• Tevreden reizigers sinds 2006
 • Toegewijde reisexperts
 • Bewezen reiskwaliteit
 • Zorgvuldig geselecteerde lokale gidsen
 • Prijsgarantie
 • 24/7 assistentie
 • Lid van het reisgarantiefonds
HomeNieuws en reisartikelenWanneer is het de beste tijd om de Kilimanjaro te beklimmen

Wanneer is het de beste tijd om de Kilimanjaro te beklimmen

01 January, 2019
Alle posts bekijken

kampeer op de shira-route

Het is alle moeite en beproevingen waard als u eindelijk op de top van de Kilimanjaro staat: Uhuru Peak.

Het uitzicht dat u vanaf de top hebt is namelijk heel bijzonder.

Maar wanneer is het de beste tijd om de Kilimanjaro te beklimmen?

Lees er hieronder meer over.

NB: De informatie hieronder is richtinggevend.

Het klimaat op de Kilimanjaro

jungle gebied op kilimanjaro

Door de ligging van de Kilimanjaro dicht bij de evenaar, zijn er hier geen vier duidelijke seizoenen, zoals u in Nederland gewend bent.

In feite zijn er in de loop van het jaar geen grote temperatuurschommelingen, maar het weer hangt in hoge mate af van de seizoenen en in welke vegetatiezone u zich op weg naar de top bevindt.

De seizoenen op de Kilimanjaro

Op de Kilimanjaro zijn er twee seizoenen: namelijk een droog seizoen en een regenseizoen, die beide twee keer per jaar voorkomen.

Het droge seizoen loopt van:

 • Begin december tot begin maart
 • Eind juni tot eind oktober

Het droge seizoen wordt over het algemeen gekenmerkt door milde temperaturen, behalve van juni tot augustus, wanneer het koud kan zijn. Daarnaast is het weer helderder en er is minder regen dan in het regenseizoen.

Door de geringe hoeveelheid neerslag zijn deze maanden het hoogseizoen en veel mensen bezoeken de Kilimanjaro in deze periodes.

Het regenseizoen loopt van:

 • Eind maart tot begin juni (langste regenseizoen)
 • Begin november tot begin december

Het regenseizoen wordt gekenmerkt door grote hoeveelheden regen, vooral in de maanden april en mei valt er veel regen. Er valt het meeste regen aan de zuid- en oostkant van de Kilimanjaro. Door de regen is de zichtbaarheid slechter, maar in het korte regenseizoen is de zichtbaarheid tijdens de ochtenduren beter.

Door de grotere hoeveelheid regen zijn de regenseizoenen minder populair dan het droge seizoen. Daarom is uw trekking in deze periodes meer privé.

Hieronder ziet u een overzicht van het weer het hele jaar door.

Januari tot maart (droge seizoen)

Van januari tot maart is de temperatuur mild en ‘s ochtends en ‘s middags is het helder.

Het vrijwel onbewolkte weer wordt vergezeld van een beetje regen of sneeuw op de top van de Kilimanjaro.

Eind maart tot medio mei (lange regenseizoen)

Van maart tot mei is het regenseizoen. Hierdoor is de zichtbaarheid vaak wat minder. Het kan erg bewolkt zijn en op de top kunnen er hevige regenbuien en sneeuw voorkomen.

Tijdens het regenseizoen kan het nogal een uitdaging zijn om een trekking te maken, dus als u beginner bent is het een beter idee om op een ander tijdstip van het jaar te gaan. U krijgt wel een meer privé ervaring als u de Kilimanjaro in deze periode beklimt.

Juni tot augustus (droge seizoen)

De Nederlandse zomermaanden kunnen koud zijn in Tanzania.

De dagtemperatuur is aangenaam, maar u moet wel koude nachten verwachten. De zichtbaarheid is normaal erg goed. Hiernaast zijn deze maanden, net als september en oktober, droger dan de overige maanden van het jaar.

September en oktober (droge seizoen)

Na een aantal koude maanden begint het kwik langzaam weer te stijgen.

Het warmere weer leidt tot mist in de lage gedeeltes van de trekking, maar zodra u hoger op de berg komt, verdwijnt de mist en wordt het helder weer.

November en december (regenseizoen)

In de laatste maanden van het jaar kunt u ‘s middags regenbuien verwachten, waarbij het af en toe kan bliksemen. Maar verder is de zichtbaarheid tijdens deze twee maanden ‘s ochtends en ‘s nachts goed.

De vegetatiezones op de Kilimanjaro

gletsjers op kilimanjaro

Naast de twee seizoenen is de hoogte ook van invloed op welk soort weer u op de Kilimanjaro kunt verwachten.

Op weg naar de top komt u namelijk door wel 5 verschillende vegetatiezones die elk hun eigen unieke soort weer hebben.

Aan de voet van de berg is de temperatuur het hele jaar door rond de 21 tot 27 graden en hoe hoger u op de berg komt, des te kouder wordt het. Op de top, bij Uhuru Peak, kan de temperatuur ‘s nachts variëren van -7 tot -29 graden.

Zone 1: Struiken of gecultiveerd gebied (800-1.800 m boven zeeniveau) wordt gekenmerkt door weiden, vlakten, akkers en woongebieden. Dit is de zone op de berg waar in de loop van het jaar het meeste regen valt.

Zone 2: Regenwoud (1.800-2.800 m boven zeeniveau) is leefgebied voor de unieke Afrikaanse flora en fauna. De dagtemperatuur en luchtvochtigheid is hoog en ‘s avonds regent het, waardoor de nachten koud kunnen zijn. Het regent meestal op de lage hoogtes.

Zone 3: Heide (2.800-4.000 m boven zeeniveau) is een wat kaler gebied, waar bijvoorbeeld wilde bloemen, heide en gras groeit. De luchtvochtigheid stijgt, de lucht wordt ijler en de temperatuur daalt.
Dit is de hoogte waarop u hoogteziekte kunt krijgen. Hoe hoger u komt, des te minder regen valt er.

Zone 4: Hooglandswoestijn (4.000-5.000 m boven zeeniveau) wordt gekenmerkt door felle zon, ijle lucht en een hoge temperatuur tot wel 40 graden overdag en ‘s nachts onder het vriespunt. Er valt op deze hoogte erg weinig regen.

Zone 5: Arctisch (boven 5.000 m boven zeeniveau) is de top van de berg. Het gebied wordt gekenmerkt door sneeuw, kou, rotsen en gletsjers. Op dit gedeelte van de Kilimanjaro zijn geen dieren of planten te vinden. Overdag is de zon bijzonder fel en ‘s nachts is het er erg koud en winderig.

Welke route moet ik wanneer kiezen?

U kunt alle routes op de Kilimanjaro het hele jaar door beklimmen.

De verschillende routes leiden langs verschillende kanten van de berg, waardoor sommige routes beter zijn dan andere op verschillende tijdstippen van het jaar.

 • De Machame-route, die in het zuidwesten begint, is het beste om tijdens het droge seizoen te nemen. In het regenseizoen valt er namelijk normaal regen aan de zuidkant van de berg waar de Machame-route ligt.
 • De Marangu-route, die in het zuidoosten begint, is het hele jaar door geschikt, ondanks de zuidelijke ligging van deze route. Al valt er normaal aan de zuidkant van de berg regen, het voordeel van Marangu is namelijk dat u ‘s nachts in hutten overnacht.
 • De Lemosho-route, die in het westen begint, is het beste om tijdens het droge seizoen te nemen, wanneer u op beter weer kunt rekenen dan in het regenseizoen.
 • De Shira-route, die in het westen begint, is het beste om tijdens het droge seizoen te nemen.
 • De Rongai-route, die in het noorden begint, is de beste route tijdens het regenseizoen. De regen valt namelijk normaal vanuit het zuiden en de Rongai-route ligt daarom beschut tegen de regen. De Rongai-route is daarom het hele jaar door een geschikte route.

Hebt u een precies overzicht nodig over de verschillen van de afzonderlijke routes, neem dan een kijkje bij onze vergelijking van de routes.

Nieuwe maan en volle maan

nacht op de Kilimanjaro

Het grootste gedeelte van de beklimming gebeurt overdag, maar het laatste stuk naar de top van de berg gebeurt midden in de nacht in het donker, zodat u de top tijdens de zonsopgang bereikt.

Het is een bijzondere (en populaire) ervaring om het laatste stuk in het schijnsel van de volle maan af te leggen (zonder hoofdlamp) of als het nieuwe maan is, waardoor de sterren extra duidelijk aan de hemel te zien zijn.

Bekijk daarom ook de datums voor de nieuwe maan en volle maan tijdens uw planning. Onthoud dat dit zeer populaire tijdstippen zijn, waardoor het vaak druk kan zijn op deze tijden.

 • Maakt u een tocht van 6 dagen, dan bent u op dag 5 op de top
 • Maakt u een tocht van 7 dagen, dan bent u op dag 6 op de top
 • Maakt u een tocht van 8 dagen, dan bent u op dag 7 op de top

U ziet in het onderstaande schema een overzicht:

2019,
Nieuwe maan
2019
Volle maan
2020,
Nieuwe maan
2020,
Volle maan
2021,
Nieuwe maan
2021,
Volle maan
Januari 6 21 25 10 13 28
Februari 5 19 23 9 11 27
Maart 6 21 24 9 13 28
April 5 19 23 8 12 27
Mei 5 19 22 7 11 26
Juni 3 17 21 5 10 24
Juli 2 17 20 5 10 24
Augustus 1, 30 15 19 3 8 22
September 28 14 17 2 7 21
Oktober 28 14 16 2, 31 6 20
November 26 12 15 30 5 19
December 26 12 14 30 30 19

*Wees erop bedacht dat de datums een schatting zijn. Controleer daarom de datum en het tijdstip voor de volle maan/nieuwe maan voordat u bestelt.

Wilt u de Kilimanjaro meemaken?

Het is een fantastisch gevoel om de tocht naar de top van de hoogste vrijstaande berg ter wereld te maken.

Hebt u besloten wanneer u vertrekt? Ga verder met uw planning met onze ultieme gids voor de Kilimanjaro en bekijk de programma’s voor de afzonderlijke routes om een gedetailleerde beschrijving van de routes te lezen.

Bekijk hieronder onze routes op de Kilimanjaro

Hebt u nog hulp nodig bij welke route, seizoen of combinatie u zou moeten kiezen, neem dan contact op met onze reisadviseurs die klaarzitten om voor u de ideale reis te vinden.

We benadrukken, dat bovenstaande gids richtinggevend is en dat de adviezen gewijzigd kunnen worden.

Afrikareizen.nl – Beleef het van heel dichtbij!

We gebruiken cookies voor statistieken en doelgerichte marketing bij derden. U accepteert dit als u doorklikt.
Lees hier meer.

Welkom bij het nieuwe design van Afrikareizen.nl

Sinds u ons de vorige keer hebt bezocht, hebben wij een nieuw design gekregen, maar onze reizen zijn nog steeds hetzelfde.