• Tevreden reizigers sinds 2006
 • Toegewijde reisexperts
 • Bewezen reiskwaliteit
 • Zorgvuldig geselecteerde lokale gidsen
 • Prijsgarantie
 • 24/7 assistentie
 • Lid van het reisgarantiefonds

Kenia – Reisinformatie

Op deze pagina vindt u antwoorden op alle praktische vragen die u zou kunnen hebben in verband met het boeken van een vakantie naar Kenia, bijvoorbeeld over visums, klimaat en fauna. Als u nog anderen vragen heeft, kunt u altijd contact met ons opnemen.

Kenia – Reisinformatie

Kenia – Reisinformatie

Op deze pagina vindt u antwoorden op alle praktische vragen die u zou kunnen hebben in verband met het boeken van een vakantie naar Kenia, bijvoorbeeld over visums, klimaat en fauna. Als u nog anderen vragen heeft, kunt u altijd contact met ons opnemen.

1. Weer en dieren in Kenia per maand weergegeven

Er kan het hele jaar door op safari in Kenia worden gegaan.

Januari, februari en maart
Alle drie maanden zijn geschikt voor safari. Het is net na de korte regentijd. U kunt genieten van de uit Europa afkomstige vogels die hier overwinteren. Het gras is nog niet zo hoog dat de dieren niet te ‘vinden’ zijn. Goede kans om grote groepen olifanten te zien.

April en eerste helft van mei
Deze periode is normaliter de lange regentijd, wat niet betekent dat er geen safari kan worden gemaakt. De regen druilt niet zoals in Nederland. Slechts enkele uren vallen er enorme buien. Vaak frist de natuur er zelfs door op.

Laatste helft van mei, en juni
Geschikte maanden voor een safari. Na de lange regentijd groeit alles flink. Eind juni komen de eerste grote groepen zebra’s vanuit Tanzania in de Masai Mara aan. Na de zebra’s komen de enorme groepen gnoes. De zebra’s komen om het ruwe gras te eten.

Juli, augustus, september en eerste helft van oktober
De enorm grote groepen gnoes beginnen uit het zuiden te komen. Vroeger kon je er bijna de klok op gelijkzetten, maar ook Afrika ontsnapt niet aan de klimaatverandering. Dus tegenwoordig is niet te zeggen wanneer ze er zijn. De gnoes trekken in september/oktober terug naar Tanzania. Dit is de trek waarbij grote drama’s ontstaan als ze de rivier de Mara oversteken. De krokodillen pakken een groot aantal gnoes.

November en december
De rust keert terug in de savanne. Normaal gesproken vindt nu de korte regentijd plaats. Dit frist de boel lekker op nadat de vele gnoes het gebied hebben verlaten. Het gras begint te groeien en de olifanten keren terug. De onrust en de aanwezigheid van vele vliegen als gevolg van het bezoek van de gnoes dreven de olifanten weg.

Weerstatistieken
JAN
FEB
MAR
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Neerslag (mm)
58
50
92
242
190
39
18
24
31
61
150
108
Neerslag dagen
4
4
8
15
13
5
3
4
4
7
14
9
Dagtemp.
26
27
27
25
24
23
22
23
25
26
24
24
Nachttemp.
11
11
12
13
12
10
9
9
10
11
13
12
Zonuren
288
266
267
204
189
159
130
127
180
226
198
257
Weer

statistieken

Neerslag (mm) Neerslag dagen Dag
temp.
Nacht
temp.
Zonuren
JAN 58 4 26 11 288
FEB 50 4 27 11 266
MAR 92 8 27 12 267
APR 242 15 25 13 204
MEI 190 13 24 12 189
JUN 39 5 23 10 159
JUL 18 3 22 9 130
AUG 24 4 23 9 127
SEP 31 4 25 10 180
OKT 61 7 26 11 226
NOV 150 14 24 13 198
DEC 108 9 24 12 257
2. Reisvoorwaarden

Lees alstublieft zorgvuldig onze algemene reisvoorwaarden, daar deze algemene voorwaarden onderdeel zijn van de contractuele bepalingen in verband met de reizen gekocht bij Afrikareizen.nl.

Klik hier om onze reisvoorwaarden te lezen.

3. Reisverzekeringen

Wij raden u dringend aan een goede reisverzekering en annuleringsverzekering af te sluiten. Een goede verzekering met een uitgebreide werelddekking kan u ingeval van schade, letsel of ziekte veel onnodige kosten en regelingen schelen. De standaard ziektekostenverzekering is veelal niet voldoende.

4. Vaccinatie

Voor de door Afrikareizen.nl aangeboden bestemmingen gelden adviezen, respectievelijk voorschriften op het gebied van gezondheid.

Let op de regels in verband met de gele koorts, vooral als u het land binnenkomt vanuit een ander Afrikaans land.

Wijzigingen met betrekking tot medische voorschriften komen zeer regelmatig voor en daarom dient u zelfstandig na te gaan of er voor uw reisbestemming gezondheidsadviezen van toepassing zijn.

Dit kan inhouden bescherming middels vaccinaties of tabletten, maar ook het gebruik van preventieve maatregelen ter voorkoming van ziektes.

U dient zich hiertoe – ruim voor vertrek – te wenden tot uw huisarts, GGD, het Ministerie van Volksgezondheid of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Op Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering kunt u meer informatie vinden over ziekten op reis en hoe u deze kunt voorkomen.

We attenderen u erop dat u bij het reizen naar Kenia uw vaccinatiebewijs dient mee te nemen.

5. Visum

Nederlandse staatsburgers moeten een visum voor Kenia hebben. Uw paspoort moet bij aankomst in Kenia nog minimaal 6 maanden geldig zijn.

U kunt uw visum voor Kenia of handmatig aanvragen bij aankomst in de luchthaven, of online vóór uw vertrek.

Visum aanvragen bij inreis
Bij aankomst op de luchthaven in Kenia ontvangt u een aanvraagformulier die u moet invullen en moet u 50 USD in contanten betalen (let op dat de Dollar biljetten uitgegeven zijn na 2007, anders riskeert u dat deze niet aangenomen worden). Dit gaat normaal gesproken vrij snel. Vergeet niet een pen mee te nemen. Onder het punt waar gevraagd wordt uw adres in Kenia in te vullen, vult u de naam van het eerste hotel of lodge in waar u overnacht.

Elektronische aanvraag van visum vóór vertrek naar Kenia:
Op de website www.evisa.go.ke/evisa u het elektronische visum, eVisa genaamd, aanvragen en met creditcard betalen. Het visum kost USD 50. Tevens betaalt u 1 USD aan administratieve kosten.

Vraag het visum voor Kenia op zijn vroegst 3 maanden voor vertrek aan.

Bij de aanvraag van het visum dient u een foto van uw paspoort en een pasfoto te uploaden (max. 500×500 pixels). Na het registreren op de website duurt het ongeveer 5 dagen voordat het visum wordt verstrekt. Het elektronisch visum dient te worden geprint en samen met het paspoort naar Kenia te worden meegenomen en bij aankomst te worden getoond.

Bij problemen of vragen over het elektronische visum kunt u zich tot de Keniaanse ambassade in Den Haag wenden, tel. 70 350 4215.

Wanneer u met kinderen onder de 16 reist:

Kinderen onder de 16 betalen geen visumkosten als zij met één of beide ouders reizen. Deze vrijstelling geldt echter alleen als u bij aankomst handmatig een visum aanvraagt. Vraagt u het elektronische eVisa aan, dan betaalt u zowel voor volwassenen als kinderen een vergoeding.

We attenderen u met betrekking tot uw visum op het volgende:

• Uw originele paspoort dient tenminste nog 6 maanden geldig te zijn na uw vertrek uit Kenia en er moeten tenminste twee lege, tegenover elkaar liggende visum pagina’s in uw paspoort zitten voor de in- en uitreisstempel.
• Bij aankomst in Kenia dient een aankomstformulier te worden ingevuld. Deze wordt in het vliegtuig uitgedeeld. Ze liggen ook bij de visumbalie.
• Bij vertrek uit Kenia dient een vertrekformulier te worden ingevuld. Deze vindt u in de vertrekterminal.

U kunt meer lezen over visa op ministerie van Buitenlandse Zaken.

Verder attenderen wij u erop dat kinderen over een eigen reisdocument dienen te beschikken.

Als u een combinatiereis heeft besteld met safari in Kenia en Tanzania en/of een strandvakantie op Zanzibar (Tanzania), moet u als Nederlands staatsburger een visum hebben voor zowel Kenia als Tanzania. We verwijzen naar onze Praktische informatie over Tanzania, waar u informatie vindt over het aanvragen van een visum naar Tanzania.

U moet een “single entry” visum voor Kenia aanvragen, omdat deze ook geldig is als u het land opnieuw binnenkomt.

De regels voor visum en paspoort kunnen kort van tevoren worden gewijzigd. Daarom raden wij u aan deze altijd te controleren op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

6. Ontvangst van vliegtickets

We sturen u de vliegtickets zodra u uw reis heeft geboekt. Op het vluchtschema kunt u de tijdstippen en vliegroute zien. Het is belangrijk, dat u controleert dat er geen spelfouten in uw naam staan. Uw naam op de vliegticket dient exact overeen te komen met de naam in uw paspoort. Als u fouten in de namen ontdekt, dient u onmiddellijk contact met ons op te nemen.

Tegenwoordig bestaan er alleen nog maar elektronische vliegtickets (e-tickets). U krijgt dus geen papieren vliegticket voor het inchecken op de luchthaven. Voor het inchecken op de luchthaven heeft u uw paspoort en de boekingsreferentie nodig. De boekingsreferentie staat op uw vluchtschema.

7. Servicebrief

Wanneer u een reis bij ons heeft geboekt, ontvangt u voordat u vertrekt onze servicebrief. In de servicebrief vindt u belangrijke informatie over bijvoorbeeld online inchecken, wat te doen bij vertraging en onze overeengekomen richtlijnen voor het geven van fooi. Bovendien bevat de servicebrief belangrijke telefoonnummers van onze lokale agenten en ons telefoonnummer voor noodgevallen.

Daarom is het belangrijk dat u de servicebrief print en op reis meeneemt.

8. Upgrade en extra beenruimte

Bij veel luchtvaartmaatschappijen is het tegenwoordig mogelijk om naar zitplaatsen met extra ruimte en comfort te upgraden, bijvoorbeeld Economy Comfort bij KLM. Wij kunnen uw ticket niet naar deze zitplaatsen upgraden, maar dit kunt u in de meeste gevallen zelf doen via de website van de luchtvaartmaatschappij.

Wij kunnen helaas niet voor het reserveren van zitplaatsen met extra beenruimte, zoals die bij de nooduitgangen in het vliegtuig, zorgen. Als u extra beenruimte nodig hebt, raden we u aan zo vroeg mogelijk op de datum van vertrek op de luchthaven in te checken en een medewerker te vragen u te helpen.

9. Uw bagage

We gebruiken veel verschillende luchtvaartmaatschappijen voor de vluchten naar Kenia, daarom zijn er geen eenduidige regels voor de hoeveelheid in te checken bagage en handbagage te geven. Zie de informatie hierover op uw vliegticket of neem contact met ons op als u hier vragen over heeft.

We raden aan uw bagage in zachte reistassen mee te nemen als u tijdens uw reis op safari gaat. De bagageruimte van de safariwagens kunnen beter met zachte tassen dan koffers worden gevuld. Het is vooral moeilijk om harde koffers een plaatsje in de safariwagen te geven. Vermijd daarom zoveel mogelijk harde koffers mee te nemen.

Zorg ervoor alle belangrijke, onmisbare zaken in uw handbagage te hebben. Dit betreft bijv. paspoort, visum, vliegtickets, verzekeringspolissen, creditcard, geld, camera, maar ook eventuele informatie over uw specifieke gezondheidssituatie en essentiële medicijnen.

Door de airconditioning in het vliegtuig kunt u op de tocht komen te zitten, dus een dun windjack in de handbagage is een goed idee. Een safarihoed komt op vakantie misschien ook van pas.

Let op: elk gebruik, import en productie van plastic zakjes/tasjes, die wij in ons dagelijks leven gebruiken, is verboden in Kenia.

We raden daarom aan geen plastic zakjes/tasjes bij het inpakken van de bagage te gebruiken. Gebruik in plaats hiervan stoffen zakjes of waterdicht materiaal dat niet van plastic is gemaakt. Als u bij aankomst in Kenia zichtbaar plastic zakjes/tasjes in uw handbagage heeft, wordt u verzocht deze in te leveren. Dit geldt ook voor plastic zakjes/tasjes uit de belastingvrije – taxfree – winkels.

10. Transfers naar en van de luchthaven

Bij aankomst in de luchthaven van Nairobi of Mombasa wordt u door onze lokale agent opgehaald.
Voor vertrek wordt u weer naar de luchthaven gereden.

11. Transport in Kenia

Onze kundige en veel wetende chauffeur/gids haalt u op bij de luchthaven in Kenia. Hij rijdt u naar het hotel, neemt u mee op safari en sigthseeing. Hij is overdag alle dagen bij u.
Op de laatste dag rijdt hij u weer naar de luchthaven.

12. Rijafstanden tijdens de safarireis

Nairobi – Amboseli: ca. 250 km, ca. 4-5 uur

Nairobi – Samburu: ca. 320 km, ca. 6 uur

Nairobi – Lake Naivasha: ca. 110 km, ca. 3 uur

Samburu – Lake Naivasha: ca. 340 km, ca. 6 -7 uur

Ambroseli – Lake Naivasha: ca. 350 km, ca. 6 -7 uur

Lake Naivasha – Masai Mara: ca. 250 km, ca. 4 -6 uur

Masai Mara – Nairobi: ca. 265 km, ca. 6-7 uur

Mombasa – Tsavo: ca. 120 km, ca. 3 uur

Tsavo – Amboseli: ca. 290 km, ca. 4 uur

Ambroseli – Tsavo: ca. 110 km, ca. 2 uur

Tsavo – Mombasa: ca. 280 km, ca. 6 uur

Vergeet niet dat de afstanden en duur bij benadering zijn aangegeven, het een en ander is afhankelijk van weer- en rij-omstandigheden. Let erop dat de wegen in Kenia niet te vergelijken zijn met de wegen in Europa.

13. Safari in 4-WD Land Cruisers

Wij investeren samen met onze samenwerkingspartner in Kenia doorlopend in nieuwe 4-WD Land Cruisers, zodat al onze gasten de beste safari krijgen in de eigen auto’s van Afrika Reizen.

Alle auto’s zijn voorzien van stopcontacten, zodat u uw mobiele telefoon of camera op kunt laden terwijl de auto rijdt (vergeet uw adapter niet) en in alle auto’s is wifi aanwezig. Er zijn ook kijkers voorhanden in de auto’s, zodat u alle details van de vele dieren die u op safari tegenkomt, kunt zien.

De auto’s kunnen tijdens de safari met open dak rijden om de interessante dieren beter te kunnen bekijken. Er is ruimte voor 5 tot 7 personen in een Land Cruiser.

Tegen betaling van een toeslag kunt u uw eigen Land Cruiser reserveren. Neem contact met ons op om er meer over te horen.

Om het pakken en vervoeren van bagage te vereenvoudigen, raden wij u aan om zachte tassen te pakken, in plaats van harde koffers.

Bekijk hier de foto’s van de nieuwe auto’s.

14. Sociale verantwoordelijkheid

Wij streven er continu naar om iets terug te geven aan dit continent en de mensen die ons en onze klanten elke dag zulke fantastische ervaringen bezorgen. Op deze manier kunnen we helpen om de omstandigheden voor mensen en dieren te verbeteren.

Daarom werken we overal in Afrika samen met verschillende organisaties die zich op de een of andere manier inzetten voor het verbeteren van milieu, leefomstandigheden, arbeidsomstandigheden, enz. We kiezen onze samenwerkingspartners meestal op basis van wat zij actief doen om de sociale omstandigheden en het milieu te verbeteren. Sommige organisaties zamelen plastic in bij de zee, andere werken samen met kindertehuizen en weer andere planten bomen, bouwen scholen of zetten zich actief in voor bedreigde dieren en planten.

Op veel plaatsen heeft u de mogelijkheid om hierbij te worden betrokken – als u dat wilt. Maar het is helemaal aan u of u de projecten wilt steunen.

U kunt hier meer lezen over de projecten waarbij wij betrokken zijn.

15. Bezoek aan de Masai in de Masai Mara

Als u een Masai-dorp wilt bezoeken, dient u dit met de gids tijdens de safari af te spreken. De prijs hiervoor is 25 USD per persoon. U betaalt rechtstreeks aan de Masai.

16. Lunch en drinken tijdens de safari

Alle maaltijden inclusief de picknick-lunch zijn bij de prijs inbegrepen. Drinken is voor eigen rekening.

17. Munteenheid in Kenia

De munteenheid van Kenia is de Keniaanse shilling (KES). Zie hier de huidige indicatieve wisselkoers op Google. U kunt Amerikaanse dollars naar shilling wisselen. In de luchthaven wordt de beste koers geboden. Zorg ervoor een klein bedrag bij u te hebben (1 tot 5 dollar in biljetten), aangezien dit het meest gangbaar op markten en bij het betalen van fooien en dergelijke is. U kunt met Visa en Master Card ook geld bij geldautomaten opnemen en op andere plaatsen met deze betaalkaarten betalen. Het is ook mogelijk met Amerikaanse dollar (wordt het meest gebruikt), euro en Britse pond in Kenia te betalen.

18. Feestdagen

Het is altijd een bijzondere belevenis om tradities en feesten van andere landen mee te maken. Hieronder ziet u een overzicht van feestdagen, belangrijke festivals en bijzondere herdenkingen.

We maken u erop attent dat sommige musea en bezienswaardigheden op deze dagen gesloten kunnen zijn.

 

19. Fooien

In Kenia is het de gewoonte om gidsen, obers en ander dienstverlenend personeel fooi te geven.
Er wordt fooi verwacht, maar u beslist zelf hoeveel fooi u geeft.
Geef de fooi persoonlijk en zorg ervoor altijd wat geld voor het geven van fooi in uw broekzak/tas te hebben.

Als vuistregel kunt u van het volgende uitgaan.

 • Voor de gids 10 tot 15 USD per persoon per dag
 • Voor de drager van de bagage 2 USD
 • 10% in bars en restaurants
 • Voor het kamermeisje 2 USD per dag

We adviseren u de fooi voor uw gids/chauffeur aan het einde van uw reis te overhandigen, bij voorkeur in een gesloten envelop.

20. Tijdsverschil met Kenia

Kenia valt in tijdzone UTC +3. Dus het land loopt tijdens onze zomertijd een uur voor op Nederland, en tijdens onze wintertijd twee uur.

21. Klamboe

De muggen verschijnen bij zonsondergang en een dalende temperatuur. De meeste mensen worden tijdens de schemering gestoken, dus het is aan te raden tegen die tijd een lange broek en misschien een blouse/overhemd met lange mouwen te dragen, en enkels, polsen, handen en hals van muggenspray te voorzien.

U hoeft geen klamboe van thuis mee te nemen. Bijna overal hangen ze boven het bed, op een paar plaatsen wordt er gespoten tegen muggen als u op safari bent.

22. Taal in Kenia

In Kenia leven veel verschillende stammen met elk hun taal. Engels en Swahili zijn de officiële hoofdtalen. Deze talen verenigen de inwoners van het grote land.  Op school wordt vanaf de eerste klas Engels gegeven.

23. Elektriciteit

De meeste hotels en lodges worden door eigen generatoren van elektriciteit voorzien. Deze worden na middernacht zelden uitgeschakeld. Maar het kan voorkomen, dus een zaklamp is raadzaam. De stroomspanning 240 Volt. Voor het gebruik van de stopcontacten heeft u een Engelse driepolige stekker nodig. Adapters zijn vaak bij de receptie in het hotel te lenen.

24. In- en uitchecken in de hotels

Na een altijd hartelijk ontvangst moet u eerst het registratieformulier in de receptie invullen voordat u de sleutel krijgt. Het inchecken is na 11.00 uur en het uitchecken vóór 10.00 uur. Bij het uitchecken betaalt u eventuele openstaande rekeningen voor drankjes in het restaurant en bar e.d.

We maken u erop attent dat hotels bijna altijd vragen of ze een kopie van uw paspoort mogen maken. Dit is een eis die van overheidswege voor de toeristische sector geldt.

25. Belangrijke bagage voor uw reis
 • Lichtgekleurde zomerkleding voor de safaritochten (felle kleuren kunnen tseetseevliegen aantrekken; deze komen op slechts enkele plaatsen in de parken voor).
 • Nette kleding voor de avonden in het hotel of lodge. Lange broek en blouse/overhemd met lange mouwen die overdag tegen de zon en bij zonsondergang tegen de muggen beschermen.
 • Windjack. Het kan ‘s ochtends en ‘s avonds fris zijn.
 • Zomerschoenen (bijv. sportschoenen en katoenen sokken). Om muggenbeten te voorkomen kunt u ‘s avonds beter niet met blote benen en blote voeten lopen.
 • Stekkerblok voor 3 tot 4 stekkers, zodat scheerapparaat, trimmer/tondeuse, elektrische tandenborstel en batterijen via één adapter kunnen worden opgeladen.
 • Kleine zaklamp en extra batterijen
 • Hoed tegen de zon
 • Zonnecrème en lippenbalsem
 • Muggenspray bijv. Autan (zowel om muggenbeten te voorkomen als jeuk tegen te gaan)
 • Nagelknipper en vijl
26. Spullen voor in de handbagage
 • Paspoort, geld en tickets
 • Zonnebril
 • De medicijnen die u thuis gebruikt (doe ze altijd in uw handbagage, want stel dat uw koffer zoekraakt!)
 • Geneesmiddelen waarvoor geen doktersrecept nodig is: pijnstillers, allergiepillen, middel tegen diarree (Imodium bijvoorbeeld), malariapillen, pleisters en ontsmettingsdoekjes
 • Verrekijker (zodat u de luipaard in een boom in de verte kunt zien)
 • Camera, batterijoplader en meer geheugenkaarten dan u verwacht te gebruiken. Een zakje om de camera tegen het fijne, rode stof in Afrika te beschermen.
 • Schoudertas met ritsen en stevige riem, of geldriem of goede binnenzakken die dicht zijn te ritsen
 • Een aantal kopieën van alle persoonlijke papieren zoals paspoort, visum, vliegtickets, reisverzekering, vaccinatiebewijs, internationale betaalkaarten (Master Card, Visa e.d.), rijbewijs en andere papieren die u in uw portemonnee/portefeuille heeft. Verdeel ze over de koffers en tassen van u en uw reisgeno(o)t(en)
 • Telefoonlijst voor het onmiddellijk kunnen blokkeren van verdwenen betaalkaarten, en van verzekeringsmaatschappij e.d.
 • Adressen van de personen die een kaartje krijgen, en de e-mailadressen van de personen die een groet via e-mail krijgen. Highview Hotel heeft internet.
 • Notitieboekje en balpen
 • Een of meerdere goede boeken voor de lange vlucht heen en terug
 • Misschien een zakwoordenboek Engels/Nederlands – Nederlands/Engels
27. Reizigers met beperkte mobiliteit

Wij maken u er op attent dat onze reizen over het algemeen niet geschikt zijn voor personen met een beperkte mobiliteit. Neem contact met ons op voor informatie over de mogelijkheden op basis van uw specifieke behoeften.

Wij gebruiken cookies om onze website gebruikersvriendelijker en relevanter voor u te maken, en om gerichte advertenties te tonen. U gaat akkoord als u verder klikt.

Klik hier als u niet akkoord gaat met cookies. Wij gebruiken een cookie om te onthouden dat u niet akkoord gaat.

Lees hier meer.