ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelenInternet en wifi in Afrika

Internet en wifi in Afrika

12-8-2019
Alle posts bekijken

Internet in Afrika

In Moshi krijg ik bijna een hysterische aanval. 10 minuten later ben ik weer blij. In Mombasa krijg ik bijna een hysterische aanval. 1 uur later ben ik weer blij. Midden in Masai Marai check ik even mijn mail. In Nairobi geef ik het op. In Kaapstad bestel ik gewoon op straat via wifi een Uber – terwijl ik dus geen Zuid-Afrikaanse simkaart heb.

Onze collega Winnie heeft alle uitdagingen van het Afrikaanse internet meegemaakt. Zij reist meerdere keren per jaar naar Afrika en is er aan gewend om soms even diep adem te halen:

In het Usambaragebergte in Tanzania leen ik even 10 minuten wifi via de hotspot van een Tanzaniaan – want zoals ze zeggen in de hotelbar, waar eigenlijk wifi zou moeten zijn:

“Het werkt vandaag even niet”.

Is er toegang tot internet op de Afrikaanse bestemmingen?

Je hoort vaak de uitdrukking “pole pole” als je de Kilimanjaro beklimt. Het betekent “rustig aan” en dit is ook de beste instelling die u kunt hebben op uw reis naar onze Afrikaanse bestemmingen.

Wanneer blije en verwachtingsvolle klanten ons vragen of ze wifi kunnen verwachten op hun safari, is ons antwoord steevast:

Misschien!

Lodges, safari-auto’s en gates

Verschillende lodges die wij gebruiken voor onze gasten hebben wifi, meestal de hele dag en anders een paar uur per dag. En ook op andere plaatsen is wifi tijdens u safarireis.

Veel safari-auto’s in Kenia hebben wifi, en ook de meeste gates naar de nationale parken in Tanzania bieden verbinding met de buitenwereld. Maar bedenk dat de stabiliteit van internet varieert.

Grote steden

Eén ding is of er internet of wifi is in uw safarilodge of in de safari-auto, maar gaat het om de grotere steden, zoals bijv. Kaapstad, dan is de verbinding – meestal – beter.

In Kaapstad kunt u op verschillende plaatsen in de stad wifi hotspots vinden, bijv. in cafés, restaurants, enz. Maar dit betekent niet altijd dat het ook werkt.

Op sommige dagen kunt u razend snel het laatste wereldnieuws checken of praten met uw familie thuis, terwijl het op andere dagen onmogelijk is om verbinding te krijgen. En soms is het internet onvoorspelbaar – het ene moment uitstekend en het andere moment helemaal weg.

Ben ik zeker van wifi in Afrika?

Het beste antwoord dat we kunnen geven als het om wifi gaat op uw reis naar Afrika is: ja, er is wifi. Afrikaanse wifi 😉. Soms werkt het internet, soms niet.

Maar dit kan ook grappige ervaringen opleveren, zoals Winnie het meemaakte in Zuid-Afrika:

In het Krugerpark zit ik, net zoals alle anderen, tussen 17-18 een uur met mijn hoofd in mijn mobiel. Klokslag 18 kijkt iedereen op – wifi is afgesloten. De bar is open.

Dus “pole pole” en geniet van uw fantastische safari-avontuur!

Drie goeie tips:

  • Als u veel telefoontjes verwacht of verwacht veel data te gebruiken, neem dan contact op met uw provider vóór uw vertrek. Als het betreffende land niet onder uw abonnement valt, kan het een duur grapje worden.
  • Op sommige plaatsen kunt u een lokale prepaid simkaart kopen, bijv. als u een grote stad bezoekt als Kaapstad. Denk eraan om vóór uw vertrek te checken of uw telefoon sim vergrendeld is. Is dit het geval, neem dan contact op met uw provider om deze te ontgrendelen vóór uw vertrek.
  • Geniet van uw reis en maak van de gelegenheid gebruik om uw telefoon af en toe weg te leggen en misschien internationale vriendschappen te sluiten.

TourCompass – Van toerist naar reiziger