Ma. en wo.: 09.00 – 16.00
Di. en do.: 09.00 – 15.00
Vr.: 09.00 – 14.30
Menu
HomePraktische informatieOeganda

Oeganda – Reisinformatie

Op deze pagina vindt u antwoorden op alle praktische vragen die u zou kunnen hebben in verband met het boeken van één van onze vakanties naar Oeganda. Lees meer over bijvoorbeeld weersomstandigheden, inentingen en visums. Als u nog anderen vragen heeft, staan we altijd klaar om u te helpen.

1. Weer in klimaat in Oeganda

Oeganda kan in principe het hele jaar door worden bezocht. Hoewel Oeganda dicht bij de evenaar ligt, zorgt de hoge ligging van het land ervoor dat de temperatuur wordt gematigd en het daardoor nooit extreem warm wordt. De gemiddelde temperatuur is overdag ca. 26 graden en ‘s nachts ca. 17 graden.

Het wandelen door de bergen, gorillatrekking en andere wandelingen in de wouden kunnen in de regenseizoenen (oktober tot en met november & april tot en met mei) echter moeilijker zijn. Het is echter geen reden om de regenseizoenen te vrezen. De zon schijnt namelijk vaak en de regen valt meestal ‘s nachts en vroeg in de ochtend. Eigenlijk zijn de regenseizoen het meest geschikt om op safari en chimpanseetrekking te gaan.

Weerstatistieken
JAN
FEB
MAR
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Dagtemp.
27
27
27
26
26
25
25
25
26
26
26
26
Nachttem.
17
17
18
18
18
17
16
16
16
17
17
17
Neerslag in mm
89
72
160
198
206
93
61
69
110
117
141
112
Weerstatistieken Dagtemp. Nachttemp. Neerslag in mm
JAN 27 17 89
FEB 27 17 72
MAR 27 18 160
APR 26 18 198
MEI 26 18 206
JUN 25 17 93
JUL 25 16 61
AUG 25 16 69
SEP 26 16 110
OKT 26 17 117
NOV 26 17 141
DEC 26 17 112
2. Reisvoorwaarden

Lees alstublieft zorgvuldig onze algemene reisvoorwaarden, daar deze algemene voorwaarden onderdeel zijn van de contractuele bepalingen in verband met de reizen gekocht bij Afrikareizen.nl.

Klik hier om onze reisvoorwaarden te lezen.

3. We attenderen u in het bijzonder op het volgende
 • De minimale leeftijd voor het deelnemen aan gorillatrekking is 15 jaar.
 • U dient er op voorbereid te zijn dat het een lichamelijk inspannende tocht is.
 • Boek bij voorkeur geruime tijd voor vertrek om er zeker van te zijn dat u een gorillavergunning krijgt.
 • In het geval van ziekte/verkoudheid/griep kan deelname aan de gorillatrekking worden geweigerd, ookal heeft u voor de vergunning betaald. De reden hiervan is dat men het gevaar van besmetting van de gorilla’s wil uitsluiten. De gids bepaalt of u kunt deelnemen.
 • Het geld dat voor gorillavergunningen is betaald wordt niet gerestitueerd. De vergunningen gelden alleen voor de dag waarvoor ze zijn verstrekt, dus er kan niet naar een andere dag worden gewisseld.
 • De gorillatrekking duurt 1 tot 9 uren.
 • U bent ca. 1 uur samen met de gorilla’s.
 • Homoseksualiteit is illegaal, en er is weinig tolerantie wat dat betreft.
 • Het bezit van drugs is streng verboden en wordt hard gestraft.
 • Een assistent kan uw bagage dragen, de lianen op de paden opzij duwen en uw hand vasthouden bij moeilijke passages. Dit kost slechts 5 USD.
 • U mag niks in de natuur achterlaten, zelfs geen appelschillen en toiletpapier.
 • Neem lichte snacks mee, bijv. een mueslireep. Het kan namelijk even duren voordat u weer in de lodge bent.
4. Reisverzekeringen

Wij raden u dringend aan een goede reisverzekering en annuleringsverzekering af te sluiten. Een goede verzekering met een uitgebreide werelddekking kan u ingeval van schade, letsel of ziekte veel onnodige kosten en regelingen schelen. De standaard ziektekostenverzekering is veelal niet voldoende.

5. Vaccinatie

Voor de door Afrikareizen.nl aangeboden bestemmingen gelden adviezen, respectievelijk voorschriften op het gebied van gezondheid.

Let op de regels in verband met de gele koorts, vooral als u het land binnenkomt vanuit een ander Afrikaans land.

Wijzigingen met betrekking tot medische voorschriften komen zeer regelmatig voor en daarom dient u zelfstandig na te gaan of er voor uw reisbestemming gezondheidsadviezen van toepassing zijn.

Dit kan inhouden bescherming middels vaccinaties of tabletten, maar ook het gebruik van preventieve maatregelen ter voorkoming van ziektes.

U dient zich hiertoe – ruim voor vertrek – te wenden tot uw huisarts, GGD, het Ministerie van Volksgezondheid of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Op Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering kunt u meer informatie vinden over ziekten op reis en hoe u deze kunt voorkomen.

We attenderen u erop dat u bij het reizen naar Oeganda uw vaccinatiebewijs dient mee te nemen wanneer u een gebied bezocht heeft waar gele koorts heerst.

6. Visum

Nederlandse staatsburgers moeten een visum voor Oeganda hebben. Het aanvraagformulier kunt u online invullen op https://visas.immigration.go.ug/. U moet dit formulier printen en meenemen naar Oeganda. Onthoud dat u het visum pas ontvangt als u in Oeganda aankomt. Het kost 50 USD per persoon.

Het kan 7 dagen duren voordat uw aanvraagformulier wordt goedgekeurd en daarom raden we u aan om dit op tijd in te vullen. Hebt u na 7 dagen nog niets gehoord, dan adviseren wij u om contact op te nemen met de Oegandese ambassade die het formulier goed moet keuren.

• Uw paspoort moet bij vertrek uit Oeganda nog minstens 6 maanden geldig zijn.
• U moet ook ruimte hebben in uw paspoort voor de in- en uitreisstempels.
• U dient een aankomst- en vertrekformulier in te vullen.

De regels over visum en paspoort kunnen kort van tevoren worden gewijzigd. Daarom raden wij u aan om deze altijd te controleren op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en op http://brussels.mofa.go.ug/.

7. Ontvangst van vliegtickets

We sturen u de vliegtickets zodra u uw reis heeft geboekt. Op het vluchtschema kunt u de tijdstippen en vliegroute zien. Het is belangrijk, dat u controleert dat er geen spelfouten in uw naam staan. Uw naam op de vliegticket dient exact overeen te komen met de naam in uw paspoort. Als u fouten in de namen ontdekt, dient u onmiddellijk contact met ons op te nemen.

Tegenwoordig bestaan er alleen nog maar elektronische vliegtickets (e-tickets). U krijgt dus geen papieren vliegticket voor het inchecken op de luchthaven. Voor het inchecken op de luchthaven heeft u uw paspoort en de boekingsreferentie nodig. De boekingsreferentie staat op uw vluchtschema.

8. Servicebrief

Wanneer u een reis bij ons heeft geboekt, ontvangt u voordat u vertrekt onze servicebrief. In de servicebrief vindt u belangrijke informatie over bijvoorbeeld online inchecken, wat te doen bij vertraging en onze overeengekomen richtlijnen voor het geven van fooi. Bovendien bevat de servicebrief belangrijke telefoonnummers van onze lokale agenten en ons telefoonnummer voor noodgevallen.

Daarom is het belangrijk dat u de servicebrief print en op reis meeneemt.

9. Uw bagage

We gebruiken veel verschillende luchtvaartmaatschappijen voor de vluchten naar Oeganda, daarom zijn er geen eenduidige regels voor de hoeveelheid in te checken bagage en handbagage te geven. Zie de informatie hierover op uw vliegticket of neem contact met ons op als u hier vragen over heeft.

We raden aan uw bagage in zachte reistassen mee te nemen als u tijdens uw reis op safari gaat. De bagageruimte van de safariwagens kunnen beter met zachte tassen dan koffers worden gevuld. Het is vooral moeilijk om harde koffers een plaatsje in de safariwagen te geven. Vermijd daarom zoveel mogelijk harde koffers mee te nemen.

Zorg ervoor alle belangrijke, onmisbare zaken in uw handbagage te hebben. Dit betreft bijv. paspoort, visum, vliegtickets, verzekeringspolissen, creditcard, geld, camera, maar ook eventuele informatie over uw specifieke gezondheidssituatie en essentiële medicijnen.

Door de airconditioning in het vliegtuig kunt u op de tocht komen te zitten, dus een dun windjack in de handbagage is een goed idee. Als u nog ruimte heeft, kunt u ook een safarihoed meenemen.

10. Upgrade en extra beenruimte

Bij veel luchtvaartmaatschappijen is het tegenwoordig mogelijk om naar zitplaatsen met extra ruimte en comfort te upgraden, bijvoorbeeld Economy Comfort bij KLM. Wij kunnen uw ticket niet naar deze zitplaatsen upgraden, maar dit kunt u in de meeste gevallen zelf doen via de website van de luchtvaartmaatschappij.

Wij kunnen helaas niet voor het reserveren van zitplaatsen met extra beenruimte, zoals die bij de nooduitgangen in het vliegtuig, zorgen. Als u extra beenruimte nodig hebt, raden we u aan zo vroeg mogelijk op de datum van vertrek op de luchthaven in te checken en een medewerker te vragen u te helpen.

11. Transfers naar en van de luchthaven

Bij aankomst in de luchthaven in Oeganda wordt u door onze lokale agent opgehaald.
Voor vertrek wordt u weer naar de luchthaven gereden.

12. Transport in Oeganda

Onze kundige en veel wetende chauffeur/gids haalt u op bij Entebbe International Airport. Hij rijdt u naar het hotel, neemt u mee op safari en sigthseeing, en rijdt u de laatste dag weer naar de luchthaven.

13. Rijafstanden tijdens de safarireis in Oeganda
 • Dag 2: Van luchthaven naar hotel, ca. 5 km.
 • Dag 3: Van Entebbe naar Queen Elizabeth N. P., ca. 600 km.
 • Dag 4: Game drive in Queen Elizabeth N.P. en boottocht
 • Dag 5: Van Queen Elizabeth N.P. naar Ishasha, ca. 95 km.
 • Dag 6: Van Ishasha naar Bwindi, ca. 55 km.
 • Dag 7: Gorillatrekking
 • Dag 8: Van Bwindi naar Mburo Park – ca. 300 km.
 • Dag 9: Transfer naar luchthaven – ca. 280 km.

Totaal ca. = 1335 km

Alle afstanden en duur zijn bij benadering aangegeven, het een en ander is afhankelijk van weer- en rijomstandigheden.

14. De safariwagens

Tijdens de safari rijden we met wagens met vierwielaandrijving. Alle wagens hebben een dak dat tijdens de safari kan worden geopend. In een safaiwagen kunnen maximaal 7 personen zitten.
Het is ook mogelijk tegen meerprijs een eigen safariwagen te reserveren. Neem contact met ons op voor meer informatie.

15. Gorillavergunningen

Berggorilla’s zijn wilde dieren die vrij en onafhankelijk leven. Het kan daarom niet worden gegarandeerd dat u de dieren ziet op de dag dat u op gorillatrekking gaat. De kans dat u de gorilla’s ziet is echter groot, dus het moet wel heel erg tegen zitten als u ze niet ziet. Denk eraan dat de Gorilla permits (gorillavergunningen) slechts gelden voor de dag waarvoor ze zijn verstrekt, dus er kan niet naar een andere dag worden gewisseld.  Het geld wordt ook niet gerestitueerd in het geval u de pech heeft geen gorilla’s te hebben gezien.

Bij ziekte kunt u niet aan de gorillatrekking deelnemen. De gids bepaalt of een bezoeker gezond genoeg is om aan de gorillatrekking deel te nemen. De kosten van gorillavergunningen, maaltijden en overnachtingen worden bij ziekte evenmin gerestitueerd.

16. Lunch en dranken

U krijgt volpension tijdens de hele safari. Drinken is voor eigen rekening.

17. Bezoek aan kindertehuis

Op dag 2 van het programma is het mogelijk een kindertehuis, Kabazaire Orphanage genaamd, te bezoeken. Dit kindertehuis werd opgericht door onze lokale samenwerkingspartner in Oeganda. Zij runnen het nog steeds.
Er wonen ongeveer 60 kinderen in de leeftijd 2 tot 15 jaar. Ze hebben allen hun eigen verhaal en geschiedenis.
Het is uiteraard geheel vrijwillig om iets aan de kinderen te geven, maar er zijn dingen waar u de kinderen heel blij mee kunt maken. U maakt ze blij met zowel kleine als grote cadeaus, bijvoorbeeld kleding, boeken (in het Engels of met plaatjes), speelgoed en speelballen. Vraag eventueel de gids om raad in het geval u iets in de lokale supermarkt voor de kinderen wilt kopen.

18. Munteenheid van Oeganda

De munteenheid in Oeganda is de Oegandese shilling. 1000 Oegandese shillings is ca. 0,27 euro.
Valuta’s als de euro, Amerikaanse dollar en Britse pond zijn ook gangbaar in Oeganda. U kunt in de banken en in de vele wisselkantoren geld wisselen. Wij adviseren niet in Nederland naar Oegandese shillings te wisselen, maar te wachten tot u in Oeganda bent. Dollarbiljetten van voor 2002 worden niet geaccepteerd in Oeganda.

19. Feestdagen

Het is altijd een bijzondere belevenis om tradities en feesten van andere landen mee te maken. Hieronder ziet u een overzicht van feestdagen, belangrijke festivals en bijzondere herdenkingen.

We maken u erop attent dat sommige musea en bezienswaardigheden op deze dagen gesloten kunnen zijn.

20. Fooien

Het is niet gebruikelijk in Oeganda om fooi te geven. Maar als u wilt laten zien dat u de goede service heeft gewaardeerd, kunt u uiteraard fooi geven. U beslist zelf of en hoeveel fooi u geeft. Het is niet gewoon om fooi te geven aan de personen die met de bagage helpen en de personen die de kamers schoonmaken. In bars en restaurants verwacht men evenmin fooi. Slechts de gids kunt u eventueel fooi geven. Als vuistregel kunt u uitgaan van ca. 5 USD per persoon per dag. We raden aan de fooi aan het einde van de reis te geven.

Onze richtlijnen over fooien zijn in USD aangegeven, maar de fooien worden op de bestemming in de lokale valuta betaald.

21. Tijdsverschil met Oeganda

Tijdens onze zomertijd loopt Oeganda een uur voor op Nederland, en twee uur tijdens onze wintertijd.

22. Taal in Oeganda

De officiële taal in Oeganda is Engels. Het land kent echter meer dan 50 verschillende talen.

23. Opladen van mobiele telefoons e.d.

De meeste hotels en lodges worden door eigen generatoren van elektriciteit voorzien. Over het algemeen worden deze na middernacht uitgeschakeld. Daarom is het aan te raden een kleine zaklamp mee op reis te nemen. De stroomspanning is 240 Volt. Voor het gebruik van de stopcontacten heeft u een Engelse driepolige stekker nodig. We adviseren altijd een reisstekker/adapter te kopen voordat u vertrekt.

24. Belangrijke bagage voor uw reis
 • Lichtgekleurde zomerkleding voor de safari’s.
 • Nette kleding voor de avonden in het hotel of lodge. Lange broek en blouse/overhemd met lange mouwen die overdag tegen de zon en bij zonsondergang tegen de muggen beschermen.
 • Windjack. Het kan ‘s ochtends en ‘s avonds fris zijn.
 • Regenjas voor de gorillatrekking
 • Zomerschoenen (bijv. sportschoenen en katoenen sokken). Om muggenbeten te voorkomen kunt u ‘s avonds beter niet met blote benen en blote voeten lopen.
 • Stekkerblok voor 3 tot 4 stekkers, zodat scheerapparaat, trimmer/tondeuse, elektrische tandenborstel en batterijen via één adapter kunnen worden opgeladen.
 • Kleine zaklamp en extra batterijen
 • Hoed tegen de zon
 • Zonnecrème en lippenbalsem
 • Muggenspray bijv. Autan (zowel om muggenbeten te voorkomen als jeuk tegen te gaan)
 • Nagelknipper en vijl
25. Spullen voor in de handbagage
 • Paspoort, geld en tickets
 • Zonnebril
 • De medicijnen die u thuis gebruikt (doe ze altijd in uw handbagage, want stel dat uw koffer zoekraakt!)
 • Geneesmiddelen waarvoor geen doktersrecept nodig is: pijnstillers, allergiepillen, middel tegen diarree (Imodium bijvoorbeeld), malariapillen, pleisters en ontsmettingsdoekjes
 • Verrekijker (zodat u de luipaard in een boom in de verte kunt zien)
 • Camera, batterijoplader en meer geheugenkaarten dan u verwacht te gebruiken. Een plastic zakje om de camera tegen het fijne, rode stof in Afrika te beschermen.
 • Schoudertas met ritsen en stevige riem, of geldriem of goede binnenzakken die dicht zijn te ritsen
 • Een aantal kopieën van alle persoonlijke papieren zoals paspoort, visum, vliegtickets, reisverzekering, vaccinatiebewijs, internationale betaalkaarten (Master Card, Visa e.d.), rijbewijs en andere papieren die u in uw portemonnee/portefeuille heeft. Verdeel ze over de koffers en tassen van u en uw reisgeno(o)t(en)
 • Telefoonlijst voor het onmiddellijk kunnen blokkeren van verdwenen betaalkaarten, en van verzekeringsmaatschappij e.d.
 • Adressen van de personen die een kaartje krijgen, en de e-mailadressen van de personen die een groet via e-mail krijgen. De meeste hotels hebben internet.
 • Notitieboekje en balpen
 • Een of meerdere goede boeken voor de lange vlucht heen en terug
 • Misschien een zakwoordenboek Engels/Nederlands – Nederlands/Engels
26. Reizigers met beperkte mobiliteit

Wij maken u er op attent dat deze reis over het algemeen niet is geschikt voor personen met beperkte mobiliteit. Neem contact met ons op voor informatie over de mogelijkheden op basis van uw specifieke behoeften.

HEEFT U VRAGEN?

Neem nu contact op met onze experts:
020 - 369 07 90
info@afrikareizen.nl

Openingstijden:
Ma. en wo.: 09.00 – 16.00 Di.⠀en⠀do.: 09.00 – 15.00 Vr.:⠀09.00 – 14.30

Top Reizen
Luxe safari in Zuid-Afrika
Luxe safari in Zuid-Afrika
Safari met een reiscoördinator
 
Zuid-Afrika & Kaapstad
Zuid-Afrika & Kaapstad
Unieke safari gecombineerd met stadsbelevenissen.
 
Beklim de Kilimanjaro
Beklim de Kilimanjaro
Bereik de top van de Kilimanjaro via de bekende Whisky-route.
 
Tanzania & Zanzibar
Tanzania & Zanzibar
Safari vol belevenissen, en witte stranden.
 
Safari in Tanzania
Safari in Tanzania
Safari in 4 nationale parken
 

Nieuwsbrief

Wanneer u zich aanmeldt voor onze nieuwsbrief, krijgt u ca. drie keer per maand een nieuwsbrief van Afrikareizen.nl met relevant nieuws, goede aanbiedingen enz.

We gebruiken cookies voor statistieken en doelgerichte marketing bij derden.
U accepteert dit als u doorklikt.
Lees hier meer.