ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelen10 dingen die u kunt doen in Mauritius (naast naar het strand gaan)

10 dingen die u kunt doen in Mauritius (naast naar het strand gaan)

13-4-2023
Alle posts bekijken

Luchtfoto van Mauritius

In het zuidwestelijke deel van de Indische Oceaan ligt Mauritius, een echt paradijselijk eiland, dat iets te bieden heeft voor een breed publiek van reizigers. Iedereen, van individuele reizigers en gezinnen tot pasgetrouwde koppels, wordt aangetrokken door de rustige sfeer van het eiland, de adembenemende stranden en de majestueuze grotten.

Het is een feit veel mensen het eiland bezoeken om te ontsnappen aan de stress van alledag en te genieten van de heerlijke zon en het zachte zand, maar er is nog veel meer te beleven op dit betoverende eiland. Er is voor elk wat wils, van historische bezienswaardigheden en schilderachtige wandeltochten tot prachtige natuurattracties.

Hier is een kleine selectie van de leukste dingen die u kunt doen op dit prachtige eiland, dat veel meer is dan alleen zon en strand.

1) Bezoek de hoofdstad Port Louis

Port Louis Mauritius

Wilt u zich onderdompelen in de bloeiende cultuur van Mauritius, dan moet u een bezoekje brengen aan de hoofdstad Port Louis. Deze drukke stad, aan de noordwestelijke kant van het eiland, biedt interessante restaurants, fascinerende architectuur uit de koloniale tijd en een levendige sfeer.

Een van de hoogtepunten van Port Louis is het Blue Penny Museum, dat bezoekers een boeiend inzicht geeft in de geschiedenis van Mauritius. Hier kunt u tentoonstellingen zien over de vroege nederzettingen op het eiland, de gebeurtenissen tijdens de koloniale periode en de meer recente geschiedenis. Wilt u de unieke flora en fauna van het eiland van dichterbij bekijken, bezoek dan het Natural History Museum, waar u een fascinerend exemplaar van de nu uitgestorven dodo kunt zien.

U kunt ook naar Fort Adelaide gaan, waar u in een groene omgeving kunt genieten van een panoramisch uitzicht. Het militaire fort, dat dateert uit de 19e eeuw, ligt op een heuveltop met een fantastisch uitzicht op Port Louis en het landschap rondom de stad.

2) Wandel door de Sir Seewoosagur Ramgoolam Botanical Garden

Sir Seewoosagur Ramgoolam Botanical Garden

Maak in Port Louis van de gelegenheid gebruik om een korte rit naar het noorden te maken naar de Sir Seewoosagur Ramgoolam Botanical Garden. Deze tropische tuin van 24 hectare, aangelegd in de 19e eeuw, staat vol met fantastische, weelderige exotische planten. Mis de reuzenwaterlelie Victoria amazonica niet, die is heel bijzonder.

En als u door het park loopt: let op de reuzenschildpadden, die vrij rondscharrelen op het terrein.

3) Wandeltocht door het Nationaal Park Black River Gorges

Alexandra Falls in Black River Gorges

Bent u een buitenmens, dan moet u het Nationaal Park Black River Gorges bezoeken.

Het nationale park beslaat meer dan 2% van de totale oppervlakte van het eiland en bestaat uit schilderachtig landschap met glooiende heuvels en weelderig, groen regenwoud. Het park is een waar paradijs voor natuurliefhebbers, met meer dan 300 verschillende planten- en diersoorten, waaronder bedreigde vogelsoorten en een populatie van 4.000 van de zwarte vleerhond.

De beste manier om het park te verkennen is te voet, en u kunt kiezen uit meer dan 60 km aan prachtige wandelpaden. Hoewel sommige wandelroutes uitdagend zijn, maken de geweldige uitzichten en de unieke flora en fauna het dubbel en dwars waard. Een van de populairste wandelingen is de route naar Alexandra Falls – een adembenemende waterval, zo uit The Jungle Book.

4) Ontdek het heilige Meer van Ganga Talao

Grand Bassin Shiva beeld

Diep in het hart van de bergen van Mauritius, niet ver van Black River Gorges, ligt het Grand Bassin, ook wel het Meer van Ganga Talao genoemd. Dit prachtige kratermeer is ongeveer 15 meter diep en omgeven door kleurrijke tempels en beelden van goden en godinnen uit het hindoeïsme. Voor de plaatselijke bewoners is het een religieuze en heilige plek, en het meer is een verzamelpunt geworden voor het Hindoestaanse festival Maha Shivaratri, ter ere van de god Shiva. Tijdens het festival komen duizenden mensen naar het meer met zelfgemaakte geschenken en altaren voor Shiva, die op de oever van het meer worden geplaatst.

De toegang tot het meer is gratis, maar donaties voor het onderhoud zijn welkom en worden op prijs gesteld.

5) Ontdek het gezellige plaatsje Mahébourg

Boot in het plaatsje Mahébourg

Mahébourg, gelegen aan de rustige zuidwestkust van het eiland, is een plaatsje uit de koloniale tijd, die een authentiek inzicht geeft in de Mauritiaanse manier van leven.

Wandel langs het water, waar u de plaatselijke vissers kunt zien in hun traditionele houten boten, terwijl ze de haven in en uit varen. Dompel uzelf onder in de goed bezochte markten, plaatselijke eetgelegenheden en eetstalletjes, waar u de vriendelijke inwoners kunt ontmoeten. De relaxte sfeer en prachtige omgeving maken Mahébourg de perfecte plek voor een ontspannen middag.

6) Bezoek het iconische Seven Coloured Earth Geopark

Seven Coloured Earth geopark

Deze plek is anders dan alle andere dan u ooit heeft gezien. Dit bijzondere geografische fenomeen is een van de meest bezochte toeristische attracties in Mauritius en een echte topper voor geologie nerds. Lang verhaal kort: door de tropische weersomstandigheden in het gebied zijn de vulkanische rotsen en het zand geërodeerd. Het resterende rood-zwarte ijzer- en aluminiumoxide creëert de meest fantastische, veelkleurige zandduinen in changerende tinten van zeven verschillende kleuren: bruin, groen, rood, geel, paars, violet en blauw.

Het park ligt bij het dorpje Chamarel aan de westkust van het eiland, dicht bij Tamarin, waar veel populaire strandhotels staan. Een andere belangrijke attractie in de omgeving is de prachtige Chamarel Waterfall, die met een hoogte van ongeveer 100 meter de hoogste waterval van het eiland is.

7) Sta op de rotsen op het zuidelijkste puntje van het eiland, Souillac

Gris Gris in Souillac

Op het zuidelijkste puntje van het eiland ligt de kleine, slaperige kustplaats Souillac. Deze plaats heeft misschien niet veel te bieden op het gebied van toeristische attracties, maar de omliggende gebieden zijn het meest fascinerende, wilde landschap van het eiland, die absoluut een bezoek waard zijn.

Het dramatische weer hier creëert een fascinerend en uniek landschap met adembenemende watervallen, steile hellingen en prachtige rotsformaties, die in schril contrast staan met de idyllische stranden elders op het eiland. Hoewel zwemmen in dit gebied niet wordt aanbevolen, is het uitzicht hier ronduit fantastisch. Zorg ervoor te stoppen bij het populaire Gris Gris uitkijkpunt om foto’s te maken van de gigantische golven die tegen de zwarte rotsen beuken.

8) Ontdek het verborgen juweeltje Rochester Falls

Rochester Falls

Rochester Falls ligt op maar 10 minuten rijden van Souillac en is een verborgen juweeltje, anders dan de andere watervallen op het eiland, zoals bijv. Chamarel. Ook al wint deze waterval het niet in termen van hoogte of volume, juist door de rechthoekige flankrotsen heeft deze waterval een unieke charme, en is het een van de makkelijkst toegankelijke natuurattracties op Mauritius.

Bezoekers kunnen een verfrissende duik nemen in het water of op de oever picknicken, terwijl ze zien hoe ervaren inwoners van het eiland vanaf de 10 meter hoge rotsen de lagune in duiken.

9) Ontdek de zoete kant van Mauritius: Saint Aubin en La Maison de la Vanille

Maison de la Vanille

Le Domaine de Saint Aubin, gelegen in het zuiden van het eiland, is een van de meest pittoreske landgoederen op de theeroute van Mauritius. Dit prachtige koloniale gebouw stond vroeger naast een suikerfabriek en is tegenwoordig een restaurant en museum. Het landgoed omvat La Maison de la Vanille, waar u alles te weten kunt komen over vanille, en een rumstokerij. Er is ook een tropische kruidentuin, een speeltuin en een kinderboerderij waar u dicht bij de dieren kunt komen.

10) Breng een ontspannende dag door op de greens

Golfbaan in Mauritius

Als excursies naar watervallen en natuurattracties niet uw ding zijn, is een dag op de greens misschien iets voor u? Mauritius biedt de perfecte golfervaring, waarbij u bent omgeven door prachtige natuur en luxe resorts. Golf maakt deel uit van de cultuur van het eiland sinds 1902, toen de eerste golfbaan op het zuidelijk halfrond werd aangelegd.

Hoewel veel golfbanen aan de oostkant van het eiland liggen, waar ook de meeste resorts zijn, biedt Heritage Awali Golf & Spa, een all-inclusive resort aan de zuidwestkust, een prachtige golfbaan en fantastische accommodatie.

Bekijk hier al onze reizen naar Mauritius:

TourCompass – Van toerist naar reiziger