ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelenDe beste nationaal parken van Afrika

De beste nationaal parken van Afrika

23-2-2018
Alle posts bekijken

Serengeti plains

Afrika heeft een overvloed aan prachtige nationaal parken en wildreservaten.

Elk land biedt unieke en verschillende soorten belevenissen.

Afrika staat voor een ongelooflijke combinatie van spectaculair dierenleven, fascinerende natuur en belevenissen die de meesten slechts één keer in hun leven meemaken.

Lees hieronder meer en kom te weten welke nationaal parken en wildreservaten tot de beste van Afrika behoren.

Nationaal park Serengeti in Tanzania

Zebras in Serengeti National Park

Nationaal park Serengeti heeft één van de oudste ecosystemen ter wereld.

Al gelijk bij aankomst in dit nationaal park kun je van een prachtig uitzicht genieten. De eindeloze vlaktes zijn indrukwekkend en de dichte begroeiing op de heuvels zijn schilderachtig. De natuur van dit nationaal park is uniek.

Dit nationaal park heeft niet alleen een fantastische natuur, maar ook een zeer rijk dierenleven. Gnoes, zebra’s, leeuwen, olifanten, luipaarden, buffels, nijlpaarden, neushoorns en nog vele, vele andere dieren. Met een beetje geluk kun je hier zelfs the Big Five zien.

Een kennismaking met nationaal park Serengeti zul je niet snel vergeten.

Wist je dat: nationaal park Serengeti in 1981 op de werelderfgoedlijst van de UNESCO is opgenomen, dit vanwege o.a. the Great Migration, waarbij ongeveer 2 miljoen dieren elk jaar van nationaal park Serengeti naar Masai Mara in Kenia en weer terug trekken.

Het Krugerpark in Zuid-Afrika

leeuwen in het kruger nationaal park

Grote grasvlaktes, meren en rotsen kenmerken het grote oppervlak van dit nationaal park. Om precies te zijn meet het park ca. 350 km van noord naar zuid, en 65 km van oost naar west. Met zijn oppervlak van ruim 20.000 km2 is dit park het grootste – en tevens oudste – nationaal park van Zuid-Afrika.

Het Krugerpark herbergt enorm veel dieren. Er leven ongeveer 11.000 olifanten en 35.000 buffels en zebra’s in dit nationaal park. Daarnaast leven hier antilopen, leeuwen, luipaarden en vele andere soorten.

De dieren verzamelen zich in de namiddag rond de waterbronnen en meren. Misschien zie je olifanten baden.

Welk jaargetijde je ook kiest voor je bezoek aan dit nationaal park, de vele dieren en de natuur zorgen voor prachtige belevenissen.

Wist je dat: er ongeveer 520 vogelsoorten, 146 verschillende soorten zoogdieren, 120 soorten reptielen en 2000 verschillende soorten planten in het Krugerpark voorkomen?

Wildreservaat Masai Mara in Kenia

koppels in Masai Mara Kenia

Wildreservaat Masai Mara ligt in het zuidwesten van Kenia, op de grens met Tanzania.

Het reservaat bestaat hoofdzakelijk uit grasvlaktes, acaciabomen en enorme vlaktes met dieren in grote kuddes.

Masai Mara is in het echt net zo prachtig als op foto’s.

Hier leven o.a. olifanten, zebra’s, giraffen. leeuwen, hyena’s en cheeta’s. Met een beetje geluk zie je alle dieren van the Big Five.

Masai Mara is het Keniaanse deel van het ecosysteem van nationaal park Serengeti. Dit is de plek waar de enorme groep dieren naartoe trekt (the Great Migration) voor water en voedsel.
Je kunt niet alleen de natuur bewonderen, maar ook een kijkje nemen in de dorpen van de Masai.

Wist je dat: nationaal park Masai Mara de plek is die in de regentijd ‘s werelds grootste concentratie aan wilde dieren heeft?

Nationaal park Etosha in Namibië

Giraffen in Etosha Nationalpark

Nationaal park Etosha, in het noorden van Namibië gelegen, is één van de grootste nationaal parken ter wereld.

In dit park leven echt heel veel dieren – zowel zoogdieren, vogels als reptielen – en het is één van de beste plekken van Afrika waar je dieren kunt spotten.

Je kunt hier o.a. ook giraffen, zebra’s, gnoes en olifanten zien. Ze zijn vaak bij de waterbronnen in het nationaal park te vinden.

Een van de andere hoofdbezienswaardigheden van het park is de 5.000 km2 grote zoutvlakte Etosha Pan. Deze bestaat uit restanten van een uitgedroogd meer. Het is een fantastisch gezicht.

Wist je dat: je de grote zoutvlakte Etosha Pan vanuit de ruimte kunt zien?

Ngorongoro Conservation Area in Tanzania

ngorongoro crater

Ngorongoro Conservation Area ligt in het noorden van Tanzania, ten zuidoosten van Serengeti. Het hoogtepunt van het gebied is de Ngorongoro-krater. Dit is een gedoofde vulkaan die 2 tot 3 miljoen jaar geleden uitbarstte en in elkaar stortte.

De bodem van de krater is 260 km2 groot. De kraterrand torent 600 meter boven de bodem uit. Dit is een spectaculair gezicht.

Op deze plek, ‘s werelds grootste inactieve vulkaankrater, leven o.a. gazellen, leeuwen, zebra’s en 350 vogelsoorten.

Ngorongoro Conservation Area is in 1979 vanwege de natuur op de werelderfgoedlijst van de UNESCO opgenomen, en werd in 2010 opnieuw, vanwege de culturele waarde van het gebied, op de lijst opgenomen.

Wist je dat: het Ngorongoro-gebied de plek in Afrika is waar de dichtste populatie grof vrij wild leeft?

Nationaal park Amboseli in Kenia

Olifanten in Amboseli National Park

Het is een indrukwekkende belevenis om in een nationaal park op de hoogste vrijstaande berg ter wereld, de Kilimanjaro, met sneeuw op de top, uit te kijken.

Maar dit is mogelijk in één van de kleinste nationaal parken van Kenia, nationaal park Amboseli.

Dit park biedt een overvloed aan natuurbelevenissen. Je vindt hier moerasgebieden, savanne, bos en het Amboseli-meer, dat vaak uitgedroogd is.

Nationaal park Amboseli heeft minder begroeiing waardoor de wilde dieren, o.a. nijlpaarden, luipaarden, giraffen, leeuwen, olifanten en enorm veel vogels, gemakkelijker te spotten zijn.

Wist je dat: je in nationaal park Amboseli een aantal van de grootste kuddes olifanten ter wereld kunt zien?

Nationaal park Bwindi Impenetrable in Oeganda

Gorilla in bwindi impenetrable forest national park

Nationaal park Bwindi Impenetrable is het leefgebied van ongeveer de helft van alle wilde berggorilla’s ter wereld . Er leven ongeveer 340 berggorilla’s in dit nationaal park.

Juist deze gorilla’s zijn een van de redenen waarom het nationaal park in 1994 op de werelderfgoedlijst van de UNESCO werd opgenomen.

Het park is niet alleen uniek vanwege de berggorilla’s, het is tevens het park in Oeganda, dat de meeste zoogdieren telt. Er leven ongeveer 120 verschillende soorten. Naast zoogdieren leven er meer dan 340 vogelsoorten in nationaal park Bwindi Impenetrable.

Wist je dat: nationaal park Bwindi Impenetrable biologisch gezien één van de plekken ter wereld is met de grootste diversiteit?

Nationaal park Chobe in Botswana

Chobe

Nationaal park Chobe is één van de beste plekken in Afrika waar je olifanten kunt zien. Er leven om en nabij de 50.000 olifanten in het park. Sommige groepen tellen wel 100 olifanten.

De rivier die door het park stroomt, rivier de Chobe, is één van de redenen dat het nationaal park een grote biodiversiteit en goed functionerend ecosysteem heeft.

Bij de rivier kun je olifanten zien die verkoeling zoeken, nijlpaarden die luierend – met het hoofd net boven het wateroppervlak – in het water liggen en krokodillen die heel stil in het water drijven. Met een beetje geluk kun je tijdens je safari in het park de big five en andere klassieke Afrikaanse dieren zoals zebra’s, bavianen en koedoes spotten.

Een ideale manier om het park te beleven is het combineren van een gewone safari met een cruise op rivier de Chobe. Dit geeft je optimale mogelijkheden om het dierenleven van Botswana zowel aan land als op het water te beleven.

Wist je dat: het nationaal park in de negentiende eeuw als jachtterrein werd gebruikt? Er werd vooral op olifanten gejaagd. Het ivoor in de slagtanden werd gebruikt voor de vervaardiging van pianotoetsen, kammen en biljartballen.

De Afrikaanse nationaal parken en wildreservaten bieden stuk voor stuk unieke belevenissen: fantastische dieren en fascinerende natuur die zeer uniek voor Afrika zijn.

Wil een belevenis voor het leven?

Neem een kijkje bij onze bestemmingen en doe inspiratie op voor je volgende reis.

TourCompass – Van toerist naar reiziger