen van een apotheek zijn niet wat ze lijken, ook al zijn ze door een arts voorgeschreven en herkent u naam en de verpakking.
 • Vermijd zoveel mogelijk bij medisch bezoek aan klinieken en ziekenhuizen injectienaalden te laten inbrengen (sommige toeristen hebben zekerheidshalve naalden en spuiten bij zich, die ze in een apotheek in Nederland hebben gekocht).
 • Vermijd zoveel mogelijk naar een tandarts te gaan.
 • Zorg ervoor uzelf in alle opzichten te beschermen.
19. Reizigers met beperkte mobiliteit

Wij maken u er op attent dat onze reizen over het algemeen niet geschikt zijn voor personen met een beperkte mobiliteit. Neem contact met ons op voor informatie over de mogelijkheden op basis van uw specifieke behoeften.

Wij gebruiken cookies om onze website gebruikersvriendelijker en relevanter voor u te maken, en om gerichte advertenties te tonen. U gaat akkoord als u verder klikt.

Klik hier als u niet akkoord gaat met cookies. Wij gebruiken een cookie om te onthouden dat u niet akkoord gaat.

Lees hier meer.