ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelenDe Tafelberg in Kaapstad

De Tafelberg in Kaapstad

19-6-2020
Alle posts bekijken

de Tafelberg

De Table Mountain – in het Nederlands ook de Tafelberg genoemd – is een van de mooiste bezienswaardigheden van Kaapstad, de berg biedt een bijzondere natuurbelevenis en zo dicht bij de stad.

Vanuit bijna heel Kaapstad kunt u zien hoe machtig de berg achter de stad oprijst.

Lees hieronder meer over de prachtige Table Mountain.

Meer weten over de Table Mountain?

De Tafelberg 2

De meer dan 1.000 meter hoge Table Mountain is karakteristiek voor Kaapstad.

De berg ligt achter Kaapstad als een bewaker tussen de stad en de rest van het enorme continent. De Table Mountain is zo bijzonder voor de Zuid-Afrikaanse metropool dat de berg zelfs op de vlag van de stad staat.

De Table Mountain is echt een icoon. Aan de westkant van de berg ziet u de naastgelegen 669 meter hoge Lion’s Head, populair bij klimmers en paragliders. Aan de oostkant van de Table Mountain ligt de bergtop Devil’s Peak. In het midden ligt het circa 3 kilometer brede plateau, waaraan de berg zijn naam dankt, de Table Mountain of de Tafelberg.

De Table Mountain is een prachtige bezienswaardigheid die u niet mag missen op uw reis naar Kaapstad.

De indrukwekkende uitzichtpunten van de Table Mountain

De Tafelberg wolken

Vanaf de top van de Table Mountain heeft u een prachtig panorama-uitzicht over Kaapstad en de kust aan de Atlantische Oceaan. Als het helder weer is, kunt u zelfs Robben Island zien liggen. Dit is het eiland waar Nelson Mandela 13 jaar gevangen zat.

Op bewolkte dagen wordt de top van de berg bedekt door een zachte deken van wolken. Als dat gebeurt, zegt de lokale bevolking dat “de tafel is gedekt”. Ook al nemen de wolken het uitzicht weg, toch is het een spectaculair fenomeen om te mogen zien.

U heeft niet alleen vanaf de top van de Table Mountain een fantastisch uitzicht.

Ga op ontdekking in een van de grootste grotten van de Table Mountain, Woodstock Caves. De grot is maar liefst 50 meter breed en 15 meter diep! Vanaf deze grot kunt u Lion’s Head zien, die naast de Table Mountain ligt. Ook vanaf hier heeft u een schilderachtig panorama-uitzicht.
Gaat u naar de bergtop naast de Table Mountain, Devil’s Peak, dan heeft u weer een bijzonder fraai uitzicht op de Table Mountain.

De unieke natuur van de Table Mountain

 Natuur

Naast het indrukwekkende uitzicht biedt de Table Mountain ook een rijke biodiversiteit. De berg heeft ongeveer 2.200 plantensoorten en 1.400 bloemsoorten – veel van die soorten zijn bovendien alleen bij de Table Mountain te vinden.

De Table Mountain en het gebied rond de berg heeft een grote variëteit aan fynbos, de typerende vegetatie die een prachtig mozaïek vormt van struikgewas.

Als u op verkenning gaat in de natuur bij de Table Mountain, dan ziet u ook prachtige orchideeën, zeldzame irissen en de kleurrijke bloemen van de Oxalis-familie, waardoor uw algehele beleving van de berg nog adembenemender wordt.

Hoe kunt u de Table Mountain beleven?

Om de top van de Table Mountain te bereiken heeft u twee mogelijkheden: u kunt de kabelbaan nemen of u kunt wandelen.

Met de kabelbaan naar de top

Kabelbaan

Met de kabelbaan bent u in ongeveer vijf minuten op de top van de berg.

De eerste kabelbaan werd in 1929 ingewijd en de kabelbaan is sindsdien erg populair. Jaarlijks gaan er meer dan 900.000 bezoekers met de kabelbaan naar de top van de berg.

Elke cabine vervoert 65 passagier per keer. De cabine heeft rondom ramen en roteert rond zijn as, zodat u zeker bent van een mooi uitzicht over het landschap.

Het enige waarop u moet letten, is dat de kabelbaan bij slecht weer dicht gaat.

Met uw wandelschoenen aan naar de top

Wandeltocht

Wilt u de Table Mountain te voet beleven, dan zijn er meerdere wandelroutes naar de platte top van de berg of naar de andere uitzichtpunten op de berg. Veel routes zijn steil en uw conditie moet wel redelijk goed zijn.

Afhankelijk van uw conditie en van welke route u kiest, moet u ervan uitgaan dat het 1,5-3 uur duurt om de top te bereiken. Laat u niet afschrikken door de uitdaging van deze hike naar de top. Onderweg kunt u de karakteristieke vegetatie zien en u zult vast en zeker een gevoel van overwinning hebben bij het bereiken van de top.

Het is een goed idee om de hike met meerdere personen te doen en altijd vóór uw vertrek het weerbericht te bekijken.

Bezoek Kaapstad en de Table Mountain:

TourCompass – Van toerist naar reiziger