ZEKERHEIDSGARANTIE

Kilimanjaro beklimmen

Beklim de hoogste vrijstaande berg van de wereld op een van onze Kilimanjaro-tochten.

We bieden trekkings via vijf verschillende routes aan. Combineer uw avontuur met een afsluitende safari of strandvakantie.

Bekijk hieronder al onze reizen naar Kilimanjaro.

Bij vragen kunt u bellen met onze reisspecialisten op tel. 020 – 369 07 90.

Kilimanjaro
Kilimanjaro
HomeAfrikaKilimanjaro

Kilimanjaro beklimmen

Beklim de hoogste vrijstaande berg van de wereld op een van onze Kilimanjaro-tochten.

We bieden trekkings via vijf verschillende routes aan. Combineer uw avontuur met een afsluitende safari of strandvakantie.

Bekijk hieronder al onze reizen naar Kilimanjaro.

Bij vragen kunt u bellen met onze reisspecialisten op tel. 020 – 369 07 90.

HomeAfrikaKilimanjaro

Trekking op de Kilimanjaro

Boek een trekking op de Kilimanjaro en beklim deze prachtige berg via een van onze vijf verschillende routes die elk een fascinerend en uitdagend avontuur bieden.

Al onze reizen naar de Kilimanjaro kunnen worden afgesloten met een belevenisvolle safari in Tanzania, een strandvakantie op Zanzibar of een combinatie van safari en Zanzibar.

Hieronder kunt u meer lezen over de Kilimanjaro en de verschillende routes die u naar de top van de hoogste berg van Afrika voeren.

Kilimanjaro – de hoogste vrijstaande berg van de wereld

Wanneer u naar Oost-Afrika vliegt – ongeacht naar welke luchthaven – en u bij daglicht aankomt, kunt u hoog in de lucht de mooie, besneeuwde top van de Kilimanjaro boven de wolken zien uitsteken. Al bij het landen in de luchthaven van Kilimanjaro heeft u een uniek uitzicht op de iconische berg die majestueus boven de Oost-Afrikaanse hoogvlakte uittorent.

De hoogste berg van Afrika

De Kilimanjaro ligt in Tanzania, dicht bij de grens met Kenia en is de hoogste vrijstaand berg ter wereld.

De Kilimanjaro rijst 4.065 meter boven de hoogvlakte uit. Deze hoogvlakte zelf bevindt zich 1.830 meter boven zeeniveau. Met zijn totale hoogte van 5.895 meter boven zeeniveau is de Kilimanjaro de hoogste berg van Afrika.

De berg bestaat uit drie gedoofde vulkanen; Kibo met het hoogste punt, Uhuru (5.895 m boven zeeniveau), Mawenzi (5.149 m boven zeeniveau) en Shira (3.962 m boven zeeniveau).

Het eindpunt van al onze tochten op de Kilimanjaro is het hoogste punt, Uhuru Peak.

Misschien de mooiste berg van de wereld
Kilimanjaro wordt terecht een van de meest iconische bergen van de wereld genoemd.

De berg heeft een zeer mooie conisch vorm en het contrast tussen de besneeuwde top en de ligging bij de tropische evenaar is magisch.

Vanaf de savanne kunt u olifanten en zebra’s onder een strak blauwe hemel zien met de grijsbruine vulkaan en besneeuwde top van de Kilimanjaro op de achtergrond.

De wisseling van de jaargetijden kleurt de omgeving van de berg eerst groen en later goudbruin. De berg zelf laat ook steeds een ander beeld zien. Soms gehuld in wolken, andere keren zijn de conische vorm van de vulkaan en de besneeuwde top volledig zichtbaar. Net als bij andere bergen is geen dag op de Kilimanjaro hetzelfde.

Beklimming van de Kilimanjaro
Al meer dan 100 jaar heeft de Kilimanjaro avontuurlijke bergbeklimmers aangetrokken. De eerste poging om de top te bereiken werd in de tweede helft van de 19e eeuw ondernomen. Toentertijd waren er geen vaste routes.

Vandaag de dag zijn er meerdere routes. Bij TourCompass kunt u de top via vijf verschillende routes bereiken.

Routes op de Kilimanjaro

We bieden vijf verschillende routes naar de top van de Kilimanjaro aan. Het einddoel van alle routes is Uhuru Peak, de top van de Kilimanjaro, 5895 meter hoog.

De routes verschillen naar traject, lengte en het aantal dagen waarin de route wordt afgelegd.

Hieronder hebben we de wezenlijkste verschillen tussen de routes op een rijtje gezet.

  • Twee routes beginnen in het zuiden: Machame en Marangu
  • Twee routes beginnen in het westen: Lemosho en Shira
  • Een route begint in het noorden: Rongai

De Machame-route – ook wel de Whiskey-route genoemd

De Machame-route begint in het zuiden en wordt als een van de mooiste routes beschouwd. Deze route heeft een hoge succes-score, helemaal wanneer je een acclimatisatiedag kiest en daarmee 6 dagen over de tocht doet.

De andere naam van deze route ‘de Whiskey-route’ is ontleend aan het feit dat de route in een rustig tempo naar de top voert, net als het plezierige, trage tempo waarmee een goede whiskey gedronken wordt.

Het afdalen volgt de Mweka-route.

De Marangu-route – ook wel de Coca Cola-route genoemd

De Marangu-route is de gemakkelijkste en kortste route naar de top van de Kilimanjaro en is een zeer populaire route.

Hoewel de Marangu-route als de gemakkelijkste route wordt beschouwd, heeft deze route in het algemeen de laagste succes-score. De oorzaak ligt in de korte tijd die bij veel tochten wordt genomen om de top te bereiken. Daarom hebben we bij TourCompass van tevoren een acclimatisatiedag ingepland, zodat de kans op het bereiken van de top wordt vergroot.

De Marangu-route is de enige route waar in hutten in plaats van tenten wordt overnacht.

De route wordt ook wel ‘de Coca Cola-route’ genoemd omdat langs de route frisdrank en snacks kunnen worden gekocht. De Marangu-route wordt als de minst spectaculaire route beschouwd, omdat het beklimmen en het afdalen langs dezelfde route plaatsvindt.

Rongai-route

De Rongai-route begint in het noordoosten, dicht bij de grens met Kenia. Deze route is spectaculairder dan de Marangu-route en gemakkelijker dat de Machame-route.

De eerste vier dagen van de tocht loopt u door zeer mooie en ongerepte natuur, waarbij het heel goed mogelijk is dat u iconische Afrikaanse dieren ziet. De Rongai-route wordt minder vaak benut dan de andere routes. De route loopt voor een groot deel door een vlak landschap en heeft een zeer hoge succes-score.

De noordzijde van de Kilimanjaro is in het algemeen droger dan de zuidzijde, waardoor de Rongai-route in de natte maanden de favoriete route is. De Rongai-route biedt vaak een prachtig uitzicht op de top van de Kilimanjaro. Aan de zuidzijde is dit minder vaak het geval.

Het afdalen volgt de Marangu-route.

Lemosho-route

De Lemosho-route is een van de langste routes en heeft de hoogste succes-score. Dit laatste omdat deze route volop de mogelijkheid tot acclimatiseren biedt.

De Lemosho-route wordt als de mooiste route beschouwd, omdat de route door relatief ongerepte natuur voert en bovendien een uniek uitzicht biedt op de spectaculaire kloven aan de westzijde van de Kilimanjaro.

Op de eerste dagen van de tocht zijn hier grote dieren zoals antilopen, buffels en een enkele keer olifanten te zien. De route voert over het Shira-plateau, dit is een van de grootste hoogvlakteplateaus ter wereld.

Het afdalen volgt de Mweka-route.

Shira-route

De Shira-route is grotendeels identiek aan de Lemosho-route. Er is echter een belangrijk verschil: het startpunt ligt wezenlijk hoger. Door de zwaardere en inspannendere start heeft de Shira-route een lagere succes-score.

Door het hooggelegen startpunt van de Shira-route is de kans om dieren te zien niet zo groot. Daarentegen loopt de route door een zeer gevarieerd landschap, te weten regenwoud, heide en alpine-woestijn.

Het afdalen volgt de Mweka-route.

Voorkom hoogteziekte

Hoewel de Kilimanjaro zuiver technisch gezien niet moeilijk te beklimmen is, bestaat de kans dat er hoogteziekte optreedt als het lichaam niet de mogelijkheid krijgt te wennen aan het hoogteverschil waarmee men tijdens de klimtocht te maken krijgt.

Zowel het wandeltempo als het acclimatiseren zijn belangrijke aspecten bij het voorkomen van hoogteziekte:

Wandeltempo

Pole-pole. Deze woorden zult u de gidsen en dragers vaak tijdens het beklimmen van de Kilimanjaro horen zeggen.

Dit is Swahili en betekent “doe het rustig aan”. Bij het beklimmen van de Kilimanjaro is het belangrijk het rustig aan te doen, zodat u genoeg krachten overhoudt om de hele weg naar de top te kunnen afleggen.

Acclimatiseren

Acclimatiseren is een ander belangrijk aspect van de klimtocht. Acclimatiseren betreft het lichaam langzaam te laten wennen aan het verminderde zuurstofgehalte in de lucht bij toenemende hoogte.

In de praktijk doet men dit door binnen het bestek van een dag sterk te stijgen en in de namiddag naar het beginpunt van die dag af te dalen om te overnachten. Dit principe heet ‘hoog klimmen en laag slapen’. Op deze wijze went het lichaam zich geleidelijk aan de hoogte, waardoor de kans op het bereiken van de top wordt vergroot.

Bij meerdere tochten die wij aanbieden is een extra acclimatisatiedag ingepland. Bovendien is het mogelijk een extra dag voor het acclimatiseren bij te boeken.

Dragers, overnachting en verzorging

Bij onze klimtochten wordt de hele uitrusting, inclusief tenten, door professionele dragers getransporteerd. Elke dag pakken ze de tenten in en lopen vooruit naar de volgende overnachtingsplaats, waar ze de tenten weer opzetten.

Alle overnachtingen vinden in tenten plaats, met uitzondering van de Marangu-route. Op die route vindt overnachting in primitieve slaapzaalachtige hutten plaats.

De koks bereiden het eten en elke ochtend start u met een stevig ontbijt, zodat u voldoende energie voor de navolgende wandeling heeft. Afhankelijk van de dag krijgt u een lunchpakket mee of krijgt u een warme maaltijd als u het volgende kamp bereikt. De avondmaaltijd wordt in een speciale tent of op een kleed buiten geserveerd.

Het weer op de Kilimanjaro

Het klimaat op de Kilimanjaro wordt sterk beïnvloed door de passaatwinden.

De zuidoostpassaat vanuit het gebied van de Indische Oceaan neemt veel vocht met zich mee dat als regen of sneeuw op de hellingen van de Kilimanjaro terechtkomt. De passaat uit het noordoosten is een droge, maar sterke wind.

Dit betekent dat het in de maanden maart, april en mei het natst op de berg is. Onderaan valt er regen en op de hoger gelegen delen is er sneeuw, heldere lucht en wind.

Van juni tot en met oktober is het normaal droog en helder.

In november regent het ook, maar niet zoveel als in de periode van maart tot en met mei.

Van december tot en met mei is sneeuw en vorst (vooral ‘s nachts) boven de boomgrens normaal.

De beste maanden voor een trekking op de Kilimanjaro zijn januari en februari en juni tot en met oktober. De Kilimanjaro kan echter het hele jaar door worden beklommen, mits u erop bent voorbereid dat er geen garantie voor het weer kan worden gegeven. Het kan van jaar tot jaar flink variëren. Daarom moet u wat uitrusting betreft altijd goed voorbereid zijn, ongeacht wanneer u de Kilimanjaro gaat beklimmen.

 

Moet je bergbeklimmer zijn om de Kilimanjaro te beklimmen?

U hoeft geen bergbeklimmer te zijn om de Kilimanjaro te beklimmen.

In vergelijking met andere bergen met deze hoogte vereist het klimmen naar de top van de Kilimanjaro geen speciale bergbeklimmingsuitrusting.

Het is echter belangrijk dat u een gewone goede conditie heeft en dat uw kleding en andere uitrusting bestand zijn tegen koude, wind en neerslag, vooral boven de boomgrens.

Tenslotte moet u de wil hebben en gemotiveerd zijn om deze majestueuze berg te beklimmen.

Heeft u vragen?

We hebben alle praktische informatie over Kilimanjaro verzameld op onze pagina ”Kilimanjaro – reisinformatie”. Hier kunt u meer lezen over het weer, de vegetatiezones, hoogteziekte, inpaklijst en nog veel meer.

Daarnaast kunt u altijd contact opnemen met onze reisspecialisten, die voor u klaar zitten om uw vragen over het beklimmen van de Kilimanjaro, de combinatiemogelijkheden of onze andere safarivakanties in Afrika te beantwoorden.

TourCompass – Beleef het van heel dichtbij!

Reisverslagen
Verhalen van reizigers
Hoe ga je te werk?
Zo boek je je droomreis bij TourCompass

Vind je droomreis op de website

We beschrijven al onze reizen aan de hand van een dag-tot-dag-programma en laten daarbij foto's en filmpjes zien. Je kun meer lezen over de overnachting, de combinatiemogelijkheden en alle praktische zaken. Bovendien kun je de prijzen en vertrekdata voor de komende 18 maanden bekijken.

Heb je vragen en wensen?

Je kunt ons altijd bellen of schrijven. We zitten klaar om al je vragen te beantwoorden, naar je wensen te luisteren en je eerlijk en deskundig advies te geven, gebaseerd op onze jarenlange ervaring met reizen in Afrika.

Een vrijblijvende offerte aanvragen

Je ontvangt een gedetailleerde offerte voor de reis. Je kunt deze offerte bewaren, printen en aan je reisgenoten geven. Als je besluit de reis te boeken, kun je dit gemakkelijk rechtstreeks vanuit de offerte doen.

Afrika
Jude Bommer

Jude is verantwoordelijk voor de verkoop en verwerking van boekingen, van reizen, hotels en vluchten naar Afrika.

Openingstijden
Maan - Don: 09.00 – 15.00
Vri: 10.00 - 14.00
WAAROM REIZEN MET TOURCOMPASS?
Waarom klanten voor ons kiezen
  • Persoonlijke service door reisadviseurs die zelf op de bestemming zijn geweest
  • Toegewijd reserveringsteam zorgt voor een vlotte reis
  • 24/7 assistentie terwijl u op reis bent
  • Goed geplande routes met zorgvuldig geselecteerde hoogtepunten
  • Alle rondreizen zijn inclusief vluchten, transfers en accommodatie
  • Diverse mogelijkheden om uw rondreis op maat aan te passen
  • Accommodatie op prachtige plekken
  • Zorgvuldig geselecteerde plaatselijke gidsen met veel kennis en ervaring
  • Sinds 2006 hebben we al duizenden reizigers bediend
  • Alle reizen zijn door ons eigen team uitvoerig getest en op kwaliteit gecontroleerd
  • Langetermijnrelaties met een groot netwerk aan Afrikaanse partners
  • Wij garanderen u de beste prijzen
  • Door de uitstekende relaties die we met onze partners hebben, kunnen wij u de beste kwaliteit en prijs bieden
  • Wij optimaliseren onze logistiek en processen, zodat u alleen voor de belangrijkste dingen betaalt
  • Beschermd door calamiteitenfonds
  • Lid van ANVR
  • Lid van de Deense Rejsegarantifonden die dezelfde garanties biedt zoals u die kent van de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR)
  • Persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering