ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelenWat is de beste reistijd voor Zuid-Afrika?

Wat is de beste reistijd voor Zuid-Afrika?

21-8-2017  |  aangepast: 15-3-2023
Alle posts bekijken

Zuid-Afrika

Een reis naar Zuid-Afrika betekent boeiende nationale parken en een indrukwekkende fauna. Maar wanneer kunt u Zuid-Afrika het beste bezoeken?

Lees hieronder meer en kom meer te weten over het klimaat en de fauna van Zuid-Afrika in de verschillende jaargetijden.

Het weer en de fauna in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is het hele jaar door een fantastische bestemming voor een safari. Maar als u bepaalde dingen belangrijker vindt dan andere, dan zijn sommige tijdstippen ook meer geschikt dan andere.

Onthou dat Zuid-Afrika een groot en veelzijdig land is. Net als in Nederland kunnen de seizoenen in elkaar overlopen en het weer kan variëren afhankelijk van waar u zich in het land bevindt. Deze gids is daarom vooral bedoeld voor als u op safari wilt in Nationaal Park Kruger.

Weer & klimaat

In Zuid-Afrika is het winter, als het in Nederland zomer is. Het wordt alleen nooit zo koud als we in Nederland ‘s winters gewend zijn. Al is het ‘s avonds koud, overdag varieert de gemiddelde temperatuur van 23 tot 29 graden.

Anders dan in bijvoorbeeld Tanzania, is er maar één regentijd in Zuid-Afrika. De regentijd in Kruger duurt van november tot februari, wat in Zuid-Afrika de zomermaanden zijn. Al is het regentijd, toch is het overdag overwegend zonnig.

Fauna

U kunt de fantastische fauna van Zuid-Afrika het hele jaar door meemaken.

U kunt onder meer zebra’s zien, nijlpaarden, giraffen, bavianen, koedoes, waterbokken en allerlei interessante vogelsoorten.

Daarnaast is de kans groot dat u The Big Five ziet. The Big Five is een oude jachtterm voor de leeuw, olifant, neushoorn, buffel en luipaard. Kortom: de dieren waarop het voorheen het moeilijkst jagen was. Vandaag de dag wordt de uitdrukking ook in verband met safari gebruikt.

Klimaat en fauna het hele jaar door

Al varieert het weer en de fauna van jaargetijde tot jaargetijde, toch zult u ongeacht jaargetijde en reistijdstip een heleboel fantastische dieren en natuur zien.

November-februari: zomer, regentijd en pasgeboren jongen

Pasgeboren jongen in Kruger

De zomer in Zuid-Afrika is zowel zonnig als regenachtig. Het warme weer, dat soms boven de 40 graden uit komt, gecombineerd met de hoge luchtvochtigheid betekent dat u hevige buien mee kunt maken.

De zomer is een mooi seizoen, want het landschap is weelderig en de natuur erg groen. Hierdoor kan het wat moeilijker zijn om de wilde dieren te spotten die zich in de struiken hebben verscholen.

HWilt u pasgeboren jongen zien, dan is de kans daarop het grootst eind november of begin december, wanneer Kruger een heleboel nieuwe jonge dieren bevat die een eenvoudige prooi zijn voor de roofdieren in het park.

Daarnaast zijn er van december tot februari veel vogels, omdat diverse interessante soorten vogels, zoals de geelstuitketellapper en torenvalk naar de nationale parken trekken.

→ Bezoek Zuid-Afrika van november tot februari (zomer), als u de voorkeur geeft aan

  • Warm weer
  • Een beeldschoon en weelderig landschap
  • Dierenjongen en veel interessante vogels

Maart-mei: herfst

Kruger in mei

Aan het begin van de herfst is het nog steeds warm en het regent nog vrij veel, maar niet zoveel als ‘s zomers. Als we dichter bij mei komen, wordt de temperatuur aangenamer, er valt minder regen en de avonden en ochtenden zijn wat koeler.

De regentijd is afgelopen, maar de Zuid-Afrikaanse rivieren en drinkbronnen zijn aan het begin van de herfst nog gevuld met water. Daarom is het bushlandschap nog mooi en groen, maar het wordt minder groen als we dichter bij de winter komen.

→ Bezoek Zuid-Afrika van maart tot mei (herfst), als u de voorkeur geeft aan

  • Een weelderig landschap
  • Een aangename temperatuur overdag, met wat buitjes en koele avonden/nachten/ochtenden
  • Minder bezoekers in het park

Juni-augustus: winter en The Big Five

Luipaard in Kruger

Tijdens de Zuid-Afrikaanse winter is de temperatuur overdag aangenaam, maar ‘s avonds,’s nachts en ‘s ochtends is het vrij koud. Reist u in deze periode, dan is het verstandig om warme kleding mee te nemen.

‘s Winters regent het het minste, en door het gebrek aan regen is het landschap minder groen.

Doordat de bomen kaal zijn, is het eenvoudiger om de fantastische dieren te zien die zich niet langer in de bosjes kunnen verschuilen. De dieren komen ook bij elkaar bij de drinkbronnen waar nog water in zit. Dit is de periode waarin u de grootste kans hebt om the big five te zien.

‘s Winters zijn er minder bezoekers en u zult zich daarom meer één met de natuur voelen.

→ Bezoek Zuid-Afrika van juni tot augustus (winter), als u de voorkeur geeft aan

  • Een aangename temperatuur overdag, met koude nachten
  • Actieve dieren, die eenvoudig te spotten zijn, onder meer the big five
  • Minder bezoekers in het park

September-oktober: lente en actieve dieren

Lente in Kruger

In de loop van de lente stijgt de temperatuur weer en kan het overdag best warm worden.

Het is nu lang geleden dat het heeft geregend en de dieren verzamelen zich rond de drinkbronnen waar nog water in zit. Het landschap is nog steeds kaal en de dieren zijn daarom eenvoudig te spotten.

Wilt u graag naar Kaapstad na uw safari in Kruger, dan is de lente daarvoor de beste tijd. Want dan ontluiken alle wilde bloemen en ze vormen een uniek, kleurrijk landschap langs de kust van Zuid-Afrika

De lente is het hoogseizoen voor een walvissensafari in Kaapstad. Van juni tot november bezoeken de grote walvissen de lange kustlijn van Zuid-Afrika om er te paren, waardoor ze eenvoudiger te spotten zijn.

Bezoek Zuid-Afrika van september tot oktober (lente), als u de voorkeur geeft aan

  • Warm weer
  • Dieren die u eenvoudig kunt spotten
  • Kaapstad. De bloemen ontluiken en het is hoogseizoen voor de walvissensafari

Wilt u de fantastische dieren in het Krugerpark meemaken?

Heeft u vragen?

Weet u nog steeds niet wanneer u Zuid-Afrika wilt bezoeken? Het bovenstaande is een richtlijn, maar we adviseren u om contact op te nemen met onze reisconsulenten die veel ervaring hebben van onze bestemmingen in Afrika.

TourCompass – Van toerist naar reiziger