ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelenWat is de beste reistijd voor de Victoriawatervallen?

Wat is de beste reistijd voor de Victoriawatervallen?

5-2-2020
Alle posts bekijken

 Regenboog over Victoria Falls

Zonder twijfel zijn de spectaculaire Victoriawatervallen enorm indrukwekkend.

De Victoriawatervallen liggen op de grens tussen Zambia en Zimbabwe en zijn met een breedte van 1.700 meter en een hoogte van maar liefst 108 meter een van de grootste watervallen ter wereld.
Beleef het bulderende geraas, ervaar het opspattende water en laat u imponeren door de grote krachten van de natuur.

Hieronder leest u meer over wanneer u de dramatische Victoriawatervallen het beste kunt bezoeken.

Klimaat

U kunt het hele jaar rond unieke ervaringen opdoen bij de machtige Victoriawatervallen.

Maar variaties van het weer hebben invloed op onder andere de temperaturen, de kracht van de watervallen en het zicht, en daarmee ook op wat u zult beleven. Daarom is het een goed idee om er even bij stil te staan wanneer u het beste kunt reizen.

Het klimaat bij de Victoriawatervallen is subtropisch en heeft twee hoofdseizoenen: het regenseizoen en het droge seizoen.

  • Het regenseizoen loopt van midden november tot maart
  • Het droge seizoen loopt van april tot midden november

De seizoenen zijn vrij duidelijk definieerbaar voor wat betreft temperaturen en neerslag, maar juist de kracht van de watervallen gaat niet gelijk op met de seizoenen.

Maand KRACHT VAN DE WATERVAL
JAN Langzaam
FEB De waterkracht neemt toe
MRT Goed
APR Perfect
MEI Op z’n hoogst
JUN Op z’n hoogst
JUL Goed
AUG Normaal
SEP De waterkracht neemt af
OKT Middel
NOV Langzaam
DEC Langzaam

Het regenseizoen

The Devils Pool

Het regenseizoen bij de Victoriawatervallen loopt ongeveer van midden november tot maart.

Het is de periode van het jaar waarin de meeste regen valt, maar paradoxaal genoeg is het ook gedeeltelijk in deze periode dat de kracht van de watervallen het laagst is.

Aan het begin van deze periode worden de watervallen beïnvloed door het gebrek aan regen uit de voorgaande maanden, en de kracht van de waterval zal daarom langzaam zijn. Wanneer het waterniveau in de Zambezi-rivier laag is, kunt u juist Livingstone Island bezoeken, waar u op de rand van de watervallen kunt staan en kunt zwemmen in de natuurlijke “Devil’s Pool”. Dat is niet mogelijk als de waterstand – en daarmee de kracht van de watervallen – hoog is.

Door de toenemende hoeveelheid neerslag in het regenseizoen stijgt het waterniveau in de Victoriawatervallen langzaam, dus hoe later in het regenseizoen u de watervallen bezoekt, hoe krachtiger de watervallen zullen zijn. Hoe meer regen er valt, hoe meer water en daarmee ook krachtigere watervallen.

Als de kracht van de watervallen hoog is, hangen er constant nevelwolken, die zich onafgebroken verspreiden vanuit de enorme watervallen. Door deze nevelwolken van de Victoriawatervallen ontstaan ook de prachtigste en kleurrijkste regenbogen, die vaak te zien zijn bij de watervallen.

Ook al is het regenseizoen, het regent niet de hele tijd – maar als de hemel eenmaal opengaat, is dat meestal in de vorm van krachtige buien of onweer. Bovendien zijn de temperaturen op hun hoogst in deze periode, en kan het heel warm en vochtig worden. Bent u geïnteresseerd in vogels, dan is het regenseizoen het absoluut beste tijdstip om dit gebied te bezoeken.

Het droge seizoen

Victoria Falls Zambia

Het droge seizoen bij de Victoriawatervallen loopt ongeveer van april tot midden november.

Deze periode kenmerkt zich door droog en zonnig weer, met weinig tot geen regen. De bescheiden hoeveelheid regen betekent dat het waterniveau in de Victoriawatervallen daalt naarmate de maanden vorderen.

Als u de watervallen aan het begin van het droge seizoen bezoekt, beleeft u de volle kracht van de watervallen, maar hoe verder we in het droge seizoen komen, hoe minder kracht de watervallen zullen hebben.

Als het droge seizoen droger is dan anders, kan er nog minder water in de Victoriawatervallen staan, maar de watervallen vallen nooit helemaal droog. In bijzonder droge perioden kunnen delen van de watervallen – die dus 1.700 meter breed is – wel droog vallen. Als dat gebeurt, is het zoals eerder vermeld, weer wel mogelijk om op sommige rotswanden te lopen, daar waar de watervallen de rest van het jaar tekeer gaan. Dit is een fantastische ervaring en bovendien zijn er niet veel mensen die kunnen zeggen dat ze dit hebben meegemaakt!

In de maanden waarin de kracht van de watervallen lager is, is het zicht heel goed, er zijn minder nevelwolken, waardoor u prachtige en scherpe foto’s kunt nemen.

De temperaturen zijn milder en de lucht is helderder dan in het regenseizoen, en in de koelste maanden, mei tot augustus, kunnen de nachten koud aanvoelen.

Bezoek de Victoriawatervallen op deze reizen:

TourCompass – Van toerist naar reiziger