020 - 369 07 90 | Ma., wo., vr.: 09.00 – 16.00. Di. en do.: 09.00 – 14.00
HomePraktische informatieNamibië

Namibië – Reisinformatie

Op deze pagina vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over Namibië. Lees meer over het weer, visums, taal en nog veel meer. Bekijk ook ons aanbod vakanties naar Namibië.

1. Het volgende is niet bij de prijs van onze pakketreizen inbegrepen
 • Maaltijden buiten de genoemde maaltijden om
 • Annulerings- en reisverzekeringen
 • Fooien
 • Visum
 • Vaccinaties
2. Het klimaat in Namibië

Met een gemiddelde van 300 dagen zon per jaar is Namibië een van de zonnigste landen ter wereld. Het klimaat is over het algemeen droog. Zelfs na neerslag is de luchtvochtigheid laag.
Het klimaat verschilt echter nogal van gebied tot gebied. In het centrale hoogland rondom de hoofdstad Windhoek, op ca. 1.700 meter hoogte boven zeeniveau, is de zomertemperatuur in januari ca. 30°C overdag en ca. 17°C ‘s nachts. ‘s Winters in juli is dit respectievelijk 20°C en 7°C. Ervalt slechts ca. 370 mm regen per jaar. De neerslag valt hoofdzakelijk in de periode van januari tot en met mei.
In de woestijngebieden Namib en de Kalahari zijn de zomertemperaturen hoger dan 40°C en de wintertemperaturen 20°C tot 25°C. ‘s Nachts kan de temperatuur onder de 0°C komen.
Langs de kust is het klimaat anders dan in de rest van het land. Door de speciale windomstandigheden en stromingen langs de Atlantische kust hangt er ca. 200 dagen per jaar een dikke wolk van zeemist die een stuk het land in kan trekken. De gemiddelde temperatuur in Swakopmund is ‘s zomers in januari ca. 20°C, en ‘s winters in augustus 16°C. Door de mist kan het koud aanvoelen.

Kort samengevat is het weer als volgt:

 • December t/m maart: warm met onweer vanaf januari, de vegetatie wordt weelderig groen
 • April tot en met mei: de regen neemt af en de temperatuur daalt.
 • Juni tot en met september: het is winter, behaaglijke temperaturen (op sommige plaatsen misschien iets aan de koele kant) en geen neerslag, de nachten zijn koud en in de woestijnen kan het vriezen, de vegetatie wordt bruin
 • Oktober en november: de temperaturen stijgen en de warmte keert terug. Er kunnen enkele buien vallen. De vegetatie wordt groen

De beste periode om op safari in Etosha te gaan is van mei tot en met november. Er is dan veel droogte op de open vlakten, waardoor de dieren genoodzaakt zijn naar de waterpoelen te gaan om te drinken.

3. Vorm van reizen

Bij rondreizen vinden excursies en transfers per kleine internationale groep plaats, met Engelssprekende gids. De groep bestaat maximaal uit 16 personen.
Bij een ‘zelf rijden rondreis’ rijdt u zelf en volgt een route met van tevoren geregelde accommodaties.

4. Wat is de beste periode om naar Namibië te reizen?

Namibië is het hele jaar door een geschikte bestemming. Het is bijna de beste bestemming van Afrika!
Het weer en de seizoenen:

 • December t/m maart: warm met onweer vanaf januari, de vegetatie wordt weelderig groen
 • April t/m mei: de regen neemt af en de temperaturen dalen
 • Juni t/m september: het is winter; behaaglijke temperaturen (op sommige plaatsen misschien iets aan de koele kant) en geen neerslag; de nachten zijn koud en in de woestijn kan het vriezen; de vegetatie wordt bruin
 • Oktober en november: de temperaturen stijgen en de warmte komt weer terug; er kunnen enkele buien vallen; de vegetatie wordt groen
5. Reisvoorwaarden

Lees alstublieft zorgvuldig onze algemene reisvoorwaarden, daar deze algemene voorwaarden onderdeel zijn van de contractuele bepalingen in verband met de reizen gekocht bij Afrikareizen.nl.

Klik hier om onze reisvoorwaarden te lezen.

6. Reisverzekeringen

Wij raden u dringend aan een goede reisverzekering en annuleringsverzekering af te sluiten. Een goede verzekering met een uitgebreide werelddekking kan u ingeval van schade, letsel of ziekte veel onnodige kosten en regelingen schelen. De standaard ziektekostenverzekering is veelal niet voldoende.

7. Taal

De officiële gemeenschappelijke taal is Engels. Duits (32%) en Afrikaans (60%) wordt door velen gesproken, doordat Namibië achtereenvolgens een Duitse en Zuid-Afrikaanse kolonie is geweest.  Namibië bestaat daarnaast uit vele volkeren, en daarom bestaan er veel talen, bijvoorbeeld het Oshiwambo, dat door 48% van de bevolking wordt gesproken, en het Herero (10%). De talen van het volk de San, bijvoorbeeld Naro, ǃxóõ, Kung-ekoka en ǂKxʼauǁʼein worden ook in Namibië gesproken (het zijn talen waarin het ‘klikken’ van de tong onderdeel van het alfabet / de taal is).

8. Vaccinatie

Voor de door Afrikareizen.nl aangeboden bestemmingen gelden adviezen, respectievelijk voorschriften op het gebied van gezondheid.

Wijzigingen met betrekking tot medische voorschriften komen zeer regelmatig voor en daarom dient u zelfstandig na te gaan of er voor uw reisbestemming gezondheidsadviezen van toepassing zijn.

Dit kan inhouden bescherming middels vaccinaties of tabletten, maar ook het gebruik van preventieve maatregelen ter voorkoming van ziektes.

U dient zich hiertoe – ruim voor vertrek  – te wenden tot uw huisarts, GGD, het Ministerie van Volksgezondheid of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Op www.lcr.nl kunt u meer informatie vinden over ziekten op reis en hoe u deze kunt voorkomen.

We attenderen u erop dat u bij het reizen naar Namibië uw vaccinatiebewijs dient mee te nemen wanneer u een gebied bezocht heeft waar gele koorts heerst.

9. Visum

Als Nederlands staatsburger heeft u geen visum nodig voor een verblijf tot 90 dagen in Namibië. Uw paspoort moet bij vertrek uit Namibië nog minstens zes maanden geldig zijn. In uw paspoort moet minstens één lege pagina voor een eventueel visum zijn. Tevens moet u in het bezit zijn van een retour-ticket naar huis of een ticket voor een vlucht naar een ander land.

De regels voor visum en paspoort kunnen kort van tevoren worden gewijzigd. Daarom raden wij u aan deze altijd te controleren op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

10. Munteenheid

De munteenheid in Namibië is de Namibische dollar. Op www.wisselkoers.nl kunt u de koers ten opzichte van de euro en de Zuid-Afrikaanse rand zien. Gangbare creditcards zoals Visa en Mastercard zijn heel gewoon. Er zijn ook geldautomaten (ATM) in de steden. U kunt uw creditcard in hotels, restaurants en winkels gebruiken, maar niet op de kleine lokale markten.

11. Rijafstanden

Namibië is een zeer groot land, ca. twee keer zo groot als Duitsland. Daarom worden ook grote afstanden overbrugd. Tijdens de rondreis ‘Hoogtepunten van Namibië’ worden ongeveer de volgende afstanden overbrugd:

Dag 2: 100 km
Dag 3: 350 km
Dag 4: 250 km
Dag 5: 530 km inclusief safaritocht in Etosha. Van lodge naar lodge is ca. 380 km
Dag 6: 150 km safari in Etosha
Dag 7: 150 km safari in Etosha
Dag 8: 340 km
Dag 9: 50 km
Dag 10: 350 km
Dag 11: 90 km
Dag 12: 450 km
Dag 13: 130 km
Dag 14: 310 km
Dag 15: 100 km

12. De auto's

Tijdens de rondreis ‘Hoogtepunten van Namibië’ wordt met onderstaande auto’s/minibussen gereden:
Bij groepen met maximaal 6 deelnemers wordt met een Toyato Quantum gereden.
Bij groepen van 6 tot 9 deelnemers wordt met een Mercedes Benz Sprinter, met 10 autostoelen, gereden.
Bij groepen van 9 tot 12 deelnemers wordt met een verlengde Mercedes Benz Sprinter gereden.
Bij groepen van 12 tot 16 deelnemers wordt met een Oryx Midi-bus, met 20 autostoelen, of met een Fusobus gereden.

toyota-quantum1 bil-1 bil-2b bil-3b

13. Fooien

Fooien worden gewaardeerd en het is heel normaal ze te geven.   In het algemeen is de hoogte van de fooi natuurlijk afhankelijk van de service die u heeft ontvangen.  Onderstaande bedragen zijn indicatief:

 • Gids: 30 tot 50 NAD per persoon per dag
 • Lokale gids: 10 tot 20 NAD per persoon voor tochten van een halve dag, en 30 tot 50 NAD per persoon voor tochten van een hele dag.
 • Hotels/lodges: bij de receptie vindt u een box voor fooien. Het geld hierin wordt gelijkelijk verdeeld tussen alle dienstverlenende personeelsleden, excl. gidsen van safari en activiteiten.
 • Restaurants: Fooi is niet inbegrepen, tenzij duidelijk op de rekening aangegeven. Als u tevreden met de service bent en er geen fooi op de rekening is aangegeven, dient u fooi van 10% over het te betalen bedrag te geven.
14. Tijdsverschil met Namibië

Het tijdsverschil tussen Nederland en Namibië hangt ervan of het zomer- of wintertijd in Nederland is.
Zomertijd: Tijdens onze zomertijd is het in Namibië 1 uur vroeger. Wintertijd: Tijdens onze wintertijd is het in Namibië 1 uur later.

15. Elektriciteit en opladen van mobiele telefoons, camera's e.d.

Namibië heeft 220V. De stekkers hebben drie ronde pinnen, waarvan een dik en twee dun zijn. Daarom moet u voor uw reis naar Namibië een adapter/reisstekker meenemen als u bijvoorbeeld uw laptop, telefoon of camera wilt opladen.

16. Telefoon en internet

De internationale toegangscode van Namibië er +264. Het kan duur zijn vanuit Namibië naar huis te bellen of daar vanuit uw thuisland te worden opgebeld. Informeer eventueel bij uw provider wat de prijzen zijn en hoe de dekking is.
De meeste hotels hebben wifi. Door de grote afstanden kan de verbinding soms slecht zijn of helemaal wegvallen. Twyfelfontein Country Lodge heeft geen wifi.

17. Eten en drinken

De Namibische keuken is sterk beïnvloed door enerzijds de Duitse keuken en anderzijds de Zuid-Afrikaanse keuken. Wild en rundvlees, beide van hoge kwaliteit, worden hier vaak geserveerd. Er worden veel kruiden en specerijen bij de bereiding gebruikt. Deze zijn rijk van smaak en zelden scherp. Daarnaast zijn er een aantal specialiteiten afkomstig van de zwarte stammen, bijvoorbeeld maïsbrood, mieliepap, geroosterde larven en mopane wormen.
Bier wordt lokaal gebrouwen. Probeer eens een Hansa of een Camelthorn. Wijn wordt in zeer kleine hoeveelheden lokaal geproduceerd. Over het algemeen komt de wijn uit Zuid-Afrika.

HEEFT U VRAGEN?

Neem nu contact op met onze experts:
020 - 369 07 90
info@afrikareizen.nl

Openingstijden:
Ma., wo., vr.: 09.00 – 16.00 Di. en do.: 09.00 – 14.00

Top 5 Reizen
Luxe safari in Zuid-Afrika
Luxe safari in Zuid-Afrika
Safari met een reiscoördinator
 
Zuid-Afrika & Kaapstad
Zuid-Afrika & Kaapstad
Unieke safari gecombineerd met stadsbelevenissen.
 
Beklim de Kilimanjaro
Beklim de Kilimanjaro
Bereik de top van de Kilimanjaro via de bekende Whisky-route.
 
Tanzania & Zanzibar
Tanzania & Zanzibar
Safari vol belevenissen, en witte stranden.
 
Safari in Tanzania
Safari in Tanzania
Safari in 4 nationale parken
 

Nieuwsbrief

Wanneer u zich aanmeldt voor onze nieuwsbrief, krijgt u ca. drie keer per maand een nieuwsbrief van Afrikareizen.nl met relevant nieuws, goede aanbiedingen enz.