ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelenIs Afrika een land? En andere mythes over Afrika

Is Afrika een land? En andere mythes over Afrika

9-10-2017
Alle posts bekijken

Er bestaan allerlei mythes over Afrika. Maar wat is er waar van?

Wij hebben de 3 meest hardnekkige mythes over Afrika verzameld, en u kunt ze hieronder lezen.

Mythe 1: Afrika is één groot land

Van alle mythes die er over Afrika bestaan, is dit wel de hardnekkigste.

De meeste mensen weten dat Afrika niet één groot land is.

En dat het Afrikaanse continent gigantisch is. In feite is het het op één na grootste ter wereld.

Afrika bestaat uit 54 landen. Van Algerije en Egypte in het noorden, Sierra Leone en Ghana in het westen, Tanzania en Kenia in het oosten, Tsjaad en Kongo in Midden-Afrika, tot Zuid-Afrika en Namibië in het zuiden.

Al kan het moeilijk zijn om ze uit elkaar te houden, toch zijn er grote verschillen tussen deze 54 landen.

  • Er worden in Afrika meer dan 2.000 talen gesproken en er zijn 3.000 verschillende volkeren.
  • Elk land heeft zijn eigen vlag en volkslied.
  • Wilt u tijdens uw reis verschillende landen bezoeken, dan moet u ook verschillende valuta meenemen. Alle Afrikaanse landen hebben namelijk hun eigen munteenheid.

True Size of Africa

Het Afrikaanse continent dekt ongeveer 20% van het oppervlak van de aarde. In feite kan het oppervlak van Afrika meer dan de VS, China, Europa, Japan en India bij elkaar bevatten, oftewel 30.221.532 km2.

Ongelooflijk, toch?

Mythe 2: het is altijd warm in Afrika

Namibië

Natuurlijk zijn er landen in Afrika waar het altijd warm is.

Maar Afrika is meer dan alleen woestijn en savanne. De natuur van Afrika bestaat OOK uit kust, regenwoud, bos, grasgebied, bergen en nog veel meer.

En de 54 landen hebben net als Nederland ook verschillende jaargetijden.

Het Afrikaanse continent kent meerdere klimaatzones.

  • De landen rond de evenaar hebben niet zulke grote temperatuurschommelingen in de loop van het jaar. Maar in Noord- en Zuid-Afrika varieert de temperatuur veel meer. In het noorden van het continent zit er 8 graden tussen de hoogste en de laagste temperatuur. Terwijl het in het zuiden van Afrika hier om 13 graden gaat.
  • Het merendeel van het continent heeft een tropisch klimaat, maar gedeeltes van het noorden en zuiden hebben een subtropisch klimaat, net als Zuid-Europa en grote gedeeltes van Australië.
  • Er zijn ook plekken in Afrika waar het klimaat gematigd is, net als in Nederland. Een van die plekken met een gematigd klimaat is het Oost-Afrikaanse gebergte.

Daarom kun je niet zeggen dat het altijd warm is in Afrika. De temperatuur is afhankelijk van de reistijd en het land.

Mythe 3: je gaat alleen naar Afrika om op safari te gaan

Afrika wordt vaak beschouwd als een plek om op safari te gaan. En al is een safari een onvergetelijke ervaring, toch heeft Afrika meer te bieden dan alleen safari. Belevenissen die u bijvoorbeeld met een safari kunt combineren.

Ga op strandvakantie

Zanzibar

Hebt u ontspanning nodig op een wit zandstrand met wuivende palmen en helderblauw water, dan is Afrika daarvoor de ideale bestemming.

Afrika heeft enorme stukken kust en daardoor vindt u er veel schilderachtige stranden, sprookjesachtige koraalriffen en kristalhelder water. Ga bijvoorbeeld naar de eilanden Zanzibar en Mauritius of de kustplaats Mombasa in Kenia.

Onvergetelijke natuur

Victoria Falls

Afrika heeft talloze plekken met een unieke natuur.

In Namibië kunt u de betoverende zandduinen van Sossusvlei bezoeken, terwijl u in Tanzania de hoogste vrijstaande berg ter wereld, de Kilimanjaro kunt beklimmen, die 5.895 meter hoog is. Victoria Falls aan de grens tussen Zambia en Zimbabwe heeft een waterval die 1.700 meter breed en 100 meter hoog is.

En dat is maar een handjevol van de dingen die u kunt zien. Afrika is een echt natuurmekka.

Ervaar de bruisende grote steden

Kaapstad skyline

In Afrika vindt u een heel scala aan boeiende en intense grote steden die veel te bieden hebben.

U kunt bijvoorbeeld van alles meemaken in Kaapstad, de parlementaire hoofdstad van Zuid-Afrika. Nadat u uw hele dag aan culturele dingen hebt besteed, kunt u genieten van een mooi glas Zuid-Afrikaanse wijn in een van de vele restaurants van Kaapstad.

Een reis naar Afrika kan allerlei ervaringen opleveren. En u beslist wat u het liefste wilt doen. Lees hier meer over onze verschillende reizen naar Afrika.

TourCompass – Van toerist naar reiziger