ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelenZo kunt u zich voorbereiden op de Kilimanjaro

Zo kunt u zich voorbereiden op de Kilimanjaro

11-9-2019  |  aangepast: 27-4-2023
Alle posts bekijken

top van kilimanjaro

Een beklimming van de Kilimanjaro is een onvergetelijke ervaring.

Met de juiste voorbereiding kunnen de meeste mensen de hoogste berg van Afrika beklimmen.

Maar waar moet u beginnen?

Lees hieronder hoe u zich het best lichamelijk en mentaal kunt voorbereiden op het beklimmen van de hoogste vrijstaande berg van de wereld.

Let op: De informatie hieronder is bedoeld als advies. Ieder mens is verschillend en heeft individuele en op maat gemaakte training nodig. Raadpleeg altijd uw arts voordat u begint aan een nieuwe trainingsmethodes.

Moet u in goede vorm zijn om de Kilimanjaro te beklimmen?

Wandelen op kilimanjaro

Het korte antwoord is ja. Maar u hoeft geen topsporter te zijn om te slagen.

Het fijne van de Kilimanjaro is dat de meeste routes eigenlijk meer trekking zijn dan echt bergbeklimmen. Dat betekent ook dat alle gezonde mensen in redelijk goede vorm kunnen slagen. U hoeft daarom geen klimervaring te hebben.

Daarentegen is een goede voorbereiding essentieel voor succes.

Hoe kunt u zich het beste voorbereiden op de Kilimanjaro?

Kilimanjaro zonsopgang wandeling

De beklimming van de Kilimanjaro is zowel een mentale als een lichamelijke uitdaging.

Het is niet nodig om u hele leven te veranderen, maar als u aan de slag gaat met de voorbereiding zijn er toch een aantal zaken waar u op moet letten.

Lichamelijke training

Op alle routes op de Kilimanjaro zijn de dagelijkse loopafstanden tussen 4 en 20 km, en u loopt tot 7 uur per dag met een rugzak op. Dit alles speelt zich af op gevarieerd terrein en in steeds hogere luchtlagen, en dat laatste kan meer uitdagend zijn dan de trekking zelf.

Een van de belangrijkste voorbereidingen vanuit huis is daarom het trainen van uw lichamelijke uithoudingsvermogen, waaronder conditietraining en spieruithoudingsvermogen.

Alle cardiotraining, bijv. power walking, lopen of fietsen, helpt om uw hart en longen te versterken. Uw lichaam kan dan meer zuurstof vervoeren en daarmee verbetert u uw lichamelijke uithoudingsvermogen.

U kunt veel verschillende trainingsprogramma’s vinden voor de Kilimanjaro, maar ze leggen allemaal de nadruk op het versterken van de beenspieren en op het opbouwen van uithoudingsvermogen door het maken van veel lange wandeltochten met een zware rugzak. Heeft u de mogelijkheid, loop dan in heuvelachtig terrein zodat u – voor zover mogelijk – de omstandigheden simuleert die u op de berg zult tegenkomen.

5 tips voor de lichamelijke training:

1. Maak veel kilometers op lange wandeltochten met rugzak – en bij voorkeur met uw wandelschoenen.

2. Doe conditietraining, zo maakt u het makkelijker voor uw hart en longen in de hogere luchtlagen.

3. Train buik en rug om sterke core-spieren op te bouwen, zodat u uw rugzak gedurende veel kilometers kunt dragen.

4. Doe oefeningen met uw knieën en enkels, zodat u klaar bent om in gevarieerd terrein te lopen

5. Voorkom blessures door uw training geleidelijk op te voeren.

Neem evt. contact op met uw trainingscentrum voor een individueel trainingsprogramma. Wij bevelen u aan uw arts te raadplegen voordat u begint met een nieuwe trainingsmethodes.

Wanneer moet ik beginnen met trainen?

Kilimanjaro tent

Het is een goed idee om meteen nadat u heeft besloten dat u de hoogste berg van Afrika gaat beklimmen, te beginnen met de voorbereiding van uw training.

In het algemeen moet u ongeveer 3 maanden trainen vóór het begin van uw avontuur. Dit geeft u de tijd de noodzakelijke uithoudingsvermogen en kracht op te bouwen, die vereist is voor de beklimming.

Heeft u een slechte basisvorm dan kunt u zelfs nog beter eerder beginnen.

De mentale uitdaging

kilimanjaro zonsopgang

De grootste uitdaging die u tegenkomt op de Kilimanjaro is waarschijnlijk de mentale uitdaging.

Het is zwaar om de Kilimanjaro te beklimmen!

Ook al heeft u goed getraind met kilometerslange wandeltochten en met volle bepakking, toch is het moeilijk om je geestelijk voor te bereiden op de dagen en uren waarin uw lichaam zal tegenstribbelen.

Vastberadenheid, wilskracht en doorzettingsvermogen zijn de belangrijkste mentale elementen in uw voorbereiding. Dit zal u helpen met het laatste zware stuk naar de top, wanneer u geplaagd wordt door hoofdpijn en andere milde symptomen van hoogteziekte. Wanneer uw lichaam wil dat u er mee stopt, is het uw psyche die u moet helpen tijdens het laatste stuk naar de top.

3 tips voor de mentale training:

1. Visualiseer uzelf op de top van de Kilimanjaro vóór uw vertrek. Dit kan helpen op het laatste stuk naar de top.

2. Bedenk hoe u de uitdagingen onderweg gaat hanteren. Want u zult hoe dan ook uitdagingen tegenkomen.

3. Pole pole, rustig aan, en voorkom zo hoogteziekte. Het kan verleidelijk zijn om in een veel te hoog tempo te lopen – vooral als u in goede vorm bent – maar u heeft een grotere kans om de top te bereiken als u het rustig aan doet.

Beklim de Kilimanjaro op deze fantastische reizen:

Het is een grote belevenis om op het dak van Afrika op Uhuru Peak te staan en te genieten van de zonsopgang in het oosten.

Met de juiste training kan dit ook voor u werkelijkheid worden!

Ga de uitdaging aan en begin nog vandaag met uw voorbereiding. Lees ook onze ultimatieve gids voor de Kilimanjaro, waar u antwoorden vindt op veelgestelde vragen, en onze informatie over het beste tijdstip voor uw Kilimanjaro-avontuur.

TourCompass – Van toerist naar reiziger