ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelenWat betekent Hakuna Matata?

Wat betekent Hakuna Matata?

5-2-2018
Alle posts bekijken

Knobbelzwijn

Je hebt vast en zeker weleens van de uitdrukking ”Hakuna Matata” gehoord.

Het is niet alleen de titel van een van de bekendste liedjes uit de film “The Lion King”, maar wordt ook in vele andere samenhangen gebruikt. Wij hebben bijvoorbeeld een aantal van onze reizen naar Kenia zo genoemd.

Hakuna Matata betekent ”geen zorgen” in het Swahili. Dit is een van de nationale talen van o.a. Kenia en Tanzania.

Waar komt Hakuna Matata vandaan?

Stokstaartje

De uitdrukking werd wereldberoemd door de in 1994 uitgebrachte tekenfilm van Walt Disney “The Lion King”, waarin het knobbelzwijn Pumba en het stokstaartje Timon het leeuwenwelpje Simba leren een zorgeloos leven te leiden.

Maar de uitdrukking werd voor het eerst in 1980 gebruikt. Een Keniaanse popgroep gebruikte het in een nummer. De groep Them Mushrooms zong meerdere Hakuna Matata – dus ”geen zorgen” – in het refrein van het nummer ”Jambo Bwana”.

In de tijd erna werd de uitdrukking vaker gebruikt. Onder andere een Zweedse schrijver en een Duitse popgroep hebben de uitdrukking Hakuna Matata in hun teksten verweven.

Wanneer zeg je ”Hakuna Matata”?

Feitelijk zegt men nauwelijks Hakuna Matata in de Afrikaanse landen. Afrikanen gebruiken in plaats daarvan de woorden ”Hamna Shida”. Hamna Shida betekent hetzelfde als Hakuna Matata, namelijk ”geen zorgen”.

TourCompass – Van toerist naar reiziger