• Tevreden reizigers sinds 2006
 • Toegewijde reisexperts
 • Bewezen reiskwaliteit
 • Zorgvuldig geselecteerde lokale gidsen
 • Prijsgarantie
 • 24/7 assistentie
 • Lid van het reisgarantiefonds

Namibië – Reisinformatie

Op deze pagina vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over Namibië. Lees meer over het weer, visums, taal en nog veel meer. Bekijk ook ons aanbod vakanties naar Namibië.

Namibië – Reisinformatie

Namibië – Reisinformatie

Op deze pagina vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over Namibië. Lees meer over het weer, visums, taal en nog veel meer. Bekijk ook ons aanbod vakanties naar Namibië.

1. Het klimaat in Namibië

Namibië heeft gemiddeld 300 zonnige dagen per jaar, waardoor het land een van de zonnigste landen ter wereld is. Namibië ligt ten zuiden van de evenaar in de subtropische klimaatzone. Dat betekent dat het klimaat in het algemeen warm en droog is, en zelfs na neerslag is de luchtvochtigheid niet al te hoog. Er zijn echter relatief grote klimaatverschillen van gebied tot gebied.

 • In het centrale hoogland, waar o.a. de hoofdstad Windhoek ligt, op een hoogte van ongeveer 1.700 m boven de zeespiegel, zijn de temperaturen gematigd en valt er meer regen dan in de omringende woestijngebieden.
 • In de woestijngebieden, de Kalahari-woestijn in het oosten en de Namib-woestijn in het westen, regent het zelden en kan het verschil in temperatuur tussen dag en nacht groot zijn.
 • Langs de Atlantische Oceaan, waar u bijv. de kuststad Swakopmund vindt, is het klimaat anders dan in de rest van het land. Hier kan door bijzondere zeestromingen en windcondities een deken van zeemist over het land hangen, waardoor het soms koud aanvoelt.

Namibië heeft twee seizoenen, ook al is het een heel zonnig en droog land. De seizoenen worden gedefinieerd als zomer en winter, maar omdat Namibië ten zuiden van de evenaar ligt, zijn de seizoenen tegengesteld aan die van Nederland:

De winter (droogteseizoen) duurt van ongeveer mei tot september.

Het regent vrijwel niet in deze periode, dus de natuur is droog. De droogste maanden zijn juli en augustus en in het algemeen wordt de hele periode gekenmerkt door behaaglijke temperaturen, veel zon en blauwe luchten.

De winterperiode is een goed tijdstip om op safari te gaan in Etosha nationaal park, omdat er weinig water is en de dieren zich daarom verzamelen bij de waterpoelen die er nog zijn.

In de loop van september stijgt de temperatuur langzaam en laat de warmte van de zomer zich al voelen.

De zomer (regenseizoen) duurt van ongeveer oktober tot april.

In het begin van deze periode regent het bijna niet en zijn de temperaturen behoorlijk hoog. In de loop van november en december neemt de regen toe. De meeste regen valt tussen januari en maart. De regen valt echter zelden als krachtige regenbuien die de hele dag duren, maar meestal als milde regenbuien.

Voor de hele periode geldt dat zowel de luchtvochtigheid als de temperaturen hoger zijn dan in de winterperiode. Er is ook risico voor onweer. Daarentegen zorgt de regen er ook voor dat het anders droge landschap groener en weelderiger wordt.

Weerstatistieken voor Windhoek: JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Gemiddelde max. temp. 31 29 28 26 24 21 21 24 28 30 30 31
Gemiddelde min. temp. 18 17 16 13 10 7 7 9 13 15 16 17
Neerslag in mm 91 87 70 32 6 1 0 1 4 11 26 33
Weerstatistieken voor Swakopmund: JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Gemiddelde max. temp. 20 19 20 19 20 19 18 17 16 17 18 20
Gemiddelde min. temp. 15 14 15 13 12 11 11 10 10 12 12 14
Neerslag in mm 1 1 4 0 1 1 0 0 0 0 0 0
Weerstatistieken voor Fish River Canyon: JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Gemiddelde max. temp. 35 34 32 29 25 22 21 24 27 30 32 35
Gemiddelde min. temp. 19 19 18 14 10 7 7 8 11 14 16 18
Neerslag in mm 24 42 36 15 5 2 1 1 3 6 11 13
Weerstatistieken voor Etosha nationaal park: JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Gemiddelde max. temp. 31 30 29 29 27 24 24 27 31 32 32 31
Gemiddelde min. temp. 19 18 17 14 10 7 7 10 14 17 18 18
Neerslag in mm 142 127 100 30 4 0 0 1 5 22 52 17
2. Vorm van reizen

Bij rondreizen vinden excursies en transfers per kleine internationale groep plaats, met Engelssprekende gids. De groep bestaat maximaal uit 16 personen.
Bij een ‘zelf rijden rondreis’ rijdt u zelf en volgt een route met van tevoren geregelde accommodaties.

3. Wat is de beste periode om naar Namibië te reizen?

Namibië is het hele jaar door een geschikte bestemming. Het is bijna de beste bestemming van Afrika!
Het weer en de seizoenen:

 • December t/m maart: warm met onweer vanaf januari, de vegetatie wordt weelderig groen
 • April t/m mei: de regen neemt af en de temperaturen dalen
 • Juni t/m september: het is winter; behaaglijke temperaturen (op sommige plaatsen misschien iets aan de koele kant) en geen neerslag; de nachten zijn koud en in de woestijn kan het vriezen; de vegetatie wordt bruin
 • Oktober en november: de temperaturen stijgen en de warmte komt weer terug; er kunnen enkele buien vallen; de vegetatie wordt groen
4. Reisvoorwaarden

Lees alstublieft zorgvuldig onze algemene reisvoorwaarden, daar deze algemene voorwaarden onderdeel zijn van de contractuele bepalingen in verband met de reizen gekocht bij Afrikareizen.nl.

Klik hier om onze reisvoorwaarden te lezen.

5. Reisverzekeringen

Wij raden u dringend aan een goede reisverzekering en annuleringsverzekering af te sluiten. Een goede verzekering met een uitgebreide werelddekking kan u ingeval van schade, letsel of ziekte veel onnodige kosten en regelingen schelen. De standaard ziektekostenverzekering is veelal niet voldoende.

6. Taal

De officiële gemeenschappelijke taal is Engels. Duits (32%) en Afrikaans (60%) wordt door velen gesproken, doordat Namibië achtereenvolgens een Duitse en Zuid-Afrikaanse kolonie is geweest.  Namibië bestaat daarnaast uit vele volkeren, en daarom bestaan er veel talen, bijvoorbeeld het Oshiwambo, dat door 48% van de bevolking wordt gesproken, en het Herero (10%). De talen van het volk de San, bijvoorbeeld Naro, ǃxóõ, Kung-ekoka en ǂKxʼauǁʼein worden ook in Namibië gesproken (het zijn talen waarin het ‘klikken’ van de tong onderdeel van het alfabet / de taal is).

7. Vaccinatie

Voor de door Afrikareizen.nl aangeboden bestemmingen gelden adviezen, respectievelijk voorschriften op het gebied van gezondheid.

Let op de regels in verband met de gele koorts, vooral als u het land binnenkomt vanuit een ander Afrikaans land.

Wijzigingen met betrekking tot medische voorschriften komen zeer regelmatig voor en daarom dient u zelfstandig na te gaan of er voor uw reisbestemming gezondheidsadviezen van toepassing zijn.

Dit kan inhouden bescherming middels vaccinaties of tabletten, maar ook het gebruik van preventieve maatregelen ter voorkoming van ziektes.

U dient zich hiertoe – ruim voor vertrek – te wenden tot uw huisarts, GGD, het Ministerie van Volksgezondheid of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Op Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering kunt u meer informatie vinden over ziekten op reis en hoe u deze kunt voorkomen.

We attenderen u erop dat u bij het reizen naar Namibië uw vaccinatiebewijs dient mee te nemen wanneer u een gebied bezocht heeft waar gele koorts heerst.

8. Uw bagage

We gebruiken veel verschillende luchtvaartmaatschappijen voor de vluchten naar Namibië, daarom zijn er geen eenduidige regels voor de hoeveelheid in te checken bagage en handbagage te geven. Zie de informatie hierover op uw vliegticket of neem contact met ons op als u hier vragen over heeft.

We raden aan uw bagage in zachte reistassen mee te nemen als u tijdens uw reis op safari gaat. De bagageruimte van de safariwagens kunnen beter met zachte tassen dan koffers worden gevuld. Het is vooral moeilijk om harde koffers een plaatsje in de safariwagen te geven. Vermijd daarom zoveel mogelijk harde koffers mee te nemen.

Zorg ervoor alle belangrijke, onmisbare zaken in uw handbagage te hebben. Dit betreft bijv. paspoort, visum, vliegtickets, verzekeringspolissen, creditcard, geld, camera, maar ook eventuele informatie over uw specifieke gezondheidssituatie en essentiële medicijnen.

Door de airconditioning in het vliegtuig kunt u op de tocht komen te zitten, dus een dun windjack in de handbagage is een goed idee. Als u nog ruimte heeft, kunt u ook een safarihoed meenemen.

9. Visum

Als Nederlands staatsburger heeft u geen visum nodig voor een verblijf tot 90 dagen in Namibië. Uw paspoort moet bij vertrek uit Namibië nog minstens zes maanden geldig zijn. In uw paspoort moet minstens één lege pagina voor een eventueel visum zijn. Tevens moet u in het bezit zijn van een retour-ticket naar huis of een ticket voor een vlucht naar een ander land.

De regels voor visum en paspoort kunnen kort van tevoren worden gewijzigd. Daarom raden wij u aan deze altijd te controleren op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Namibië – wanneer u met kinderen onder de 18 jaar reist
Namibië heeft de regels voor de toegang van kinderen onder de 18 jaar verscherpt. Voortaan gelden in dit land op dit gebied dezelfde regels als in Zuid-Afrika. Dit betekent dat kinderen onder de 18 jaar hun geboorte-akte, vertaald in het Engels, dienen mee te nemen. Dit geldt ook als het kind met beide ouders reist.

Alleenstaande ouders dienen bovendien een schriftelijke, gelegaliseerde volmacht mee te nemen, waarin de andere ouder toestemming voor het reizen met het kind geeft, alsmede een ondertekende kopie van het paspoort. Dit geldt ook bij gemeenschappelijk ouderlijk gezag. Het kind dient een geboorteakte, vertaald in het Engels, bij zich te hebben. Als de ene ouder is overleden, dient er een overlijdensakte, vertaald in het Engels, te worden meegenomen.

Als het kind zonder ouders reist, gelden dezelfde regels als hierboven beschreven.

We attenderen u erop dat een volmacht slechts geldig is, wanneer deze door een officiële dienst is gelegaliseerd. In Nederland kan dit ten overstaan van een notaris. U kunt contact opnemen met de afdeling burgerzaken in uw gemeente voor een internationale geboorteakte (in het Engels).

We raden u aan contact op te nemen met de  Ambassade van de Republiek Namibië in Brussel, als u met kinderen onder de 18 jaar reist en vragen over de procedure heeft.

10. Ontvangst van vliegtickets

We sturen u de vliegtickets zodra u uw reis heeft geboekt. Op het vluchtschema kunt u de tijdstippen en vliegroute zien. Het is belangrijk, dat u controleert dat er geen spelfouten in uw naam staan. Uw naam op de vliegticket dient exact overeen te komen met de naam in uw paspoort. Als u fouten in de namen ontdekt, dient u onmiddellijk contact met ons op te nemen.

Tegenwoordig bestaan er alleen nog maar elektronische vliegtickets (e-tickets). U krijgt dus geen papieren vliegticket voor het inchecken op de luchthaven. Voor het inchecken op de luchthaven heeft u uw paspoort en de boekingsreferentie nodig. De boekingsreferentie staat op uw vluchtschema.

11. Servicebrief

Wanneer u een reis bij ons heeft geboekt, ontvangt u voordat u vertrekt onze servicebrief. In de servicebrief vindt u belangrijke informatie over bijvoorbeeld online inchecken, wat te doen bij vertraging en onze overeengekomen richtlijnen voor het geven van fooi. Bovendien bevat de servicebrief belangrijke telefoonnummers van onze lokale agenten en ons telefoonnummer voor noodgevallen.

Daarom is het belangrijk dat u de servicebrief print en op reis meeneemt.

12. Munteenheid

De munteenheid in Namibië is de Namibische dollar. Op www.wisselkoers.nl kunt u de koers ten opzichte van de euro en de Zuid-Afrikaanse rand zien. Gangbare creditcards zoals Visa en Mastercard zijn heel gewoon. Er zijn ook geldautomaten (ATM) in de steden. U kunt uw creditcard in hotels, restaurants en winkels gebruiken, maar niet op de kleine lokale markten.

13. Rijafstanden

Namibië is een zeer groot land, ca. twee keer zo groot als Duitsland. Daarom worden ook grote afstanden overbrugd. Tijdens de rondreis ‘Hoogtepunten van Namibië’ worden ongeveer de volgende afstanden overbrugd:

Dag 2: 100 km
Dag 3: 350 km
Dag 4: 250 km
Dag 5: 530 km inclusief safaritocht in Etosha. Van lodge naar lodge is ca. 380 km
Dag 6: 150 km safari in Etosha
Dag 7: 150 km safari in Etosha
Dag 8: 340 km
Dag 9: 50 km
Dag 10: 350 km
Dag 11: 90 km
Dag 12: 450 km
Dag 13: 130 km
Dag 14: 310 km
Dag 15: 100 km

14. De auto's

Tijdens de rondreis ‘Hoogtepunten van Namibië’ wordt met onderstaande auto’s/minibussen gereden:
Bij groepen met maximaal 6 deelnemers wordt met een Toyato Quantum gereden.
Bij groepen van 6 tot 9 deelnemers wordt met een Mercedes Benz Sprinter, met 10 autostoelen, gereden.
Bij groepen van 9 tot 12 deelnemers wordt met een verlengde Mercedes Benz Sprinter gereden.
Bij groepen van 12 tot 16 deelnemers wordt met een Oryx Midi-bus, met 20 autostoelen, of met een Fusobus gereden.

toyota-quantum1 bil-1 bil-2b bil-3b

15. Fooien

Fooien worden gewaardeerd en het is heel normaal ze te geven.   In het algemeen is de hoogte van de fooi natuurlijk afhankelijk van de service die u heeft ontvangen.  Onderstaande bedragen zijn indicatief:

 • Gids: 30 tot 50 NAD per persoon per dag
 • Lokale gids: 10 tot 20 NAD per persoon voor tochten van een halve dag, en 30 tot 50 NAD per persoon voor tochten van een hele dag.
 • Hotels/lodges: bij de receptie vindt u een box voor fooien. Het geld hierin wordt gelijkelijk verdeeld tussen alle dienstverlenende personeelsleden, excl. gidsen van safari en activiteiten.
 • Restaurants: Fooi is niet inbegrepen, tenzij duidelijk op de rekening aangegeven. Als u tevreden met de service bent en er geen fooi op de rekening is aangegeven, dient u fooi van 10% over het te betalen bedrag te geven.
16. Feestdagen

Het is altijd een bijzondere belevenis om tradities en feesten van andere landen mee te maken. Hieronder ziet u een overzicht van feestdagen, belangrijke festivals en bijzondere herdenkingen.

We maken u erop attent dat sommige musea en bezienswaardigheden op deze dagen gesloten kunnen zijn.

17. Tijdsverschil met Namibië

Het tijdsverschil tussen Nederland en Namibië hangt ervan of het zomer- of wintertijd in Nederland is.
Zomertijd: Tijdens onze zomertijd is het in Namibië 1 uur vroeger. Wintertijd: Tijdens onze wintertijd is het in Namibië 1 uur later.

18. Elektriciteit en opladen van mobiele telefoons, camera's e.d.

Namibië heeft 220V. De stekkers hebben drie ronde pinnen, waarvan een dik en twee dun zijn. Daarom moet u voor uw reis naar Namibië een adapter/reisstekker meenemen als u bijvoorbeeld uw laptop, telefoon of camera wilt opladen.

19. Telefoon en internet

De internationale toegangscode van Namibië er +264. Het kan duur zijn vanuit Namibië naar huis te bellen of daar vanuit uw thuisland te worden opgebeld. Informeer eventueel bij uw provider wat de prijzen zijn en hoe de dekking is.
De meeste hotels hebben wifi. Door de grote afstanden kan de verbinding soms slecht zijn of helemaal wegvallen. Twyfelfontein Country Lodge heeft geen wifi.

20. Eten en drinken

De Namibische keuken is sterk beïnvloed door enerzijds de Duitse keuken en anderzijds de Zuid-Afrikaanse keuken. Wild en rundvlees, beide van hoge kwaliteit, worden hier vaak geserveerd. Er worden veel kruiden en specerijen bij de bereiding gebruikt. Deze zijn rijk van smaak en zelden scherp. Daarnaast zijn er een aantal specialiteiten afkomstig van de zwarte stammen, bijvoorbeeld maïsbrood, mieliepap, geroosterde larven en mopane wormen.
Bier wordt lokaal gebrouwen. Probeer eens een Hansa of een Camelthorn. Wijn wordt in zeer kleine hoeveelheden lokaal geproduceerd. Over het algemeen komt de wijn uit Zuid-Afrika.

21. Reizigers met beperkte mobiliteit

Wij maken u er op attent dat onze reizen over het algemeen niet geschikt zijn voor personen met een beperkte mobiliteit. Neem contact met ons op voor informatie over de mogelijkheden op basis van uw specifieke behoeften.

Onze populairste reizen
Hier reizen anderen naartoe

We gebruiken cookies voor statistieken en doelgerichte marketing bij derden. U accepteert dit als u doorklikt.
Lees hier meer.

Welkom bij het nieuwe design van Afrikareizen.nl

Sinds u ons de vorige keer hebt bezocht, hebben wij een nieuw design gekregen, maar onze reizen zijn nog steeds hetzelfde.