ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelenWoordenboek voor je safari

Woordenboek voor je safari

19-4-2018
Alle posts bekijken

Savanne

Wanneer je op safari in Afrika gaat, is het handig de betekenis van een aantal woorden en uitdrukkingen die tijdens de safari worden gebruikt, te weten.

Wat is de definitie van safari eigenlijk? Wat wordt er bedoeld als er gezegd wordt dat een dier nocturnal is? En welke dieren maken deel uit van the Small Five?

Deze woorden en nog veel weer worden hieronder in alfabetische volgorde uitgelegd!

Afrikaanse safari – woorden en begrippen

Ballonsafari

Een safari vanuit een luchtballon. Zwevend over het landschap spot je de dieren. Op meerdere plaatsen in Afrika kun je de bush en dieren in de magische ochtendzon beleven, bijvoorbeeld in Kenya, Tanzania en Namibië.

Bush

Een verzamelnaam voor dunbevolkte natuurgebieden met in de regel struiken en bossen.

Bushwalk

Een safari te voet. Je ziet alles van heel dichtbij in het betreffende gebied. De gids vertelt je van welke dieren de geluiden en geuren komen. Je hoeft niet bang voor roofdieren te zijn. De gids weet alles van het gebied en draagt veiligheidshalve een wapen. Lees hier meer over bushwalks.

De Masai

Een nomadisch volk in Kenia en Tanzania. Ze leven voornamelijk van melk van hun eigen vee, dat in bijvoorbeeld reservaten graast. Ze dragen traditiegetrouw rode kleding en wonen in ronde hutten. Hun dagelijkse maaltijd bestaat uit een mix van het bloed en melk van het vee en een enkele keer wat pap.

Diurnal

Op een gewone safari overdag spot je ‘diurnal-dieren’. Diurnal staat voor het overdag actief zijn.

Game drive

Een safari per auto. Tijdens een game drive zit je als het ware op de eerste rij bij het spotten van het indrukwekkende Afrikaanse dierenleven. Een game drive vindt in de regel ‘s ochtends en later op de middag plaats, omdat de dieren op die tijdstippen het actiefst zijn.

Game reserve

Een beschermd natuurgebied met wilde dieren. Voor het gebied gelden minder strenge regels dan voor nationaal parken. Lokale bewoners kunnen bijvoorbeeld toestemming krijgen om de grond voor veeteelt en woondoeleinden te gebruiken. Dit doen de Masai bijvoorbeeld in het Ngorongoro-reservaat in Tanzania.

Hakuna matata

Wellicht woorden die geen uitleg behoeven. In elk geval zullen velen zich herinneren dat Timon en Pumba uit de film ‘The Lion King’ deze uitdrukking veelvuldig gebruikten. ‘Hakuna matata‘ is Swahili en betekent in het Nederlands ‘geen zorgen’.

Het volk de San

Een van de oudste culturen van Afrika. Het volk de San, ook wel Bosjesmannen genoemd, komt oorspronkelijk uit het zuiden van Afrika en waren vroeger verzamelaars en jagers. De San leeft in de bush en een aantal groepen van deze stam heeft tegenwoordig niet de beste leefomstandigheden.

Himba

Dit is een volksstam in het noorden van Namibië. De Himba kenmerken zich door de rode kleur van hun lichaam en hun vervilte haar. Ze smeren zich in met een mengsel van o.a. oker.

Kopje

In o.a. de Serengeti in Tanzania zul je ongetwijfeld een ‘kopje’ zien. Op sommige plaatsen op de vlakte of in de savanne kan plotseling een rotsheuvel bestaande uit graniet of gneis oprijzen. Zo’n mooie kleine berg wordt ‘kopje’ of soms eilandberg genoemd. Je spreekt het uit als ‘koppie’. Kopjes trekken dieren aan, dus hou je ogen open in de buurt van een kopje.

Lodge

Hutten en dergelijke van verschillende formaten, die in de regel bij nationaal parken liggen. In een lodge vind je, net als in een hotel, alles wat je nodig hebt. Dus een eigen kamer met een mooi uitzicht, en badkamer, toegang tot een restaurant en in de regel een bar en zwembad.

Nationaal park

Beschermde natuurgebieden waar bijvoorbeeld visserij en jacht verboden zijn. De gebieden die als nationaal park zijn aangewezen worden door de staat beschermd. Deze zorgt voor behoud van de natuur, dieren en planten. Bezoekers dienen zich tijdens hun verblijf in het gebied aan de in het park geldende regels te houden.

Night game drive

Een safari nadat het donker is geworden. Veel van de dieren in de savanne zijn vooral ‘s nachts actief (nocturnal), waardoor dit een fantastisch tijdstip is om op safari te gaan.

Nocturnal

Hiermee worden de dieren aangeduid die ‘s nachts actief zijn. Tijdens een night game drive is de kans groot dat je ‘nocturnal-dieren’ spot.

Ranger

Een beveiliger die voor het bewaken van de parken zorgt. Naast het bewaken van de parken houden de rangers toezicht op de bush en verlenen in voorkomende gevallen hulp.

Safari

Dit betekent in het Swahili, een Afrikaanse taal, ‘op reis gaan’. In de reisbranche gebruikt men de term voor het spotten van dieren in de Afrikaanse savanne. Het is overigens een ook een biermerk uit Tanzania.

Savanne

Een grasvlakte met her en der bomen en struiken. Het gebied kent een droog seizoen en een regenseizoen. De kleur van de natuur wisselt daardoor.

Sundowner

Een drankje tijdens het ondergaan van de zon. Na een lange dag vol belevenissen is het drinken van een sundowner een perfecte afsluiting.

Sunset Game Drive

Een safari nadat het donker is geworden. Het is een zeer bijzondere belevenis waarbij het mogelijk is de vele dieren in de savanne te spotten, die ‘s nachts (nocturnal) actief zijn.

The Big Five

De olifant, buffel, luipaard, neushoorn en leeuw. The Big Five is een oude jachtterm die aangaf welke dieren volgens jagers het moeilijkst te schieten en het gevaarlijkst waren.

The Great Migration

Dit is een fascinerend fenomeen en wordt ook wel de grote gnoe-migratie genoemd. Elk jaar trekken ongeveer twee miljoen dieren tussen de Serengeti in Tanzania en de Masai Mara in Kenia. De groepen bestaan hoofdzakelijk uit gnoes, maar worden vergezeld door gazellen en zebra’s.

The Small Five

De olifantspitsmuis, neushoornkever, de panterschildpad, de mierenleeuw en de roodsnavelbuffelwever vormen samen the Small Five.

Tusker

Dit woord heeft betrekking op een dier: de olifant. De vertaling van tusker in het Nederlands is ‘slagtand’. Het is een woord waarmee de olifant liefkozend wordt aangeduid. Naast het zijn van bijnaam is tusker ook een Keniaans biermerk.

Ugali

Een gerecht gemaakt van mais of cassave. Laatstgenoemde is de eetbare wortelknol van de plant Manihot esculenta. Dit wordt met vis, vlees of groente gegeten. Voor of tijdens je safari zul je ongetwijfeld met Ugali kennismaken, in ieder geval wanneer je een van de Oost-Afrikaanse landen, bijvoorbeeld Tanzania, bezoekt.

Walking safari

Een safari te voet, net als de bushwalk. Dit type safari duurt ca. een uur. Een gids laat je de savanne en dieren zien. Tijdens de tocht spot je wellicht bijvoorbeeld zebra’s, olifanten en buffels. Voor de veiligheid gaat er altijd een bewapende beveiliger mee.

Wild camp

Een tentenkamp in een natuurgebied. De tenten zijn zo hoog dat je er rechtop in kunt staan. Ze zijn voorzien van een vloer en zelfs van toilet en bad. Te midden van de dieren ga je naar bed en sta je op. Dit is een fantastische belevenis. Een wild camp grenst aan een nationaal park.

Zelf rijden safari

Een safari waarbij je zelf de auto bestuurt. Een zelf rijden tocht geeft je de vrijheid alles in eigen tempo te bekijken en niet op anderen te hoeven wachten.

TourCompass – Beleef het van heel dichtbij!