ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelenStone Town – het oude stadsdeel van Zanzibar

Stone Town – het oude stadsdeel van Zanzibar

24-11-2017
Alle posts bekijken

Uitzicht op de stad

Smalle, kronkelige straatjes, waar je gemakkelijk in kunt verdwalen. Markten waar de drukke bewoners van Stone Town hun inkopen doen. Moskeeën, Arabische pleintjes en enorme huizen. Stone Town bruist van het leven en ademt geschiedenis.

Stone Town is het culturele hart van Zanzibar. Het oude stadsdeel van Zanzibar Town is de laatste 200 jaar nauwelijks veranderd.

Het stadsdeel is bijna een soort museum, maar tevens de woonplek van vele eilandbewoners.

Wat is Stone Town?

Straat in Stone Town

In de Indische Oceaan ligt een unieke parel. Zanzibar.

Het oude Arabische stadsdeel, Stone Town, is een voormalige handelsstad aan de kust. In de negentiende eeuw was de stad het handelscentrum voor meerdere volkeren, dit vanwege de strategische ligging. Meer dan duizend jaar hebben verschillende culturen in deze stad gebloeid.

De historische huizen zijn kenmerkend voor het stadsdeel. Arabische stenen huizen met mooie houten deuren met messing liggen zij aan zij. Je waant je bijna in een vervlogen tijd wanneer je dit fascinerende stadsdeel bezoekt.

De geschiedenis van Stone Town

Oude gebouwen

Het unieke aan Stone Town is het culturele karakter dat door de eeuwen heen is gevormd. In Stown Town zijn Arabische, Europese, Indiase en Afrikaanse culturen te vinden, die één geheel zijn geworden.

Verschillende groepen mensen, zoals zeevaarders, ontdekkingsreizigers en sultans en hun gevolg kwamen naar Stone Town. Zij namen hun tradities en cultuur mee, die voor de unieke en voor het stadsdeel zo kenmerkende sfeer hebben gezorgd. Vandaag de dag leven de bewoners vredig naast elkaar.

Maar zo is het niet altijd geweest in Stone Town.

In de negentiende eeuw bloeide de handel, maar er werden niet uitsluitend kruiden en etenswaren verhandeld. Tot 1873, toen de Britten het bewind overnamen, werden er elk jaar tot wel 50.000 Afrikanen als slaven verkocht.

Wat ga je in Stone Town beleven?

Markt in Stone Town

Stone Town heeft ongelooflijk veel te bieden.

Je kunt een wandeling in de kronkelige straatjes maken en van de verschillende culturen genieten. De geur van kruiden is intens. Tijdens het wandelen kun je de mooie stenen huizen bewonderen en de prachtige houten deuren met gedetailleerd houtsnijwerk bekijken. Een wandeling in dit unieke stadsdeel levert veel belevenissen op.

Wil je liever concrete belevenissen, kun je bijvoorbeeld de volgende spannende bezienswaardigheden bezoeken:

  • Beit al-Ajaib, tegenwoordig het nationaal museum van het eiland. Oorspronkelijk was het gebouw het paleis van de sultan, maar tegenwoordig herbergt het historische voorwerpen.
  • In 1880 werd de bouw van de eerste Anglicaanse kerk van Oost-Afrika voltooid. Met de bouw van de kerk markeerde men het feit dat de slavenhandel voorbij was. De kerk staat op de plek waar de slavenhandel plaatsvond. Bezoek Christ Church Cathedral en het ernaast gelegen monument.
  • Het oudste gebouw van Stone Town is Ngome Kongwe. Ngome Kongwe is een oud fort dat in 1700 door de Arabieren werd gebouwd. Het fort is echter nooit voor oorlogsdoeleinden gebruikt. Tegenwoordig worden er voorstellingen in het fort gegeven. Het is namelijk een amfitheater geworden.
  • Bij je bezoek aan Stone Town moet je gewoon even op Darajani, de grootste markt van het eiland, gaan kijken. De markt bruist van energie en kooplust. Alles is hier verkrijgbaar, van fruit, selfie-stokken tot levende kippen.
  • Je kunt ook de Perzische baden, Hamamni Persian Baths, bezoeken. Deze werden aan het eind van de negentiende eeuw gebouwd. Helaas kun je er niet meer baden, maar de baden behoorden tot de eerste openbare baden van Stone Town en laten een mooi stukje historische cultuur van de stad zien.

Stone Town werd in 2000 op de werelderfgoedlijst van de UNESCO opgenomen vanwege de fascinerende en griezelige geschiedenis van de stad als handelsimperium en slavenstad, de unieke gebouwen en de mix van de verschillende culturen.

Ben je net als wij gefascineerd geraakt door dit stadsdeel dat geschiedenis en cultuur ademt, dan kun je Stone Town tijdens je verblijf op Zanzibar bezoeken, bijvoorbeeld als afsluiting van je safari in Tanzania, safari in Kenia of je beklimming van de Kilimanjaro.Bezoek Stone Town tijdens een dagtocht of verblijf twee nachten in het Zanzibarische antwoord op Marrakesh.

Bekijk hier al onze reizen naar Zanzibar:

TourCompass – Van toerist naar reiziger