• Tevreden reizigers sinds 2006
  • Toegewijde reisexperts
  • Bewezen reiskwaliteit
  • Zorgvuldig geselecteerde lokale gidsen
  • Prijsgarantie
  • 24/7 assistentie
  • Lid van het reisgarantiefonds
HomeMaatschappelijke verantwoordelijkheid

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

We geven Afrika iets terug, en dat is ook voor u een mogelijkheid!

Een vanzelfsprekend onderdeel van onze kernwaarden is dat we continu streven naar het behoud en de verbetering van het continent en de mensen die ons en onze klanten elke dag zulke fantastische ervaringen bezorgen, en we proberen ook iets terug te geven. Wij zijn van mening dat wij – met onze aanwezigheid in Afrika – meehelpen aan het verbeteren van de omstandigheden voor mens en dier.

Overal in Afrika werken we samen met verschillende organisaties die zich op de een of andere manier inzetten voor het verbeteren van het milieu, de leefomstandigheden, de arbeidsomstandigheden, enz. We kiezen onze samenwerkingspartners meestal op basis van wat ZIJ lokaal doen om milieu en sociale verhoudingen te verbeteren. Sommige zamelen plastic in bij de zee, andere werken samen met kindertehuizen en weer andere planten bomen, bouwen scholen of zetten zich actief in voor bedreigde dieren en planten.

Op veel plaatsen heeft u de mogelijkheid mee te doen aan dit werk – als u dat wilt. Het is belangrijk voor ons om te onderstrepen dat dit altijd op vrijwillige basis is. Als bedrijf steunen wij een aantal projecten met indirecte en directe donaties – en wij geven u de mogelijkheid te helpen, als u dat wilt.

Wij kennen de projecten die we zelf steunen met donaties erg goed en dat geldt ook voor de projecten die u kunt steunen. Het zijn projecten die we zelf regelmatig bezoeken en die onze klanten ook kunnen bezoeken tijdens hun reis. Wij willen er zeker van zijn dat de steun die wij geven in de juiste zak terecht komt bij de juiste mensen en wordt gebruikt voor duurzame ontwikkeling.

Voor de projecten die u kunt steunen met donaties is er voor elk project een aparte bankrekening. Zo kunnen we er zeker van zijn dat donaties rechtstreeks en zonder omweg naar de juiste ontvangers gaan. De rekening waarop de donaties gestort worden, hoort bij het project en wordt beheerd door personen die we kennen en in wie we het volste vertrouwen hebben. Zo weten we zeker at het geld op de juiste plek terecht komt en wordt gebruikt voor het beoogde doel. Wilt u een project steunen dan kunt u uw donatie storten op het onderstaande rekeningnummer van elk project.

Wij onderstrepen dat uw donatie rechtstreeks en zonder omweg naar het project gaat. Afrikareizen zit daar niet tussen en het bedrag wordt dus rechtstreeks naar onze samenwerkingspartners gestort, die ervoor zorgt dat het geld direct voor het beoogde doel wordt gebruikt.

Op een aantal van onze reizen is het bovendien mogelijk om de projecten te bezoeken waarbij wij betrokken zijn – hieronder kunt u deze projecten bekijken en ook meer lezen over de vele projecten waarbij wij en/of onze samenwerkingspartners betrokken zijn.

Onze ondersteuningsprojecten in Tanzania

Omstandigheden voor gidsen en dragers op de Kilimanjaro

Onze vakkundige gidsen en dragers dragen ertoe bij dat u veilig de top van de hoogste berg van Afrika bereikt. Ook daarom is het voor ons belangrijk dat zij goede werkomstandigheden hebben.

Er zijn een aantal verschillende organisaties die zich inzetten voor goede werkomstandigheden voor dragers. De verschillende touroperators kiezen zelf met welke organisatie ze samenwerken. De grootste organisaties zijn Tanzania Porters Organization, Kilimanjaro Porter Assistance Project en Mount Kilimanjaro Porter Society.

Onze samenwerkingspartner in Tanzania is lid van KIATO – Kilimanjaro Association Of Tour Operators en Mount Kilimanjaro Porters Society (MKPS), een van de grootste en oudste organisaties in Tanzania. Dit betekent dat alle dragers die wij inzetten op de Kilimanjaro lid zijn van MKPS.

MKPS is opgericht op initiatief van de dragers zelf en deze onafhankelijke organisatie streeft naar betere omstandigheden voor gidsen en dragers op de Kilimanjaro.

De Tanzaniaanse wetgeving garandeert dragers op de Kilimanjaro een minimumloon en het lidmaatschap van MKPS zorgt ervoor dat de drager in kwestie meer krijgt dan het minimumloon. MKPS zorgt er bovendien voor dat alle dragers dagelijks drie maaltijden krijgen, goede kleding voor de berg (jassen, schoenen, handschoenen, enz.), tent, slaapzak, matras, enz. Bovendien zijn er regels afgesproken over hoeveel de drager eigenlijk mag dragen, en hebben alle dragers een ziektekostenverzekering. Ze hebben ook een cursus eerste hulp en Engelse taalles gehad, instructies voor het openen van een bankrekening, enz. Op hun beurt verplichten de dragers van MKPS zich om twee keer per jaar te helpen met het opruimen van afval op de weg naar de top. MKPS is 100% Tanzaniaans.

MKPS is een NGO en het geld komt voornamelijk van donaties, maar MKPS heeft ook bijv. een carwash geopend in Moshi, waarvan de inkomsten naar de organisatie gaan.

Onze afspraken over fooien zijn afgesproken met MKPS. Fooien zijn een vanzelfsprekend onderdeel van lonen in Tanzania – het is een deel van de cultuur, net zoals we dat kennen van bijv. USA. Onze dragers (en gidsen!) krijgen dus ZOWEL loon als fooien, en om een gelijke verdeling van het geld te garanderen, hebben we in samenwerking met MKPS duidelijke regels voor fooien afgesproken.

We hebben de afspraak dat onze klanten een vast bedrag van 250 USD per persoon betalen als fooi voor de gidsen en de dragers. Dit geldt voor alle routes op de Kilimanjaro.

Stop dit bedrag in een envelop en geef het aan Nur, Joram, Linda of Frank bij de receptie van Springlands Hotel. Zij zorgen ervoor dat het geld correct onder de gidsen en dragers wordt verdeeld.

De regels voor fooien zijn ontwikkeld met onze samenwerkingspartner en MKPS, die zich actief inzetten voor de verbetering van omstandigheden van gidsen en dragers en ervoor zorgen dat gidsen en dragers voldoende betaald krijgen. Overigens volgen wij alle bestaande richtlijnen m.b.t. salarissen en arbeidsvoorwaarden (hieronder eten, accommodatie, loon en algemeen welzijn).

Masai Pre-School, Ngorongoro Conservation Area

In samenwerking met de NGO Zara Charity in Tanzania heeft Afrikareizen geholpen met de bouw van de Ngorongoro Masai Pre-School. De school ligt in Ngorongoro Reservation Area dat niet alleen het woongebied van duizenden Masai is maar ook de Ngorongoro-krater herbergt. Deze krater staat op het programma van onze safarireizen naar Tanzania.

Afrikareizen heeft 30.000 USD gedoneerd voor de bouw en heeft samen met andere sponsoren zo de bouw van de kleuterschool mogelijk gemaakt. De kleuterschool functioneert als een soort voorschool, waar Masai-kinderen in de leeftijd van 3-6 jaar leren hoe het allemaal gaat op school voordat ze op de ‘echte’ school beginnen als ze ongeveer 7 zijn. De school werd opgericht in mei 2015 en telt vandaag ca. 40 Masai-kinderen, die ook op de school wonen.

Het bestaan van de school is afhankelijk van structurele donaties voor het betalen van de onderwijzers, het onderwijsmateriaal en het eten en drinken voor de kinderen. Het kost ca. 850 USD per kind per jaar om het onderwijs te verzorgen.

Voor donaties aan de Masai Pre-School, klik hier.

Vergeet niet te vermelden: ”Masai Pre-School” in ”Description”.

Ngorongoro Pre-School, Ngorongoro Conservation Area

De Ngorongoro Pre-School is – net zoals de Masai Pre-School – ook gelegen in Ngorongoro Conservation Area, alleen aan de andere kant van de krater. Ook deze school wordt gerund door Zara Chaity en werd feestelijk geopend in april 2019. Hier is plaats voor 52 kinderen in de leeftijd 3-6 jaar. ‘s Ochtends helpen de kinderen thuis en rond het middaguur komen ze naar school. De schooldag begint met een stevige maaltijd, zodat ze voldaan zijn en klaar om te leren. Als de kinderen op school beginnen, spreken ze alleen de lokale Masai-taal. Daarom beginnen ze met het leren van Swahili en Engels (de twee officiële talen in Tanzania) voordat ze kunnen beginnen met leren lezen.

Afrikareizen heeft de school een keukengebouw geschonken en we doneren een maandelijks bedrag voor uniformen, schoolmateriaal en eten.

Als er tijd voor is en iedereen in de auto er zin in heeft, is het mogelijk om de school op dag 5 te bezoeken:

Het bestaan van de school is afhankelijk van structurele donaties voor het betalen van de onderwijzers, het onderwijsmateriaal en het eten en drinken voor de kinderen. Het kost ca. 850 USD per kind per jaar om het onderwijs te verzorgen.

Voor donaties aan de Ngorongoro Pre-school, klik hier.

Vergeet niet te vermelden: ”Ngorongoro Pre-School” in ”Description”

Plant een boom, Moshi

Als u op uw reis naar Tanzania in het Springlands Hotel in Moshi verblijft (bijv. in verband met het beklimmen van de Kilimanjaro), heeft u de mogelijkheid om een boom (of meerdere bomen) te planten in samenwerking met de NGO Zara Charity. De bomen worden geplant bij een kwekerij en als ze groot genoeg zijn, worden ze uitgeplant in de nabije omgeving: Kilimanjaro National Forest Reserve, Pasua Primary School of een andere plek in Moshi, een stad die wordt bestuurd door een lokale gemeenteraad. Op deze manier kan Zara Charity garanderen dat de bomen ergens worden uitgeplant waar ze goed worden verzorgd, niet in de weg staan of geen gevaar lopen om geveld te worden. Bovendien geeft Zara Charity de lokale bevolking uitleg over het hoe en waarom van het verzorgen van bomen in hun nabije omgeving.

De prijs voor het planten van een boom is 15 USD en het geld gaat naar het verzorgen van de boom. U kunt het planten van een boom regelen in het Springlands Hotel in Moshi.

Plastic project

Per 1 juni 2019 is de productie en import van plastic tassen verboden in Tanzania.

Maar plastic is zoals bekend veel meer dan plastic zakken.

Onze samenwerkingspartners in Tanzania proberen het gebruik van plastic te verminderen en in te zamelen voor hergebruik.

Dit betekent dat in de vele camps en hotels die wij in Tanzania in ons programma hebben plastic flessen worden ingezameld en naar Arusha worden gebracht, waar ze gebruikt worden voor het maken van bijv. meubels (https://www.duniadesigns.org/).

Bovendien doen onze samenwerkingspartners samen met Zara Charity en MKPS een paar keer per jaar een “Ocean Clean-up Project”, waarbij vrijwilligers plastic inzamelen aan de stranden van de kust van Tanzania. Daarnaast ruimen Zara Charity en MKPS twee keer per jaar afval op op de Kilimanjaro.

Voor donaties aan het Ocean Clean-up Project, klik hier.

Vergeet niet te vermelden: ”Ocean Clean-up Project” i ”Description”

Onze ondersteuningsprojecten in Zuid-Afrika

Loving God Pre-School, Jeppes Reef

Loving God Pre-School is opgericht in 2001 door een vroegere werkneemster van de Pestana Kruger Lodge. Afrikareizen heeft in de loop der jaren verschillende projecten gesteund.

Op dit moment leidt Shadra Maseko de school en zij zet alles op alles om de kleuterschool open te houden met steun van donaties en het weinige schoolgeld.

Heeft u zin om dit project te bezoeken tijdens uw verblijf in de Pestana Kruger Lodge? Afrikareizen betaalt het vervoer erheen zodat u geen kosten hoeft te maken. Misschien wilt u in plaats daarvan een kleine donatie meenemen naar de school? Het kan kleding of speelgoed zijn, of iets anders dat u uit Nederland meeneemt, maar we stoppen ook met alle plezier onderweg zodat u iets kunt kopen. Neem contact met ons op voor de details of vraag uw reis-coördinator, die u ontmoet in de Pestana Kruger Lodge.

De kinderen zijn 3-5 jaar oud en vinden het geweldig om bezoek te krijgen van onze gasten en zullen uw donatie met een grote knuffel en blije gezichten ontvangen.

Onze gasten bezoeken de kleuterschool al sinds 2010 en in de loop der jaren zijn er veel verbeteringen doorgevoerd en mooie donaties gedaan, zoals o.a. een nieuw schoolgebouw, toiletgebouw, koelkast, tegels + verf, afdak, waterpomp en tank en heel veel etenswaren, kleding en speelgoed.

Volg de school in de Facebook-groep: Loving God Pre-School, Zuid-Afrika

U kunt het project steunen via onderstaande rekening:

Standard Bank Malelane

Rekeningnummer: 081 48 60 73

Branch code: 053252

BIC / Swift: SB ZA ZA JJ

(Let op: men gebruikt geen IBAN-nummer in Zuid-Afrika)

NB: Kiest u ervoor om dit project te steunen, stuur ons dan een email (info@afrika-safari.nl), wanneer u een geldbedrag heeft overgemaakt. Dan laten wij de school weten dat ze moeten opletten of het bedrag binnenkom

Onze ondersteuningsprojecten in Kenia

Pack for a Purpose

In Kenia werken wij en onze samenwerkingspartner samen met de organisatie Pack for a Purpose. Deze organisatie werkt samen met een reeks weeshuizen, scholen, kleuterscholen enzovoorts overal ter wereld, waar u speelgoed, potloden, kleding, voetballen enzovoorts af kunt leveren. De projecten geven op de website aan wat er in hun gebied ontbreekt, zodat u niet 10 voetballen meeneemt naar een dorp of weeshuis waar ze om gommetjes verlegen zitten.

Via Afrikareizen en onze samenwerkingspartners kunt u drie projecten in Kenia helpen, afhankelijk van welke reis naar Kenia u kiest.

Alle drie de projecten hebben het volgende nodig:

Schoolmateriaal:
Potloden, balpennen, kleurpotloden, lijmstiften, linialen, etuis, gommetjes, hoekmeters, puntenslijpers

Sportspullen:
Balpompen, ballen (voetballen, tennisballen, basketballen enz.) voetbalkleding, fluitjes

Keukengerei:
Potten en pannen, schalen, plastic bekers en borden (geen wegwerpartikelen)

Persoonlijke hygiëne:
Maandverband en tampons

 

U kunt op de volgende reizen projecten helpen:

Op deze reis kunt u een school in de stad Voi dicht bij het Nationaal park Tsavo helpen:

Naast de bovenstaande spullen heeft de school ook het volgende nodig:
Kinderkleding en -schoenen, zakrekenmachines met zonnecel, scharen, schooltassen.

 

Op deze 4 reizen kunt u een kleuterschool/school in de stad Emali helpen:

Naast de bovenstaande spullen heeft de kleuterschool/school ook het volgende nodig:
Krijtjes, zakrekenmachines met zonnecel, boeken over tuinieren (in het Engels)

 

Op deze reizen kunt u een weeshuis dat op 1 uur rijden van Nairobi ligt helpen:

Naast de bovenstaande spullen heeft de school ook het volgende nodig:
Schooltassen, puzzels, naaigerei, kralen, kinderkleding en -schoenen, klamboes, beddengoed, dekens, kussens, handdoeken, borstels, zeep, haarspeldjes en haarelastiekjes, tandenborstels, handcrème, tandpasta, leesbrillen

 

Wilt u deze projecten tijdens uw reis naar Kenia helpen, zeg het dan tegen ons als u uw reis bestelt, dan zorgen wij ervoor dat u uw schenking af kunt leveren!

Onze populairste reizen
Hier reizen anderen naartoe

Wij gebruiken cookies om onze website gebruikersvriendelijker en relevanter voor u te maken, en om gerichte advertenties te tonen. U gaat akkoord als u verder klikt.

Klik hier als u niet akkoord gaat met cookies. Wij gebruiken een cookie om te onthouden dat u niet akkoord gaat.

Lees hier meer.