ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelenSamburu National Reserve

Samburu National Reserve

14-5-2023
Alle posts bekijken

Grévy-zebra’s in Samburu

In Kenia, op 345 km van de hoofdstad Nairobi, vindt u Samburu National Reserve, aan de oevers van de Ewaso Ng’iro rivier.

Het wildreservaat is niet groot, maar het gebied in en rond Samburu, met zijn prachtige landschap, zijn iconische wilde dieren en het interessante volk, maakt dit dubbel en dwars goed.

Wilt u graag meer weten?

Hieronder leest u meer over het geweldige Samburu en ontdekt u waarom u het prachtige park moet bezoeken.

Het droge landschap van Samburu

Een eenzame olifant in Shaba

In het zuidelijke deel van Samburu County vindt u 3 reservaten: Samburu National Reserve (165 km2), Buffalo Springs (131 km2) en Shaba National Reserve (239 km2), waar u unieke ervaringen kunt opdoen, of u nu graag dieren of natuur wilt zien.

Samburu ligt ca. 800-1230 m boven zeespiegel en heeft een bijna plateau-achtig landschap. De vulkanische vlaktes met hier en daar steile kloven zijn omringd door ronde heuveltoppen aan de horizon. Het is hier heel weids en de kleur van de aarde varieert tussen roodbruin en bijna asgrijs.

En het is hier droog!

Het droge landschap kan een voordeel zijn als u op safari bent. Droog landschap betekent dat het makkelijker is om de dieren te zien, omdat ze zich niet kunnen verbergen in de weelderige natuur, zoals u die elders in Kenia vindt.

Maar Samburu heeft ook groene oases die zijn ontstaan door verschillende zoetwaterbronnen en door de ‘bruine rivier’, Ewaso Ng’iro, aan de zuidgrens van Samburu, bij Buffalo Springs. De rivier zorgt ervoor dat de dieren kunnen leven in dit gebied, want dieren komen bijeen daar waar ze water kunnen vinden.

Wilt u vooral dieren zien, dan moet u zich vooral richten op Samburu National Reserve en Buffalo Springs. Maar droomt u ervan om de natuur te zien van dit gebied, dan moet u ook Shaba National Reserve bezoeken. Dit staat meer bekend om zijn prachtige landschap vol contrasten dan om zijn wilde dieren.

Dieren in Samburu

Een girafgazelle in Samburu

Zoals gezegd vindt u in Samburu en Buffalo Springs de meeste dieren van dit gebied.

Het droge landschap dat dit gebied kenmerkt, heeft ook invloed op welke dieren u hier ziet.

Een grote trekpleister is ‘de bijzondere vijf’, dieren die zich hebben aangepast aan het droge klimaat in dit deel van Kenia. De ‘bijzondere vijf’ zijn: De netgiraffe, de Grévy-zebra, de girafgazelle (ook wel gerenoek genoemd), de Oryx-antilope en de Somalische struisvogel, die allemaal gedijen in het dorre landschap van Samburu.

Naast de bijzondere vijf kunt u hier grote kuddes olifanten zien, grote katachtigen, zoals leeuwen, luipaarden en cheeta’s, gazellen, nijlpaarden, buffels, hyena’s en nog veel meer. Bovendien leven hier een groot aantal vogelsoorten, en Samburu kan zich bogen op het feit dat hier meer dan 450 verschillende vogelsoorten zijn geregistreerd, waaronder de gierparelhoen en de kleine torenvalk.

Het Samburu volk

De gedetailleerde sieraden van het Samburu volk

Het Samburu volk, waaraan het park zijn naam heeft te danken, is misschien wel een van de meest interessante bevolkingsgroepen van Kenia.

Ze staan bekend om hun traditionele manier van leven, die ook vandaag de dag nog relatief weinig gevoelig is gebleken voor westerse invloeden. Hun leven draait om hun dieren, en hun dieet bestaat voornamelijk uit de melk en het bloed van hun koeien. Aangezien het gebied in Samburu droog is, verplaatsen ze zich regelmatig op zoek naar vers gras.

De Samburu zijn verwant aan de Masai en zijn net als de Masai kleurrijk gekleed. Hun traditionele kleding is voornamelijk rood en versierd met diverse kleurrijke sieraden. Dans maakt een belangrijk deel uit van hun cultuur. De dans is vergelijkbaar met die van de Masai, waarbij de mannen in cirkels ronddansen en heel hoog kunnen springen.

U kunt kleine gemeenschappen van de Samburu tegenkomen als u op safari bent in de reservaten.

Waarom moet u Samburu bezoeken?

2 leeuwen in Samburu

Samburu is voor mensen die misschien al in Kenia zijn geweest, maar graag willen zien wat Kenia nog meer te bieden heeft als safaribestemming. En voor mensen die graag buiten de gebaande paden treden, en de natuur en cultuur willen ontdekken van een gebied dat niet door Jan en alleman wordt bezocht.

In de afgelopen jaren is de populariteit van Samburu toegenomen, maar in vergelijking met de populairste reservaten en nationale parken is het in Samburu minder druk en daarom zult u hier een meer intieme safari beleven. En bovendien is het mogelijk om een paar hele bijzondere dieren te zien, die u alleen hier kunt vinden, zoals de bijzondere vijf.

Bekijk hier onze reizen naar Samburu National Reserve:

TourCompass – Van toerist naar reiziger