• Tevreden reizigers sinds 2006
 • Toegewijde reisexperts
 • Bewezen reiskwaliteit
 • Zorgvuldig geselecteerde lokale gidsen
 • Prijsgarantie
 • 24/7 assistentie
 • Lid van het reisgarantiefonds
HomeNieuws en reisartikelenWat is de beste reistijd voor Tanzania?

Wat is de beste reistijd voor Tanzania?

15 January, 2018
Alle posts bekijken

olifanten in de serengeti

Tanzania staat bekend als een van de beste safarilanden van Afrika, en een safari in Tanzania laat een rijk en gevarieerd dierenleven in de prachtige nationaal parken van het land zien.

Maar wat is de beste reistijd voor Tanzania?

Lees hieronder meer en lees over het weer en dierenleven in Tanzania van maand tot maand.

Let op:
Deze gids is primair bedoeld voor degenen die op safari in nationaal park Serengeti gaan.

Het weer in Tanzania

Serengeti

Tanzania ligt dicht bij de evenaar en heeft geen winter en zomer zoals wij dat in Nederland kennen. De seizoenen in dit land laten zich daarentegen kenmerken door regen en droogte.

De droge tijd loopt van juni tot en met oktober, en er zijn twee regenseizoenen:

 • De ‘lange’ regentijd valt in april-mei.
 • De ‘korte’ regentijd valt in november.

In de regentijd kun je hevige, maar vaak korte, regenbuien verwachten, die voor verfrissing zorgen.

De temperaturen overdag in Tanzania liggen over het gehele jaar genomen gemiddeld tussen de 22 en 28°C, maar ‘s avonds is het iets koeler. Welk tijdstip je ook kiest voor je bezoek aan Tanzania, je kunt altijd van aangename temperaturen uitgaan.

Het dierenleven in Tanzania

luipaard in Serengeti

Tanzania biedt een aantal van de fascinerendste belevenissen met dieren.

In dit Oost-Afrikaanse land leeft ‘de Grote Vijf‘: de leeuw, luipaard, olifant, buffel en neushoorn. Laatstgenoemde wordt echter zelden gespot. ‘The Big Five’ is een oude jachtterm die aangaf welke dieren volgens jagers het moeilijkst te schieten waren.

Naast ‘The Big Five’ kun je gnoes, zebra’s, giraffen, cheeta’s, nijlpaarden en vele andere fascinerende dieren spotten. De Serengeti kent een gevarieerd vogelleven, er leven meer dan 500 vogelsoorten.

Nationaal park Serengeti in Tanzania is tevens bekend vanwege ‘The Great Migration‘, waarbij bijna twee miljoen gnoes, zebra’s en gazellen elk jaar naar nationaal park Masai Mara in Kenia trekken om vers gras en water te vinden.

Het weer en dierenleven van maand tot maand

Tanzania kan het gehele jaar door worden bezocht. Welk tijdstip je ook kiest voor je bezoek aan dit prachtige land, je bent er zeker van dat je fantastische dieren en fascinerende natuur zult zien.

Als je op zoek bent naar specifieke belevenissen, verdienen sommige perioden de voorkeur boven andere. Dit geldt vooral als je the Great Migration wilt zien.

November tot en met maart: De gnoes kalveren – paradijs voor de roofdieren

De gnoes kalveren

November tot en met maart is de warmste periode in Tanzania. Overdag liggen de gemiddelde temperaturen tussen de 26 en 28°C.

Deze periode wordt met de ‘korte’ regentijd ingeluid en wordt gevolgd door een periode met minder regen. Het is een mooie tijd, gekenmerkt door frisgroene kleuren in het gebied.

Als je de gnoes en zebra’s met hun kalfjes op de vlakten van de Serengeti wilt zien, moet je je reis in de maand februari of maart plannen. De kleine gnoe-kalfjes staan al binnen enkele uren op hun beentjes, en je kunt ze dus al snel tussen de andere gnoes zien wandelen. Eind maart worden de laatste kalfjes geboren.

De jonge dieren zijn gemakkelijke prooien voor de grote roofdieren zoals leeuwen en luipaarden. Het is niet onmogelijk dat je jagende roofdieren spot.

De periode van november tot en met maart is ook geschikt voor het bewonderen van het vogelleven in de Serengeti. De in dit nationaal park levende vogels bouwen in deze periode hun nest. In deze periode verblijven ook veel vogels uit Europa en Noord-Afrika in het park.

→ Bezoek Tanzania in de periode van november tot en met maart als je:

  • De gnoes wilt zien kalveren en de jacht van roofdieren op de jonge dieren wilt spotten
  • Een rijk vogelleven en het bouwen van vogelnesten wilt zien
  • De voorkeur geeft aan de warmste periode van het jaar

April tot en met de eerste helft van mei: Regentijd en ‘intieme’ safaribelevenissen

leeuwen tijdens het regenseizoen in Serengeti

De temperatuur in deze maanden varieert, maar je kunt uitgaan van een gemiddelde dagtemperatuur van ongeveer 23 tot 25°C.

De ‘lange’ regentijd valt in april en de eerste helft van mei. In deze maanden van het jaar valt dus de meeste regen. Je kunt echter prima op safari in Tanzania gaan. Houd echter wel rekening met hevige regenbuien.

De regen zorgt er daarentegen voor dat de natuur frisser en groener wordt. Door het hoge gras is het voor de dieren weliswaar gemakkelijk om zich te verstoppen, maar de concentratie aan dieren is hoog in het park. In deze periode waarin de natuur weelderig groen is, zijn er volop mogelijkheden het gevarieerde dierenleven van de Serengeti te bewonderen.

De regentijd is tevens laagseizoen en dat betekent dat er in deze periode minder bezoekers in het nationaal park zijn. Het voordeel hiervan is dat de prijzen in het algemeen lager en de safaribelevenissen ‘intiemer’ zijn.

→ Bezoek Tanzania in de periode van april tot en met de eerste helft van mei als je:

 • De voorkeur geeft aan aangename temperaturen, een weelderige, groene natuur en een hoge concentratie aan dieren
 • Geïnteresseerd bent in de lage prijzen van het laagseizoen
 • Niet van het massale houdt, maar liever een ‘intiemere’ safaribelevenis wilt

Laatste helft van mei tot en met juli: the Great Migration van heel dichtbij

Serengeti in juni

Eind mei tot en met juli zakken de temperaturen. De gemiddelde temperaturen overdag zijn ca. 22 tot 23°C. In de ochtend- en avonduren kan het koeler zijn, dus neem warme kleding mee. Het aantal regenbuien is beperkt. Juli is de droogste maand.

In deze periode kun je rondom onze kampen in het midden en westen van de Serengeti The Great Migration meemaken. In dit gebied verblijven de dieren tijdelijk voordat ze verder trekken naar het noordelijke deel van de Serengeti.

De droogte zorgt voor stoffige wegen en vlakten. Dit is een groot verschil met het groene landschap dat vroeger in het jaar is te zien. Het voordeel in deze periode is daarentegen dat de dieren zich rondom de waterpoelen verzamelen en de dieren daardoor gemakkelijker te spotten zijn.

Velen beschouwen de droge periode (tot en met oktober) als de beste periode om de Serengeti te bezoeken, omdat het droog weer is en de migratie van de dieren kan worden gevolgd.

→ Bezoek Tanzania in de periode van mei tot en met juli als je:

 • De voorkeur geeft aan de droogste maanden van het jaar
 • The Great Migration in de gebieden rondom onze kampen wilt zien
 • Het fijn vindt dat de dieren gemakkelijk te spotten zijn

Augustus tot en met oktober: Gnoes komen uit het noorden – voedsel voor de roofdieren

leeuw op jacht naar wildebeesten

Het weer wordt geleidelijk aangenamer en de gemiddelde temperaturen overdag reiken tot ongeveer 23-25°C en bijna 27°C in oktober. In de ochtend- en avonduren kan het echter nog steeds koel zijn, dus neem warme kleding mee.

Op dit tijdstip van het jaar is het lange tijd droog geweest, wat in de natuur goed is te zien. Dit betekent dat de dieren zich vaker rond de waterpoelen verzamelen waar nog steeds water is.

In deze maanden kan de migratie van dieren in het noorden van de Serengeti, dicht bij Kenia, worden gespot. De dieren verblijven korte tijd in Masai Mara Game Reserve (Kenia) voordat ze vanaf september-november terugkeren naar de Serengeti. Als je geluk hebt, kun je de enorme kudde dieren de rivier de Mara zien oversteken.

Het tijdstip waarop de dieren terugkeren wordt door de regen bepaald.

Door de terugkeer van de gnoes naar de Serengeti is er voor de leeuwen, luipaarden en cheeta’s meer voedsel beschikbaar. Wellicht zie je roofdieren op prooien jagen.

→ Bezoek Tanzania in de periode van augustus tot en met september als je:

 • De voorkeur geeft aan aangename temperaturen en zo weinig mogelijk regen
 • Het fijn vindt dat de dieren gemakkelijk te spotten zijn
 • The Great Migration op weg terug naar de Serengeti wilt zien

Wil je meer weten?

We benadrukken, dat bovenstaande gids richtinggevend is en dat de adviezen gewijzigd kunnen worden.

Als je er zeker van wilt zijn dat je het voor jou juiste tijdstip kiest, neem dan contact met onze reisspecialisten op. Ze hebben ruime ervaring met het adviseren van klanten bij het kiezen van de juiste reis en tijdstip van vertrek.

Neem contact op met onze reisspecialisten op tel. 020 – 369 07 90 of stuur een e-mail naar: info@afrikareizen.nl.

Afrikareizen.nl – Beleef het van heel dichtbij!

We gebruiken cookies voor statistieken en doelgerichte marketing bij derden. U accepteert dit als u doorklikt.
Lees hier meer.

Welkom bij het nieuwe design van Afrikareizen.nl

Sinds u ons de vorige keer hebt bezocht, hebben wij een nieuw design gekregen, maar onze reizen zijn nog steeds hetzelfde.