• Tevreden reizigers sinds 2006
 • Toegewijde reisexperts
 • Bewezen reiskwaliteit
 • Zorgvuldig geselecteerde lokale gidsen
 • Prijsgarantie
 • 24/7 assistentie
 • Lid van het reisgarantiefonds

Botswana – Reisinformatie

Botswana – Reisinformatie

Botswana – Reisinformatie

1. Het weer in Botswana

Grote delen van Botswana bestaan uit woestijn. De Kalahari dekt 70% van het land en aangezien het gehele land hoog ligt, vindt u hier primair een subtropisch steppeklimaat. Er valt echter ook af en toe regen, meestal in het noorden. Het klimaat is echter in het algemeen het hele jaar door stabiel en het land kan in principe het hele jaar door worden bezocht.

Januari-maart: Regenseizoen in het noorden. Warm. Door de blaadjes aan de bomen kan er tijdens de safari minder worden gespot. Sommige camps in het noorden kunnen gesloten zijn. Veel jonge dieren en veel vogels.

April-mei: De temperatuur daalt iets. Het landschap is groen. In het algemeen droog.

Juni-augustus: hoogseizoen voor safari’s. ‘s Nachts koud (het is winter), overdag warm. Op sommige plaatsen is het droger aan het worden, waardoor er minder blaadjes aan de bomen komen te zitten en de dieren zich rondom waterpoelen gaan verzamelen. Dit is ook de periode waarin ‘s werelds grootste binnenlandse delta, de Okavangodelta, met regenwater wordt gevuld. Bijzonder is dat de delta niet door regenwater dat in Botswana valt, wordt gevuld, maar door regenwater uit de bergen van Angola.

September-oktober: Warmer en nog droger, waardoor er een grotere kans is dieren te spotten die zich rond waterpoelen verzamelen.

November-december: Regentijd. Het is vaak warm, maar de regen brengt af en toe verlichting voor zowel dieren als mensen die zweten en water nodig hebben.

2. Reisvoorwaarden

Lees alstublieft zorgvuldig onze algemene reisvoorwaarden, daar deze algemene voorwaarden onderdeel zijn van de contractuele bepalingen in verband met de reizen gekocht bij Afrikareizen.nl.

Klik hier om onze reisvoorwaarden te lezen.

3. Reisverzekeringen

Wij raden u dringend aan een goede reisverzekering en annuleringsverzekering af te sluiten. Een goede verzekering met een uitgebreide werelddekking kan u ingeval van schade, letsel of ziekte veel onnodige kosten en regelingen schelen. De standaard ziektekostenverzekering is veelal niet voldoende.

4. Vaccinatie

Voor de door Afrikareizen.nl aangeboden bestemmingen gelden adviezen, respectievelijk voorschriften op het gebied van gezondheid.

Let op de regels in verband met de gele koorts, vooral als u het land binnenkomt vanuit een ander Afrikaans land.

Wijzigingen met betrekking tot medische voorschriften komen zeer regelmatig voor en daarom dient u zelfstandig na te gaan of er voor uw reisbestemming gezondheidsadviezen van toepassing zijn.

Dit kan inhouden bescherming middels vaccinaties of tabletten, maar ook het gebruik van preventieve maatregelen ter voorkoming van ziektes.

U dient zich hiertoe – ruim voor vertrek – te wenden tot uw huisarts, GGD, het Ministerie van Volksgezondheid of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Op Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering kunt u meer informatie vinden over ziekten op reis en hoe u deze kunt voorkomen.

We attenderen u erop dat u bij het reizen naar Zuid-Afrika uw vaccinatiebewijs dient mee te nemen.

5. Visum

Nederlandse burgers hebben voor Botswana geen visum nodig voor een verblijf van maximaal 90 dagen, maar uw paspoort moet bij inreis nog minstens zes maanden geldig zijn. In uw paspoort moet minstens één lege pagina voor een eventueel visum zijn. Tevens moet u in het bezit zijn van een retour-ticket naar huis of een ticket voor een vlucht naar een ander land. Zie voor uitgebreide informatie www.VisumCentrale.nl.

Als u vanuit Botswana de Victoriawatervallen wilt bezoeken of als u in Victoria Falls Airport of Livingstone landt, dient u als Nederlandse burger een visum voor Zambia en/of Zimbabwe te hebben. Het beste is om een gecombineerd visum voor Zambia en Zimbabwe aan te vragen, het Kaza-visum. Dit visum kunt u aanvragen bij de Zambiaanse of Zimbabwaanse Ambassade in Brussel. U kunt ook bij de grens een visum kopen. Neem hiervoor contant geld (USD) mee.

Lees meer over de regels en procedures voor het visum op: http://www.zebru.org/ en https://www.embassypages.com/missions/embassy18331/

Botswana – Wanneer u reist met kinderen jonger dan 18 jaar:
Per 1 oktober 2016 heeft Botswana de regels voor de toegang van kinderen jonger dan 18 jaar aangescherpt. Zij hebben dezelfde regels aangenomen als Zuid-Afrika.

Dat betekent, dat kinderen jonger dan 18 jaar hun geboorte-akte vertaalt in het Engels mee moeten nemen. Dit geldt ook voor kinderen die met beide ouders reizen.

Reist het kind enkel met een ouder, dan is er een schriftelijke toestemming van de ouder nodig die niet mee is, in de vorm van een gelegaliseerde volmacht tesamen met een kopie van het paspoort van deze ouder en met handtekening. Dit geldt ook ondanks men het gezamelijke ouderlijke gezag draagt. Daarnaast zal het kind de geboorte-akte in het Engels vertaald mee moeten nemen.

Reist het kind zonder de ouders, dan gelden dezelfde regels als hierboven beschreven.

Is een van de ouders overleden, dan moet u een overlijdensakte in het Engels meenemen.

Wees u er van bewust, dat een volmacht enkel geldig is wanneer een officiële overheid deze gelegaliseerd heeft.

Wij adviseren u altijd contact op te nemen met het consulaat van Botswana in Amsterdam voor meer informatie over reizen met kinderen jonger dan 18 jaar, reisdocumenten, visa en welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

U kunt ook op de website van de ambassade van Botswana meer lezen over het reizen met kinderen jonger dan 18 jaar.

U kunt contact opnemen met de gemeente waarin u geboren bent om een geboorte-akte in het Engels te verkrijgen.

De regels voor visum en paspoort kunnen kort van tevoren worden gewijzigd. Daarom raden wij u aan deze altijd te controleren op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

6. Ontvangst van vliegtickets

We sturen u het vluchtschema zodra de vlucht is geboekt. Hier staan uw vluchten nauwkeurig op aangegeven. We maken gebruik van elektronische tickets die u zelf moet printen. Wanneer de tickets zijn verstrekt, sturen we u een e-mail met het boekingsnummer en de gegevens die u nodig heeft om de tickets te printen. U ontvangt tevens een begeleidende brief met nuttige telefoonnummers, zoals een telefoonnummer waarop altijd een medewerker van www.afrikareizen.nl bereikbaar is, ook buiten kantooruren.

7. Servicebrief

Wanneer u een reis bij ons heeft geboekt, ontvangt u voordat u vertrekt onze servicebrief. In de servicebrief vindt u belangrijke informatie over bijvoorbeeld online inchecken, wat te doen bij vertraging en onze overeengekomen richtlijnen voor het geven van fooi. Bovendien bevat de servicebrief belangrijke telefoonnummers van onze lokale agenten en ons telefoonnummer voor noodgevallen.

Daarom is het belangrijk dat u de servicebrief print en op reis meeneemt.

8. Upgrade en extra beenruimte

Bij veel luchtvaartmaatschappijen is het tegenwoordig mogelijk om naar zitplaatsen met extra ruimte en comfort te upgraden, bijvoorbeeld Economy Comfort bij KLM. Wij kunnen uw ticket niet naar deze zitplaatsen upgraden, maar dit kunt u in de meeste gevallen zelf doen via de website van de luchtvaartmaatschappij.

Wij kunnen helaas niet voor het reserveren van zitplaatsen met extra beenruimte, zoals die bij de nooduitgangen in het vliegtuig, zorgen. Als u extra beenruimte nodig hebt, raden we u aan zo vroeg mogelijk op de datum van vertrek op de luchthaven in te checken en een medewerker te vragen u te helpen.

9. Uw bagage

We gebruiken veel verschillende luchtvaartmaatschappijen voor de vluchten naar Botswana, daarom zijn er geen eenduidige regels voor de hoeveelheid in te checken bagage en handbagage te geven. Zie de informatie hierover op uw vliegticket of neem contact met ons op als u hier vragen over heeft.

We raden aan uw bagage in zachte reistassen mee te nemen als u tijdens uw reis op safari gaat. De bagageruimte van de safariwagens kunnen beter met zachte tassen dan koffers worden gevuld. Het is vooral moeilijk om harde koffers een plaatsje in de safariwagen te geven. Vermijd daarom zoveel mogelijk harde koffers mee te nemen.

Zorg ervoor alle belangrijke, onmisbare zaken in uw handbagage te hebben. Dit betreft bijv. paspoort, visum, vliegtickets, verzekeringspolissen, creditcard, geld, camera, maar ook eventuele informatie over uw specifieke gezondheidssituatie en essentiële medicijnen.

Door de airconditioning in het vliegtuig kunt u op de tocht komen te zitten, dus een dun windjack in de handbagage is een goed idee. Als u nog ruimte heeft, kunt u ook een safarihoed meenemen.

10. Aankomst / Vertrek

Na de controle van de paspoorten bij aankomst wordt u opgewacht door een gids van BUSHTRACKS. Zij zijn onze agent in Botswana.  Hij heeft een bord in zijn hand met uw naam erop of een bord met ons logo: een leeuwenkop. De gids rijdt u naar het hotel. Spreek met dezelfde gids of de receptie af wanneer u bij het hotel wordt opgehaald als u weer naar huis gaat. Deze transfer is bij uw verblijf inbegrepen.

11. Munteenheid

De munteenheid in Botswana is de Botswana pula (BWP) – pula betekent overigens ‘regen’. We raden u aan om in Botswana in pula’s om te wisselen of bij aankomst in Botswana bij een geldautomaat pula’s op te nemen. Als u in pula wilt betalen, kunt u het beste kleine biljetten gebruiken, omdat de lokale inwoners bijna nooit voldoende wisselgeld voor grote biljetten hebben. Op lokale toeristenkantoren kan hoofdzakelijk met pula’s en een enkele keer met kleine dollarbiljetten worden betaald. In lodges geeft men soms de voorkeur aan de Amerikaanse dollar en de Zuid-Afrikaanse rand. We raden u aan geld om te wisselen, zodat u zowel in pula als in Amerikaanse dollar kunt betalen.

12. Feestdagen

Het is altijd een bijzondere belevenis om tradities en feesten van andere landen mee te maken. Hieronder ziet u een overzicht van feestdagen, belangrijke festivals en bijzondere herdenkingen.

We maken u erop attent dat sommige musea en bezienswaardigheden op deze dagen gesloten kunnen zijn.

13. Fooien

Het geven van fooi in Botswana is vrijwillig, maar fooien zijn uiteraard altijd welkom. Als u tijdens het verblijf buitengewoon goed bent behandeld en hiervoor een beloning wilt geven, is het geven van fooi helemaal oké. Bij hotels/lodges in Botswana liggen er typisch enveloppen bij een fooienpot, waar u uw fooi inlegt voor het voltallige personeel bij uw vertrek. Als vuistregel kunt u van het volgende uitgaan.

 • Gidsen: 10- 20 USD per persoon per dag
 • Mokoro gids/natuurgids/butler: 5 – 10 USD per persoon per dag

Zowel USD als BWP worden geaccepteerd.

14. Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Botswana.

15. Elektriciteit

De meeste hotels en lodges worden door eigen generatoren van elektriciteit voorzien. De stroomspanning is 240 Volt. Voor het gebruik van de stopcontacten heeft u een driepolige stekker nodig. We raden u aan een adapter/reisstekker op reis mee te nemen, omdat de hotels niet altijd adapters/reisstekkers te leen hebben.

16. Belangrijk om mee te nemen
 • Lichtgekleurde zomerkleding voor de safari’s.
 • Nette kleding voor de avonden in het hotel of lodge, bijvoorbeeld lange broek en blouse/overhemd met lange mouwen die na zonsondergang tegen de muggen en eventueel overdag tegen de zon beschermen.
 • Windjack. Het kan ‘s ochtends en ‘s avonds fris zijn.
 • Zomerschoenen (bijv. sportschoenen en katoenen sokken). Om muggenbeten te voorkomen kunt u ‘s avonds beter niet met blote benen en blote voeten lopen.
 • Stekkerblok voor 3 tot 4 stekkers, zodat scheerapparaat, mobiele telefoon en camera via één adapter kunnen worden opgeladen.
 • Kleine zaklamp en extra batterijen
17. Reizigers met beperkte mobiliteit

Wij maken u er op attent dat onze reizen over het algemeen niet geschikt zijn voor personen met een beperkte mobiliteit. Neem contact met ons op voor informatie over de mogelijkheden op basis van uw specifieke behoeften.

Onze populairste reizen
Hier reizen anderen naartoe

We gebruiken cookies voor statistieken en doelgerichte marketing bij derden. U accepteert dit als u doorklikt.
Lees hier meer.

Welkom bij het nieuwe design van Afrikareizen.nl

Sinds u ons de vorige keer hebt bezocht, hebben wij een nieuw design gekregen, maar onze reizen zijn nog steeds hetzelfde.