ZEKERHEIDSGARANTIE

Robbeneiland

23-5-2018
Alle posts bekijken

zicht op Robbeneiland

Een schuimende zee, rotsen en een eindeloos vergezicht. Dit is wat je in eerste instantie ziet wanneer je in Kaapstad over de zee uitkijkt. Maar in de verte kun je een glimp van Robbeneiland opvangen.

Robbeneiland is een van de grootste bezienswaardigheden van Kaapstad. Dit kleine rotseiland getuigt van een tijd die in het geheugen van de bevolking is gegrift.

Lees hieronder meer over Robbeneiland en de geschiedenis ervan!

Waar ligt Robbeneiland?

pinguins op robbeneiland

Robbeneiland ligt voor de kust van Kaapstad.

Dit rotseiland, in de Tafelbaai gelegen, steekt slechts 30 meter boven de zeespiegel uit.

Het heeft een oppervlakte van 5,7 km2 en een rijk dierenleven. Vroeger kon je hier o.a. zeehonden, pinguïns en schildpadden spotten, maar tegenwoordig zijn er vanaf het eiland voornamelijk pinguïns en af en toe walvissen te zien. Zeehonden werden in het oud-Nederlands robben genoemd. Dit eiland wordt daarom ook wel zeehondeneiland genoemd.

De geschiedenis van Robbeneiland

museum op robbeneiland

Dit Zuid-Afrikaanse eiland is door de eeuwen heen voor verschillende doeleinden gebruikt. Het heeft o.a. een psychiatrisch ziekenhuis, een postkantoor en een militaire basis geherbergd.

Robbeneiland is echter het bekendst als gevangeniseiland.

Vanaf de komst van de Hollanders in de 17e eeuw werd het eiland namelijk meestal als gevangenis gebruikt. Vanaf 1961 herbergde het eiland een zwaar beveiligde gevangenis voor politieke tegenstanders van het apartheidsregime. Dit regime dwong zwarten en blanken gescheiden van elkaar te leven.

Nelson Mandela – de bekendste gevangene op Robbeneiland

robben island gevangenis

De bekendste persoon die op dit eiland als politieke gevangene vast heeft gezeten, is Nelson Mandela, boegbeeld van ANC. African National Congress was een vrijheidsbeweging die ervoor streed een einde te maken aan het onderscheid naar ras.

Na een langdurig conflict tussen zwarten en blanken in Zuid-Afrika begon de beweging in 1961 een gewapende strijd tegen het apartheidsregime. De politieke tegenstanders van het regime werden naar Robbeneiland gestuurd.

Nelson Mandela werd voor zijn strijd tegen de apartheid tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld en zat bijna 18 jaar, van 1964 tot 1982, op het eiland gevangen. Mandela, die het gevangenisnummer 466 kreeg, werd in 1994 de eerste op democratische wijze gekozen president van Zuid-Afrika. Met de verkiezing kwam ook een einde aan het apartheidsregime.

Wat is er op het eiland te beleven?

gevangenistoren op robben island

Sinds 1996 herbergt Robbeneiland een museum.

In 1999 werd Robbeneiland op de werelderfgoedlijst van de UNESCO opgenomen. Dit Zuid-Afrikaanse eiland kreeg deze erkenning vanwege het feit dat de gebouwen herinneren aan het duistere verleden van het land en dat het eiland, ondanks deze geschiedenis, symbool van vrijheid en democratie is.

Het eiland, dat vandaag de dag een museumeiland kan worden genoemd – en monument voor de slachtoffers van het apartheidsregime – laat de leefomstandigheden van de gevangenen tijdens het apartheidsregime zien.

Al meteen vanaf de start van deze excursie waan je je terug in de tijd. Je vaart namelijk met dezelfde boot als de boot waarmee destijds gevangenen naar en van het eiland werden gevaren.

Tijdens een rondleiding met gids op het eiland kun je o.a. de cel van Nelson Mandela bezichtigen, maar je krijgt ook gelegenheid de rest van het eiland te zien, waar je o.a. pinguïns kunt spotten.

Wil jij Robbeneiland bezoeken?

Ga met TourCompass op safari in Zuid-Afrika en combineer de safari met een bezoek aan Kaapstad.

In deze stad krijg je een kijkje in de geschiedenis van het land, o.a. op Robbeneiland, een must see in Kaapstad.

TourCompass – Van toerist naar reiziger