ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelenIn de voetsporen van Karen Blixen

In de voetsporen van Karen Blixen

14-6-2018
Alle posts bekijken

Karen Blixen Museum

Karen Blixen is een beroemde Deense schrijfster. Ze woonde in Denemarken en Kenia en werd wereldberoemd door haar memoires “Een Lied van Afrika”, waarin zij haar tijd in Nairobi beschrijft.

Op een aantal van onze reizen naar Kenia bezoek je de fantastische plekken waar Karen Blixen heeft gewoond en waar zij haar hart aan heeft verloren.

Lees er hier meer over en ontdek hoe jij in de voetsporen van Karen Blixen kunt treden.

Wie was Karen Blixen?

Karen Blixen (meisjesnaam: Dinesen) werd in 1885 geboren en groeide op in Rungsted, een Deense stad in Noord-Seeland. In 1914 trouwde zij in Afrika met haar Zweedse achterneef, baron Bror von Blixen-Finecke, en zij gingen op een kleine plantage wonen, M’Bagathi.

In 1917 kocht het echtpaar de koffieplantage M’Bogani bij de Nogong Hills die ongeveer 10 km buiten de hoofdstad van Kenia, Nairobi lag. Het echtpaar runde de plantage, the Karen Coffee Company Ltd, gezamenlijk tot aan hun scheiding in 1925, waarna Karen Blixen alleen de koffieplantage runde.

Karen Blixen kreeg vervolgens een relatie met Denys Finch Hatton. Denys kwam in 1931 om bij een vliegtuigongeluk, waarna de plantage bij een executieverkoop verkocht werd en Karen Kenia verliet.

In 1937 werd het wereldberoemde boek “Een Lied van Afrika” uitgegeven, dat over Karen Blixens tijd in Nairobi ging. Ze gaf het boek uit onder het pseudoniem Isak Dinesen.

In 1962, op 77-jarige leeftijd, overleed Karen Blixen na jarenlang voortreffelijk auteurschap.

“Een Lied van Afrika” werd in 1985 verfilmd en de film “Out of Africa” won diverse Oscars, die haar wereldberoemd maakten.

Wil jij in de voetsporen van Karen Blixen treden?

slaapkamer

Wil jij het Kenia van Karen Blixen beter leren kennen?

In de hoofdstad van Kenia, Nairobi, kun je diverse interessante bezienswaardigheden bezoeken die je een uniek kijkje bieden in het leven van Karen Blixen in dit Afrikaanse land.

In de “Karen”-wijk, ongeveer 10 km buiten Nairobi, kun je het Karen Blixen Museum bezoeken en de Karen Coffee Garden.

Vóór je bezoek kan het leuk zijn om “Een Lied van Afrika” te lezen of de film “Out of Africa” te kijken, die over het leven van Karen Blixen op de koffieplantage gaat.

Karen Blixen Museum

In 1985 opende het Karen Blixen Museum ter ere van Karen Blixen.

Van koffieplantage naar museum

Een jaar na het overlijden van Karen Blixen in 1962, kocht de Deense staat de koffieplantage en gaf deze cadeau aan Kenia, om te vieren dat het land onafhankelijk was geworden van Groot-Brittannië. Tot aan de onafhankelijkheid heette het land Brits Oost-Afrika.

De Kenianen veranderden de plantage in 1966 in een huishoudschool, en het woonhuis was de woning van de directrice.

In de jaren 1980 werd een Deens comité betrokken bij de koffieplantage en in die tijd werd besloten dat de plek een museum moest worden ter ere van Karen Blixen.

Het was ook in de jaren 1980 dat Sydney Pollack “Out of Africa” regisseerde, de verfilming van de memoires van Karen Blixen over haar leven in Afrika. De filmstudio schonk 5.000 dollar ten behoeve van de restauratie van de gebouwen, die in slechte staat waren. Het Deense comité zamelde geld in voor de inboedel van het museum.

Het museum bestaat uit het oude woonhuis, de keuken en de koffiedrogerij. Deze laatstgenoemde maakte deel uit van de gebouwen die de koffieplantage van Karen Blixen vormden.

Het museum vandaag de dag

Vandaag de dag maakt het museum deel uit van de National Museums of Kenya en ligt in de Karen-wijk die vernoemd is naar de beroemde Deense.

In het museum krijg je een uniek kijkje in het leven van Karen Blixen in Afrika. In het huis vind je wat meubels uit de tijd van de Blixens, en daarnaast foto’s en een bronzen beeld van Karen Blixen, dat Harald Isenstein in 1935 van haar heeft gemaakt.

Het museum is 365 dagen per jaar geopend van 9.30 tot 18.00 uur. Je kunt er een rondleiding krijgen, maar je kunt ook zelf rondlopen op de plantage. Het Karen Blixen Museum is een populaire bestemming voor toeristen en een mustsee voor iedereen die geïnteresseerd is in Karen Blixen en in haar levensverhaal.

Karen Coffee Garden

Ben je even toe aan rust, voor- of nadat je het Karen Blixen Museum hebt bezocht, dan kun je langsgaan bij de Karen Coffee Garden die ook in het Karen-gebied ligt, ongeveer een kilometer van het museum vandaan.

Het huis waarin de Karen Coffee Garden ligt, was toen het administratiegebouw van de koffieplantage en het werd tussen 1906 en 1908 gebouwd.

De sprookjesachtige tuin bevat oude bomen die meer dan 100 jaar oud zijn, kleurrijke bloemen en veel dieren.

In de tuin kun je heerlijk lunchen of een lekker kopje koffie drinken van bonen uit het gebied waar Karen en Bror op hun Afrikaanse plantage koffiebonen teelden.

Wil jij het Afrika van Karen Blixen meemaken?

Karen, huis

Wil jij het Afrika van Karen Blixen meemaken, dan heb je volop de kans om in haar voetsporen te treden.

Op een aantal van onze fantastische reizen naar Kenia kun je het Afrika van Karen Blixen in Nairobi meemaken.

TourCompass – Beleef het van heel dichtbij!