ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelenTuinroute – De unieke kustroute van Zuid-Afrika

Tuinroute – De unieke kustroute van Zuid-Afrika

1-4-2022
Alle posts bekijken

Tuinroute - kustroute in Zuid-Afrika

Ruige kusten, prachtige gouden stranden, fantastische wandelroutes, charmante plaatsjes en onvergetelijke belevenissen.

Dat en nog veel meer vindt u op de Garden Route in Zuid-Afrika, één van de mooiste kustlijnen ter wereld.

Denkt u erover om de Tuinroute in Zuid-Afrika te doen?

Hier kunt u meer lezen over de indrukwekkende kustroute en meer te weten komen over wat u onderweg kunt beleven.

Wat is de Tuinroute?

Bergrijden op de Tuinroute in Zuid-Afrika

De officiële Garden Route (Tuinroute) is een ruim 300 km lange kustroute aan zuidkust van Zuid-Afrika, die zich uitstrekt tussen Mossel Bay (West-Kaap) en Storms River (Oost-Kaap).

De Garden Route heeft zijn naam te danken aan een zeer effectieve marketingcampagne. Maar in feite zijn niet de tuinen de hoofdattractie van de route, maar meer de mengeling van ruige kusten, weelderige bossen en bergen.

U kunt de Garden Route binnen een paar uur rijden, maar dat zou jammer zijn.

Want zowel voor als na deze prachtige kustroute, langs Route 62 en de N2, vindt u allerlei mooie en interessante bezienswaardigheden die u niet wilt missen.

Wanneer kunt u de Tuinroute het best doen?

Tuinroute in Zuid-Afrika

Wanneer u de Tuinroute het best kunt doen, is eigenlijk niet te beantwoorden.

U kunt de Tuinroute het hele jaar door doen.

Wanneer u vertrekt, hangt af van wat u graag wilt beleven.

In Zuid-Afrika is het zomer als het in Nederland winter is. Wilt u op reis als het op zijn warmst is, reis dan tijdens de Nederlandse wintermaanden. Vindt u het prima als het iets koeler is, maar nog steeds aangenaam zacht, reis dan tijdens de Nederlandse zomermaanden, dan zijn er ook minder bezoekers bij de bezienswaardigheden langs de route.

In welk seizoen u ook op reis gaat, regenbuien kunnen altijd vallen. Maar het kan ook gebeuren dat u twee weken achtereen alleen maar zon heeft in de wintermaanden, zonder ooit één druppel regen te zien.

Een paar hoogtepunten op de Tuinroute

De Tuinroute biedt een schat aan fascinerende belevenissen, zowel voor, na als op het officiële deel van de Tuinroute zelf.

Met prachtige natuur, dramatische bergen, ongerepte stranden, prachtige wijngaarden en gezellige plaatsjes, biedt de Tuinroute veel verschillende gebieden die u kunt verkennen.

Hier leest u meer over een aantal hoogtepunten langs de Tuinroute:

Oudtshoorn

struisvogel

De stad Oudtshoorn staat bekend als de struisvogelhoofdstad van de wereld en is absoluut een omweg waard. Ontdek een echte Zuid-Afrikaanse struisvogelfarm en kom meer te weten over waarom juist Oudtshoorn uiteindelijk ‘s werelds mekka voor struisvogels werd.

In Oudtshoorn vindt u ook de meer dan 20 miljoen jaar oude druipsteengrotten, Cango Caves. Het is fantastisch om in de door de natuur geschapen druipsteengrotten te staan, die zeer indrukwekkend zijn. De grotten worden nog magischer door de prachtige verlichting, die zorgt voor een heel bijzondere sfeer.

Knysna

De lagune in Knysna in Zuid-Afrika

Knysna (spreek uit: “nize-na”) is een gezellig plaatsje in de provincie West-Kaap.

Knysna is uniek gelegen rondom een adembenemend mooie lagune en heeft ook weelderige bossen en het Featherbed Nature Reserve, een prachtige natuurgebied.

Het stadje heeft een levendig havengebied met winkels, hotels en veel restaurants. Ga bijvoorbeeld eens naar 34 degree South, een winkel en restaurant in één, waar u heerlijke vis- en schaaldiergerechten kunt krijgen. In Knysna wordt er begin juli een oesterfestival gehouden.

De lagune is ongetwijfeld een van de grote attracties van het plaatsje, en hier kunt u een mooie boottocht maken naar Featherbed Nature Reserve. Het natuurgebied heeft een prachtige vegetatie en u kunt zich alvast verheugen op de vele prachtige uitzichten in dit natuurgebied.

Plettenberg Bay en Monkeyland

Bloukransbrug in Plettenbergbaai in Zuid-Afrika

Niet ver van Knysna vindt u Plettenberg Bay en Monkeyland Primate Sanctuary.

Plettenberg Bay (the Plett) staat bekend vanwege een van de hoogste bungeejump-bruggen ter wereld: Bloukrans Bridge. Met een hoogte van maar liefst 216 m is Bloukrans Bridge niet voor watjes. Bent u een adrenalinejunkie, dan kunt u een sprong wagen – anders kunt u natuurlijk gewoon kijken naar de onbevreesde bungeejumpers.

In Monkeyland Primate Sanctuary heeft u de mogelijkheid om een van ‘s werelds grootste reservaten voor apen te bezoeken. Ongeveer 550 apen leven hier in het wild in het regenwoud, nadat ze uit gevangenschap zijn gered. U gaat flink omhoog en u kunt van heel dicht zien dat de apen zich hier thuis voelen als u de 128 meter lange hangbrug van het regenwoud passeert – een heel bijzondere en authentieke ervaring.

Hermanus

Walvissen spotten in Hermanus, Zuid-Afrika

Aan de noordkant van Walker Bay ligt de plaats Hermanus, bekend als de absolute walvishoofdstad van Zuid-Afrika.

Elk jaar tussen juni en november komt de zuidkaper naar de kust van Walker Bay om te paren en haar kalven op te voeden en het is daarom een fantastisch tijdstip om walvissen te zien.

Het plaatsje zelf heeft een mooi, klein centrum met winkels, markten, restaurants en een paar musea. Plus een heleboel uitkijkpunten, vanwaar u deze machtige dieren kunt spotten.

  • Als u in het walvisseizoen komt, dan kunt u vanuit Hermanus op walvissafari U gaat met een boot het water op om te zoeken naar o.a. de zuidkaper die tot 18 m lang kan worden en 80 ton kan wegen. Even ter vergelijking: de Afrikaanse olifant weegt tussen de 2,5 en 7 ton. Heeft u geluk, dan ziet u ook andere walvissen, bijvoorbeeld bultruggen en orka’s.
  • Komt u in het absolute hoogseizoen van de walvissen, van augustus tot oktober, dan kunt u de walvissen ook vanaf de kust zien, als ze de baai inzwemmen. Wandel eens langs de kust van Grotto Beach tot aan het plaatsje via the Cliff Path een wandeling van 5-6 km, waarbij u langs een heleboel uitzichtpunten komt, waar u kunt zitten en naar walvissen kunt speuren.

Komt u buiten het walvisseizoen dan kunt u in dit plaatsje een paar mooie wandelingen maken in Fernkloof Nature Reserve. Hier kunt u o.a. een route kiezen van 4,5 km, die naar de top van een kleine berg leidt, vanwaar u een prachtig uitzicht heeft over Hermanus, als het weer het toelaat. Het reservaat is gevuld met fynbos (Zuid-Afrikaanse heide) en u vindt er veel verschillende vogelsoorten, onder meer zonnevogels en suikervogels.

Wilt u Zuid-Afrika bezoeken en de Tuinroute doen?

De Tuinroute biedt u ontelbare prachtige, interessante en heel verschillende belevenissen.

Verheug u alvast op de indrukwekkende kustroute van Zuid-Afrika en het opdoen van ongelofelijke herinneringen.

De Tuinroute biedt zoveel dat het moeilijk kan zijn om het allemaal in slechts één reis te zien. En daarom is de Garden Route zo fantastisch. U kunt hier altijd nog een keer terugkomen.

Beleef de Tuinroute