ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelenWild camps – Beleef Afrika van heel dichtbij

Wild camps – Beleef Afrika van heel dichtbij

3-6-2018  |  aangepast: 20-3-2023
Alle posts bekijken

Ikoma Wild Camp

Droom je ervan om op safari in Afrika te gaan?

Een safari is helemaal perfect met een verblijf in een wild camp, waar je nog dichter bij de natuur komt!

Wat is een wild camp?

wild camp

Een wild camp is een kamp midden in de wilde natuur. Het bestaat in de regel uit een aantal tenten die als kamers dienen, en een gemeenschappelijk tent voor de maaltijden. De tenten liggen verspreid over een groot gebied, zodat je de andere tenten nauwelijks vanuit je eigen kunt zien, of naast elkaar rond de gemeenschappelijke tent.

Het begrip ‘wild camp’ wordt in de regel in Tanzania gebruikt. Op andere bestemmingen, bijvoorbeeld in Zuid-Afrika en Kenia, noemt men dit soort kamp ‘camp’, ‘tented camp’ of iets soortgelijks.

Er zijn verschillende soorten wild camps. Sommige hebben een vaste plaats, andere zijn mobiel.

Als een camp mobiel is, betekent dit dat deze verplaatst kan worden. Dit kan een voorschrift van overheidswege zijn om ervoor te zorgen dat de graslanden van de dieren zoveel mogelijk ongeschonden blijven en dat de natuur waar het kamp is, tijd krijgt om te herstellen voordat het volgende kamp wordt opgeslagen.

De tenten van een wild camp

Ngorongoro Wild Camp

Een wild camp bestaat uit vrijstaande tenten. Elke tent fungeert als een kamer. De wanden, het dak en de ramen zijn van canvas gemaakt.

Soms zijn de tenten op een verhoging, een platform, geplaatst. Dit is vaak (maar niet altijd) het geval bij een vast kamp. In dergelijk camps hebben de tenten elk een houten terras, vaak met een schitterend uitzicht.

In mobiele kampen staan de tenten op de grond. Elke tent heeft een ‘veranda’ op de grond en een luifel van canvas om enige bescherming tegen de zon te bieden. Alle deuren en ramen van de tent zijn voorzien van een muggennet. Het zijn tenten met stahoogte.

De bedden

De bedden in ngorongoro wild camp

De tenten zijn groot en bieden voldoende plaats voor minimaal een groot tweepersoonsbed en een aantal stoelen. In sommige tenten is zelfs plaats voor 4 eenpersoonsbedden zodat er een heel gezin kan verblijven.

Alle tenten zijn voorzien van donsdekens, kussens en extra dekens. Het kan in Afrika ‘s nachts koud worden.

Bad/toilet

Toilet

Elke tent heeft een eigen bad en toilet.

Als het een mobiel kamp is, bestaat de ‘badkamer’ ook uit wanden en een dak van canvas. De ‘deur’ van de badkamer is ook van canvas, maar het toilet, de wastafel en douche zijn heel normaal en hebben zowel koud als warm stromend water.

Als het NIET een mobiel kamp is, kan het een badkamer met gemetselde muren en een echte, afsluitbare deur zijn.

De maaltijden

Serengeti Wild Camp gemeenschappelijke tent

Mobiele camps hebben in de regel een gemeenschappelijke tent waar de maaltijden worden geserveerd. Bij vaste camps wordt soms in een gebouw gegeten.

De maaltijden worden in de camps bereid. Er wordt gebruikt gemaakt van een fornuis/gasbrander en kampvuur. Er is elektriciteit dus ook altijd een koelkast aanwezig.

Elektriciteit

Een wild camp is voorzien van elektriciteit.

In alle tenten is verlichting aanwezig. Soms is het enkel mogelijk je elektrische apparaten in de gemeenschappelijk tent op te laden, maar het is altijd mogelijk je mobiele telefoon op te laden en er is licht in zowel de tent als in de badkamer.

Is het verblijven in een wild camp gevaarlijk?

Nee, het verblijven in een wild camp is niet gevaarlijk.

Op veel plaatsen ligt de camp in een gebied waar de dieren op zoek naar voedsel gaan, dus je moet altijd voorzichtig zijn.

Het is niet ongewoon dat antilopen en giraffen dicht bij het kamp komen. En waar antilopen zijn, kunnen je ook leeuwen en hyena’s verwachten, dus begeef je nooit te ver van je tent. De gidsen en het personeel kennen de gebieden en de dieren zeer goed, en zorgen ervoor dat er niks gebeurt.

‘s Avonds mag je niet alleen in het kamp lopen. Er zijn bewakers die je naar je tent begeleiden als je wilt gaan slapen. Ze hebben zaklantaarns bij zich, zodat de rits van je tent te vinden is!

‘s Nachts kunnen er buffels en olifanten door het kamp wandelen, maar ze komen nooit de tent in. De dieren weten niet dat er mensen in de tenten slapen. Voor hen zijn tenten slechts constructies waar ze om heen moeten om bij een waterpoel/voedsel/favoriete boom/partner/jongen te komen.

Waarom verblijf je in een wild camp?

Ikoma Wild Camp i Tanzania

Je reist naar Afrika om de dieren en de natuur te beleven. Om de leeuwen te horen brullen, de buffels te ruiken en de wind in je haren te voelen.

Dit krijg je allemaal in een wild camp!

Het is fantastisch om midden in de nacht wakker te worden en naar het gebrul van leeuwen in de verte te luisteren of te voelen dat de grond beeft wanneer buffels door het kamp stampen.

Als de zon in Afrika ondergaat, wordt het al snel kouder. Je merkt het door het canvas heen, net zoals je bij het ochtendgloren de eerste zonnestralen voelt, en de vogels steeds luider hoort fluiten naarmate de zon stijgt.

De nieuwsgierigheid op het moment dat je ‘s ochtends je tent openritst om te kijken of je dierensporen in het zand voor je tent kunt zien, is door bijna niets te overtreffen!

Je verblijft in een wild camp, omdat je Afrika gewoon moet VOELEN, RUIKEN EN HOREN.

Wild camp of safarilodge?

In de Serengeti in Tanzania kun je kiezen voor een verblijf in een wild camp of in een lodge.

Bij een lodge bevinden de kamers zich in afzonderlijke huisjes en bestaan in feite ook gedeeltelijk uit wanden en daken van canvas. Ze bestaan echter ook gedeeltelijk uit gemetselde muren. De kamers van een lodge lijken op een heel gewone hotelkamer. De badkamers zijn voorzien van zowel een badkuip als echte glazen ramen. Een lodge heeft ook een zwembad en een spa-afdeling, die je niet in een wild camp hebt.

Een lodge is ook dicht bij de natuur gelegen. Het uitzicht vanaf je eigen veranda is fenomenaal. Je hebt alleen iets meer luxe tot je beschikking.

Heb je vragen over wild camps?

wild camp in Tanzania

Heb je meer vragen over het verblijf in een wild camp?

TourCompass – Van toerist naar reiziger