• Tevreden reizigers sinds 2006
 • Toegewijde reisexperts
 • Bewezen reiskwaliteit
 • Zorgvuldig geselecteerde lokale gidsen
 • Prijsgarantie
 • 24/7 assistentie
 • Lid van het reisgarantiefonds

Tanzania – Reisinformatie

Op deze pagina vindt u antwoorden op alle praktische vragen die u zou kunnen hebben in verband met een vakantie naar Tanzania. Lees over het weer in Tanzania, inentingen, visums, munteenheid en nog veel meer. Als u vragen heeft, kunt u altijd contact met ons opnemen.

Tanzania – Reisinformatie

Tanzania – Reisinformatie

Op deze pagina vindt u antwoorden op alle praktische vragen die u zou kunnen hebben in verband met een vakantie naar Tanzania. Lees over het weer in Tanzania, inentingen, visums, munteenheid en nog veel meer. Als u vragen heeft, kunt u altijd contact met ons opnemen.

1. Weer en dieren in Tanzania per maand weergegeven

Safari in Tanzania is het hele jaar door mogelijk.

Januari
Na de korte regentijd is alles heerlijk fris. De gnoes zijn nu in het zuidoostelijke deel van de Serengeti. Soms zo ver naar het zuiden dat we ze niet kunnen spotten. Alle andere dieren zijn er wel, dus genoeg om te zien.

Februari en maart
Dit is de beste periode om de Serengeti te bezoeken. In deze periode krijgen de gnoes kalfjes.

April en eerste helft van mei
In deze periode valt normaliter de lange regentijd, wat niet betekent dat er geen safari kan worden gemaakt. Het is heel anders dan een regenachtige dag in Nederland. Slechts enkele uren vallen er enorme buien. Vaak frist de natuur er zelfs door op.

Laatste helft van mei, juni en juli
Het gras is niet te hoog, dus de dieren zijn gemakkelijk te spotten. Een perfecte reistijd.

Augustus en september
Het gras groeit flink, de eerste groepen zebra’s zijn uit het noorden gekomen en verorberen zoveel mogelijk gras voordat de gnoes komen.

Oktober en eerste helft van november
De grote groepen gnoes komen vanuit het noorden in de Serengeti aan. Dit zorgt voor leven in de brouwerij, want er is nu immers volop voedsel voor de leeuwen, luipaarden, cheeta’s en jakhalzen.

Laatste helft van november en december
Normaliter is dit de korte regentijd. Dit doet het gras goed. Grote aantallen dieren bezoeken de Ngorongoro-krater om van het mineraalrijke gras te smullen.

Weerstatistieken
JAN
FEB
MAR
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Dagtemp.
27
28
27
25
23
23
22
23
25
27
26
26
Nachttemperatuur
14
13
15
16
15
13
12
13
13
14
15
14
Neerslag in mm
71
68
151
289
122
27
11
13
12
33
149
106
Vejrstatistik Dagtemp. Nachttemperatuur Neerslag in mm
JAN 27 14 71
FEB 28 13 68
MAR 27 15 151
APR 25 16 289
MEI 23 15 122
JUN 23 13 27
JUL 22 12 11
AUG 23 13 13
SEP 25 13 12
OKT 27 14 33
NOV 26 15 149
DEC 26 14 106
2. Reisvoorwaarden

Lees alstublieft zorgvuldig onze algemene reisvoorwaarden, daar deze algemene voorwaarden onderdeel zijn van de contractuele bepalingen in verband met de reizen gekocht bij Afrikareizen.nl.

Klik hier om onze reisvoorwaarden te lezen.

3. Reisverzekeringen

Wij raden u dringend aan een goede reisverzekering en annuleringsverzekering af te sluiten. Een goede verzekering met een uitgebreide werelddekking kan u ingeval van schade, letsel of ziekte veel onnodige kosten en regelingen schelen. De standaard ziektekostenverzekering is veelal niet voldoende.

4. Vaccinatie

Voor de door Afrikareizen.nl aangeboden bestemmingen gelden adviezen, respectievelijk voorschriften op het gebied van gezondheid.

Let op de regels in verband met de gele koorts, vooral als u het land binnenkomt vanuit een ander Afrikaans land.

Wijzigingen met betrekking tot medische voorschriften komen zeer regelmatig voor en daarom dient u zelfstandig na te gaan of er voor uw reisbestemming gezondheidsadviezen van toepassing zijn.

Dit kan inhouden bescherming middels vaccinaties of tabletten, maar ook het gebruik van preventieve maatregelen ter voorkoming van ziektes.

U dient zich hiertoe – ruim voor vertrek – te wenden tot uw huisarts, GGD, het Ministerie van Volksgezondheid of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Op Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering kunt u meer informatie vinden over ziekten op reis en hoe u deze kunt voorkomen.

We attenderen u erop dat u bij het reizen naar Tanzania uw vaccinatiebewijs dient mee te nemen.

5. Visum

Nederlandse staatsburgers moeten een geldig visum voor Tanzania hebben. U kunt hier online een visum aanvragen:  https://eservices.immigration.go.tz/visa/

Bij de aanvraag moet u een foto van uw paspoort uploaden.

Bij vertrek uit Tanzania moet uw paspoort nog minstens 6 maanden geldig zijn, en u moet 2 lege pagina’s beschikbaar hebben voor uw aankomst- en vertrekstempel.

U kunt verwachten dat het tot 14 dagen duurt, voordat uw visum is goedgekeurd. We raden u aan om de behandeling van uw visum op de bovenstaande website in de gaten te houden, omdat het niet altijd zo is dat u een e-mail krijgt als uw visum is goedgekeurd. Maar als uw visum eenmaal is goedgekeurd, moet u dit afdrukken en meenemen naar Tanzania.

Het is ook mogelijk om een visum aan te vragen bij aankomst in Tanzania, maar we raden u aan om dit thuis te doen, zodat u tijd bespaart in de luchthaven. U moet er wel op letten dat bij sommige grensovergangen een e-visum niet wordt geaccepteerd. Maar alle grensovergangen die wij in onze reizen hebben, zijn omvat door het e-visum.

De kosten voor het visum bedragen 50 USD, ongeacht of u het online aanvraagt of bij aankomst in Tanzania.

Wees erop bedacht dat u nog steeds bij aankomst en vertrek een formulier in moet vullen, al hebt u van tevoren een visum aangevraagd. Deze formulieren zijn in de luchthaven te vinden.

Een kind dat alleen of samen met een andere volwassene dan zijn ouder/ouders reist, dient van laatstgenoemden schriftelijke toestemming voor de reis te hebben gekregen. Het kind dient deze volmacht en zijn geboortecertificaat (in het Engels) bij zich te hebben.

De regels over het visum vindt u op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

We raden u tegelijkertijd aan om de visumregels goed na te kijken, omdat ze soms op korte termijn worden gewijzigd. Neem eventueel contact op met de Tanzaniaanse ambassade in Den Haag.

Als u een combinatiereis naar Tanzania en Kenia hebt besteld, moet u als Nederlands staatsburger een visum hebben voor zowel Tanzania als Kenia. Het visum voor Kenia kunt u voor vertrek online aanvragen of bij aankomst in Kenia. In het laatstgenoemde geval moet u 50 USD (contant) bij u hebben.

6. Ontvangst van vliegtickets

We sturen u de vliegtickets zodra u uw reis heeft geboekt. Op het vluchtschema kunt u de tijdstippen en vliegroute zien. Het is belangrijk, dat u controleert dat er geen spelfouten in uw naam staan. Uw naam op de vliegticket dient exact overeen te komen met de naam in uw paspoort. Als u fouten in de namen ontdekt, dient u onmiddellijk contact met ons op te nemen.

Tegenwoordig bestaan er alleen nog maar elektronische vliegtickets (e-tickets). U krijgt dus geen papieren vliegticket voor het inchecken op de luchthaven. Voor het inchecken op de luchthaven heeft u uw paspoort en de boekingsreferentie nodig. De boekingsreferentie staat op uw vluchtschema.

7. Servicebrief

Wanneer u een reis bij ons heeft geboekt, ontvangt u voordat u vertrekt onze servicebrief. In de servicebrief vindt u belangrijke informatie over bijvoorbeeld online inchecken, wat te doen bij vertraging en onze overeengekomen richtlijnen voor het geven van fooi. Bovendien bevat de servicebrief belangrijke telefoonnummers van onze lokale agenten en ons telefoonnummer voor noodgevallen.

Daarom is het belangrijk dat u de servicebrief print en op reis meeneemt.

8. Upgrade en extra beenruimte

Bij veel luchtvaartmaatschappijen is het tegenwoordig mogelijk om naar zitplaatsen met extra ruimte en comfort te upgraden, bijvoorbeeld Economy Comfort bij KLM. Wij kunnen uw ticket niet naar deze zitplaatsen upgraden, maar dit kunt u in de meeste gevallen zelf doen via de website van de luchtvaartmaatschappij.

Wij kunnen helaas niet voor het reserveren van zitplaatsen met extra beenruimte, zoals die bij de nooduitgangen in het vliegtuig, zorgen. Als u extra beenruimte nodig hebt, raden we u aan zo vroeg mogelijk op de datum van vertrek op de luchthaven in te checken en een medewerker te vragen u te helpen.

9. Uw bagage

We gebruiken veel verschillende luchtvaartmaatschappijen voor de vluchten naar Tanzania, daarom zijn er geen eenduidige regels voor de hoeveelheid in te checken bagage en handbagage te geven. Zie de informatie hierover op uw vliegticket of neem contact met ons op als u hier vragen over heeft.

We raden aan uw bagage in zachte reistassen mee te nemen als u tijdens uw reis op safari gaat. De bagageruimte van de safariwagens kunnen beter met zachte tassen dan koffers worden gevuld. Het is vooral moeilijk om harde koffers een plaatsje in de safariwagen te geven. Vermijd daarom zoveel mogelijk harde koffers mee te nemen.

Zorg ervoor alle belangrijke, onmisbare zaken in uw handbagage te hebben. Dit betreft bijv. paspoort, visum, vliegtickets, verzekeringspolissen, creditcard, geld, camera, maar ook eventuele informatie over uw specifieke gezondheidssituatie en essentiële medicijnen.

Door de airconditioning in het vliegtuig kunt u op de tocht komen te zitten, dus een dun windjack in de handbagage is een goed idee. Een safarihoed komt op vakantie misschien ook van pas.

Let op: elk gebruik, import en productie van plastic zakjes/tasjes is verboden in Tanzania.

We raden daarom aan geen plastic zakjes/tasjes bij het inpakken van de bagage te gebruiken. Gebruik in plaats hiervan stoffen zakjes of waterdicht materiaal dat niet van plastic is gemaakt. Als u bij aankomst in Tanzania zichtbaar plastic zakjes/tasjes in uw handbagage heeft, wordt u verzocht deze in te leveren. Dit geldt ook voor plastic zakjes/tasjes uit de belastingvrije – taxfree – winkels.

10. Transfers naar en van de luchthaven

Bij aankomst in Kilimanjaro Airport wordt u door onze lokale agent opgehaald.
Voor vertrek wordt u weer naar de luchthaven gereden.

11. Transport in Tanzania

Onze kundige en veel wetende chauffeur/gids haalt u op bij Kilimanjaro International Airport in Tanzania. Hij is overdag alle dagen bij u. Hij rijdt u naar het hotel, neemt u mee op safari en sigthseeing, en rijdt u de laatste dag weer naar de luchthaven.

12. Rijafstanden tijdens de safarireis

Kilimanjaro Luchthaven – Nationaal park Tarangire: ca. 190 km, ca. 4-5 uur (excl. safari)

Nationaal park Tarangire – Highview Hotel/Highview Coffee Lodge: ca. 125 km, ca. 2-3 uur (excl. safari)

Kilimanjaro Luchthaven – Highview Hotel/Highview Coffee Lodge: ca. 190 km, ca. 4-5 uur

Kilimanjaro Luchthaven – Arusha: ca. 60 km, ca. 1-2 uur

Springlands Hotel – Nationaal park Tarangire: ca. 225 km, ca. 4-5 uur (excl. safari)

Springlands Hotel – Highview Hotel/Highview Coffee Lodge: ca. 225 km, ca. 4-5 uur

Highview Hotel/Highview Coffee Lodge via Ngorongoro Conservation Area – Serengeti: ca. 185 km, ca. 6 uur (excl. safari)

Serengeti – Ngorongoro Wild Camp/Ngorongoro Safari Lodge: ca. 140 km, ca. 2-3 uur (excl. safari)

Serengeti via Ngorongoro Conservation Area – Highview Hotel/Highview Coffee Lodge: ca. 185 km, ca. 6 uur (excl. safari)

Highview Hotel/Highview Coffee Lodge – Ngorongoro Crater: ca. 100 km, ca. 2 -3 uur (excl. safari)

Highview Hotel/Highview Coffee Lodge – Lake Manyara en door naar Kilimanjaro luchthaven: ca. 250 km, ca. 4 -5 uur (excl. safari)

Vergeet niet dat de afstanden en duur bij benadering zijn aangegeven, het een en ander is afhankelijk van weer- en rij-omstandigheden. Let erop dat de wegen in Tanzania niet te vergelijken zijn met de wegen in Europa.

13. De safariwagens

We gaan met een wagen met vierwielaandrijving en plaats voor 7 personen op safari. Alle wagens hebben een dak dat tijdens de safari kan worden geopend.
Het is ook mogelijk tegen meerprijs een eigen safariwagen te reserveren. Neem contact met ons op voor meer informatie.

14. Bezoek aan kindertehuis

Op dag 3 van het programma kunt u een kindertehuis in de buurt van Highview Hotel bezoeken.

Het kindertehuis krijgt geen subsidie van de staat, dus het draait uitsluitend op donaties en bijdragen. De harde werkelijkheid is dat ze het meest behoefte aan eten hebben.  Dit kan relatief goedkoop op de lokale markt van Karatu worden gekocht.

Het is uiteraard geheel vrijwillig om iets aan het kindertehuis te doneren.  Praat er eventueel met uw gids over. Hij weet waar acuut behoefte aan is.

U kunt de kinderen ook cadeautjes geven in de vorm van snoep, speelgoed, schoolspullen en kleding, bijvoorbeeld haarbandjes, armbanden, kralen, bellenblaas, reflectors, potloden, papier, pleisters, voetballen, springtouw enz.

Ook is het mogelijk uw kleding in het Highview Hotel achter te laten. Men verdeelt uw kleding onder hen die dit het meest nodig hebben.

15. Lunch en dranken

U krijgt volpension tijdens de hele safari. Drinken is voor eigen rekening.

16. Munteenheid van Tanzania

De munteenheid van Tanzania is de Tanzaniaanse shilling (TZS), maar het is ook mogelijk met USD (wordt het meest gebruikt), euro en Britse pond in Tanzania te betalen.
Voor de safari raden wij USD in contant geld aan. Zorg ervoor een klein bedrag bij u te hebben (1 tot 5 dollar in biljetten), aangezien dit het meest gangbaar op markten en bij het betalen van fooien en dergelijke is.

In Tanzania zijn de afstanden tussen geldautomaten groot, dus wissel thuis al naar USD.
Op Zanzibar kunt u in het hotel met een betaalkaart betalen. Dit geldt ook voor eventuele excursies.
Er is een geldautomaat in de aankomsthal van de luchthaven en in Stone Town.

17. Feestdagen

Het is altijd een bijzondere belevenis om tradities en feesten van andere landen mee te maken. Hieronder ziet u een overzicht van feestdagen, belangrijke festivals en bijzondere herdenkingen.

We maken u erop attent dat sommige musea en bezienswaardigheden op deze dagen gesloten kunnen zijn.

18. Fooien

In Tanzania is het de gewoonte om gidsen, obers en ander dienstverlenend personeel fooi te geven.
Er wordt fooi verwacht, maar u beslist zelf hoeveel fooi u geeft.
Geef de fooi persoonlijk en zorg ervoor altijd wat geld voor het geven van fooi in uw broekzak/tas te hebben.

Als vuistregel kunt u van het volgende uitgaan.

 • Voor de gids 5 tot 10 USD per persoon per dag
 • Voor de drager van de bagage 1 USD
 • 10 % in bars en restaurants
 • Voor het kamermeisje1 USD per dag

We adviseren u de fooi voor uw gids/chauffeur aan het einde van uw reis te overhandigen, bij voorkeur in een gesloten envelop.

19. Tijdsverschil met Tanzania

Tanzania valt in tijdzone UTC +3. Dus het land loopt tijdens onze zomertijd een uur voor op Nederland, en tijdens onze wintertijd twee uur.

20. Klamboe

De muggen verschijnen bij zonsondergang en een dalende temperatuur. De meeste mensen worden tijdens de schemering gestoken, dus het is aan te raden tegen die tijd een lange broek en misschien een blouse/overhemd met lange mouwen te dragen, en enkels, polsen, handen en hals van muggenspray te voorzien.

Al onze accommodaties in Tanzania hebben een klamboe boven de bedden hangen. Daarom is het niet nodig deze van huis mee te nemen.

21. Taal in Tanzania

In Tanzania zijn de hoofdtalen Engels en Swahili. Deze talen verenigen de inwoners van het land dat 22,5 keer zo groot als Nederland is en 38 miljoen inwoners heeft, verdeeld over 130 stammen met evenzoveel lokale talen.

22. Opladen van mobiele telefoons e.d.

De meeste hotels en lodges worden door eigen generatoren van elektriciteit voorzien. Over het algemeen worden deze na middernacht uitgeschakeld. Daarom is het aan te raden een kleine zaklamp mee op reis te nemen. In Tanzania bedraagt de stroomspanning 240 Volt. Voor het gebruik van de stopcontacten heeft u een Engelse driepolige stekker nodig. Adapters zijn vaak bij de receptie in het hotel te lenen.

23. In- en uitchecken in de hotels

Na een altijd hartelijk ontvangst moet u eerst het registratieformulier in de receptie invullen voordat u de sleutel krijgt. Het inchecken is na 11.00 uur en het uitchecken vóór 10.00 uur. Bij het uitchecken betaalt u eventuele openstaande rekeningen betreffende drankjes in het restaurant en bar e.d.

We maken u erop attent dat hotels bijna altijd vragen of ze een kopie van uw paspoort mogen maken. Dit is een eis die van overheidswege voor de toeristische sector geldt.

24. Prijzen voor wassen van kleding in Highview Hotel

Hieronder staan de indicatieve prijzen voor het wassen van kleding in Highview Hotel. De prijzen zijn in USD.

Soort kleding Prijs per stuk
Colbertkostuum 3 $
Jas 3 $
Broek 1 $
Safaripak 1 $
Korte broek 1 $
Sweater 1 $
Pyjama 1 $
Laarzen 3 $
Onderbroek 2 $
Sokken 2 $
Handdoek 2 $
Zakdoek 1 $
T-Shirt 1 $
Rugzak 3 $
Legging 1 $
Sporttas 4 $
Hoed 1 $
Jurk 2 $
Blouse 1 $
Nachtjapon 1 $
Onderbroek 1 $
BH 2 $
Panty 2 $
25. Belangrijke bagage voor uw reis
 • Lichtgekleurde zomerkleding voor de safaritochten (felle kleuren kunnen tseetseevliegen aantrekken; deze komen op slechts enkele plaatsen in de parken voor). Het laten wassen van kleding is goedkoop, dus neem niet te veel mee.
 • Nette kleding voor de avonden in het hotel of lodge. Lange broek en blouse/overhemd met lange mouwen die overdag tegen de zon en bij zonsondergang tegen de muggen beschermen.
 • Windjack. Het kan ‘s ochtends en ‘s avonds fris zijn.
 • Zomerschoenen (bijv. sportschoenen en katoenen sokken). Om muggenbeten te voorkomen kunt u ‘s avonds beter niet met blote benen en blote voeten lopen.
 • Stekkerblok voor 3 tot 4 stekkers, zodat scheerapparaat, trimmer/tondeuse, elektrische tandenborstel en batterijen via één adapter kunnen worden opgeladen.
 • Kleine zaklamp en extra batterijen
 • Hoed tegen de zon
 • Zonnecrème en lippenbalsem
 • Muggenspray bijv. Autan (zowel om muggenbeten te voorkomen als jeuk tegen te gaan)
 • Nagelknipper en vijl
26. Spullen voor in de handbagage
 • Paspoort, geld en tickets
 • Zonnebril
 • De medicijnen die u thuis gebruikt (doe ze altijd in uw handbagage, want stel dat uw koffer zoekraakt!)
 • Geneesmiddelen waarvoor geen doktersrecept nodig is: pijnstillers, allergiepillen, middel tegen diarree (Imodium bijvoorbeeld), malariapillen, pleisters en ontsmettingsdoekjes
 • Verrekijker (zodat u de luipaard in een boom in de verte kunt zien)
 • Camera, batterijoplader en meer geheugenkaarten dan u verwacht te gebruiken.
 • Schoudertas met ritsen en stevige riem, of geldriem of goede binnenzakken die dicht zijn te ritsen
 • Een aantal kopieën van alle persoonlijke papieren zoals paspoort, visum, vliegtickets, reisverzekering, vaccinatiebewijs, internationale betaalkaarten (Master Card, Visa e.d.), rijbewijs en andere papieren die u in uw portemonnee/portefeuille heeft. Verdeel ze over de koffers en tassen van u en uw reisgeno(o)t(en)
 • Telefoonlijst voor het onmiddellijk kunnen blokkeren van verdwenen betaalkaarten, en van verzekeringsmaatschappij e.d.
 • Adressen van de personen die een kaartje krijgen, en de e-mailadressen van de personen die een groet via e-mail krijgen. Highview Hotel heeft internet.
 • Notitieboekje en balpen
 • Een of meerdere goede boeken voor de lange vlucht heen en terug
 • Misschien een zakwoordenboek Engels/Nederlands – Nederlands/Engels
27. Reizigers met beperkte mobiliteit

Wij maken u er op attent dat onze reizen over het algemeen niet geschikt zijn voor personen met een beperkte mobiliteit. Neem contact met ons op voor informatie over de mogelijkheden op basis van uw specifieke behoeften.

Onze populairste reizen
Hier reizen anderen naartoe
Neem contact op met reisadviseur Richard Thijssen

Schrijf naar:
info@afrikareizen.nl

Bel naar:
020 - 369 07 90

Openingstijden:
Ma., wo. en vr.: 09.00 – 16.00
Di. en do.: 09.00 – 14.00

We gebruiken cookies voor statistieken en doelgerichte marketing bij derden. U accepteert dit als u doorklikt.
Lees hier meer.

Welkom bij het nieuwe design van Afrikareizen.nl

Sinds u ons de vorige keer hebt bezocht, hebben wij een nieuw design gekregen, maar onze reizen zijn nog steeds hetzelfde.