ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelenNationale parken in Kenia

Nationale parken in Kenia

20-11-2018  |  aangepast: 25-3-2024
Alle posts bekijken

Kudde olifanten in Masai Mara.

Kenia is een van de beste safarilanden van Afrika, en dat is zonder twijfel vanwege de fantastische nationale parken en wildreservaten.

Hier spot je allerlei unieke dieren tijdens je safari en zie je de schitterendste savannen.

Lees hieronder over de nationaal parken en natuurreservaten in Kenia, die boven aan onze lijst staan.

Samburu & de prachtige landschappen

Samburu

Samburu National Reserve heeft twee belangrijke trekpleisters: de “bijzondere vijf” en de prachtige landschappen.

Het landschap is droog en bestaat uit zowel vlaktes als berggebieden. Er zijn bovendien meerdere zoetwaterbronnen, die samen met ‘de bruine rivier’, dat is rivier Ewaso Ng’iro, voor groene oases in het voor het overige zo droge landschap zorgen. Deze groene gebieden trekken uiteraard een groot aantal dieren aan zoals ‘de bijzonder vijf’: de netgiraf, Grévyzebra, gerenoek, de gemsbok en de Somalische struisvogel.

De Grévyzebra met zijn smalle strepen is vaak samen met de gewone zebra te zien. Het verschil tussen deze twee is dan heel duidelijk. De gerenoek, ook wel girafgazelle genoemd, staat net als de giraf op zijn goed ontwikkelde achterpoten als hij blaadjes van de bomen peuzelt. De vacht van de netgiraf heeft een heel ander patroon dan die van de gewone masaigiraf.

Naast deze bijzondere vijf zijn hier ook olifanten, leeuwen, cheeta’s en luipaarden te spotten. Vooral de cheeta gedijt goed op de open vlakten.

Als je nog niet op Kenia verliefd was geworden, word je het bij het zien van de landschappen in Shaba. Nationaal park Samburu bestaat namelijk uit drie reservaten: Samburu, Buffalo Springs en Shaba. Buffalo Springs is de kleinste en heeft – samen met Samburu – het grootste aantal dieren. Shaba heeft daarentegen de landschappen.

In de kleine dorpen in de reservaten kom je de Samburu met hun vele kamelen tegen. De Samburu zijn verwant aan de Masai en zijn net als de Masai gekleed in kleurrijke kleding.

Je moet Samburu bezoeken als dit je wat lijkt:

  • De ‘bijzondere vijf’
  • De prachtige landschappen
  • De volksstam de Samburu

Tsavo & de rode aarde

Tsavo East

Het Tsavo National Park ligt in het zuidoosten van Kenia en is met zijn ruim 22.000 km2 het grootste nationale park van Kenia.

Eigenlijk bestaat Tsavo uit twee nationale parken: Tsavo East en Tsavo West.

Tsavo East is de grootste van de twee parken. De aarde is hier knalrood en de roodkleurige olifanten, die hier leven, zijn dan ook een absoluut hoogtepunt. Tsavo telt overigens het grootste aantal olifanten van heel Kenia – ongeveer 15.000. Naast olifanten leven er ook leeuwen, buffels, luipaarden, nijlpaarden en nog veel meer dieren in Tsavo East. Daarnaast zijn er in het park 500 verschillende vogelsoorten geteld.

Het landschap in Tsavo East is vlak en droog, terwijl Tsavo West zowel bergen als waterbronnen heeft, bijvoorbeeld het bekende Mzima Springs. In Tsavo West kunt u ook verschillende interessante wilde dieren zien, de grote katten, giraffen, koedoes en honderden verschillende vogelsoorten. Overigens was het hier in Tsavo dat twee mensetende leeuwen aan het einde van de 19e eeuw ongeveer 100 mensen hebben gedood – dit is verfilmd in The Ghost and the Darkness.

Je moet Tsavo bezoeken als dit je wat lijkt:

  • De rode aarde en de rode olifanten
  • De bush als afwisseling tijdens een strandvakantie
  • Mzima Springs

Lake Naivasha en het rijke vogelleven

Lake Navisha

Lake Naivasha is geen nationaal park maar het meer, dat in de Great Rift Valley ligt, noemen we hier toch omdat het een geweldig contrast vormt met de vele nationale parken in Kenia.

Veel nationale parken in Kenia bestaan namelijk uit droge graslanden of vlakten met doornige acaciabomen, met hier en daar een paar zoetwaterbronnen. Daarom vormt Lake Naivasha een fantastisch contrast.

Lake Naivasha is een uniek zoetwatermeer en u gaat hier naartoe om het rijke dierenleven te ontdekken. Daarom is een boottocht op het meer een absolute must. U ziet veel vogels en nijlpaarden bij het water, en op het kleine eiland Crescent Island kunt u van heel dichtbij giraffen en zebra’s bekijken.

Crescent Island ligt midden in Lake Naivasha en het eiland is alleen te voet toegankelijk, dus kunt u op een authentieke safari het eiland ontdekken. Hier leven giraffen, gnoes, waterbokken, zebra’s en impala’s, dus als u rondwandelt op het eiland, zult u zich één voelen met de natuur. Als u langs de oevers van het eiland loopt, kunt u met een beetje geluk reigers, pelikanen en Afrikaanse visarenden spotten.

Je moet Lake Naivasha bezoeken als dit je wat lijkt:

  • Het contrast met de bush
  • Het rijke dieren-en vogelleven in en om het meer
  • Een bezoek aan Crescent Island dat midden in Lake Naivasha ligt

Masai Mara en de grote dierenkuddes

Masai Mara, leeuwen

Het Masai Mara National Reserve heeft waarschijnlijk geen introductie nodig.

Masai Mara maakt deel uit van het enorme ecosysteem van de Serengeti in Tanzania. Het dierenleven hier is ongeëvenaard.

Je moet naar Masai Mara gaan als u verzekerd wilt zijn van de allergrootste belevenissen met wilde dieren! Olifanten, buffels, giraffen, zebra’s, gnoes, antilopen, cheeta’s, luipaarden, u vindt ze hier allemaal.

De Masai Mara is onlosmakelijk met de grote migratieverbonden. Duizenden dieren steken de rivier de Mara over om van de Serengeti naar de Masai Mara te trekken.

Maar zijn er buiten de migratie dan geen dieren te spotten? Natuurlijk wel. De Masai Mara herbergt het gehele jaar door een overvloed aan dieren. Als je hier echter bijvoorbeeld in november komt, is het niet zeker dat je gnoes de rivier de Mara ziet oversteken. Een voordeel daarentegen is dat er niet zoveel bezoekers zijn dan tijdens de grote migratie in de periode juni-augustus/juli-oktober.

Wanneer je ook naar de Masai Mara gaat, je zult het gebied als adembenemend ervaren!

Je moet Masai Mara bezoeken als dit je wat lijkt:

  • The Big 5
  • De grote migratie
  • De uitgestrekte grasvlakten

Amboseli en de grootste olifanten van Kenia

Amboseli

Nationaal park Amboseli is zo plat als een pannenkoek.

Het heeft iets van de Ngorongoro-krater in Tanzania met zijn vlakten omgeven door uitgedoofde vulkanen. De Kilimanjaro is natuurlijk de hoogste van allemaal. Een groep olifanten met de Kilimanjaro op de achtergrond is waarschijnlijk het meest klassieke beeld van Afrika.

Het is hier ongelooflijk droog en zeer stoffig. Her en der liggen moerassige gebieden, die door de omliggende bergen van water worden voorzien. Het water trekt altijd dieren aan en vanwege de weinige begroeiing is het spotten van dieren gemakkelijk.

Amboseli is vooral bekend om zijn olifanten. Ze behoren tot de grootste olifanten van heel Afrika en hebben de grootste slagtanden. Verder vind je hier een overvloed aan zebra’s, gnoes en antilopen. De moerassen trekken massa’s vogels aan. Met een beetje geluk spot je hier ook leeuwen.

Je moet Amboseli bezoeken als dit je wat lijkt:

  • De grootste olifanten van Kenia
  • Uitzicht op de Kilimanjaro
  • De prachtigste zonsondergang

Lake Nakuru en de bedreigde neushoorn

Twee neushoorns grazen in Lake Nakuru National Park in Kenia.

Het Lake Nakuru National Park vormt een echt juweeltje in de Rift Valley-regio van Kenia, beroemd om zijn alkalische meer, Nakuru, dat wordt omringd door weelderige bossen en vegetatie.

Lake Nakuru heeft een indrukwekkende verscheidenheid aan wilde dieren, waaronder zowel de witte als de zwarte neushoorn, en dit is een van de grootste succesverhalen op het gebied van diersoortenbehoud in dit park. In feite is Lake Nakuru een van de beste plekken om de bedreigde zwarte neushoorn te zien en we durven wel te zeggen dat u gegarandeerd neushoorns ziet in dit nationale park.

Het park biedt ook een spectaculaire natuurbelevenis met duizenden, en op sommige momenten van het jaar meer dan een miljoen, flamingo’s, die de oevers van het meer in roze kleuren. Dit schouwspel heeft Lake Nakuru tot iconisch beeld gemaakt van de wilde natuur van Afrika. Maar de flamingo’s zijn slechts het topje van de ijsberg. Lake Nakuru is een belangrijk toevluchtsoord voor meer dan 450 vogelsoorten, waardoor het park een droom is voor vogelliefhebbers.

Het terrein in het Lake Nakuru National Park is zeer gevarieerd, van open vlaktes langs het meer tot steile rotsen en beboste heuvels, die prachtige uitkijkpunten bieden. Het water in het meer trekt naast de flamingo’s ook een grote verscheidenheid aan dieren aan, waaronder waterbokken, impala’s en soms zelfs luipaarden, waardoor het park een must is voor natuurliefhebbers. Een kleine eigenaardigheid is dat u geen olifanten zult zien in dit nationale park, omdat het park is afgezet met een elektrisch hek dat de migratie beperkt en voor de olifanten nodig is voor overleving.

U moet Lake Naivasha bezoeken als dit u wat lijkt:

  • Het zien van de met uitsterven bedreigde neushoorn
  • Een paradijs voor vogelaars met meer dan 450 soorten vogels en duizenden flamingo’s langs de oever van het meer
  • Een gevarieerd landschap, van open vlaktes tot beboste heuvels

Hells Gate National Park

Vrouw en gezin fietsen in Hells Gate National Park in Kenia.

Het Hells Gate National Park, gelegen in de indrukwekkende Rift Valley in Kenia, is een unieke bestemming die heel andere ervaring biedt dan de meer bekende nationale parken van het land met hun savanne-landschap.

Met zijn dramatische landschap met onder meer steile rotsformaties, diepe kloven en warmwaterbronnen is het park een bewijs van de sterke natuurkrachten die de aarde gedurende duizenden jaren hebben gevormd.

Hells Gate staat ook bekend om zijn mogelijkheden voor avontuur en outdoor activiteiten. Het is een van de weinige plekken in Kenia waar u, net zoals op Crescent Island in Lake Naivasha, kunt wandelen of fietsen en dus niet in een voertuig hoeft te zitten. Dat is mogelijk omdat er hier geen grote roofdieren zijn.

Naast het dramatische landschap en de geothermische verschijnselen herbergt Hells Gate een grote verscheidenheid aan wilde dieren. Grote roofdieren zult u hier dus niet vinden, maar het park wordt bewoond door zebra’s, gazellen, giraffen en buffels die vrij rondlopen in het open landschap. Dit biedt de unieke kans om de wilde dieren van Kenia van dichterbij en op een persoonlijkere manier te zien.

U moet Hells Gate bezoeken als dit u wat lijkt:

  • Geothermische verschijnselen zoals warmwaterbronnen en geisers.
  • De mogelijkheid om te fietsen of te lopen en heel dicht bij de wilde dieren te komen.
  • Een uniek vogelleven en prachtige landschappen.

Nairobi National Park

Drie giraffen in Nairobi National Park met de stad op de achtergrond.

Het Nairobi National Park is een uniek natuurgebied dat anders dan anders is omdat het als enige park ter wereld zo dicht bij een stad ligt. Hierdoor kunt u makkelijk ontsnappen uit de drukte van de stad en echte wilde natuur ontdekken op maar een paar kilometer afstand van het centrum van Nairobi.

Het nationale park is 117 km2 groot, maar ondanks zijn relatief kleine omvang vindt u hier een rijke diversiteit aan wilde dieren.

Dit nationale park telt meer dan 100 verschillende soorten zoogdieren, met o.a. leeuwen, giraffen, zebra’s, buffels en heel veel soorten antilopen. Hierdoor hebben bezoekers de mogelijkheid om Afrikaanse wilde dieren te zien binnen de grenzen van de stad. Bovendien is het Nairobi National Park een reservaat voor neushoorns en een van de belangrijkste plekken waar neushoorns worden gefokt, o.a. voor het versterken van populaties elders.

Het landschap van dit nationale park bestaat uit dichte bossen en open graslanden, met de grote stad op de achtergrond, en dit maakt een safari hier tot een heel andere ervaring dan in de andere nationale parken in Kenia.

U moet Nairobi National Park bezoeken als dit u wat lijkt:

  • De unieke combinatie van wilde dieren en de skyline van de grote stad.
  • Een van de grootste concentraties van zwarte neushoorns in Kenia.
  • De mogelijkheid om wilde dieren te zien met de stad op de achtergrond

Je kunt de nationaal parken van Kenia bezoeken tijdens:

Ben je onder de indruk van de wonderschone en andere natuur en het wilde en unieke dierenleven van Kenia?

Laad je camera op, pak je koffer en ga op een uniek avontuur in Kenya.

TourCompass – Van toerist naar reiziger