• Tevreden reizigers sinds 2006
  • Toegewijde reisexperts
  • Bewezen reiskwaliteit
  • Zorgvuldig geselecteerde lokale gidsen
  • Prijsgarantie
  • 24/7 assistentie
  • Lid van het reisgarantiefonds
HomeNieuws en reisartikelenDe “Big Five” in Afrika

De “Big Five” in Afrika

12 September, 2017
Alle posts bekijken

olifant en buffel

Velen gaan vandaag de dag op safari naar Afrika om de “Big Five” te spotten en te fotograferen en u hebt deze term vast al eerder gehoord.

Maar weet u wat de “Big Five” betekent? En waarom het zo bijzonder is om tijdens een safari de “Big Five” te zien?

Welke dieren maken deel uit van de “Big Five”?

“The Big Five” zijn de volgende dieren: de leeuw, het luipaard, de olifant, neushoorn en buffel.

Het is een oude jachtterm die door jagers op groot wild werd gebruikt, die niet alleen ontstaan is door de grootte van de dieren, maar door hoe moeilijk en gevaarlijk het was om op deze dieren te jagen. Vandaag de dag wordt de uitdrukking ook in verband met safari gebruikt.

Wat kenmerkt de dieren van de Grote Vijf

De grote vijf zijn zeer verschillende dieren, maar het zijn allemaal populaire dieren in Afrika. Lees hieronder meer over elk dier.

De leeuw

De leeuw

Velen denken meteen aan een leeuw als ze aan safari denken, en dit is dan ook het populairste dier van de ”Grote Vijf”.

Er leven op dit moment nog 20.000 leeuwen in Afrika, en u kunt deze leeuwen zien in Tanzania en Zuid-Afrika.

  • Leeuwen leven in kuddes van maximaal 25 dieren. Een kudde bestaat normaal uit 2 tot 4 mannetjes, 10 tot 15 vrouwtjes en hun jongen.
  • De vrouwtjes blijven hun hele leven in dezelfde kudde, maar de mannetjes worden gedwongen om de kudde te verlaten als ze met het alfamannetje gaan concurreren.
  • De prooi die leeuwen het liefste vangen zijn middelgrote zoogdieren zoals gnoes, zebra’s en grote antilopen. Een groot gedeelte van het voedsel van leeuwen bestaat echter uit etensresten die ze van andere roofdieren afpikken.

Wist u ook dat: het zelden voorkomt dat u een oude leeuw ziet, want de meeste leeuwen sterven door gevechten voordat ze oud zijn? In de natuur wordt een leeuw normaal ongeveer 12 tot 14 jaar, in gevangenschap 20.

U kunt leeuwen het beste spotten op de savanne en op open grasvlaktes. Midden op de dag, als het op zijn warmst is, liggen ze vaak in de schaduw.

Het luipaard

Het luipaard

Het luipaard is een prachtig katachtig dier, dat onder meer bekend is om zijn gevlekte vacht.

Het luipaard leeft overal in Afrika, maar is mensenschuw, dus het kan moeilijk te spotten zijn.

  • Anders dan de leeuw leeft het luipaard alleen, behalve als het dier jongen heeft.
  • Het luipaard kan op de grond en in bomen leven. Het is vooral ‘s nachts actief en het ligt overdag meestal in een boom of het struikgewas te slapen.
  • Het voedsel van het luipaard kan van alles zijn: van kevers tot antilopen, maar het geeft de voorkeur aan een prooi die net zo groot is als hijzelf. Vaak sleept het luipaard zijn prooi mee in de boom, zodat andere roofdieren het niet van hem af kunnen pakken.

Wist u ook dat: vrouwtjesluipaarden supergoede moeders zijn? Zij verstoppen hun jongen en brengen ze naar een veilige plek als ze oud genoeg zijn om te leren jagen.

Het luipaard kan zich goed verstoppen, maar u kunt geluk hebben en het dier zien in de woestijn, op de savanne en in het bos.

De olifant

De olifant

De Afrikaanse olifant is het grootste (en zwaarste) landdier ter wereld dat tot 7.000 kg kan wegen. Naast de grootte van de olifant heeft het dier goed ontwikkelde slagtanden.

Vandaag de dag leven er ongeveer 415.000 olifanten in Afrika.

  • Olifanten leven in familiegroepen van vrouwtjesolifanten met hun jongen. Het is niet ongewoon om kuddes van meer dan 20 olifanten te zien.
  • Vrouwtjesolifanten zijn 22 maanden drachtig en de vrouwtjes uit dezelfde kudde kunnen elkaars jongen zogen.
  • Een olifant heeft 4 kiezen in zijn boven- en onderkaak die tijdens zijn leven zes keer gewisseld worden. Als de laatste kies versleten is, dan kan de olifant zijn eten niet meer kauwen en hij gaat daarna dood van de honger. De Afrikaanse olifant kan in de natuur tot 70 jaar oud worden.

Wist u ook dat: de Afrikaanse olifant per dag tot 300 kg eten kan verorberen? En dat het oor van het dier alleen al 20 kg weegt?

Olifanten komen veel voor in Afrika en er is daarom grote kans om ze op de savanne of in een dichtbegroeid bos te spotten.

De neushoorn

De neushoorn

In Afrika vindt u twee soorten neushoorn: de zwarte en de witte neushoorn.

Ondanks de naam zijn beide neushoorns grijs, maar het verschil zit hem in de vorm van hun lippen. De zwarte neushoorn heeft een bovenlip die uitsteekt, terwijl de witte neushoorn brede, vierkante lippen heeft. De lippen bepalen wat zij eten.

De neushoorn is het dier dat het meest bedreigd wordt met uitsterven van de “Big Five”. De hoorns van de dieren zijn populair in Azië en het Midden-Oosten, omdat men denkt dat ze genezende krachten bezitten en daarom zijn ze veel geld waard.

De zwarte neushoorn

De zwarte neushoorn is te vinden in het zuiden en oosten van Afrika, onder andere in Kenia, Tanzania, Namibië, Zuid-Afrika en Zimbabwe.

De zwarte neushoorn wordt met uitsterven bedreigd en er zijn naar verluidt nog maar 5.000 van deze neushoorns over in Afrika.

  • De zwarte neushoorn is de kleinste van de twee Afrikaanse neushoorns en hij kan tot 1.350 kg wegen.
  • Neushoorns zijn zogeheten ”browsers”, wat wil zeggen dat ze geen voedsel eten dat op de grond ligt, maar alleen dingen die aan bomen en struiken hangen.
  • De voorste hoorn van een neushoorn is gemiddeld 50 cm lang, maar kan tot 130 cm worden.

Wist u ook dat: de zwarte neushoorn een snel beest is en hij kan een snelheid van 55 km/u bereiken?

De zwarte neushoorn is te vinden op plekken waar veel struiken en eten zijn, dus bijvoorbeeld in bossen, op de savanne en in natte gebieden.

De witte neushoorn

De witte neushoorn hoort voornamelijk thuis in Zuid-Afrika, maar bevindt zich ook in Kenia, Namibië en Zimbabwe.

De witte neushoorn wordt niet zozeer met uitsterven bedreigd als de zwarte, er zijn nog ongeveer 20.000 exemplaren van over in Afrika.

  • Witte neushoornmannetjes kunnen tot 2.500 kg wegen, waardoor ze het op een na grootste landdier ter wereld zijn, alleen overtroffen door de Afrikaanse olifant. Ondanks hun enorme gewicht, kunnen witte neushoorns een snelheid van 40 km/u bereiken.
  • De witte neushoorn eet gras, wat hij goed kan door zijn brede, vierkante lippen, waardoor het een prima “graasdier” is.
  • Zijn hoorns gebruikt hij om te vechten en zichzelf te verdedigen. De voorste hoorn is gemiddeld 60 cm lang, maar kan tot 150 cm worden.

Wist u ook dat: de witte neushoorn zijn naam heeft gekregen door het Afrikaans, waar men de lippen van de neushoorn beschreef als breed (“wyd”) en dit is later fout vertaald als “wit”?

Omdat de witte neushoorn minder zeldzaam is dan de zwarte, is er een grotere kans dat u dit soort neushoorn in Afrika ziet. De witte neushoorn is vaak te vinden op grasvlaktes en de savanne.

De buffel

De buffel

De buffel leeft in groten getale overal in Afrika en is voor de mens misschien wel het gevaarlijkste dier van de ”Grote Vijf”.

  • De hoorn van de buffel kan wel 160 cm lang worden. De grote hoorn is speciaal om roofdieren mee weg te jagen en hyena’s durven een buffel nooit alleen aan te vallen.
  • De buffel is een sociaal beest en hij leeft in grote kuddes die uit 1.500 dieren kunnen bestaan.
  • Een buffel gaat in de aanval, als hij alleen of gewond is en zich daardoor bedreigd voelt. Deze aanvalsstrategie heeft het dier een reputatie gegeven dat het agressief is.

Wist u ook dat: buffels geen territoriaal dier zijn? Hij vecht daarentegen om een betere plaats in de kudde en de gunst van de vrouwtjes. De kracht die in de hoorns zit als ze tegen elkaar aanbotsen, is ongeveer hetzelfde als wanneer u met een auto die 50 km/u rijdt tegen een muur aanrijdt.

Wilt u de buffel zien, kijk dan in de bossen en op de savanne.

Waar kunt u de “Big Five” spotten?

Wilt u ”The Big Five” meemaken, ga dan mee naar populaire safaribestemmingen als Tanzania, Kenia en Zuid-Afrika. Daarnaast kunt u één of meer dieren uit de “Grote Vijf” meemaken op al onze bestemmingen in Afrika.

Er zijn hier veel mooie en bekende nationale parken, waar u het geluk kunt hebben om één of meer van de “Big Five” dieren te spotten.

Tijdens de reis doet uw gids er alles aan om u alle vijf de dieren te laten zien. Sommige dieren zijn moeilijk te spotten, dus u moet goed opletten.

Aanbod aan Big Five-reizen

Bij vragen kunt u bellen met onze reisspecialisten op tel. 020 – 369 07 90. Zij kunnen u helpen om voor u de juiste bestemming te vinden.

Beleef het van heel dichtbij met Afrikareizen.nl!

 

We gebruiken cookies voor statistieken en doelgerichte marketing bij derden. U accepteert dit als u doorklikt.
Lees hier meer.

Welkom bij het nieuwe design van Afrikareizen.nl

Sinds u ons de vorige keer hebt bezocht, hebben wij een nieuw design gekregen, maar onze reizen zijn nog steeds hetzelfde.